»нформационно обслужване: –езултатите от изборите ще се забав€т

ѕричината е задължителното видеоизлъчване на броенето на бюлетините
17 мар 2023 16:52, …оана ÷онева
11
»нформационно обслужване: –езултатите от изборите ще се забав€т
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ўе има известно забав€не в обработката на резултатите от парламентарните избори на 2 април. “ова предупреди изпълнителни€т директор на държаното дружество "»нформационно обслужване" »вайло ‘илипов. “ой и представители на »ќ представиха пред ÷» , партии и медии програмата за обработка на данните от предсто€щи€ вот.

ѕричината за забав€нето - последните (поредни) промени в »зборни€ кодекс, които прав€т задължително видеоизлъчването на броенето на бюлетините във всички секции на територи€та на страната.

"— новите записи в »зборни€ кодекс, че тр€бва да има видеоизлъчване или, по-скоро, видеопребро€ване след кра€ на изборни€ ден, секционните избирателни комисии ще тр€бва пред техническо устройство да пребро€т бюлетините, които гражданите са подали. ќчаквахме това, тъй като е нов процес, който допълнително гарантира прозрачността, да забави малко обработването на протоколите и пристигането на секционните избирателни комисии в секционните избирателни комисии", коментира шефът на "»нформационно обслужване".

ќще по темата
‘илипов обаче не се ангажира с прогноза колко може да бъде въпросното забав€не. «начително повече човешки ресурс обаче ще бъде ангажиран в обработката на изборните данни, увери той.

¬ече всички устройства за видеонаблюдение - по същество мобилни телефони, са предоставени и от трите мобилни оператора на "»нформационно обслужване", като в момента се тестват. »зискването - батериите им да издържат поне 8 часа и половина, като вс€ко едно устройство има и съответно зар€дно.

ѕрез следващата седмица пък ћинистерството на електронното управление ще представи пред медиите как ще бъде провеждан цели€т процес по видеонаблюдение.

ј що се касае до секциите, най-вече в планински райони, където н€ма добро интернет покритие, то мобилните оператори работили по максималното ограничаване на подобни случаи, като се ангажирали да предостав€т устройства за мобилен интернет.  ъдето и това не сработи, записите от устройствата ще бъдат предоставени на ÷» , които впоследствие пък следва да ги публикуват.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


11
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
9
1
 
0
 
! ќтговори
„ичко ‘илипов: преди 1 година
"ј на мен чичо —ам ми заръча как да броим! ¬ажно е да защитим евроатлантическите ценности от лоши€ неграмотен народ!"
8
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»формаци€онно обслужане защо б€ха в —ащ преди 10 дни, на инструкции ли?
7
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 6 ‘алирахме за 6 месеца!!!!!! ‘акт!!!!!!
6
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ћена +ѕетков =шарлатанство
5
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—лед 12 години се откри, че сме фалирали, см€тай колко сме назад.
4
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
» какво общо има видеонаблюдението с броенето на бюлетините и обработката на резултатите? Ќ€ма общо. Ќай-много 2 минути забав€не, докато в секци€та пускат камерата. ќт това че ги наблюдават с камера едва ли ще бро€т по-бавно, ами ще гледат да приключат бързо, та да не ги след€т повече
3
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ўом ћишо  онстантинов Ѕойков ще организира »зборите, от ’артиената коалици€ да са спокойни.
2
0
 
6
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 година
е,то€ път не са вече готови,противно на практиката..—јћ» усложниха простите неща...» сега ще им требе повече време да "натъкм€т" "резултатите"....Ќо и извънземни да викнат да след€т изборни€ процес,"резултатите" ще бъдат предизвестени..“–јƒ»÷»я,какво да праиш ?!...“ака е!...-Ќј–ќƒј —ѕ»,а мошениците Ѕ≈—Ќ≈я“ !..
1
1
 
6
 
! ќтговори
√оведо преди 1 година
јз пък мислех,че вече са готови!