Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата

Леле, кво стана, кажи кво стана...защо се носят такива заблуди за чалгата? Вярно ли, че я слушат всички българи?
11 юли 2007 17:53,
306
Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Порно или музика? Порномузика...WTF? Снимка: Булфото

Ле-ле к'во стана, кажи к'во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к'во стана верно.

Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Във всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
кликни тукhttp://s3.bg.bitefight.org/c.php?uid=22439
187
0
 
1
 
! Отговори
Lubomir Atanassov преди 16 години
Vinagi mi e bilo nepriqtno da komentiram takiva statii, zatova 6te buda maksimalno kratuk, izrazqvaiki moeto mnenie. Spored men hora, hule6ti ne samo 4algata i pop-folk tvor4estvoto, a i koito i da e stil muzika sa ograni4eni i zakosteneli. Az li4no slu6am absolutno vsi4ko 6to e muzika i se kefq na max, za6toto ne sum predubeden. V otdelni momenti se kefq ednakvo na Lili Ivanova, Desi Slava, Kurt Kobein ili Snoop Dogg. I ne moga da razbera kakuv e golemiq problem s razgolvaneto na pop-folk izpulnitelkite. Imat- pokazvat. Radvat okoto. Veselo e. Ako avtora na statiqta ima nepriqzun kum krasivi jenski tela... se6taite se...
186
0
 
1
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Ех, +-, ако поне една чалга певица имаше едно зрънце от таланта и гласа на примата Лили Иванова, обещавам, ще започна да слушам чалга музика. Да не говорим за изключително стойностните текстове на песнитe на Лили Иванова. Просто е СРАМНО дори да се прави сравнение. Дори чалга певиците не си го позволяват, защото знаят РАЗЛИКАТА. Що се отнася до облеклото, никой не коментира "стайлинга", (както обича да казва една известна певица) на чалга певците. Но че са по-близо до порното е видно и с просто око.Най-важното, че крадат най-безсрамно и от чуждите песни и от чуждите идеи.Айде, днес е по-хладно, охладете страстите и бъдете по-обективни!
185
0
 
1
 
! Отговори
sofia преди 16 години
i az mu pisha 6! Evala!
184
0
 
1
 
! Отговори
Napulno sum suglasna преди 16 години
sus statiata. Mnogo iasno, izcherpatelno i kosveno zasiaga edin tolkova nabolial problem, koito obache e dosta dalech ot marginalizirane vse ohste.No za sujalenie, mizeriata porajda oshte mizeria. Dokato obshtestvoto e bedno i bez perspektivi za razvitie - takiva shte sa i moralnite ni cennosti - nizki i purvosignalni.Zabluda N.6. - Chalgata e Bulgarska muzika - v neia niama nistho ama nishto bulgarsko. Bulgarskata muzika e izvestnav v sveta s tova che edinstveno pri nas ima harakternia stil na peene 7/8 i che nared sus shotlandcite samo nie izpolzvame gaidata kato muzikalen instrument. Kakto sami vijdate, chalgata ne ne vsmestva v nito edna ot dvete osobenosti.
183
0
 
1
 
! Отговори
stanio преди 16 години
И ве пак кои си ти и какво си постигнал, че да съдиш чалгата. Естествено е че щом се харесва ще се прави, независимо дали се краде или не! Аи спомням си една статия на твоя колежка която описа как от от диско отишла на чалага и се разцепила от кеф. Можеш да изразиш твое мнение, всеки има право на такова...но не по начин които обижда хората с различноп от твоето!
182
0
 
1
 
! Отговори
аз съм пак преди 16 години
я вище всички най четените новини1. Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата2. Извадиха куршума от главата на Манол Велев, в кома е2. Балкански екшън в "Белите брези", простреляха бебе и трима възрастниЕ ТЕ ТВАЕ, ДАЙ МУ НА БГ - ЕЕЦА, КРЪВ УБИЙСТВА НА ИЗВЕСТНИ БИЗНЕСМЕНИ И ДА СПОРИМЕ ДАЛИ СИЛИКОНЕНИЕТЕ ПАЧАВРИ СА С МИЛИ ДУШИ ИЛИ НЕ.ХАХАХАХА, САМО ЗА ФУТБОЛ НЯМАЗА ДАЕ ПЪЛТНА ПОРНОГРАФИЯТА - САМО ЛЕВСКИ ДОЛУ ЦЕСЕКА, ВСИЧКИТЕ ЦЕСЕКАРИ СА ЧАЛГАРИ :-)))))))))))))))))))
181
0
 
