Косово е независимо. Какво още чакаме?*

Кое е най-разумното за България решение?
13 мар 2008 17:54,
118
Косово е независимо. Какво още чакаме?*
Мост в разделена Митровица, Косово. Снимка: БГНЕС

Николай Добрев – преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”, адвокат

Обявяването на независимостта на Косово преди няколко седмици дойде като голяма изненада за много държави, включително и за България.

А не би трябвало да е така, защото имаше немалко официални изявления на влиятелни политици от Косово, които показваха решимостта на преобладаващата етническа общност в Косово да създаде своя държава.

Освен това статутът на Косово допреди няколко седмици създаваше сериозни проблеми за цялата международна общност, защото беше ясно, че ООН само временно администрира областта и рано или късно трябва да се намери трайно решение на „косовския” проблем.

А не бива също така да забравяме, че нито населението в Косово беше удовлетворено от своето положение, нито пък сръбската държава реално упражняваше някакъв контрол върху областта Косово.

Но сега вече трябва да говорим за Косово като държава – независим и самостоятелен субект в международните отношения. С основание обаче може веднага да бъде поставен следният въпрос към международноправната наука – към кой момент възниква една държава като субект на международното право. Възможни са два отговора.

Първият е, че държавата възниква със самия акт на обявяване на независимостта й и е без значение дали тя ще бъде призната от други държави впоследствие.

Според другото становище обаче признаването от страна на международната общност е задължителна предпоставка за легитимността на новата държава. Както в повечето случаи като че ли правилното решение се намира някъде по средата на посочените два подхода.

Държавата възниква от момента на обявяване на нейната независимост, но за да може да тя да бъде разглеждана като реален и равнопоставен партньор в международните отношение от останалите държави е необходимо все пак тя да получи признаване - ако не от преобладаващата част от държавите, то поне от един значителен брой държави.

Новата държава Косово много бързо получи официално признаване от голям брой държави, като сред тях бяха и държави-членки на Европейския съюз. Следователно, тезата, че Косово все още не е държава или пък не е легитимна такава, е абсолютно несъстоятелна.

За България все още е актуален въпросът дали да признае държавата Косово. Аргументите в полза на отказа от признаване са почти изцяло свързани с евентуалната реакция на Сърбия спрямо България в случай че признаем Косово.

И наистина в сръбските медии се появиха материали, в които открито се призовава да бъдат предприети „санкции” спрямо българите, ако правителството на Република България признае Косово.

Тези настроения в Сърбия са отчасти разбираеми, но каквито и рестриктивни мерки да предприемат сръбските власти спрямо български граждани, то най-вероятно те ще се окажат в нарушение на международното право и съответно за самата Сърбия ще възникнат неблагоприятни последици (в които се изразява международната отговорност на всяка държава).

Това е така, защото България е суверенна държава и това дали да признае една нова държава зависи единствено и само от България. Другият аргумент против признаването на Косово се опира на тезата, че прекрояването на границите на Балканите може да засегне и България в обозримо бъдеще и затова трябва да се въздържаме от всякакви стъпки, с които се променя статуквото.

Този аргумент обаче също е лишен от всякакво основание, защото вече беше изяснено, че Косово вече е конституирано като независима държава.

Най-разумното решение на българското правителство, което отговаря на националните интереси на България, е най-скорошното признаване на Косово.

То произтича не само от несъстоятелността на доводите против признаването, но и от необходимостта да бъде зачетено правото на самоопределение на косовските граждани и да бъде гарантирана сигурността в Западните Балкани.

Трябва да се съобразяваме и с обстоятелството, че непризнаването на Косово би довело до дълготрайно влошаване на отношенията ни не само със самото Косово, но и с Албания, а дори и с Македония.

Самото признаване може да бъде извършено както официално (признаване de jure) – с изрична декларация, така и неофициално (признаване de facto) – със сключването на международен договор, вкл. и за установяване на консулски отношения. Изборът е на българското правителство.

* заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
17
 
! Отговори
Vasilev преди 16 години
Така се случи, но преди 3 дни бях за 5 дни в Косово. На който и да кажех и казвам - всеки се стряска. Пълна глупост... 1. Бизнес с охранителна техника преди години в Косово не вървял, защото никой не краде. Крадецът е срам за фамилията и никой не смее, а и така са възпитани; 2. Поради особеностите на албанския език може би, но лесно научават чужди езици. По-големите знаят сръбски (естествено), но и английски малко, а младите като правило знаят авгл.; 3. Има много способни хора, отзивчиви..., има разбира се и тикви, но къде ли няма; 4. Таксиметровите шофьори не лъжат и взимат точно и не много... Нашите са *** бандити повечето. Казва ми един - струва 2 евро, но ако имаш, ако не - здраве. 5. Не са само мюсюлмани, а има около 30 процента косовари, които са католици (поне така твърдят), а има и немалък процент рлавославвни албанци. 6. На Пасха се пръгръщат и поздравяват всички бец цначение на религията. 7. През вековете именно албански дружини от местните села са пазели Дечанския манастир и то от набези пак на албанци и др. И сега манастира се разва на добро положение и е непокътнат. Уважават игумена много... Отделят много пари за възстановяване на църквите в сръббските села; 8. Много са и концентрацията не позволява да се мисли за връщане назад; 9. От снимки става видно какви зверства са правели сърбите - одрана кожа, обезглавени деца, убити в упор и пр. Зверства над беззаитни.. Естествено и косоварите са отвърнали. 10. Могат и ще живеят заедно... 11. Някои говорят с добро за Тито, който така въртял политиката, че те били доволни - автономия, език, училища и пр.Изобщо - трябва да приемем реалностите на Балканите... Е, не всичко е наред - няма икономика, но работят... Има и лентяи като у нас. Нямат много дадености и ще им е трудно, но са възторжени... Е, след време ще започнат и там дрязгите - партиите стават все повече и ще стане като навсякъде. Жал ми е за сърбите, но явно сами си надробиха доста неща...
116
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
На следващия ден след като Косово се самоизмислило, млад косоварин ще се жени. Баща му го извикал и му казал така:- Сине, като свърши сватбата, ще вземеш жена си и ще я понесеш на ръце към къщата. Защото Косово е силно! После ще я пренесеш на ръце през прага, защото Косово е гордо! После ще я съблечеш гола, защото Косово е открито! И после пари каквото трябва, сине. - заръчал бащата.На другия ден бащата пита сина си как е минало всичко. Сина му отговаря:- Вдигнах я тате, и я носих до вкъщи на ръце, защото Косово е силно. После я пренесах през прага, защото Косово е гордо. След това я съблякох гола, защото Косово е открито. И накрая си праснах една злобарка, защото Косово е независимо, тате!
115
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Не е тайна, че адвокатите дават подкупите от името на престъпниците т.е.с те са не по-малко престъпници. Що се отнася до горния, който и в Университета се е намърдал, по думите му се разбира, че е пълна ГАД! За такива като него няма значение какво губи България а само с колко ше си напълни ненаситната ГУША. Как може да има толкова ***!
114
0
 
17
 
! Отговори
VEselina преди 16 години
Още веднъж политиците в България доказаха че са нищожни мишки, само за интереси мислят, но не си дават сметка че и България е на това дереже и скоро Родопите няма вече да е България и тогава нито Американци, нито европейци нито който и да е било няма да се застъпи за нас. Жалки подобия на хора са политиците на България като започнем от Първанов, Станишев, Доган и т.н. Да пукнат дано
113
0
 
