Как се опорочава добра инициатива?

Издигат 12-метров български флаг на брега на Резовска река
Обновена: 21 май 2011 08:40 | 21 май 2011 08:00,
148
Как се опорочава добра инициатива?
2 януари 2007 г. в Резово издигат българското и европейското знаме. Снимка: Булфото

„На 23 май в 13,00 ч. ще бъде издигнат 12-метров български флаг на брега на село Резово. Знамето ще бъде поставено на пилон на пограничната зона при най-югоизточната точка на България“.

Дотук нищо лошо, даже напротив. Който е ходил на брега на Резово, знае каква е гледката.

От българска страна – порутена вишка, няколко рибарски лодки, които се нуждаят от ремонт, малък плаж, камъни, мръсно море, миризма... и два флага – българският и европейският, но какви? Пожълтели, скъсани... Спомням си, издигнаха ги на 2 януари 2007 г., защото ден преди това станахме официално член на Европейския съюз. И оттогава... оставени на времето.

Отсреща – турският бряг – чист, огромен. Пясъкът – златен и ситен, ивицата – дълга и безкрайна, зад нея – прекрасна зелена поляна. Имаш чувството, че тревата се поддържа и коси. Всичко – подредено. Флагът – издигнат нависоко, червеното е кървавочервено. Спор няма, гледката и размерите са внушителни.

Всеки път, като съм там, картината предизвиква у мен едни и същи въпроси: общината толкова ли няма пари, та не сменя знамената; не може ли да се почисти поне малкият плаж, как ли изглежда България от брега на Турция? И отговорите, които си давам, ме карат да се чувствам като човек втора ръка.

Не че темата е важна, но смятам, че в началото на всичко са детайлите. Малките неща, те осмислят деня ми, карат ме да работя, да се опитвам да променям нещата и да съм още в България. Защото искам да вярвам, че има надежда.

Най-сетне ще си имаме хубав 12-метров флаг – НОВ. Ще се вижда отдалече, ще е внушителен – надявам се. Ще те кара да се чувстваш малко по-горд от това, че си българин.

Обаче (винаги има по едно обаче) сега тръгна дебатът – КОЙ ще издига флага?

В едно съобщение се казва, че е инициатива на ПП на ГЕРБ. Това обаче предизвика полемика и последва обяснение от кмета на община Царево – Петко Арнаудов, че не било политическа инициатива, а гражданска.

„По инициатива на граждани с имоти в Резово при кмета на община Царево Петко Арнаудов преди време постъпи предложение за поставяне на голям национален флаг на брега на Резовска река, която определя границата ни с Турция. Кметът прие идеята и оказа съдействие за определяне на подходящо място, където то да бъде поставено. Общинската администрация е готова да поддържа и облагородява околното пространство. Становището на кмета в случая е, че инициативата е много добра, само че националното знаме е едно и е за всички. Националният трибагреник е светиня за всички българи и не трябва да се политизира. В случая инициативата за издигането на българския флаг не е на ПП "ГЕРБ" – Царево, а на граждани, които притежават имоти в Резово“, гласи съобщението.

Важно ли е кой го прави?

За мен – не. Искам това лято, като сляза до Резово, да видя новия флаг и да не си помисля: „Дали не съм се родила от грешната страна?“

По-важният въпрос е трябва ли всяка добра инициатива да се опорочава? И кой има интерес от това?

Със сигурност от подобни игрички не печелят гражданите на България. Поправете ме, ако греша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кремена ме разсмя: Дали не съм се родила от грешната страна?Ами отиди в Анадола на разходка и може да не се върнеш.Там не е като в България.Ама те българите си мислят, че навсякъде е като тук.Най-смешно е когато пишеш за места където евентуално не си бил.За жените Турция е опасна.Не се отделяйте от групата.Бил съм там. Знам и езика - разбирам какво си говорят.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе те турците въобще черноморието си го нямат за море.Ходят на Бяло море. Всичките им курорти са там - Анталия, Кушадасъ и т.н.
18
12
 
30
 
! Отговори
КОМИТАТА преди 12 години
На който България не му харесва, ДА СЕ МАХА!Да си българин е РЕШЕНИЕ, а не - родилен акт!!!!
17
3
 
