Косово е независимо. Какво още чакаме?*

Кое е най-разумното за България решение?
13 мар 2008 17:54,
118
Косово е независимо. Какво още чакаме?*
Мост в разделена Митровица, Косово. Снимка: БГНЕС

Николай Добрев – преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”, адвокат

Обявяването на независимостта на Косово преди няколко седмици дойде като голяма изненада за много държави, включително и за България.

А не би трябвало да е така, защото имаше немалко официални изявления на влиятелни политици от Косово, които показваха решимостта на преобладаващата етническа общност в Косово да създаде своя държава.

Освен това статутът на Косово допреди няколко седмици създаваше сериозни проблеми за цялата международна общност, защото беше ясно, че ООН само временно администрира областта и рано или късно трябва да се намери трайно решение на „косовския” проблем.

А не бива също така да забравяме, че нито населението в Косово беше удовлетворено от своето положение, нито пък сръбската държава реално упражняваше някакъв контрол върху областта Косово.

Но сега вече трябва да говорим за Косово като държава – независим и самостоятелен субект в международните отношения. С основание обаче може веднага да бъде поставен следният въпрос към международноправната наука – към кой момент възниква една държава като субект на международното право. Възможни са два отговора.

Първият е, че държавата възниква със самия акт на обявяване на независимостта й и е без значение дали тя ще бъде призната от други държави впоследствие.

Според другото становище обаче признаването от страна на международната общност е задължителна предпоставка за легитимността на новата държава. Както в повечето случаи като че ли правилното решение се намира някъде по средата на посочените два подхода.

Държавата възниква от момента на обявяване на нейната независимост, но за да може да тя да бъде разглеждана като реален и равнопоставен партньор в международните отношение от останалите държави е необходимо все пак тя да получи признаване - ако не от преобладаващата част от държавите, то поне от един значителен брой държави.

Новата държава Косово много бързо получи официално признаване от голям брой държави, като сред тях бяха и държави-членки на Европейския съюз. Следователно, тезата, че Косово все още не е държава или пък не е легитимна такава, е абсолютно несъстоятелна.

За България все още е актуален въпросът дали да признае държавата Косово. Аргументите в полза на отказа от признаване са почти изцяло свързани с евентуалната реакция на Сърбия спрямо България в случай че признаем Косово.

И наистина в сръбските медии се появиха материали, в които открито се призовава да бъдат предприети „санкции” спрямо българите, ако правителството на Република България признае Косово.

Тези настроения в Сърбия са отчасти разбираеми, но каквито и рестриктивни мерки да предприемат сръбските власти спрямо български граждани, то най-вероятно те ще се окажат в нарушение на международното право и съответно за самата Сърбия ще възникнат неблагоприятни последици (в които се изразява международната отговорност на всяка държава).

Това е така, защото България е суверенна държава и това дали да признае една нова държава зависи единствено и само от България. Другият аргумент против признаването на Косово се опира на тезата, че прекрояването на границите на Балканите може да засегне и България в обозримо бъдеще и затова трябва да се въздържаме от всякакви стъпки, с които се променя статуквото.

Този аргумент обаче също е лишен от всякакво основание, защото вече беше изяснено, че Косово вече е конституирано като независима държава.

Най-разумното решение на българското правителство, което отговаря на националните интереси на България, е най-скорошното признаване на Косово.

То произтича не само от несъстоятелността на доводите против признаването, но и от необходимостта да бъде зачетено правото на самоопределение на косовските граждани и да бъде гарантирана сигурността в Западните Балкани.

Трябва да се съобразяваме и с обстоятелството, че непризнаването на Косово би довело до дълготрайно влошаване на отношенията ни не само със самото Косово, но и с Албания, а дори и с Македония.

Самото признаване може да бъде извършено както официално (признаване de jure) – с изрична декларация, така и неофициално (признаване de facto) – със сключването на международен договор, вкл. и за установяване на консулски отношения. Изборът е на българското правителство.

* заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
17
 
! Отговори
Ohridski преди 16 години
...Kiriak Stefcho(93),dobre che me "korigira",to tezi darzhavi biaha na Mars....Ako az sam tsarvul,ti si TRANDOFORCHO....:)))))!
96
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Твоето име го знам - не е многоточие ,а сръбско влечуго и бързо се прибирай в дупката си.Не се казва звеми, а вземи бе,ако знаеш цялата азбука пиши на кирилица.
95
0
 
17
 
! Отговори
BG преди 16 години
ваща мама независима - бой по албанската тиква дока мрда!
94
0
 
17
 
! Отговори
... преди 16 години
Ainstain:"Dve ne6ta se bezkraini-kosmosot i 4ove4kata tupotiq.Za purvoto ne sam siguren"93 От: Анонимен-ti si dokazatelstvo za tova ili puk gorno navedeniq"advokat"ti e preprodavatel.Togava zvemi napi6i si imeto-moje i da polu4i6 6
93
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Светът не е Испания Румъния и Русия бе ***.Статията на г-н Добрев е много точна.*** са непоправими.
92
0
 
17
 
! Отговори
Do redaktorte v Dnes преди 16 години
NEKA POPITA KOLEGITE SI OT ISTORICHESKIYA FAKULTET,ZASHTO NE TRYABVA DA SE BARZA S PREZNAVANETO NA kOSOVO...NEKA SE POMACHI DA RAZBERE ZASHTO RUMANIYA,ISPANIYA, GARCHIYA, RUSIYA i t.n. NE PREZNAVAT EDNOZNACHNO K O S O V O.
91
0
 
17
 
! Отговори
... преди 16 години
Mai ne6to lo6o si razbral:Bulgarite ne kazvat 4e ima bulgari na kosovo,a v Albaniq-200 000 bulgari.Normalno kakto albaniq razbra za tova ne6to vednaga demantira6e pismeno do durjavniq vurh citiram "ne e vqrno 4e ima 200 000 bulgari,moje i da ima tuk tame nqkoq familiq.Po dokumenti ima 200 000 Makedonci"Ima u4ili6ta na makedonski qzik i tn i tn.A ne dei tolkova kraino da gi priema6 ne6tata.Pozdravi"Pravoslavje dolazi sa juga,pravoslavje ispunjava zelje"-aide da se uvajavame malko pove4e?!
90
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Пази боже какво направиха сърбите с македонците за толкова кратко.Ние се съхранихме 500 години,а сърбите ги претопиха за нула време.Неблагодарни сръбски еничари.
89
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Уважавам безумието, все пак случва се, но дебилността и кретенизма на коментар 88 ми е трудно дори да ги разбера
88
0
 
17
 
! Отговори
Abe stiga be :) преди 16 години
Abe kvo si pravite iluzii be Bulgari :) Abe smeqt vi se vsichki be! Koi zemi vashi.... KOI ? Makedoniq ? Kosovo e vashe ? Kosovo e Bulgarsko IME ? Ima BULGARI v KOSOVO ? ABE KVO GOVORITE GLUPOSTI BE ALOOOOOOO ! MAKEDONCI IMA V KOSOVO I FILMA BESHE VIDIM-OCHEVADEN MONTAJ ! NA MAKEDONSKI GOVOREHA HORATA. I aide gledaite da si opravite pedofilite i ludite che mi se struva che preobladavat chisleno normalnite hora TUK! Pa ne vijdate li kolko rabota si imate v sobstveniq dvor, pa shte gledate u chujdite panitzi.... aide na proleterska akciq da si zapulnite dupkite po ulitzite che ste po-zle i ot Albaniq i ot Kosovo zaedno.
87
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
тука виждам доста опасни коментари, Войводина - унгарска, Западните покрайнини на България...това е безумие, чувате ли се какво говорите... по тая логика Родопите спокойно могат да идат в Турция, Видинските власи в Румъния , Индийски *** анклав по подобие на Израел... спрете с тия остарели разбирания, никой няма право да променя границите, още повече сме 21 век и целия свят се глобализира, забележете каде сме - Обединена Европа...
86
0
 
