Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче

Хранят първолаците с по един морков на закуска, за толкова стигали 38-те стотинки, отпускани от общините
22 окт 2008 17:05,
109
Училищен виц: Ето, мойто момче, едно морковче
Снимка: БГНЕС

Ето, мойто момче, едно морковче.

Така преди ден лелката в училищната столова се обърнала към сина ми.

Това е закуската в столичното 81-во в "Младост", а може да се окаже, че и другаде е така.

Явно мазните баници и топлото мляко са отстъпили място на витаминозната храна. Чудесно!

Да похапнеш морков, сигурно е здравословно, но крайно недостатъчно.

Представете си как 6 паралелки първолаци, с приблизително 150 деца, хрупкат моркови.

Доволни и сити.

"Така е, децата получават плодове, зеленчуци, кисело мляко, защото ставката, г-не, е 38 стотинки за едно дете". Такъв отговор даде за Dnes.bg помощник-директорката на школото г-жа Парчова.

Как си представяте, че едно дете може да закуси с морков?

- Малчуганите обичат това нещо и не виждам какво лошо намирате вие в това?

Един морков 38 стотинки ли е?

- Това са реалностите, г-не. Но обърнете се към тези инстанции, които се занимават с това, и попитайте възможно ли е за 38 стотинки да се купи нещо на децата, за да се хранят пълноценно и здравословно, завърши Парчова.

Обърнахме се и попитахме зам.-кметицата по образованието в район "Младост" - Мариета Петлешкова.

"Това са реалностите г-не. Сумата е крайно недостатъчна, защото знаете, че така наречените царски закуски ги няма и тяхната стойност миналата година беше 50 ст. на дете за един ден".

Петлешкова се ангажира пред Dnes.bg, че ще направи проверка на случая, но "предполагам, колегите в училището знаят какво правят и какво друго да ви кажа? Те могат да се откажат от тези суми и въобще да не ги получават".

А може би е по-добре да се откажат, защото това е подигравка с нашите деца?

- Може би наистина сте прав, но не ни се дава възможност да се сумират за един-два-три дни и да се дадат накуп тези пари.

Зам.-кметицата уточни, че "Националната програма за закуска" предлага  възможности за млечна напитка, плод или млечно-кисела напитка.

Това ли обаче е грижата на държавата към децата?

- За съжаление сумата е крайно, крайно обидна, но това са реалностите, г-не, заключи тя.

Знаем, че социалната министърка и просветното ведомство врътнаха кранчето на програмата "Топло мляко и кифла" и оставиха общините сами да си блъскат главите.

Знаем, че общините на свой ред отделят от мизерните си бюджети, за да дават пари за училищна закуска.

Обаче отговорът: "Това са реалностите, г-не", не ме устройва, защото не това са реалностите, Г-да управляващи.

Вместо 50-те лв. на пенсионерите през ноември им дайте моркови, че да преборят инфлацията.

Ние с 18-те лева детски ще спестим за едната закуска. Не се гаврете с децата ни!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
mi преди 15 години
Демократичната грижа за децата на некомунистите уби бащите им,семействата им и засели чужденците и зверовете успешно!
107
0
 
0
 
! Отговори
майче преди 15 години
що занимавате директорите на училищата и общинарите с глупостите на министрите? ша им задават въпроси от сорта:може ли дете да закуси с 38 ст., морковът може ли да бъде пълноценна храна, защо се подиграват с децата и други от този сорт. Те са само ИЗПЪЛНИТЕЛИ. Задайде въпросите си, мили журналисти, на хората, които въведоха "чаша топло мляко", дискутирайте с тях. социалното министерство си усвои паричките по тази програма. ТЯ ПРИКЛЮЧИ. ОТЧЕТЕ СЕ ДЕЙНОСТ... офффф замириса ми на нафталин. нови филми от старите ленти - това е нашият живот. "това ли е обаче грижата на държавата към децата ни "мдааа... за едни деца тя е майка, а за други - мащеха. аз лично не чакам нищо от държавата. камо ли да ми храни детето в голямото междучасие.
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изчетох част от коментарите - емоции, обиди, а бе, изобщо латино-действителност като в бананова държава. А решението може да е просто - с отделените пари да се дотират дажбите и закуските в ученическите столове и бюфети, та децата да ги получават на по-ниска цена. Това е като т.нар. "предпазна" храна в здравеопазването - 30 години да си изложен на отрови и вместо да ти осигурят почивка в профилакториум и действително детоксикираща храна, ти дават една вкиснало мляко и 50-тина грама мухлясало сирене. Парите са най-ефективни, когато са дотации към нещо, което действително искаш да си купиш и изядеш, а иначе така и така отиват в кофите за *** - да не мислите, че някой яде тези неща?! Искам да мога да изчисля колко храна отива на *** ежегодно, и дали с тоза *** могат да се заровят умните глави в Социалното министерство!
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
баси ***.тва са деца не зайци!
104
0
 