49
 
! Отговори
Fireman преди 12 години
Бил съм в Резово, истината е че плажът от българска страна е много малък. От турска страна е голям, хубав, наистина ти грабва окото, НО, там няма един човек! Авторът дали знае това - там е военна зона! Поради тази причина плажът изглежда така. Поздрави.
16
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Турция ако имаше комунизъм и там щеше да е ***.
15
3
 
9
 
! Отговори
БАЙРЯК СЛАВЕЙ преди 12 години
Кремена , наистина само това ни остана да се почувстваме , че не сме в грешната страна . При мен , а и при повечето хора от " грешната страна " , колкото пъти си отворя портфейла толкова пъти ми става ясно , дали съм или не съм на правилното място .Няма да те поправям , то може ли нещо нас да ни поправи .....Та ние самите не можем да се поправим.....
14
5
 
7
 
! Отговори
цитат преди 12 години
цитирам Уикипедия "Резово е най-южното селище по българското Черноморие. Намира се на 11 km от Синеморец, на 17 от Ахтопол и на 36 от Лозенец"Това го публикувам задари номер 1 :)
13
0
 
8
 
! Отговори
Андрей Едрев преди 12 години
Както е написано на 23 ще разберете кой го издига,..............пишещи патриоти.Най-големите патриоти са зад клавиатурата и най-много приказват.Останали просто правят нещата за да се случат.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте 40 % от печалбата - на хората под вид на заплати - като в Турция.А не 5 % както е у нас - и тук нещата ще се оправят.
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Авторката не харесва българския пилон но предполагам с удоволствие би се чекнала на турския - *** писна ми от платено мрънкане .
10
8
 
20
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Тука малко си преувеличил и си избивах комплексите.Как при нас морето ще мирише *** видиш ли на 50 метра в Турция няма да мирише и всичко ще е чисто.После сравняваш плажовете нашия бил малък,а техния голям това,ако не е избиване на комплекси кажи ми какво е .Ако искаш дай да отпуснем и съберем няколко милиона и да взривим всичките ни скали там барабар и с хубавия РЕМОНТИРАН манастир да имаме по-голям плаж.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надежда тука всяка оставете
8
2
 
11
 
! Отговори
wtf преди 12 години
#6, учудващо е, че на сложи нито една запетая, а изписа 5-редово изречение
7
1
 
24
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Държавноста в България е потъпкана от престъпните "демократични",българскиправителсва и е заменена с безогледното душманско..разграбване и лапане.На фона на това се прокламира непрекъснато,за някаква българска толерантности европейска интеграция и търпимост.Репресивните институции са деградирали и ерозирали;виновни никога..няма,особено ако са награбили милиони.Липсва в главите на управленският ни елит,доктрина за запазване и развитие на българщината.На фона на това и скъсания флаг ни е много
6
6
 
25
 
! Отговори
учудващо е преди 12 години
нима автора на статията не знае че всичко тук е втора ръка и хората са втора ръка с изключение на шепата крадци които окрадоха и унищожиха България - нима автора не знае че България не съществува вече а е само географско понятие вече а скоро може да изчезне нима автора не знае че бивша БГ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА ИМЕННО ТЕЗИ НЕЙНИ УНИЩОЖИТЕЛИ - за каква подредба и красота мечтае - да самата ни природа е красива и това е всичко
5
6
 
34
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Преди много години попаднах в Травемюнде и наблюдавах подобна гледка:От нашата (западната) страна кипеше живот, хора, лодки, яхти, фериботи и т.н.Оттатък мрежата на изток (в ГДР) - пусти плажове, вишки, без следи от живот.Така че Резово очевидно продължава да страда от наследството на развития социализъм. Както и всички ние.
4
3
 
11
 
! Отговори
superB преди 12 години
Viknete bace Boiko, toi shte go spusne ot visoko, nqma da go izdiga... :)
3
11
 
32
 
! Отговори
да има значение преди 12 години
От София съм и не съм съгласна ,че няма значение кой издига флага! Българския флаг не е на ГЕРБ и няма и да бъде! Нека го издигнат граждани или просто дете. И без това децата са бъдещето на България .
2
2
 
1
 
! Отговори
dsda преди 12 години
Сигурно с тая цел са кавите ;) ;) ;)
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...."Знамето ще бъде поставено на пилон на пограничната зона при най-южната точка на България. Ако авторът си направи труда да погледне картата на България, вероятно с учудване ще забележи, че Резово не е най-южната точка на България.