17
 
! Отговори
Веско преди 16 години
Ех Капка,Капка ,толкова приказки за нищо.Освен международното прово има и едно друго не писано човешко право.Сърбите използваха средновековни методи за реализирането на своята шовинистична политика и резултатът от тази политика е също средновековен-прекрояване на граници.Като говориш за поговорки и аз ще ти кажа една сръбска:"Ако нямаш какво да правиш - набий българина".Знаеш ли Капка,какво ще стане в една сръбска механа ,ако се пусне българска музика - ще изпотрошат заведението,а ние сме толерантен народ и слушаме каквото си искаме и в това няма нищо лошо.Сръбският патриотизъм и национализъм е в извратена форма и всичко,което се случва с бившите им републики е съвсем закономерно.Не случайно Словения,която първа се отдели е най-яростния враг на Сърбия.Ако ти си някоя начинаеща колежка на адвокат Добрев,според мен имаш перспективи за добра кариера.Желая ти професионална реализация и лек ден.
85
0
 
17
 
! Отговори
динко преди 16 години
За ситуацията с Косово е виновен Милошевич. Като комунист той искалира етническите отношения в Сърбия, като отне на Косово автономноста, която беше от Титово време, затвори Косовските университети и имаше реакцията от недоволство в Косово. Милошевич изкара танковете и започна да ги трепи, да обезлюдява села, да ги погребва в масови гробове и след като беше предупреждаван много кратно от ООН и НАТО се стигна до бомбандирване на Сърбия и свалянето на Милошевич от власт. От него момент Косово и извън управлението на Сърбия под управление на ООН и автономно отново. Така, че Сърбия отдавна загуби Косово и вината е на Милошевич. Обявяването на независимо Косово е прекратяване на временото решение областа да се управлява от ООН и е мирният изход от ситуацията, която създаде националиста Милошевич.
84
0
 
17
 
! Отговори
Cvetomir преди 16 години
Spodelqm mnenieto na N 79! Mn to4no si otrazil ne6tata priqtelu. No propuska6 da spomene6, 4e osven Voivodina ima o6te zemi v Sarbia, koito po moralno i etni4eski samoopredelq6to se pravo biha mogli da se otcepqt na6te (Zapadni pokrainini). A po vyprosa dali Kosovo e srybsko, ako ne vqrvate na statisti4eskite danni otnostno etni4eskata prinadlejnost na jivee6tite tam ( nad 90%), to nezapoznanite da pro4etat malko istoriq na oblastta, za6toto po istori4esko pravo to prinadleji po-skoro na BG. A tova , 4e sega Srabska Ugoslaviq gubi v tolkova kratak ot istori4eska gledna to4ka period zemite si e plod na shovinisti4nata i ekspanzivna polotika v minaloto. Sorry Stephan Dushane, no ako Kosovo be6e tvoe, to grycko do Pelopones e na6o, rumancite trqbva da gi iztikame na sever ot Kapatite :) A i predstavete si kolko dobyr upravnik sa Sarbite, sled , kato dori tolkova blizkite do tqh Tchernogorci se otcepiha! A i stiga sme se dupili na vsi4ki, EC, USA, sega i na Sarbite li !?
83
0
 
17
 
! Отговори
Капка преди 16 години
Просто не Ви разбирам, като какви се самоопределят косовските граждани. Като косовари?! Такава народност на балканския полустров не зная да съществува, доколкото са познанията ми по балканска история. В този случай съвсем различен е въпросът за историческото значение на Косово и Метохия за сръбската държава и няма да навлизам в подробности. Но ако косовските граждани се определят като албанци, то суверенна държава Албания съществува - буди недоумение причината за създаване на втора такава, още повече, че касае и отнемането на територия от съществуващата държава - Сърбия.Няма спор, че Сърбия има много неплътени дългове по отношение на българската държава, но не смятам, че лихвите по тези дългове следва да бъде нарушаване териториалната цялост и суверенитета на една съществуваща независима държава, било Сърбия, било която и да е друга държава. И накрая да ви припомня съществуващата от столетия българска поговорка - кагота се запали чергата на съседа ти, очаквай да се запали и твоята.С пожелания за лек и успешен ден.
82
0
 