0
 
! Отговори
Cvetelina преди 15 години
E MNOGO qko i na nas ni davat samo plodove.Iskame i zelen4uci osobeno MORKOVI kakto i pri vas. :)
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Случайно попаднах на този коментар за 36 СОУ. Та как тези притиснати в страх учители ще могат да мислят за децата ни. Ако им удържат по 100 лева за всяко закъсняло за час дете те все ще са длъжници, заплатата им ще стигне за 4-5 закъснели деца! А аз искам да се отнасят спокойно с дъщеря ми и дори в междучасието да наблюдават как си яде закуската ...;-(
102
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Хубаво е че се разбирате.Но знайте че много хора живеят на ръба на мизерията - много.Избрали сме едни маймуни да ни управляват и това им е работата , като сме и осигурили комфортни условия на труд,пари,власт и много преференций -те винаги се осират.Във всички насоки на обществения живот са само и корупция,38ст. са велика гавра, държавата е забравила едни 7-8 милиона души и май е дошло време да им припомним.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами без да искам съм чукнала shift-а и затова се получи това "благодаря Ти". Лека вечер на всички родители които писаха тук, дано следващата тема по която да спорим да е "Какво да правим с детските от 1000лв";) Е, тва ще е в някой друг живот май!
100
0
 
0
 
! Отговори
Anita преди 15 години
:))) Хора като теб ми връщат усмивката на лицето, благодаря Ти!
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Благодаря ти! Няма защо да ми се извиняваш! Живеем в сободна страна и всеки има право на мнение и е напълно нормално различните хара да мислим различно. Напротив, получи се един добър спор и за мен беше интересно да прочута различни мнение.Поздрави! Сега вече съм убедена, че си прекрасна майка и моля за извинение, ако съм те засегнала с нещо.
98
0
 
0
 
! Отговори
Anita преди 15 години
Приемам извиненията и ти приеми моите. Така е достойно все пак. Ако и политиците си решаваха проблемите като нас щеше да е хубаво:)Да ти е жива и здрава племенницата, малката ми дъщеря е на 3г., разбирам сестра ти-малко е трудничко в тази възраст. Чао и със здраве!
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аАбе, защо тук само се зъбите един на друг. Въпроса нито е в това, че родителите ще си оставят гладни децата нито, че не се грижат и не им отделят внимание. Въпроса е в това, че след като са решили да има за всяко дете топло мляко и прясно приготвено закуска, тя трябва да е на ниво. Да се отпуснат колкото са необходими средства. А не да ми пускат по 38 стотинки на ден, което не стига и за един банан. Знаете ли, детето ми в предучилищната си купува чай за 10 стотинки. Е аз мисля, че никому няма да натежи да го поеме едното чайче за да няма грижи детето. Ето това е, а не въпроса дали ще има или няма закуска. Като ще има да е качествена, ако не майната им. На всички до болка е ясно, че се оправяме и без подаянията им.
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виж сега мога да се съглася с теб! Тия в Парламента са страшно доволни, че народът не е единен, защото ако се обединин, на тях ще им стане тъжно! Ама така е! Разделяй и владей! Пак ние тука да се плюем и да се обиждаме докато хората там си въртят бизнеса за наша сметка! Колкото за това, че не съм родител, вярно е, но съм леля. И вижда какво е принудена да прави сестрами всеки ден за да осигури на детето си всичко необходимо. Въпреки, че още не сме стигнали до проблема с училищните закуски, защото племеницата ми е само на 3.Поздрави и още веднъж, не го взимай толкова навътре. Никога съм нямала желание да обидя никого, най-малкото пък родител който наистина полага неимоверни усилия да изучи и да възпита детето си.
95
0
 
0
 
! Отговори
анита преди 15 години
Набързо че нямам време само да вметна-нали знаеш поговорката че на чужд гръб и 100 тояги са малко, ние деца сме били, но ти родител не си била и затова изпадаш в някои заблуждения и си склонна да бичуваш родителите като цяло и не мисля че имаш право да раздаваш правосъдие. За детските какво да спомена- всички знаем че Масларова е стисната повече няма да даде. Но докато сме не общество, а глутница освирепели кучета, ще си ръфаме кокалите по форумите а ония отгоре ще ни гледат сеира и ще си прибират това, което по право следва да се даде на децата ни.
94
0
 