17
 
! Отговори
Elisa преди 16 години
Така е!Аман от ***!Сега,ако отделят Кърджали от България,щото турците там искат да си правят държавица,ти ще писнеш,нали,ама зА косово не..то трябва да е свободно..А,е същото!Да живее Сърбия,не на Косово,да живее Русия,да живее Фидел Кастро,Че и Куба,да пукнат Турцията,Америката,Ес и Глобализацията,и всичките техни музики,филми,Бритни Спиърси,Тексаски клане3та и др бози!
112
0
 
17
 
! Отговори
: преди 16 години
Naj-posle, хайде разходи се първо из Родопите, виж колко джамии са нацвъкани къде ли не и ходжите се дерат като ненормални на късия ден по десет пъти, виж как ако не говориш измисления турски, и хляб ще ти откажат да ти продадат в собствената ти Родина, пък тогава приказвай има ли място за сравнение с азиатските фанатици. И сигурно не ти е известно, че на забрадена с шамия новообразувана мохамеданка плащат по 250 евро месечно.
111
0
 
17
 
! Отговори
Stanislavov преди 16 години
Най-после тия фурнаджийски лопати от БСП , които през последните 20 години бяха рупора на сърбоманската пропаганда у нас да свършат едно забележително дело - признаването на Косово . Стига вече да плачат за Сърбите , причинили толкова злини на България , Македония , Босна ,Хърватско и Унгария . Сърбия отдавна трябва да се прибере в истинските си граници - тези на Белградския пашалък . Защо само никой политик гласно не заяви , че Косово е стара българска земя , владяна от България още преди да има Сърбия и да се споменава народността Сърби . За жалост само българите мохамедани там се определят за Българи .Щто се отнася за религията и чертанието на някакви мюсюлмански оси може да се каже , че Косово , както и Албания , Сърбия , Македония и България е напълно мафиотска държава . В тези държави " парица е царица " и религията е изтикана на заден план и се ползва само за парлама от управлявящите мафиоти - да покажат колко са щедри и как се грижат за историческото наследство . Така , че всякакви сравнения с азиатските фанатици са неуместни .
110
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Ура! Да признаваме Албанците Ура ура! Дайте да слагаме *** и да почваме и на Алах да се кланяме? За това че дари Баташко клане на българите, този велик алах! Дайте и визи да им дадем на "приятелите" косовари, та да дойдат в българия за политическо убежище като страна в ЕС.. защото надали Унгария ще ги приеме. Та да им дадем подслон, да дойдат да развиват мафия (наркотици проституция) Да изнасят и да клатят момичетата ни.. Какви хора сте вие? Мюсълмани ?? Това ли са нашите оправници? чалмари? Сега ако ми заявите.. тези работи мюсюлмани, хрисияни, вражди и.т.н. са средновековна работа. Е аз още не съм видал в Корана джихата да е изтрит, още го има и още се проповядва! Смърт за всички неверници в това число и ние българите. А да не изброявам.. колко години ни чакат заобилколки на Сърбия, което ще ускапи поне с 20% стоката внасяна и изнасята (ако има такава) от и за Европа.
109
0
 
17
 
! Отговори
rumen преди 16 години
дами и господа незнаете или неискате да си спомняте че косоварите са най голямите търговци на оръжие наркотици и най големите търговци на човешка плът тоес на млади девоики и жени от българия и други бълкански държави но никога мюсулманки.и сега ние тоес оправляващите който трябва дасе борят с мафията те я узаконяват.
108
0
 
17
 
! Отговори
Белия Капитан преди 16 години
Когато мечката играе у комшията.....! Сега стана ли Ви ясно мои сънародници, че на Балкана има място за турци, арнаути, *** и всякъкви мусулмани, но не и за славяни и православни! А честито, днеска в Сърбия, утре и .......
107
0
 
