Кой ще хвърли камък по политическата кочина?

Лумпен-популизмът е опасен, когато има бедни и недоволни
Обновена: 25 май 2011 11:53 | 20 май 2011 17:50,
694
Кой ще хвърли камък по политическата кочина?
Снимка: Булфото

Близо 400 хиляди българи са гласували за партия „Атака” на изборите през 2009 година. С близо 10 процента от гласовете на избирателите партията влиза в парламента с 20 народни представители.

На 20 май 2011 година пред софийската джамия "Баня Баши" протестиращи от „Атака” се сбиват с молещи се мюсюлмани. Има леко ранени партийни активисти и един депутат. В резултат от трибуната на Народното събрание партийният лидер Волен Сидеров призовава да бъде задържан „престъпникът-ислямист”, хвърлил камък срещу депутата Деница Гаджева. В противен случай Сидеров иска оставката на вътрешния министър и заплашва ГЕРБ, че ще разбере какво е опозиция.

Още по темата

Коментарите за поведението на партията и нейният лидер в медиите и в социалните мрежи са еднозначни: недопустимо, скандално, срам. Тепърва ще видим реакциите на институциите и на политическата класа. Със сигурност ще има остри фрази, но нищо повече. Защото истинската присъда за Сидеров и партията му трябва да дойде от другаде – от урните.

Защото в случая не става дума за пияни футболни фенове, нито за разюздани абитуриенти, нито за спонтанно развихрил се студентски гняв. Става дума за редовно организирано партийно мероприятие на парламентарна политическа сила. Избрана от 400 хиляди българи да ги представлява в Народното събрание. Нали това е представителната демокрация – хората гласуват, депутатите ги представляват.

Това означава, че на фона на 40-те или 400-те потресени от поведението на „Атака”, не само днес, а назад в годините, има едни 400 хиляди българи, които го одобряват. Които смятат, че мюсюлманите са ислямисти, че Турция все още иска да пороби България и че си истински българин само ако пребиваш по един ром дневно.

Ако ли пък не е така, ако тези хора не мислят така, защо гласуваха за Волен Сидеров и неговите подопечни лумпени? Заради патриотизма, в името на народа, за да живее България? Или защото Сидеров им обещаваше национализация и планова икономика, в духа на зрелия соц? Или в знак на протест срещу останалите?

Политически креатури като Волен Сидеров със сигурност обслужват интереси, но най-малко националните. Добре е тези 400 хиляди души, които направиха от „Атака” политически фактор и парламентарен балансьор с държавна субсидия, да помислят върху всичко това, когато отново посегнат към бюлетината. 

Добре би било също най-после обществото ни да направи така, щото демокрацията да не се обръща срещу нас. Като злоупотребяваме с най-висшето си демократично право – да избираме, даваме власт на хора със съмнителни интереси и морал, но затова пък с несъмнено вредни политически послания.

Никой от нас не иска да го смятат за лумпен, нито да живее в общество, доминирано от такива. А така изглежда, когато 400 хиляди души дадат гласа си за партия, проповядваща ксенофобия, национализъм и национализация. Или го продадат, резултатът е същият.

Популизмът е вълна, набираща сили в цяла Европа. Но лумпен-популизмът в българския си вариант е опасен. В страна, където има твърде много бедни и недоволни хора, искрата на омразата може да подпали пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още по темата: ”атака”волен сидеов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
567
0
 
1
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
До 584:приемам, но имам 500 символа и пестя букви:)
566
1
 
3
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
До nabludatel /577/Коригирай си изказа! Какво означава "нашите турски сънародници"? Всички сме български граждани с различен етнически произход!
565
0
 
1
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
Абслолютно подкрепям 580 и 581
564
0
 
3
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
До 579:Ако сме нормални хора тия 400 000 за Атака и тия 400 000 за ДПС ще сменят вота си и те сами ще изчезнат. Ако няма воля за това да се самоликвидират взаимно, но аз лично се дистанцирам от тая простотия и най-малко го правя от страх.
563
2
 
17
 
! Отговори
Фердо преди 12 години
Докато усещането за опасност за целостта на България съществува винаги ще има хора като Сидеров! Политическата ни класа с досегашните си действия и бездействия е истинския виновник!
562
2
 
16
 
! Отговори
Фердо преди 12 години
Ами тези хора са гласували не за крайностите на Сидеров а поради липсата на държава и усещането за незаинтересованост за бъдещето на България. Не може да останане без последствия фактът, че има региони в които е трудно да си купиш хляб на български. Държавата безучастно гледа на провокациите на братя Юзеирови и безочливите им и провокативни изказвания!
561
2
 