0
 
! Отговори
До 92 от заблудената преди 15 години
Само не разбрах защо го взимаш толкова навътре? Случайно да говоря за твоето дете? Аз говоря за това, което виждам около мен всеки ден! Не казвам, че всички родители са безотговорни и чакат държавата в лицето на училището да се погрижи за децата им. познавам много хора, които въпреки всички трудности успяват да се грижат добре за децата си и им свалям шапка, защото знам колко е трудно! Ако и ти си от тях, моите поздравления! Но ме пораз мнението на повечето хора, които са писали преди мен. Никой от тях не спомена и дума за детските надбавки, което според мен си е много по-голяма подигравка с децата и техните родители, но всички се хванахте за тези простовути закуски! Ако детските надбавки не бяха обидно ниски, предполагам, че никой нямаше да го е грижа дали на децата ще се раздават моркови или не. Но ние пак се хванахме за най-малкия проблем и не забелязваме системната гавра с децата, но ти като родител, предполагам си много по-добре запозната от мен.Освен това не си ме разбрала правилно. Изобщо не смятам, че само богатите трябва да имат деца. Напротив! Моето семейство не е богато и никога не е било, майка ми работи като преподавател в университета и по цели нощи правше преводи, за да изкара допълнитално пари, но това не и пречеше винаги да намира време за мен и за сестра ми. Така че, всичко си опира до желание, а не до пари! Колкото и да сте заети, ако имате желание, винаги ще можете да отделите малко време за децата си, но ако нямате желание, тогава дори и да се къпете в пари, пак ще се провалите като родители!
93
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Драги ми Златко, скъпи ми Желев! Така като ти гледам ухиления лик приличаш на дете на моите години, та да те попитам: на теб *** ли ти даваше 20 ст. за закуска или пък сандвич с шпеков салам или партията-майка те хранеше в голямото междучасие? Синът ти мобилен телефон има ли? Най-вероятно! А колело, mp3-ка, ролери и гъзарски дънки? Няма начин да няма! Е, що щеш да чакаш на държавата да го накърми, толкоз ли не ти се откъсват 60-70 ст. за закуска, или пък благоверната ти ще се изкине, ако му произведе някой сандвич или му мушне в раницата парче домашна баница? Пардон, да не й се развали маникюра само!....А що се касае до последното ти изречение - чакай да станем след двадесетина години пенсионери, пък ще те питам тогава какво мислиш, за кого трябва да има повече - за беззъбите първолаци или за беловласите старци?
92
0
 
0
 
! Отговори
Anita преди 15 години
Скъпа моя заблудена госпожице, не ме карай да ти се извинявам з това че съм родила две пракрасни деца без да имам възможност да си кюткам вкаъщи и да не ми се налага да работя като ***.Тоест не съм богата. Само богатите ли имат право да раждат бе? Правим всичко възможно децата ни да имат всичко включително и да са добре възпитани, каквото и да ни коства това-например да гладя прането след полунощ, когато разглезените госпожици кандидат-кариеристки си пият коктейлчетата оглеждайки се за някой паричко, на когото да народят деца. Ако моралът на нашите деца ти се вижда нисък, какво да говорим за моралът на тези, които разсъждават като теб!!!!!!!Аз не рева за едната закуска за първолачето ми, не им я искам даже,но просто съм против да се бият в гърдите че нещо се прави, а то всичко да е въздух под налягане. А когато ти родиш дете и работиш, тогава ела тука да ми се правиш на компетентна по тези въпроси.И между другото, пиша в обедната си почивка- после да не кажеш че толкова и работя щом пиша по това време на деня. Айде със здраве!
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Прав си номер 90! Всичко започва с домашното възпитание. То не случайно го има изразът "първите 7 години". Т.е. ако едно дете не се научи на няколко най-елементарни правила ПРЕДИ да тръгне на училище, после вече е късно. Но затова се иска време и търпение, а повечето днешни родители явно не разполагат нито с едното, нито с другото.
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Идиотщината в тази държава започва от родители а не от училищата...
89
0
 
0
 
! Отговори
B. преди 15 години
V UK ot kadeto vi pisha e neshto savsem estestveno detsata da si nosjat lunch box t.e. plasmasovi kontinercheta s hrana.Bilo to sandvich,croasan,kis.mljako i kakvoto vaobrazenieto i vkusa na deteto ti podskaje.A i ne e zadaljitelno da e salamche,moje da e sandvichi s margarin i krastavitsa naprimer , (koito bogatite chesto servirat na iziskani gosti :)koeto e istina (prdvid reakziata na Balgarite).A za toplite dni si ima spezialni paketcheta ili plochki s technost koito se zamrazjavat i posle samo se slagat v chantichkata s hranata za da ja sahranjat palnozenna za zelia den.No poneze sigurno oshte gi njama v BG,ste vi dam ideja.Zamrazete sokche ot tezi v kartonenite opakovki ili dr.sas slamka i taka deteto vi ste jade ohladena hrana i sok v zegite.A plodovete i morkovite i tuk gi davat,no te ne sa zakuska ili objad,a leka hrana za goliamoto mezduchasie.Sas zdrave ot men.