1
 
! Отговори
+- преди 16 години
Чалгийка не слушам, но написаното е вярно на мах. 30%. Голяма част от написаниите неща са тенденциозни и невярни. Доводите на автора са смешни. Опитайте се, като пишете такива неща, не само да са добре написани и демонстриращи колко ерудиран е авторът им, но и да са поне малко доближаващи се до истината. Продължавам да не мога да разбирам това с разделянето на музиката на чалга и "нечалга". Надали има музикант, който може да посочи разликата в последните години(за "Радка Пиратка" е ясно какво е ;) ). Виждал съм "примата на българския поп" - Лили Иванова (примерно), облечена по-зле от някои от чалга певачките и също така част от песните и са "по-попфолк" от тия на члага-певачките. Има и други примери...
180
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 16 години
mnogo qsno sled kato ve4e i raparite v BG zapo4naha da pravqt muzika s 4alga-pevi4ki! i na vsi4koto otgore se pi6e predrazSuduci...vzemi pro4eti nqkoq knijka,naprimer ''Vnimanie!Predrazsuduci'' na Sir Petar Ustinov i togava se opitvai da govori6 po takiva filosofski i ob6testveni temi
179
0
 
1
 
! Отговори
Toni преди 16 години
Чалгата е пълна простотия. Това е пределно ясно! Знаете ли, че когато някой чужденец гледа планета тв и после с недоумение пита - " Тези жени *** ли са? " Това съм го виждала с очите си. Какво изобщто има да се коментира - това е България, не е Туркменистан. Всеки имал право да си слуша каквото си поиска... така е, но просто е жалко...Дали в Индия слушат българска народна музика и се побъркват по нея? Осъзнайте се малко вече!
178
0
 
1
 
! Отговори
Доматения кол преди 16 години
Че и образовани хора ходят по чалготеки - и знаете ли защо? - защото там се запознават с хубави момичета - същото става и по баровете и дискотеките, ама в чалготеките е по-различно. А малките курвентии също ходят там защото пък по-паралиите (не става въпрос само за мутри) ходят там. Един мой много добър и свестен приятел (програмист) си намери гадже там (свестно момиче, студентка) и скоро ще се женят. Чалготеките станаха агенции за запознанства. И докато това е така ще ги има и тях, докато по-интресна схема не заинтригува младите хора да се срещат с противоположния пол (или същия, хехехе) на други места. Иначе и аз и моя приятел нямаме и едно чалга парче на компютъра, камо ли да си купим диск.
177
0
 
1
 
! Отговори
ddd преди 16 години
Само исма да попитам, защо говорите само за чалга деградация. Някой от вас заслушвал ли се е в текстовете на повечето рап парчета. Защо тогава не говорим и за рап деградация. Май всичките сте с промити мозъчета и пълни с предрасъдъци.
176
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Абе Саше, в цялата статия прозира една думичка, ама много яко - ПОРНО. Май са ти спрели кабелната и нета, та си обърнал взор към чалгицата, а? Плати си вноските и си гледай там, остави я таз чалга и най-вече стига си се опитвал да пишеш интелигентно... Темата е супер изтъркана и не казваш, ама нищо ново. Който си слуша чалга, слуша си. Не разбирам защо който не я слуша трябва непрекъснато да плюе. За сведение аз си слушам метал предимно, може и рок. Метала попада в категорията на чалгата - всички, които не го слушат го плюят и се възмущават как може да слушам такива работи. Чак се чудя как някой не е написал някоя статийка против металистите и тяхната неморална музика. Може би е време да се захванеш и да разбиеш 4-те заблуди за метала, а?
175
0
 
