Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията "Лукойл" на пристанище "Росенец"

То ще бъде внесено тази сутрин
Обновена: 19 юли 2023 08:05 | 19 юли 2023 07:46, Александър Попов
305
Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията "Лукойл" на пристанище "Росенец"
Снимка: БГНЕС

Внасяме предложение за прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец", съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Той уточни, че това предложение ще прекрати концесията на пристанището, която е увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви. Контролът на това пристанище е ключов за българската държава, каза той.

Според Кирил Петков предложението ще бъде подкрепено и от ГЕРБ-СДС.

„Българската граница става под български контрол и може да казваме на нашите европейски партньори, че не би трябвало да се притесняват за този обект оттук нататък“, посочи Кирил Петков. Той обясни, че „Лукойл“ ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси.

Това ще се случи в максимално кратък срок, щом това решение бъде взето, то ще бъде изпълнено, отбеляза Петков. Министерството на транспорта е с пълните възможности да оперира това пристанище, добави той.

По думите му контролът върху това пристанище е ключов за държавата. „По принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на държавата – особено тези по границата. В миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът на това пристанище. А нашата цел в влизане в Шенген и това е голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерство на транспорта заяви вече, че може да оперира това пристанище. Така ще има приходи, които ще влизат в хазната”, подчерта Петков.

И допълни: „Тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната. „Така заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Че няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии без неясни цели”.

„От години говорим, че държавата трябва да си възстанови контрола над това пристанище. В момент, в който Русия обяви България за вражеска страна заради войната, която води в Украйна – предприемаме действия, за да ограничим възможностите Москва да използва българска инфраструктура с финансова цел”, заяви от своя страна генерал Атанас Атанасов от „Демократична България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АЛА-БАЛА и ПОСОЛСТВОТО... НЯМАШ ДУМАТА.
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е най-гнусното и продажно управление. Нямам думи. Гответе се за дела, които държавата ще загуби и ние ще заплатим масрафа.
190
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 9 месеца
Падение , продава Родината.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
К. Петков който даваше оръжие тайно, и лъжеше публично. Който стана миснистър нарушавайки конституцията. "Лидерът на Промяната" за такава ли промяна си мечтаят бизнесменчетата?
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
'' ужасените от войната '' ........................................... потърсете в YouTube - 'Дмитрий БЫКОВ: Путин служит дьяволу' ... обяснява доста от случващото се.
187
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Божкеее! Киро се чудил вчера какво да прави, дърпал се като магаре на лед, дори увъртал за друг път да се обсъжда (явно първо да се допита до Ленчето), а сега изведнъж Киро внасял предложението?!?! Този действително е поразен от Ефект на Дънинг-Крюгер - илюзия на превъзходството. Ефектът на Дънинг-Крюгер показва как някои хора са прекалено некомпетентни, за да разберат колко са некомпетентни. Невежеството е в основата на некомпетентността.
186
1
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 9 месеца
дай Боже дъжд ама Славяно-Български до Лондон Сити, а там и малко Град.
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киро бил антисемит. Според проучване на Anti-Defamation League, към пролетта на 2014 година 44% от населението на България са антисемити.Киро е върти опашка. Той си няма идея за нищо. Всичко е плод на баща му, който му казва какво да прави.
184
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Дали са преценили последствията от едно спиране на рафинерията поради невъзможност?
183
0
 
13
 
! Отговори
до 182 преди 9 месеца
Мислят ни за плиткоумни и все едно не сме виждали някога договор. Лукоил ще подпише договор без клауза за неустойки, нали? Адвокатите им ще ни разсипят. Кирчо от доста време го подозирам, че е с купена диплома. Някой, който е учил финанси и бизнес администрация никога няма да му хрумне даже да каже такава глупост. Тоя толкова ли е TЪП?
182
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киро е измамник а това правителство е нелегитимно. Ала бала с президента.
181
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
подкрепям прекратяването на щонцесията за златните залежи от която българия не печели нищо - освен скапана природа- а американците злато
180
1
 
15
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 9 месеца
Лъжливото овчарче пак се издъни ....
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киру много бързаше сутринта да каже новината, но час по-късно Бойко ги насоли и дори обясни, че Киру и ПеПе са били вчера против.
178
0
 
17
 
! Отговори
Сюреалист преди 9 месеца
Плескането на руснаците от Дянков ни струва 600 млн . еуро ,- кой знае колко гушна после преподавателя в Москва...Сега не ми се мисли колко ще ни струва облагодетелстването на Лукойла, след поредното плескане. Че тука уста са отворили все акула от тройната ДС коалиция u след справедливия съд требва се нахранят огладнелите евроатлантици.... Руснаците знаят как се смазват евроатлантици...
177
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не е удължено, стига сте лъгали! Бойко е подписал договор за 33 години и служебното правителство каза, че остават 24 години, къде е удължено?
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До подкрепям 177: и #КОЙ си ти, бе, "умник" нещастен?!? Жълтпаветен ментален им_бецил! Никога не сте, а и няма (заради огледално полиран "демократичен: мозък) да можете нещо градивно! Освен фекалии!
175
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Служебното правителство е можело да не разреши продължаването на договора за концесия. Да остави редовния кабинет да свърши тази работа. Но Радев е бързал, бързал да натрупа точки пред Путин.
174
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като прекратите концесията Путин ще започне да отмъщава. Очаквайте проблеми. Няколко пъти казаха, че Камчия е руски анклав. Това е сериозен проблем. Руснаците винаги и всичко са получавали от управляващите в България. За първи път след войната, която започнаха някой им се възпротиви.
173
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кирил Петков все бърза, бърза, от него да научат новината. На такива им се казва, че имат редки зъби. Харесва му да изпъква и да присвоява чужди идеи.