17
 
! Отговори
Капка преди 16 години
Уважаеми Г - н Авторе, ще си позволя да изразя несъгласие с Вас."Новата държава Косово много бързо получи официално признаване от голям брой държави, като сред тях бяха и държави-членки на Европейския съюз." - Създаването на нови държави, обаче, зависи от признанието не на държавите - членки на ЕС, а тези на ООН. В момента такива са СЕДЕМ, а първи са били Албания, Турция и Афганистан /защо именно мюсюлмански държави, отговорете си сам/. Държави като Русия, Китай, Индия, Бразилия, ИЗраел и ЮАР не са признали независимостта на Косово. А държавите - членки на ЕС, които са признали Косово са общо три - Британия, Франция и Германия. От общо 25 държави, тези на призналите категорично НЕ са мнозинство."Тези настроения в Сърбия са отчасти разбираеми, но каквито и рестриктивни мерки да предприемат сръбските власти спрямо български граждани, то най-вероятно те ще се окажат в нарушение на международното право и съответно за самата Сърбия ще възникнат неблагоприятни последици (в които се изразява международната отговорност на всяка държава)."Международната отговорност на всяка държава се изразява в спазване на международноправните норми. Косово НЕ е създадено с резолюция на ООН, респ. не са спазени международноправните правила за създаването на нова държава. При това положение именно НЕпризнаването на тази квази-държава е в ответствие с международното право. Ако българската държава държи да спазва тези принципи НЕ би следвало да признава провинция Косово. За мерките, които сръбските власти ще предприемат, то от юридическа гледна точка те имат право да наложат санкции - все пак се касае за накърняване на суверенитета на една съществуваща и призната държава - Сърбия."Другият аргумент против признаването на Косово се опира на тезата, че прекрояването на границите на Балканите може да засегне и България в обозримо бъдеще и затова трябва да се въздържаме от всякакви стъпки, с които се променя статуквото.Този аргумент обаче също е лишен от всякакво основание, защото вече беше изяснено, че Косово вече е конституирано като независима държава."Както Ви изясних по - горе, Косово НЕ представлява независима държава от юридическа гледна точка и признаването му е не само незаконосъобразно, но и нецелесъобразно в аспект мултинационалния състав на голяма част от балканските и не само държави. Южна Осетия последва примера на Косово и резонно възниква въпросът, ако за едни етноси е допустимо самоопределяне, защо за други да не бъде. В крайна сметка, отделянето на част от територията на една държава си има определение - сепаратизъм и той никога не е водил до нещо друго, освен до локални войни. Ако цената на признаването на независимостта на Косово е подпалването на нова балканска война, аз като отговорна българска гражданка, отказвам да платя цената."То произтича не само от несъстоятелността на доводите против признаването, но и от необходимостта да бъде зачетено правото на самоопределение на косовските граждани". - Прос
81
0
 
17
 
! Отговори
преди 16 години
Sled sarbia sme nie tapanari bezrodni!
80
0
 
17
 
! Отговори
P. D. преди 16 години
SMYRT ZA KOSOVARITE. KOSOVO NA SARBIA
79
0
 
17
 
! Отговори
bzzz преди 16 години
И ти ли драпаш за министерство?
78
0
 
17
 
! Отговори
Халдер преди 16 години
На всички, които ревете тука на сръбски гроб: спомнете си колко мъка ни причини Сърбия, колко наша земя заграби, колко българи изби и преследва цял живот.Отделянето на Косово е поредна стъпка на разпада на тази подла страна. Както стана с Черна гора. Сега е ред унгарска Войводина да се отдели и Сърбия да остане това, което, исторически е: анклав около Белград.