"Политико": Дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна?

България отдавна е определяна като слабо звено спрямо върховенството на закона в ЕС
29 авг 2023 12:42, Елка Василева
62
"Политико": Дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна?
Снимка: архив, БГНЕС

Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в България, пише в свой материал изданието "Политико" и отбелязва, че политическите аспирации на Иван Гешев поставят под съмнение целта на промените в правосъдната система.

Още по темата
Вестникът отбелязва, че бившият обвинител номер едно, който преди "рядко е отговарял на въпроси", в началото на юли е обявил във фейсбук намерението си да създаде ново движение с името "Справедлива България". Според някои, коментира „Политико“, това е било първа стъпка към влизането му в политиката.

"Гешев, който веднъж се нарече "инструмент в ръцете на Господ" и беше уволнен от поста главен прокурор през юни, препускаше в речта си, без да спомене за годините на протести и обществено недоволство от това, че докато е бил на поста си, е общувал приятелски с олигарси и корумпирани политици и не е разследвал корупцията по високите етажи на властта“, пише "Политико".

Според изданието опитът на Гешев да се върне в обществения живот толкова скоро, след като е бил отстранен от длъжност, е изненадващ развой в момент, когато новото правителство, "което не криеше неприязънта си към него, си постави за цел да коригира годините на застой и се съгласи да се съсредоточи върху премахването на корупцията в своите редици".

България отдавна е определяна като слабо звено по отношение на върховенството на закона в ЕС, където организираната престъпност и руснаците от години влияят на политическия живот в страната, затова реформирането на съдебната система трябваше да бъде важна част от решаването на проблема, а слизането на Гешев от сцената трябваше да бъде сигнал за скъсването с така наречената мафиотска държава.

"Надеждата винаги е била, че ако той няма възможност да ограничава разследванията, тогава ще може да се направи сериозна реформа. Наистина след оттеглянето му Европрокуратурата този месец се задейства и заедно с българската полиция и служби за сигурност извърши претърсвания във връзка със злоупотреба с европейски средства - един от основните източници на приходи на мафията“, пише авторката на статията.

Остава обаче въпросът дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна. Все пак той беше заменен от човек, който дълго време беше негов заместник. Коренната и системна промяна все още изглежда далеч, допълва "Политико"“. (БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Политико има вече нови доносниции в България и сега ще атакува кикитата!
24
0
 
2
 
! Отговори
БГ политик преди 8 месеца
Да
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Демек Христо бил имитатор и измамил стопаните! Е, сега ще му провалят евродепутатството!
22
0
 
6
 
! Отговори
Че е козметично преди 8 месеца
Си го знаехме предварително - не може реформа на системата да ти е смяна на някой човек бил той и началник. Ако някой си е въобразявал друго значи или е голям наивник или няма никакво логично мислене.
21
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
До Анонимен 26 Всеки джанго може да стане по селата. На село няма прокуратура :) Целта е да не се отчитат. Всяко разбиване на пирамидата затруднява отчитането.
20
1
 
3
 
! Отговори
До Политико преди 8 месеца
Добро утро!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До :) - прокурор да е подчинен на кмет, ти на какво си? кмет може да стане всеки втори джанго...понеже нали кметовете не се отчитат на Падишаха, Шиши, Доганеску и т.н.....
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Политико САЩ - защото и в тази като "днешната" редакция, който плаща, той поръчва музиката....
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смяна за пред хората. И те хората пък как им вярват.
16
0
 
4
 
! Отговори
Политико САЩ преди 8 месеца
Следя Politico за САЩ от няколко години насам като цяло все едно четеш вестник Уикенд, но за хамериканските политики. Така че не знам защо напоследък толкова много го "цитират" (разбирай, гугъл превеждат) из разни наши медии.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Търсят се вече новите "кикита" за да следят за "съдебната реформа" на Христо и компания! Сегашните сами се отвориха за външна намеса в съдебната реформа и няма как вече да се откачат от тази кука! Много е удобно да атакуваш предишна власт, но после тебе те закачат на същата кука!
14
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
До Анонимен 13 Шегувате се, нали :)
13
1
 
8
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 8 месеца
Ако посолството поиска от Борисов да си смени пола, няма да им откаже, важно е длаверата да тече.
12
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
До Янко 11 Понеже сега не сме :) Няма нужда от главен прокурор. Местните прокурори да са подчинени на кмета, а върховните - на министъра на правосъдието и да не са една м.фия. За да може, ако някой местен е корумпиран, да се прати друг да го разследва, който няма общо с тази прокуратура.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гешев беше единствения прокурор, което дръзна да се бори с престъпните олигарси. Когато дръзна да се бори и с ББ моменнално беше заменен с послушкото и психопат Сарафа. Престъпниците се почустваха спокоени и взеха да се връщат в България. Скоро чакайте и Цветанов от КТБ да се върне като уж жертва. Всичко това е показателн, че няма независима съдебна власт, след като от ВСС се съобразяват с пипалата на октопода на политиците. В България няма разделение на властите, всичко се управлява от едно мяс
10
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 8 месеца
Да посочат една некозметична промяна за последните 34 год.
9
4
 
1
 
! Отговори
Янко преди 8 месеца
Какво очакванте, Гешев да си отиде и да няма главен прокурор, та да може всеки да си върши престъпления, както му е угодно. България трябва да е правова държава, иначе ще станем като някои африкански и латиноамерикански държави. Куче влачи, диря няма.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е. Това е чистка и заръка на посолството
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Риторичен въпрос!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам, на мен този Гешев ми изглежда като престъпник, така че ако сложат някой по-приятен ще се радвам. Че който и да дойде ще е в услуга на мафията е ясно.