Увеличават щата на "Гранична полиция" заради нелегалните мигранти

Депутатите от ПП-ДБ не подкрепиха партьорите си във властта
37
Увеличават щата на "Гранична полиция" заради нелегалните мигранти
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за администрацията, с които се увеличава капацитетът на "Гранична полиция". Поправките бяха подкрепени от законотворците от всички парламентарни групи с изключение на тази на ПП-ДБ, които гласуваха с "Въздържал се".

Още по темата
Измененията са внесени от Бойко Борисов и Делян Пеевски, които посочват в мотивите си, че произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за Европейския съюз (ЕС) и минимизиране рисковете за националната сигурност.

Предвид дължината на държавната граница, явяващата се външна на ЕС, наличието на възложените задачи по охрана на същата, включително и по осигуряване зоните около Граничните контролно-пропускателни пунктове, както и близостта на границата със Сърбия, обуславят необходимостта от допълнителен охранителен състав, предвид факта, че наличният към момента  е крайно недостатъчен за осигуряване на ефективно изпълнение на задачите по граничното наблюдение, пише още в мотивите.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ коментира, че и в момента има 4000 свободни щатни бройки в системата на МВР, така че няма нужда да се увеличава капацитета на „Гранична полиция“.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ не е добра идея НС да подписва празен чек за увеличаване на щата на МВР.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП посочи, че молбата на хората от пограничните райони е да се назначават приоритетно местни, защото те са по-мотивирани и това ще доведе до намаляване на обезлюдяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В същото време ги вкарват с полети. Тези ни се подиграват и то жестоко.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Граница не се пази с т.нар. чантаджии, а с реални граничари на място, 24 часови патрули с кучета и електросигнализационна система /не телена ограда/. Така поне беше на времето и от там никой не можеше да мине. Сега е вход свободен. Тия 4000 ще ги назначат в някоя канцелария и ще отчетат че границата ни се пази.. Резултатът обаче е видим - хващат ги с автобуси, камиони и коли по пътищата на страната. Горите в Странджа са превърнати в мигрански бивак, там се събират и никой не ги закача
12
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Нулев ефект, след като ги пропускат! По - добре Динко да дойде!
11
0
 
14
 
! Отговори
Ефр.Петров 1979г. преди 1 месец
ЗАЩО ПРЕЗ 90 те Унищожихте Гранични войски бе демократи.Военни поделения бяха закрити.Границите не може и пиле да премине .Сега драги ми Мутри разчитайте на Динко и Перата да ловят мигранти.
10
1
 
16
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 месец
Не е важна толкова бройката на граничните полицаи, а това какво им е наредено да правят. За опазване на границата трябват три основни неща:1. Поправка на оградата и пускане на ток по нея.2. Миниране и поставяне на информационни табели за това.3. Стреляне на месо.Не е чак толкова сложно, нали?!
9
1
 
14
 
! Отговори
Те ни ги карат преди 1 месец
със самолет, гранична полиция какво може да направи?
8
1
 
5
 
! Отговори
В бараката на преди 1 месец
Гранична полиция търсят ли щатна хигиенистка?
7
2
 
7
 
! Отговори
мак преди 1 месец
ес ще помогне ли на България с пари, или те отиват за украйна. По-скоро ще я остави да се справя сама, да има основание да откажат шенген - не охранявате граница, ор.ди прииждат, затова не може да влезНете у шенген. Наплива вече няма как да се спре, каквото и да правят. Само пълен отказ от разглеждане на молби може да откаже да идват. Но едва ли ще е възможен, ония нали имат право да влязат където искат и както искат.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама те влизат през летището, защо ни правят на йдйоти?
5
1
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Като е външна граница за ЕС, то нека ЕС да си я охранява, а не най-бедната европейска държава да обира масрафа. За сметка на нашите данъци от мизерни доходи, ще пазим богатите европейци, така ли?
4
2
 
20
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Купете и още два Спартана, да има с кво да ги возите от Виена.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама те политиците нали със самолети ги водят ?
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама те тия с криминалните регистрации идват през летище София, не през границата. Дия дето минават границата не остават в България а продължават към Европа. Опасноста идва с тия които ги връщатат от там.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стрелба на месо кога?