Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те

Според Андрей Райчев ще се плати висока цена
15 дек 2023 11:42, Нели Христова
139
Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Социологът Андрей Райчев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политологът проф. Росен Стоянов дискутираха в ефира на NOVA скандала около Паметника на Съветската армия.

От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод демонтирането на Паметника на съветската армия.

"Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев.

"Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 61 - Не знам как си с езиците, но, ако можеш, отвори техни подобни форуми и сайтове. Ще прочетеш нашите мнения за "хубавия им живот". Но са си техни, де.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добрутро, Лозанов. Що не си се борил за това тогава? Днес е лесно да пееш в хора.
73
6
 
2
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
По това да разберете имаше ли демокрация след 1989 г. и кой ни управлява и днес :) Съветската армия се явява окупационна за България с единствената задача да гарантира резултата от т.нар. референдум и завземането на властта от марионетките на Кремъл.
72
10
 
3
 
! Отговори
С ФЛЕКСОВЕ ЩЕ РЕЖЕМ преди 4 месеца
....ВСИЧКО РУСКО И НАЦИОНАЛ--СОЦИАЛИСТИЧЕСКО!!!!!СВИКВАЙТЕ!!!!!!
71
1
 
5
 
! Отговори
Подполковника преди 4 месеца
До Майора - Ти, като си се писал майор, та не си анонимник. Предлагам да спрете с опорките и малко собствена мислА да издемонстрирате. Ако я имате, де. Да видим теб какво ще те питат следващите поколения. Не се надявай на одобрение.
70
1
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 4 месеца
Бих го обяснил с много лошо управление и липса на реформи, но за пример само ще дам Чехия, Словакия, Словения, който доста добре си се развиват и живеят много по-добре от преди комунизма. Виновни са тия, които ги избирате, а не друго.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СМЕХ.... С ако история не се пише. Ако не се пазеха границите щяхме да сме сто милиона, а не само девет към 1989г.! Това райско кътче щеше да бъде налазено от милиони ge6u/\u като тебе от всякаква националност и религия и най вече точно определена религия! Ако, обаче с ако история не се пише.
68
9
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТИ СА... преди 4 месеца
...КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ , ИЗБИЛИ МАСА БЪЛГАРИ СЛЕД 9.09.44г.И ЗАЩОТО ВСЕКИ СОЦИАЛИЗЪМ/..национален или интернационален/....Е КЪРВАВ И ФАШИСТКИ!!!!
67
13
 
10
 
! Отговори
Майора преди 4 месеца
Абе анонимници спрете се със защитата на ПСА и Русия! Тоя паметник е трябвало да се махне още през деведесетте години и няма защо да се питат хората , питали ли са ги когато е построен 1954?
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да стане това, като тая държава е пълна с Чебурашка и национални предатели.
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 57. Сега демократично и безболезнено разстрелват хората по улиците. И, главно, излиза много по-евтино.
64
2
 
5
 
! Отговори
До преди 4 месеца
Коментар 58,много си прав,сега много ще гушнат букета и летят към ада.това е наглост се прави.
63
6
 
10
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
АКО КОМУНИСТИТЕ НЕ ПАЗЕХА ГРАНИЦИТЕ С ОРЪЖИЯ, ТЕЛЕНИ ОГРАДНИ МРЕЖИ И КУЧЕТА----ЕДВАЛИ ЩЯХМЕ ДА ОСТАНЕМ И 1-мллион българи В БЪЛГАРИЯ , СЛЕД 9.09.44Г!!!
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
райчев да спре да говори само това за което му плащат а да защитава държавността
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 61 - Нищо няма да ти обясни, това са промити мозъци и копи/пейст *** опоркаджии.
60
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако това е паметник на окупатор, то тогава паметника на английските летци, убийци на български деца, български жени и майки, български старци, какво е? Паметник на убийците, които продължават пъкленото си сатанинско дело в още по - големи мащаби след 10.11.1989г., на унищожаване на българският народ и държава. Последиците за българският народ вече са необратими! Гледах как някакви ge6u/\u поканени по телевизиите определят дневният ред и възхваляват събарянето на паметника, без референдум и допитване.
59
6
 
4
 
! Отговори
ПАРИТЕ СА НЕОБХОДИМИ преди 4 месеца
....ЗАЩОТО НИКОЙ В СВЕТА ДО ДНЕС----НЕ Е ИЗМИСЛИЛ "ЕДИНИЦА МЯРКА ЗА ТРУД"!!!!ЗАТОВА ИМА РОБСТВО И СОЦИИЗЪМ---ЗА "БЕЗПЛАТЕН ТРУД"!!!!!!!!!
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 58. При деспотичния и убийствен режим на управление бяхме стигнали 9 милиона, а сега сме, има-няма, 5 милиона. Ти как би го обяснил?
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре ! Да предположим , че рушащите имат право, но Немо еха ли да го покрият с пана , на които са изобразени български владетели или нещо чисто българско , а когато отмине тази сложна ситуация да се реши ,какво да се прави , тъй като няма единодушие за това какво да се прави .За мен това е демократично. Всичко друго е повод да ни насочат вниманието и енергията в друга посока...
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много пъти съм питал защо у нас паметникът трябва да се събори, а тези в Берлин и Виена - не. Може би поне доц. Лозанов ще ми каже?