1
 
! Отговори
Katya преди 16 години
bravo Sasho, mnogo iaka statia, strashno me izkefi!davai v sushtia duh!
174
0
 
1
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Хе, ако пък Десислава има "певчески данни", според 165, то тогава и баба ми би пропяла такава музика (прощавай, бабо, знам, че някога си пяла изключително добре народни песни).Браво за статията! Според мен дори заблудите за чалга музиката са много повече. Жалко за това, че чалгаманията се разпространява и сред малките деца и става еталон за хубава музика, а чалгапевците - еталон за сценично поведение.А иначе кражбите в родната чалга индустрия са изключително сериозни - и като музика и песни и като идеи за клипове.Трябва да се прави разлика между стойностна етно музика и долнопробната чалга-песен!
173
0
 
1
 
! Отговори
Nord преди 16 години
Spored men, bash 4algata simvolizira 100% prostotiq. Edinstvenoto hubavo pri 4algata e 4e tq preturpq nqkakva evoluciq, koiato pone malko q otdeli ot tova opredelenie -100% prostotiq. Imam predvid 4e sega zapo4naha da pravqt malko po normalna 4alga, a ne kato predi godini, davam primer: doko doko; nema biznes nema pari,nema i za dve cigari: kamunite padat; imashe i edni pesni na edin super otvratitelen Djoni, Djago, toest tova beshe pulnata selqniq. Az ne slusham 4alga, no kato 4ovek koito se e zanimaval s muzika, moga da kaja 4e v posledno vreme izlqzoha malkjo ot malko po smisleni par4eta, na pevici kato DesiSlava, Aneliq, tuk tame Preslava. I tova sa pevicite, koito naistina imat nqkakuv talant, a ne samo silikon! No kato cqlo 4algata shte si ostane simvol na prostotiqta, osven ako ne se modernizira oshte, koeto ozna4ava 4e shte trqbva da se kazva ne 4alga, a pop muzika. Na vurlite selqci i zashtitnici na 4algata shte ima kaja 4e 4algata shte stane muzika, kogato vidim 4alga po MTV naprimer, no tova vsi4ki znaemk 4e nqma kak da stane. Naistina sred po4itatelite na 4algata ima i mnogo obrazovani i umni hora, no te sa maluk procent, i sigurno se kefqt na 4alga shtoto ne sa si napravili truda da slushat neshto po cenno, ili nqmat muzikalna kultura. Bulgarinut trqbva da napravi nqkakvi opiti, da pokaje na sveta, 4e Bulgaria ne e samo 4alga i selo, a sushto 4algajiite trqbva da razberat 4e tova podobie na muzika e prisushto za ***, turcite i prostovatiq narod! Ako iskate da se razgrani4im ot izbroenite, pone prestanete da slushate tazi nai dolnoprobnata 4algiq, koiato mopisah po gore. Dori i tova shte e nqkakuv napreduk...
172
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 16 години
a na4inat,po koito 4algata i neinite 4udovi6ta nahluvat v domovete na BALGARINA ne e li natrapva6t..............
171
0
 
1
 
! Отговори
Tonito преди 16 години
az py si haresvam pop-folka.i majete go haresvat.6te otre4ete li 4e se raztapqte kato gledate razgolenite pevici??? :)))))))
170
0
 
1
 
! Отговори
Аракачунчо преди 16 години
Срам ме е, че мои познати намират утеха и радост в чалгата. Срам ме е, че асоциират тази "музика" с България. Срам ме е, че имаме повече чалга клубове от здрави и чисти детски площадки. Срам ме е, че момичетата стават *** за 1 водка покрай чалгата. Срам ме е как ни гледат всички чужденци когато видят тази жалка форма на забавление. Срам ме е дори, че в конкурс за такъв тип "народна музика" наща чалга пак ще последна щото се прави от некадърници и дори наще чалгари се занасят на сръбско и гръцко. Срам ме е, че Азис ни е "национална звезда". Срам ме е... Срам ме е от вас чалгари.
169
0
 
1
 
! Отговори
acho преди 16 години
слаб за автора - прекалено натрапчиво иска да ни убеди в идеите си.