17
 
! Отговори
suzi преди 16 години
Az smiatam 4e vsi4ki svetovni problemi idvat ot Amerika.Ne vijda6li 4e e omarsila celiat sviat,kakvo pravi v Vietnam,Qponia,Iran,Irak,Kosovo.......te sa mnogo da ne gi izbroiavam.Tia jivee ot ogni6tata koito razpalva v celiat sviat.i sega v momenta dolarat e na nai nizkiat prag ot 10 godini na sam,i za tova 6te si nameri ogni6te ,i dolarat 6te se poka4i.Tyk ne6tata v momenta ne se razvivat po planovete na kunduliza raait,nito na Buch;problemat e 4e 84%ot amerikancite ne misliat ,nito za svetovnite problemi ..bukvalno za ni6to...edinstvenite xora koito se interesuvat _-----tova sa 4yjdencite tuk.Az ne iskam da jiveia tuk no prosto niamam blizki v bg za da doida da jiveia,no niakoi den i tova 6te stane i 6te bada mnogo 6tastliva.Izvinete me o6te vednaj za lo6oto mi pisa ne.tolkova moga.
106
0
 
17
 
! Отговори
Веско преди 16 години
Тука вече мога да кажа,че страшно ме впечатли.Оказва се,че в тая дискусия ти си професионалист,а аз само любител.Позволи ми,обаче леко да те опонирам,все пак става дума за страната,в която живееш.Според мен много от световните проблеми идват от бившия Съветски съюз и сегашна Русия.Ще се опитам да се аргументирам и да я съпоставя на Съединените щати.Ще започна от там,как се избира президент в двете държави:Страшно ме кефи ожесточената борба за всеки щат,за всеки глас при пълна прозрачност и демократизъм.В Русия просто Людовик XIV предава короната на Людовик XV,при елиминирана опозиция и фиктивни избори.Как двете държави бранят своите поданици:За Сталин няма да ти говоря по понятни причини.Как Путин защити своите моряци от"Курск"-просто не допусна спасителна акция навреме и те загинаха,Как постъпи с заложниците в Беслан - заедно с терористите умъртви и своите ,оцеляха неколцина.Двама милиардери Абрамович и Ходурковски-абсолютно еднакви.Единият обира губернията си и харчи пари на воля в Англия,но подържа Путин,а другият се обявява проттив путин и лежи в затвора.Путин като самодържец не търпи опоненти-Политковска,Литвиненко,Каспаров/той все още е жив/.Не можеш да си представиш колко примера още мога да ти дам.Но да кажа нещо и за щатите:Харесва ми как се спазва закона там-Оная милиардерка от Ню Йорк си лежа в затвора за неплатени данъци/кога ще стане това в България/,Майк Тайсън си лежа в затвора дори за недоказано обвинение.80 година се води война в Гренада за спасяването на двама американски граждани.Когато Садам Хюсеин започна да изтрепва своите сънародници,всички освен Америка казваха това си е вътрешна работа.Америка освободи Кувейт от набезите на тоя масов убиец,съперничащ се с Сталин.Все пак в Америка се е зародила демокрацията дявол да го вземе.Дори стара Англия не искаше да се разделя с властта на короната.Не съм чак толкова голям фен на Американците,но както е казал Чърчил за демокрацията -нищо по - добро не е открито.Държа да разбера твоето мнение по тоя въпрос.Желая ти приятен ден.
105
0
 
17
 
! Отговори
suzi преди 16 години
Az sa6to VI se izviniavam sar.Jiveia v edin goliam grad v Amerika,i sa6to se zanimavam s politika.Prepodavam v edin universitet svetovna politika.No tova korto stava v BALGARIA me interesuva pove4e.Nikoga ne sam pisala ne6to koeto ne mislia.Moje da se kaje ,4e vsi4ki problemi v EVROPA idvat ot AMERIKA.......
104
0
 
