Как се опорочава добра инициатива?

Издигат 12-метров български флаг на брега на Резовска река
Обновена: 21 май 2011 08:40 | 21 май 2011 08:00,
148
Как се опорочава добра инициатива?
2 януари 2007 г. в Резово издигат българското и европейското знаме. Снимка: Булфото

„На 23 май в 13,00 ч. ще бъде издигнат 12-метров български флаг на брега на село Резово. Знамето ще бъде поставено на пилон на пограничната зона при най-югоизточната точка на България“.

Дотук нищо лошо, даже напротив. Който е ходил на брега на Резово, знае каква е гледката.

От българска страна – порутена вишка, няколко рибарски лодки, които се нуждаят от ремонт, малък плаж, камъни, мръсно море, миризма... и два флага – българският и европейският, но какви? Пожълтели, скъсани... Спомням си, издигнаха ги на 2 януари 2007 г., защото ден преди това станахме официално член на Европейския съюз. И оттогава... оставени на времето.

Отсреща – турският бряг – чист, огромен. Пясъкът – златен и ситен, ивицата – дълга и безкрайна, зад нея – прекрасна зелена поляна. Имаш чувството, че тревата се поддържа и коси. Всичко – подредено. Флагът – издигнат нависоко, червеното е кървавочервено. Спор няма, гледката и размерите са внушителни.

Всеки път, като съм там, картината предизвиква у мен едни и същи въпроси: общината толкова ли няма пари, та не сменя знамената; не може ли да се почисти поне малкият плаж, как ли изглежда България от брега на Турция? И отговорите, които си давам, ме карат да се чувствам като човек втора ръка.

Не че темата е важна, но смятам, че в началото на всичко са детайлите. Малките неща, те осмислят деня ми, карат ме да работя, да се опитвам да променям нещата и да съм още в България. Защото искам да вярвам, че има надежда.

Най-сетне ще си имаме хубав 12-метров флаг – НОВ. Ще се вижда отдалече, ще е внушителен – надявам се. Ще те кара да се чувстваш малко по-горд от това, че си българин.

Обаче (винаги има по едно обаче) сега тръгна дебатът – КОЙ ще издига флага?

В едно съобщение се казва, че е инициатива на ПП на ГЕРБ. Това обаче предизвика полемика и последва обяснение от кмета на община Царево – Петко Арнаудов, че не било политическа инициатива, а гражданска.

„По инициатива на граждани с имоти в Резово при кмета на община Царево Петко Арнаудов преди време постъпи предложение за поставяне на голям национален флаг на брега на Резовска река, която определя границата ни с Турция. Кметът прие идеята и оказа съдействие за определяне на подходящо място, където то да бъде поставено. Общинската администрация е готова да поддържа и облагородява околното пространство. Становището на кмета в случая е, че инициативата е много добра, само че националното знаме е едно и е за всички. Националният трибагреник е светиня за всички българи и не трябва да се политизира. В случая инициативата за издигането на българския флаг не е на ПП "ГЕРБ" – Царево, а на граждани, които притежават имоти в Резово“, гласи съобщението.

Важно ли е кой го прави?

За мен – не. Искам това лято, като сляза до Резово, да видя новия флаг и да не си помисля: „Дали не съм се родила от грешната страна?“

По-важният въпрос е трябва ли всяка добра инициатива да се опорочава? И кой има интерес от това?

Със сигурност от подобни игрички не печелят гражданите на България. Поправете ме, ако греша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
слав преди 12 години
Поредната доза псевдоинтелектуалност. :Д Тоя сайт не спира да ме забавлява с неграмотността и слабоумието на списващите го.
139
0
 
0
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Ако има един сериозен в тази държава и прочете това което си написал вече щеше да търкаш наровете в бобовдолския ....
138
0
 
0
 
! Отговори
RB преди 12 години
Bravo momiche,v posolstvoto ni v Chexij,ne iskaxa da me pysnat s bebeshkata kolichka i deteto,dokato ne vdignax edin skandal,che nali tam,v posolstvoto sam si y doma,v BG,taka li ni posreshtat v kashti!!!
137
0
 
0
 
! Отговори
do 141 преди 12 години
Kato pishesh s golemi bukvi ne izglejdash po-umna
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С РИСК ДА МЕ ОБВИНИТЕ В СВЕТОТАТСТВО И АЗ СЪМ СЕ ЧУВСТВАЛА ТАКА ,НО НЕ ПРЕД ЗНАМЕНАТА А ПРЕД ТОАЛЕТНИТЕ НА МИТНИЦАТА В ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ-ЕДНАТА ЧИСТА СЪВРЕМЕННА А НАШАТА -***"ПО МИРИЗМАТА ЩЕ Я НАМЕРИШ" ПО ЕДНИ ЦИМЕНТОВИ СЪЛБИЩА И ЕДНА *** ВЗЕМА ПАРИ И МИЕ С МАРКУЧ.ТА МИНАВАЙКИ ГРАНИЦАТА СИ РАЗСЪЖДАВАХ :НЯМА ПАРИ НЯМА ПАРИ АМА ВСЕ ЗА ЕДНА ПРИЛИЧНА ТОАЛЕТНА НА ВХОДА НА ДЪРЖАВАТА ПАРИ ИМА !НЯМАМЕ ДЪРЖАВНОСТ И НИКОЙ НЕ СИ ОБИЧА РАБОТАТА И ТОЗИ ДЕТО Я РАБОТИ И ТОЗИ ДЕТО КОНТРОЛИРА
135
0
 
