На колко възлизат заплатите на конституционните съдии?

Те получават 90% от възнаграждението на председателя на КС
26 яну 2024 14:16, Елка Василева
58
На колко възлизат заплатите на конституционните съдии?
Снимка: БГНЕС

Малко над 11 000 лева заплата ще получават новите съдии в Конституционния съд Борислав Белазалеков и Десислава Атанасова, които положиха клетва в петък. Двамата бяха избрани от Народното събрание.

Още по темата
Срещу същата сума се разписват и техните колеги съдии.

В това изчисление обаче не влиза добавката за всяка година трудов стаж, която е различна за всеки съдия, пише dariknews.bg.

Според закона конституционните съдии получават месечно трудово възнаграждение в размер на 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд.

Неговото възнаграждение пък е равно на средноаритметичното от месечните заплати на президента и председателя на Народното събрание.

Това означава, че председателят на КС получава между 12 500 и 13 хиляди лева месечно, сметнато без добавката за прослужено време.

Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати, а това на шефа на НС е с 55% повече от заплатата на народния представител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма ли наблизо някой удобен парапет, бе? И аз искам 13 000 лв заплата!
28
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
и какво работят всеки ден ли от колко до колко какви са тези бонуси коли охраназаплати пенсии пример за излишна институция вижте кои са вътре и с какводопринесоха за българия когато имаха възможност срам и позор закриваите тазиинституция докато е време
27
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Дори и тази медия ви пуска по "пързалката" трие истините и оставя пропагандата на малко-умните ! Който ви хване той ви чукаааа !
26
2
 
16
 
! Отговори
Въх.... преди 3 месеца
Малииии.....Деса си падна на цепката!
25
0
 
13
 
! Отговори
БОРИСОВ преди 3 месеца
"Дай, Боже,и мен да ме пратят в такава пенсия - 9 г. в КС." - публикувано във в-к 24 часа.Ето къде е изпратена Деса-умното-в пенсия.Какво отношение има към този важен държавен орган ББ!И това ни е управлявало благодарение на голяма част от българите 12 г.,че и повече,защото в държавната администрация и по места си остана герберастка.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да правят тогава по 5 деца с тези заплати. Иначе няма кой. Нормалните хора с 2000 лв нищо няма да направят.
23
0
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
ПО ЦЕНИ, ПО ДЕПУТАТСКИ, МИНИСТЕРСКИ И СЪДИЙСКИ ЗАПЛАТИ СЕ ИЗРАВНИХТЕ С НАЙ-СИЛНИТЕ ИКОНОМИКИ НЕ САМО В ЕС А И В СВЕТА ! ХАПТАЛИ !
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Факти:) президент на САЩ 332 мил. население, годишна заплата 400 000 долара, Радев льо т чи ка, взима 79 000 долара на 6 мил. България
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дуловската курвантия, с някакъв мижав опит като юрисконсулт на русенската психиатрия ми я издигнаха за конституционен съдия, моля ви се! Същата беше здравен министър, помня едва не фалира НЗОК! Човек като Десата, без медицинско образование и опит, да ми я правят здравен министър, а сега и за КС! Ужас! Още доооста ще цоца бедния български народ! Боже, слез и си вземи версииите
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не завиждайте на Десито.Знаете ли с колко грозни мамута е била в леглото, за да стигне до този висок пост.Имайте уважение към жената.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дуловската *** ,дето хал хабер си няма от право,си уреди живота с 9 години още. Бедният български народ да проси и мизерства. Браво! Евала!
18
1
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 3 месеца
току-що Съдиите от Световният Съд в Хага с 16 гласа За и 1 Против (Разбира се Юдея) - Осъди Израел за Геноцид и Военни Престъпление в Газа - а ЕС и съответно България - били с Израел - кажете ми сега, кой е Престъпният Режим - в Брюксел и София (вече реално Осъдени като Съучастници на Геноцид и Военни Престъпление) или тия в Хага са си загубили Акъла?!
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама те не работят за заплати, а за сухо, което не се знае колко е?
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди 89-та година заплатите също бяха ниски, майка ми беше учителка и получаваше заплата от 120 лв, такава беше минималната през това време, едвам свързвахме двата края, добре че беше татко, който работеше като миньор и взимаше що-годе по-хубави пари, 400 лв. В партията бяха най-високите пари, нямаше партиец с под 2000 лв заплата! В тоя период дори лекарите получаваха по 200 лв.
15
0
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 3 месеца
Ужас, тия получават повече от прокурора на Испания и от депутатите ! Били сте бедни, защо лъжете бе, ЕС трябва да ви спре всякакъв вид помощи, само испанският крал получава повече от тези носители на корупция !
14
1
 
24
 
! Отговори
Ганди преди 3 месеца
По 13 000 лева заплата ,кебапчето и кюфтето по 50 ст. Кола и шофьор да не ходят пеша , Няма какво да ги мислим, ще оцелеят завалиите..
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха, заплати. Тези заплати са само, за да могат да си взимат втора и трета кола на лизинг. Съдиите получават в много пъти в повече по партийна линия, по линия на фирми и хора, чиито интереси пазят, а и за единични случаи, когато на някой му трябва услуга. Доходите само от тези дейности са в милиони. Отделно си имат фирми, които уреждат за разни неща с влияние и като размяна.
12
0
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 месеца
ами при тез Комунизъм бе - само 10% разлика, а не като в Капиталистическа БГ Компания, където Служителите на Минимални Заплати, а Шефа с Милиони на Месец, Яхта Имение и Майбах!
11
6
 
4
 
! Отговори
До Христо преди 3 месеца
Аз работя в кол център и съм на слушалката цял ден. На 21 години съм и не знам за 9 хиляди лева чисто заплата. Може би това са мениджърите. Аз съм обикновен агент на 6 месеца и заплатата ми е точно 7100 лева бруто + 800 лева във ваучери за храна.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Управителя на БНБ пък взима 60 хиляди лева заплата.