10
 
! Отговори
до 577 преди 12 години
Сякаш АТАКА съществува от вчера. Досега какво е станало в България заради нея? Някой друг протест и счупена глава. Много хвърчиш в облаците бе. Нали се сещаш че това са предизборни номера. Като минат изборите всичко пак ще е спокойно. Къде хвръкна? Гражданска война ли намекваш? Тцттцтцт, горкичкият, много си се наплашил. Ми аз тогава искам ДПС да я премахнат като протестираме срещу нея, понеже насажда и тя омраза и етническо напрежение. Как ще стане обаче? Как я виждаш тази работа?
560
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
текстът 562 е на Института по модерна политика
559
0
 
2
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
Мога да протестирам срещу това и ако сме много ще има ефект. Няма да гласуват хора за него и ще изчезне. Просто е. Иначе рискуваме да се избием като в средновековието и аз,ти и други нормални хора да станем случайна жертва на тая простотия. Не си ли се замислял за това или ти си недосегаем.На Великден,на Коледа или някой друг слънчев ден някой ще пребие родителите ти или децата ти пак заради тая простотия? Какво мислиш за това? На кого е нужно? Защо си мислим, че като си трайкаме печелим?
558
3
 
5
 
! Отговори
до 574 преди 12 години
И какво ще направиш като не щеш да търпиш Сидеров? Ще му забраниш партията със закон ли? Що приказвате глупости ей така, само да се намирате на приказка не ми е ясно???
557
4
 
11
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
Аз си мисля, че инцидента трябва да е повод за твърдата позиция да бъдат разсформировани и забранени със закон и "Атака" и ДПС, защото между тях няма разлика. и ако ние приемаме турските ни сународници и като съсед съседа и като брат брата в никакъв случай не сме заслужили правокациите на ДПС. Ако толерантността не е споделена за какво ние?. На мен не ми пречи високоговорителя на имама - пречи ми лекото усилване на същия от ДПС. И ме е срам от нашата "родолюбива" ***. Това е.
556
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИДЕРОВ СИ ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКА КАМПАНИЯ НА КОЯТО ДА СЕ ВЪРЖАТ ***,СЕЛЯНИ,НИСКО ОБРАЗОВАНИ СКИНАРЧЕТА,ПЕНСИОНЕРИ,СТАРЧОЦИ !! СИДЕРОВ НЕ МОЖЕ НИЩО ДА НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНАТ АМУ ПЛАТФОРМА Е "ЩЕ ИЗГОНЯ ТУРЦИТЕ" И ДО ТАМ КАКВО ДРУГО МОЖЕ ТОЙ ????? СЯКАШ СМЕ ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ ЧЕ САМО САМО ТУРЦИТЕ ДА ИЗГОНИМ И ЩЕ СВЕТНЕМ .... ТАКА ЛИ ДА ВИ РАЗБИРАМ КАЖЕТЕ МИ ??? АЗ СЪМ БЪЛГАРИН ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ НО НЯМА ДА ТЪРПЯ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОПАГАНДИ НА СИДЕРОВ !!!!!!
555
0
 
5
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
Единственото което е истина и вярно е че "Атака" набраха популярност заради откровените правокации на ДПС - то не беше "Отоман", то не беше паметника на турския войн и т.н. И без да изпитвам никакви лоши чувства към турските ни сънародници ще кажа че те не дистанцираха от тези прояви, което не коренспондира с нашата толерантност.Ние все пак не сме *** и трябва да ясно на всички.Но това вчера определено не е начина.
554
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДПС като са срам за турците, можеш ли да ми кажеш защо 99% от тях гласуват за тази партия? Даже преди да се появи АТАКА пак си гласуваха всички турци за нея? Значи к'во се оказва? Че никакъв срам не е за турчина ДПС а е като боже избавление направо за тях.
553
3
 
12
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
Тия хора от "Атака" са огромен срам за истинските българи, но същия такъв срам са ДПС за турските ни сънародници. Ако сме нормални хора трябва да игнорираме и унищожим такива формаций, защото те палят "огън", в който ще изгорим само ние - обикновените хора без да има видима причина за това, защото ако сме повече от жалки в много сфери, то сме ярък пример за етническа и религиозна търпимост и това не е малко.
552
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИШЕТЕ ИМЕТО НА сидеров С МАЛКИ БУКВИ!!!
551
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срам и позор за българската полиция, че не арестува нито един турчин заради боя, а само българи. Поне по 5 човека от двете страни трябваше да има сега зад решетките.
550
7
 
7
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Атака, следствието от дългогодишното прикриване на асимилационната турска политика в България провеждана активно от ДПС, и с мълчаливото съгласие на всички останали предателски партий. Тракийските българи бяха Избивани и прогонени от Турция, и то от историческите си български земи, и никой не им помогна .Ако български те пшолитици са достойни патриоти които отстояват Българските Национални Интереси ,няма да има партий като Атака
549
1
 
10
 
! Отговори
Miro преди 12 години
Etni4eska vrajda - tova e tselta na fashistka ATAKA.
548
3
 
12
 
! Отговори
мен преди 12 години
Поредната жалка история предизборно.