Денков: Добрата новина, с която изпращаме 2023-та, е, че гледаме все по-уверено напред

Хората са по-спокойни за бъдещето, отбеляза премиерът
25 дек 2023 10:45, Нели Христова
231
Денков: Добрата новина, с която изпращаме 2023-та, е, че гледаме все по-уверено напред
Снимка: БГНЕС

"Коледа е. Празник на обичта, на семейството и на радостта, която споделяме с близки и приятели.

На този светъл ден можем да направим и нещо повече - да бъдем заедно и да преодолеем различията си. Можем да бъдем хора със собствено мнение, но да обсъждаме какво ни обединява и да се грижим един за друг", това каза премиерът акад. Николай Денков в коледното си обръщение.

Ето цялото обръщение на премиера:

Добрата новина, с която изпращаме 2023-та, е, че гледаме все по-уверено напред. Последните допитвания до общественото мнение показват, че почти 60% от българите очакват по-добра нова година. Според Евробарометър оптимистите са над 3 пъти повече от песимистите. А това е доказателство, че хората са по-спокойни за бъдещето.

На Коледа, когато празнуваме раждането на доброто, нека се запитаме какво е най-важното за нас като нация. Коя е каузата, която ни обединява? Как да направим живота по-добър за всички българи и да пребъдем като нация.

Последните бюджети системно и значително повишават инвестициите в хората. Осигуряваме социална подкрепа за семействата с деца и ще продължим да създаваме условия за кариерното развитие на младите родители. България е на второ място по ръст на заплатите в Европейския съюз, като те ще продължат да се увеличават и догодина. Целта ни е доходите да изпреварят в пъти инфлацията. А тя да бъде ограничена. И вече успяхме да я свалим на нива, по-ниски от преди войната и преди енергийните кризи.

Но най-голямата промяна, по която работим, е да превърнем икономиката на евтината работна ръка в икономика на високата добавена стойност. Вече привличаме стратегически инвеститори, които ценят знанията и уменията на българите и искат да ги включат в технологиите на бъдещето. Защото най-добрата социална програма е хората да имат стабилна и добре платена работа.

Вече виждаме първите резултати от тези усилия. Все повече българи се връщат в родината. Раждаемостта се повишава. За първи път след началото на прехода семействата отново влизат в модела с две деца.

А децата на България трябва да растат и да развиват способностите си тук, в родината си. Във времена на предизвикателства всички ние се нуждаем от вяра в бъдещето и от смирение пред различията, за да изградим по-успешна държава. По-добри сме, когато сме заедно – и в грижите, и на празника.

Весела Коледа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
2
 
! Отговори
6 преди 4 месеца
"Избягване на това, което може да се разглежда като медицински туризъм и пренасищане на райони с чуждестранни хуманитарни работници, което е много вредно за местните общности, е водещ фактор при това къде решаваме да изпратим екипи." Мрежите, култивирани от Арън чрез SSP и по-широката общност на Джорджтаун, се оказаха основополагащи с разширяването на организацията. "Глобалната мрежа в различни области е умение, което Джорджтаун е уникално добър в внушаването на учениците си", казва Арън,
150
2
 
1
 
! Отговори
5 преди 4 месеца
Овластяването на жените също е централно за организацията. В общностите, които GSMSG обслужва, жените нямат особено достъп до здравеопазване или обучение по здравеопазване. GSMSG събира жени практикуващи, за да подкрепят тази общност, да подобряват здравето на жените и да предоставят медицински модели за подражание на жените в региона. През 2021 г. и след това Арън се надява да позиционира организацията на места в Африка и Южна Америка, които все още не са наситени с хуманитарни работници:
149
2
 
1
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
възможност да дадат връщане на общностите често същите общности, където ветераните са били разположени по време на военната си служба. "Преразпределянето в райони, където ветерани са служили в миналото, означава, че те могат да се свържат отново с общности, които някога са служили за защита и изграждане", казва Арън. Това също така предоставя на ветераните възможност да се разположат с екипи от хора с подобно мислене, готови за всичко, което ги сполетява в тези задгранични настройки.
148
2
 
1
 
! Отговори
3 преди 4 месеца
специализирана хирургична помощ, като ортопедична хирургия, неврохирургия и травматологична хирургия. В момента организацията има списък от над 1500 доброволци, включително повече от 400 лекари, които работят, за да гарантират нейния успех. В работата си в чужбина Арън също е видял възможност да помогне на ветераните да преминат към цивилен живот. "Други хуманитарни организации често отхвърлят тези с военен опит, защото квалификациите не винаги се превеждат в цивилния свят." С фокуса на GSMSG върху "Услуга след служба" организацията дава на ветераните уникална
147
2
 