17
 
! Отговори
Веско преди 16 години
Сузи,с тебе накрая ще стигнем до консенсус.Това за мен е достатъчно,че обичаш прекалено много БЪЛГАРИЯ.Анонимният ще каже нещо повече за себе си.Родил съм се доста отдавна-по времето на историческия Априлски пленум,ако си чувала.Имам хоби-вътрешна и международна политика.От 1970 година следя всички важни вътрешни и международни събития от всички възможни източници на информация.Исках да има различни гледни точки,а до истината се опитвах да стигна сам.Най интересното нещо за мен е световната история,но трябва много внимателно да се чете и да се направят верните изводи.Оказа се,че историята,която борави с точни събития и факти може да бъде така мачкана и изопачавана,както никоя друга дисциплина.Благодаря на днес бг,че изтриха едно мое послание до теб,което може да се окаже и невярно.С пълно право ме изтриха хората-бях циничен.Приеми моите извинения -желая ти приятен ден.
103
0
 
17
 
! Отговори
suzi преди 16 години
Izviniavam se na vsi4ki,za pravopisnite si gre6ki.Rodena sam v Amerika i ot poditeli te si sam se nay4ila da pi6a bg,i ve4e sam na 40 g i trudno 6te promenia po4erka si.No mislia 4e ne kak pi6a gn.anonimen ,e vajno,az obi4am precaleno mnogo BALGARIA.Vsi4ko koeto se slu4va sas istradalata ni RODINA,mnogo me gnevi.MRAZIA turcite tova e ....
102
0
 
17
 
! Отговори
От БЪЛГАРИН преди 16 години
За сведение нямам нищо общо с ***,на тях им остава още една година власт и после никога вече в парламента.Името ми е БЪЛГАРИН и не съм сръбска ***.Не понасям нещастници,които плюят и изливат кал върху БЪЛГАРИЯ ,а възхваляват не кого да е,а подла Сърбия,която я отритнаха от почти целия свят.Там им е мястото в анклава около Белград.
101
0
 
17
 
! Отговори
ANONIMNIQT преди 16 години
Suzi,ne obra6tai vnimanie na tozi *** Anonimniat.Vednaga si li4i 4e e ***.Dosega ne sam vijdal i 4uval...stava vapros za anonimniat ,da se pravi na pedagog i nakraia sas obidite si si li4i 4e e ograni4en 4ovek.
100
0
 
17
 
! Отговори
suzi преди 16 години
Naistina,imam mnogo pravopisni gre6ki+glupako,az pone nmam ime_a ti si anonimen?za6to?koi si ti?da be kak ne se setix_ti si onova v4era6no ***.jalko 4e sam mnogo dale4 ot BG,ina4e bix ti izpratila vaje da se obesi6.sigorna sam 4e si 4alma.
99
0
 
17
 
! Отговори
От анонимният № 96 преди 16 години
Сузи,Сузи,трябва да върнеш свидетелството си за втори клас на госпожата и да си прибереш паричките обратно.Аз,като добър човек ще ти изнеса един безплатен урок.Не се пише независимос,а независимосТ.Понеже ти си малко нещастна,ще ти обясня как се пише думата- пише се нещасТници."Говори си" са две думи,а не една.Където е необходимо се слагат не тирета и точки,а запетаи.Новите изречения започват с главна буква и завършват накрая с точка.Няма да ти обяснявам,че неправилно построяваш изреченията,защото няма да ме разбереш.Не си напрягай малката главичка с такива сложни въпроси,може да се повреди още повече.По-добре си гледай сапунките и си върши къщната работа.От всичко казано до тук смятам,че имам право да ти кажа коя си ти-ти си пълен ***,който веднага трябва да се изхвърли в контейнера,защото ужасно мирише...
98
0
 
17
 
! Отговори
suzi преди 16 години
Tyka stava vapros za nezavisimos na edni natrapnici na srabska teritoria maloumniko.ne jelaia nikoi da mi kazva kakva sam_za6toto az znam koia sam-a ti znae6 li koi si?ot ne6tasnici odobrenia ne darja da imam.ako obi4a6 govorisi sam.mekere