Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те

Според Андрей Райчев ще се плати висока цена
15 дек 2023 11:42, Нели Христова
139
Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Социологът Андрей Райчев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политологът проф. Росен Стоянов дискутираха в ефира на NOVA скандала около Паметника на Съветската армия.

От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод демонтирането на Паметника на съветската армия.

"Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев.

"Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Шопендар - Какво ще им показва Бакърджиев, и той бая се озори с тоя мавзолей. Гръм, а да падне, не пада. Пак, не ще, и пак, и пак....Добре си почива Бакъра, чака компанията от събарянето на паметника.
94
9
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
А, БЕ СТАЛИН И ХИТЛЕР , НАЛИ БЯХА СЪЮЗНИЦИ....????А, ПУТИН, КЪДЕ СЕ Е УЧИЛ НА " НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ", АКО НЕ В ГЕРМАНИЯ, И НАЛИ, ЗАТОВА ЗАПОЧНА ВОЙНА С УКРАЙНА!!????
93
4
 
9
 
! Отговори
Подмяната преди 4 месеца
Паметника ви разбрах, че бил символ на "окупаторите". Кажете ми на кого е символ името на най-високият връх в България и защо още не му е сменено мюсулманско-турското име? Списъкът на географски обекти с турски имена е дълъг. Да подчертая, че нямам нищо против турците като народ, имам против периода свързан с османската власт по нашите земи.
92
2
 
7
 
! Отговори
БЪДЕЩНИК преди 4 месеца
СЪБИТИЯТА ОКОЛО ПАМЕТНИКА ПОКАЗВАТ, ЧЕ СЕЕЕРСЕЕЕМ ГЕЧИ ЕДНАКВО ДОБРЕ СИ Е ПОХАПВАЛО ОТ БЛАГИТКИТЕ НА КОМУУУНЯГИИТЕЕ И СЕГА ОТ БЛАГИНКИТЕ НА ФАШИСТИТЕ!!!...
91
5
 
7
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
Тия управници за нищо не стават.ако имаше един умник,щеше да извика евгени бакърджиев който взриви мавзолея,да им покаже как се прави.и вече щеше да е забравен тоя паметник
90
3
 
5
 
! Отговори
Чичолина преди 4 месеца
В началото на годината Илона Сталер направи оферта на Путин - мир срещу една нощ с нея.Путин - бъди мъж!
89
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой не ги е канил да ни освобождават. Нагли комунофашисти!
88
11
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТИ СА... преди 4 месеца
...КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ , ИЗБИЛИ МАСА БЪЛГАРИ СЛЕД 9.09.44г.И ЗАЩОТО ВСЕКИ СОЦИАЛИЗЪМ/..национален или интернационален/....Е КЪРВАВ И ФАШИСТКИ!!!!
87
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябваше да се демонтираъ самият лозанов и другите предатели. На части.
86
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофоби, я кажете Ньойският договор, кой ни го наложи и има ли пръст царска и болшевишка Русия в това?!
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проявй малко благодарност! Поне си замълчи от кумова срама!
84
7
 
3
 
! Отговори
Чичолина преди 4 месеца
На мястото му ще е добре да се издигне паметник на Илона Сталер - унгарката станала депутат в Италия и моя пътеводна светлина
83
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофоби, я кажете войнишкото въстание през 1918 година, какво е според вас опит за метеж, преврат или наистина въстание на унижената българска армия и войник!?
82
3
 
3
 
! Отговори
До :) преди 4 месеца
Като имам предвид как преиначавате историята, представи си, че прочетат (много се надявам да са четящи, не опоркаджии, приемащи наготово мисли) какво е било и ти зададат обратните въпроси. Четящи хора трудно ще убедиш в твоята "истина". Колкото и да се промиват мозъците на нечетящите, книгите ги има, спомените и мемоарите на съвременници също. Ако днешните умници-управници след паметниците не подберат и тях. И все едно, ще останат.
81
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българската армия при пристигане на червената армия остава цяла целеничка и това показва, че съветската армия не е окупатор, защото щеше да я унищожи или разформирова най-малко. Нещо повече след това българската армия се сражава рамо до рамо с червената армия и допринася за победата над Хитлер, което дава основание на Сталин след това да накара другите две велики сили да бъдат по-снизходителни към нас и да не ни отнемат територии!
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Самарин - Точно гьозбояджие си е, не се нерви. Утре да ни се смени строя, той пак ще пее в хора. Това е Лозанов!
79
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
До Подполковника 76 Какво ще ни питат? Например, защо в столицата на държавата България няма паметник на основателя й, а има огромен паметник на окупатора? Роби ли са живели тук или хора, които тачат историята си?
78
2
 
8
 
! Отговори
Самарин преди 4 месеца
Всичко друго е хващал този льохман,но до оръжие не е допускан.Вместо да ломотиш глупости,ти аланкоолу,кажи къде си живуркал преди 1989 година, като имам предвид,бялото ти поясмо върху кратуната? Мразя гьозбояджиите,които си въртят задниците на където им е удобно.
77
1
 
2
 
! Отговори
До преди 4 месеца
Маьора,ако са те направили маьор със връзки,аз и за калфа не ти давам звание.айде в ада да горите,всички използвачи на комунизма.
76
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фашистите в България избиха маса българи и най-прогресивната част от него между периода 1917г. - 1944г. и затова си получиха заслуженото! Днес техните ge6u/\Hu наследници се опитват да изопачават историята, прикрити зад маската на демокрацията, но не им се получава и няма да им се получи!