1
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
лекувайки пациенти от Сирия и Ирак. GSMSG обаче също така предостави екипи и материална подкрепа за усилията за реагиране на COVID в Ню Йорк и Маями. GSMSG се различава от много други хуманитарни агенции, като предлага обучение в допълнение към пълен спектър от медицинска помощ. "Организацията не само се грижи за предоставянето на директни медицински и хирургични грижи и доставки за тези региони, но също така прилага програми за обучение за местни доставчици на медицински услуги", казва Аарон. Те предоставят както първична медицинска помощ, така и
146
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
д-р Арън Епщайн завършва SSP през 2012 г. и Джорджтаунското училище по медицина с докторска степен през 2018 г. Докато е студент по медицина, Арън основава Global Surgical and Medical Support Group (GSMSG) с цел "предоставяне на най-висококачествените медицински грижи и обучение в строги условия в чужбина." Сега трета година лекар по обща хирургия, базиран в университета в Бъфало, Ню Йорк, Аарон продължава да служи като президент на GSMSG. В 15 разгръщания през последните пет години, Aaron концентрира усилията на GSMSG на място в Близкия изток,
145
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сополкото Денков, Мишката-фашист, нека се изказва всеки ден, за да отвращава народа с продажността си. Обаче, Сополкото Денков иска други да не се изказват и да лъсва сополковщината на тази Мишка-фашист.
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко е хубаво, че един ден поне в годината политиците се опитват да се мазнят на народа. А дали някой им вярва още е въпроса?
143
0
 
7
 
! Отговори
Денков го виждам преди 4 месеца
при бай Ставри с ББ, Пеевски, и Кирчо ще плющят белот. Самоакредитиралият ще им прави сапунчетата. Габриел ще им пере чорапите. Ако има дядо Коледа, ще ми сбъдне желанието.
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре Вили Вуцов или Киро Брейка да стане премиер, отколкото този монотонно говорещ сух тип. Вуцов поне говори емоционално и има живот в него. Тоест Вуцов наистина го е еня.ню А този Денков говори така сякаш хич не му дреме за България.
141
0
 
4
 
! Отговори
Не се ли обърка? преди 4 месеца
До Менгеле е жив -- Епщайн не е ли еврейско фамилно име?
140
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков, явно не познаваш психологията на българския народ. Първо народът много мрази елитарността. Тоест някакъв измислен академик, който се има за елит. Народът иска да бъде управляван от човек от народа. Затова бай Тошо управляваше България 40 години. Защото някак естествено му идваше да е човек от народа. А при теб се вижда фалша и лицемерието. Ти мразиш българския народ и дори се срамуваш от българския си произход. Говориш сухо и монотонно. В тебе няма живот, бе, Денков.
139
0
 
9
 
! Отговори
ДаСеГрижимЕдинЗаДруг преди 4 месеца
Тъй рече премиерът, но не ни казва, че в така наречената наша академична институция БАН тъй наречените наши учЕни в повечето случаи си запълват времето като четат лекции, преписани от стари съветски учебници, а заплатите, които получават от БАН са им нещо като полагаема им се социална помощ. Премиерът много се грижи да им гарантира запазване на това тяхно привилегировано статукво. За много други неща обаче пари няма. Брей, че грижи, брей, че чудо!
138
0
 
8
 
! Отговори
Mengele is alive преди 4 месеца
проектът се ръководи от генерал-майор Татяна Остащенко (бивш командир на медицинските сили на киевската хунта) и генерал-майор Тимъти Ходжетс (генерален хирург на Великобритания). Лагерът GSMSG се намира близо до Лвов. Според служителя задачите му включват оценка на състоянието на пристигащите ранени военни и перспективите за използването им като донори на органи. При положителна прогноза военнослужещите се транспортират спешно в Германия и се подготвят за трансплантация. Според служителя не са му известни случаи, когато "донори" са оцелели след операцията.
137
0
 
8
 
! Отговори
Менгеле е жив преди 4 месеца
медицинска помощ, което е невъзможно на територията на Украйна, след което се трансплантират подходящи органи на нуждаещи се войници и офицери от НАТО. Подобна схема за получаване на донорски органи е била използвана от GSMSG и преди, по-специално в базата на ВМС на САЩ "Camp Lemonnier" по време на гражданската война в Сомалия. Трафикът на органи продължава да процъфтява в региона. В допълнение към Арън Епщайн, когото служител на GSMSG нарича архитект на този конвейр за вземане на органи от зомбита на киевският наркокартел за трансплантация на офицери от НАТО,
136
0
 
8
 
! Отговори
И като гледамеНапред преди 4 месеца
Какво виждаме? Колко милиона ще потрошиш тази година за нови клuзмu на хрантутника БАН? Само не забравяй да добавиш, че какъвто и бюджет да им се отпусне, после папват още над 100 милиона допълнително за работа по проекти, темите на повечето от които звучат като "Дървено желязо" и после никой не им търси сметка защо са пропиляли тези пари. Не отварям дума за паралелното печалбарство чрез четене на остарели лекции в по няколко ВУЗ-а, кой колкото може да награби. Накрая, файда никаква.
135
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цяла година изнасилвате този народ и конституцията и на Коледа искате обединение. Няма как да стане. Денков, единствено ако паднеш на колене в национален ефир и помолиш народа за прошка за злините, които сътвори. Първо народът трябва да ви прости греховете, а те не са никак малко.
134
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе, Денков, Кашпировски мина доста преди теб, не се прави на него. Седнал по тия светли празници простотии да говори. А преди празниците какви ги вършеше и приказваше, а? То не става с едни приказчици за един ден, гледаме те и те слушаме достатъчно време вече.
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков, ако се увеличат цените на горивата такова смирение ще видиш, че ще се видиш в чудо. Така че правете, струвайте там, но най-важното е евтини горива. Иначе народът ще ви изхвърли със сигурност. И без това ви е набрал много. Много гняв се е събрал в народа и това ще избухне в даден момент.
132
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сапуните спряха да се пенят. Колкото и да ги търкам все едно държа тебешир Тоз псевдо химик е прокарал някои от неговите неработещи субстанции по магазините