Димитър Стоянов: МО не е искало да праща военни в Украйна

Той бе извикан в НС специално заради тази тема
25 май 2023 15:51, Стела Стоянова
81
Димитър Стоянов: МО не е искало да праща военни в Украйна
Снимка БГНЕС

Министерството на отбраната никога не е имало намерения да изпраща военнослужещи в Украйна по времето на настоящия служебен кабинет. Това каза заяви в парламента министър Димитър Стоянов, който е там за изслушване.

Той определи темата като абсурдна.

"В Украйна се води класическа война и само Народното събрание може да реши да изпрати въоръжени сили зад граница", обясни Стоянов.

"По време на служебния кабинет Министерството на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет вземането на решение за предложение към Народното събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна", каза Стоянов.

Според него по-важна е темата дали има политическа намеса в съдебната система.

От "Възраждане" и БСП имат опасения, че според решение на парламента, може да бъдат изпратени български военни в Украйна. Текстът обаче гласи, че могат да се изпратят "до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на европейската тренировъчна мисия, като обучението ще се извърши само на територията на държава членка на ЕС".

"Не съм съгласен, че няма нужда от подобно изслушване и ще ви кажа как го установих. Докато вие обяснявахте защо няма да ходят български войници в Украйна и как стоят нещата по чисто законов път, колегите от "Възраждане", господин министър, гледаха с такъв ококорен поглед, все едно току-що разбират, че са ваксинирани", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 38 Анонимен (въпреки че твърдо подкрепям подобна идея). . . . . НИКОЙ НЕ ТИ ПРЕЧИ И СЕГА - ГРАБВАЙ ДЕЦАТА И НА ФРОНТА! АМА НЕДЕЙ ДА ХЛЕНЧИШ СЛЕД ТОВА!
37
7
 
9
 
! Отговори
Слава Кокаине! преди 11 месеца
Днес 25 Май 2023 т. з 14 часа товарен самолет Антонов с четири двигателя, без опознавателни знаци, кацна на летище Бургас. Сетете се сами какво ще вози. И за къде. Сигурно ще е замразена риба и консерви за Албания. А дано ама надали.
36
12
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
Русофилските фейкомети полудяха и навлязоха в онази, тяхната си реалност. Изчакайте съобщението, че някой ще изпраща българска войска в Украйна и след това ревете като мaгaрe на баир. Ако някой иска да отиде в Украйна си има начини - чуждестранен легион, чеченски легиони и тнт. Оня изкълчения от роскосмос нали щеше да хвърля ядрени ракети над България? Съберете се на някоя голяма поляна и приемете с кеф подаръка от мадъра ви раша.
35
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само интелектуално дефицитните, платени от руша членове и поддръжници на возрождение и на столетницата не разбраха, че няма такъв филм като изпращане на български военни в Украйна (въпреки че твърдо подкрепям подобна идея). Нищо, на маргиналите им е простено, но само до известна степен (2-3 пъти), да допускат грешки и/или да не доразберат нещо. Следващият път - вън, през задния портал на Парламента!
34
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Копейкин всеки ден говори как ще изпратят 500 хиляди българи да се бият срещу свещената крава за копейките Русия. Явно зловредната руска пропаганда разпространявана от копейките и стигнала до ушите на правителството за да правят специално изявление по този повод.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В коя България има 50 000 войници? Не питам за един приятел.
32
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пропагандата че ще се пратят войски в Украйна е само в празните глави на Нинова и Копейкин. Единствената цел на подобно говорене е да се мобилизира полуграмотен електорат. Освен че, НАТО не е страна в тая война, то и няма нужда.
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако изпратим едни скромни 50 000 български войници доста добре ще дойде за Украйна :)
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да е искало, и много даже да е искало......практически невъзможно е МО да изпрати някого, освен ако той самия не го иска. Та по- кротко с истериите и мераците.
29
6
 
16
 
! Отговори
Натовеца преди 11 месеца
Аз съм за изпращане на жива сила, но само от алтнтическият контингент кравароробски !Тъклме ще прочистин нацията от предатели ! От мен един мощен български шут отзад чак на фронта ги закарвам директно !
28
2
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 11 месеца
Ще ви пратя картичка!!!
27
22
 
4
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 11 месеца
Скоро с г-н Борисов ще изпратим но не 50 , а 50 000 мобилизирани, също от български летища ще излизат ф16 посока силите на злото джудже. Слава Украине!
26
18
 
2
 
! Отговори
Хубенов преди 11 месеца
Трябва да освободим руския народ от путинския режим, който приема най-*** закони само за да държи в страх и подчинение хората.
25
1
 
2
 
! Отговори
Не е но.... преди 11 месеца
Но.....
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Брадван/21 "... както го сторихме през 1916та" - така като те чета да не си на 125 години? Нооо... нищо не ти пречи да заминеш и сега, нали?! ПП. Аман от неграмотни про'с'таци!
23
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
"Според него по-важна е темата дали има политическа намеса в съдебната система." - подобно изказване поражда съмнения според старата българска поговорка: "Гузен негонен бяга"...
22
1
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
абе Служебното може и да не е искало да пращаме жива сила в Окраината,ама какво ще постанови тандема Доневъ-Гаргамел..А то е ясно:..-И единия и другия са клонинги на "Мадам Йес"
21
34
 
1
 
! Отговори
Брадван преди 11 месеца
Няма да е лошо да пратим един наказателне батальон в украйна и да им покажем как се трошат дебели руски глави, както го сторихме през 1916та. тогава другарката мутрафонкова ще бъде далеч по учтива с нас.
20
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Възраждане искали да изпратят български войници да се бият срещу Русия.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този, по принцип, винаги лъже много като отговаря супер конректно на обвиненията... това е много хитро. В случая е казал съзнателно "по времето на настоящия служебен кабинет"