7
 
! Отговори
cosmopolit преди 12 години
Ако ви дразни сравнението с Турция ще ви кажа, че в САЩ националния флаг навсякъде е с огромен размер, чист, подържан и впечатляващ!Чудя се защо при нас дори в учережденията висши символи на държавността той и малък, зацапан и нерядко прокъсан!Колко може да струва подръжката - не мога да повярвам че е някаква огромна сума!по-скоро недопустима небрежност! Как не се сещат т.нар.управляващи като се разходжат по света да взаимстват нещо добро!
134
5
 
1
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
ГРОБ де що могат да яхнат някое положително събитие - веднага си го присвояват като тяхно. Боко имал политика?!?!(днес БТв) Да не прави нищо и да ползва метода проба-грешка?!?! Страотна политика! ГРОБ имал икономическа програма. Нищо, че никой не я е виждал... Има едно момче там - МАвродиев ли беше, кой там... Има само леко безумен поглед, програма - ЙОК :) Боко преписва НЕПРАВИЛНО от Хитлер. Поне да беше прочел Моята борба а не Винету...
133
2
 
0
 
! Отговори
вт преди 12 години
Турският бряг е типичен случай на "Чуждата кокошка - мисирка" :)
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали не съм се родила от грешната страна?Много им се иска на някои да ни накарат да си помислим че "другата" страна е правилната. Пълзяща, промъкваща се пропаганда. Сериали, музика, привидна религиозна смиреност. Народе???? Докога ще спиш?
131
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Много добре написано и с любов към родното, без намек за омраза или неприязън към чуждото, балансирано и сърдечно. А в коментарите - какво? С малки изключения - клакьорство, себедоказване и отдалечаване от същноостта на написаното. Който помни Мирча Кришан ще разбере, че коментарите се насочват към "краставиицата" и от тук натам - порой от думи, нямащи нищо общо с проблема, но пък уверено повтаряне, че тя се състои от 99% вода. Браво за написаното Кремена.
130
2
 
0
 
! Отговори
портейбъл преди 12 години
Красотата не е само в презастроеното! Тя е съчетание от умереност. Красива солина без един човек може да съествува, но няма койд а я оцени. затова е добре да си пазим и горите и полетата чисти, а това, че не са презастроени не е грешно. А и не винаги чистия плаж е правилното и за растения и животни? Ако няма гора, ако няма треви и цветя, то е пусто. Затова не е задължително да се постъпва както от другите държави. Относно плажовете у нас, наистина се забелязва някак си, гледане през пръсти.
129
2
 
9
 
! Отговори
ДА! преди 12 години
Пълна забрана на подривната етническа партия ДПС ,и пълна ревизия на имотното състояние на Аамет Доан и обкръжението му,начело с Лютфи Местан!!!
128
1
 
3
 
! Отговори
bulgarin преди 12 години
taka e!vsichki gi mrazqt! no popitay zasto?i germancite gi mrazqt.zastoto sa edinni,ne se davat nikomu.ako nie bqhme kato tqh dosega da sme kato edna koreq naprimer,no ......nashata bg zavist predopredelq vsichko ..dori nachina ni na jivot.ne zabravqy che nie izchezvame , a ne te!!!!!!
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"gog", известен ли ти е факта, че алеята върху дигата на реката от турска страна е пешеходна. Факта, че автобуси докарват по 40-ина души туристи да се любуват на гледката май ти е убягнал ! Какви са тези приказки за ограничен достъп до гранична зона ! Навярно не помниш гражданите на коя държава имаха нужда от "зелена карта" за да могат да посетят роднини в тези райони. По кое време и как се получаваха тези карти ! Нищо лично, само констатирам.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
долу исках да напиша полицЕйската, сори :)
125
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всяка година ходя в Турция на море и няма нищо общо с *** в Бг и нашето презастроено черноморие. Пътища, чистота, хората са любезни, а веднъж ми се наложи и да поискам помощ от полицай, защото не можех да намеря магистралата, човекът ме съпроводи с полицайската кола в продължение на няколко километра... кога това ще стане в бг???
124
15
 
26
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
тоя "сайт" е антиБЪЛГАРСКИ
123
8
 
23
 
! Отговори
gog преди 12 години
"Как ли изглежда България от брега на Турция?"Всъщност само една малка група турски граничари знаят отговора. Това, че всеки българин може да стигне до Резово, не значи, че на обикновенния турски гражданин му е разрешено да се разхожда в граничните зони. "Искам това лято, като сляза до Резово, да видя новия флаг и да не си помисля: Дали не съм се родила от грешната страна?Аз пък искам да е чисто и да продължи да бъде диво и красиво. С или без нов флаг, според мен не е от голямо значение..
122
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е последния път , в който влизам в пошлия ви сайт. ТУРЦИ !
121
19
 
23
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Поздравления за авторката!