Как се опорочава добра инициатива?

Издигат 12-метров български флаг на брега на Резовска река
Обновена: 21 май 2011 08:40 | 21 май 2011 08:00,
148
Как се опорочава добра инициатива?
2 януари 2007 г. в Резово издигат българското и европейското знаме. Снимка: Булфото

„На 23 май в 13,00 ч. ще бъде издигнат 12-метров български флаг на брега на село Резово. Знамето ще бъде поставено на пилон на пограничната зона при най-югоизточната точка на България“.

Дотук нищо лошо, даже напротив. Който е ходил на брега на Резово, знае каква е гледката.

От българска страна – порутена вишка, няколко рибарски лодки, които се нуждаят от ремонт, малък плаж, камъни, мръсно море, миризма... и два флага – българският и европейският, но какви? Пожълтели, скъсани... Спомням си, издигнаха ги на 2 януари 2007 г., защото ден преди това станахме официално член на Европейския съюз. И оттогава... оставени на времето.

Отсреща – турският бряг – чист, огромен. Пясъкът – златен и ситен, ивицата – дълга и безкрайна, зад нея – прекрасна зелена поляна. Имаш чувството, че тревата се поддържа и коси. Всичко – подредено. Флагът – издигнат нависоко, червеното е кървавочервено. Спор няма, гледката и размерите са внушителни.

Всеки път, като съм там, картината предизвиква у мен едни и същи въпроси: общината толкова ли няма пари, та не сменя знамената; не може ли да се почисти поне малкият плаж, как ли изглежда България от брега на Турция? И отговорите, които си давам, ме карат да се чувствам като човек втора ръка.

Не че темата е важна, но смятам, че в началото на всичко са детайлите. Малките неща, те осмислят деня ми, карат ме да работя, да се опитвам да променям нещата и да съм още в България. Защото искам да вярвам, че има надежда.

Най-сетне ще си имаме хубав 12-метров флаг – НОВ. Ще се вижда отдалече, ще е внушителен – надявам се. Ще те кара да се чувстваш малко по-горд от това, че си българин.

Обаче (винаги има по едно обаче) сега тръгна дебатът – КОЙ ще издига флага?

В едно съобщение се казва, че е инициатива на ПП на ГЕРБ. Това обаче предизвика полемика и последва обяснение от кмета на община Царево – Петко Арнаудов, че не било политическа инициатива, а гражданска.

„По инициатива на граждани с имоти в Резово при кмета на община Царево Петко Арнаудов преди време постъпи предложение за поставяне на голям национален флаг на брега на Резовска река, която определя границата ни с Турция. Кметът прие идеята и оказа съдействие за определяне на подходящо място, където то да бъде поставено. Общинската администрация е готова да поддържа и облагородява околното пространство. Становището на кмета в случая е, че инициативата е много добра, само че националното знаме е едно и е за всички. Националният трибагреник е светиня за всички българи и не трябва да се политизира. В случая инициативата за издигането на българския флаг не е на ПП "ГЕРБ" – Царево, а на граждани, които притежават имоти в Резово“, гласи съобщението.

Важно ли е кой го прави?

За мен – не. Искам това лято, като сляза до Резово, да видя новия флаг и да не си помисля: „Дали не съм се родила от грешната страна?“

По-важният въпрос е трябва ли всяка добра инициатива да се опорочава? И кой има интерес от това?

Със сигурност от подобни игрички не печелят гражданите на България. Поправете ме, ако греша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИДЕРОВ СИ ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКА КАМПАНИЯ НА КОЯТО ДА СЕ ВЪРЖАТ ***,СЕЛЯНИ,НИСКО ОБРАЗОВАНИ СКИНАРЧЕТА,ПЕНСИОНЕРИ,СЪРТАЦИ
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕЛТА НА СИДЕРОВ НЕ Е ДА ВИ ЗАЩИТИ ОТ НИЩО ***!! ТОЙ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ СЛАБИТЕ БРЪНКИ В НАРОДА КОИТО ДА МУ СЕ ВЪРЖАТ ЧЕ ТОЙ ВЯРВА В НЕЩО !!! И КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ КАКВО ЩЕ ИЗГОНИ ТУРЦИТЕ ЛИ??? И ДА ГО НАПРАВИ ТОЙ МАЙ САМО ТОВА МОЖЕ НЯМА С КАКВО ДА ДОПРИНЕСЕ НА БЛАГОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!!
78
18
 
0
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 12 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СТЕ, КАТО СИДЕРОВ!ЛУДИ, НЕГРАМОТНИ И ***!ТУРЦИЯ НАД ВСИЧКО!
77
1
 
4
 
! Отговори
към 62 преди 12 години
като ти е сиво и едноцветно, ходи в Анадола бе ***...там е розово само камъни и кози......за вас е достатъчно
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕЛТА НА СИДЕРОВ НЕ Е ДА ВИ ЗАЩИТИ ОТ НИЩО ***!! ТОЙ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ СЛАБИТЕ БРЪНКИ В НАРОДА КОИТО ДА МУ СЕ ВЪРЖАТ ЧЕ ТОЙ ВЯРВА В НЕЩО !!! И КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ КАКВО ЩЕ ИЗГОНИ ТУРЦИТЕ ЛИ??? И ДА ГО НАПРАВИ ТОЙ МАЙ САМО ТОВА МОЖЕ НЯМА С КАКВО ДА ДОПРИНЕСЕ НА БЛАГОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!!
75
0
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 12 години
Ти си просто един провакатор на хонорар в Атака!
74
2
 
3
 
! Отговори
МАСТИКА преди 12 години
Кремена я си синтезираи мисълта , помисли какво точно искаш да кажеш . И пак пробваи да пишеш ,защото от това нищо не се разбира . Евентуално си мислила нещо ама накрая не е излезло нищо . Ако правиш някаква скрита реклама на съседната държава сигурно ти е ястно че мястото което ПОЕТИЧНО описваш е милитаризирана зана във която е забранено ,, СНИМАНЕТО , И ВСИЧКО ДРУГО . Е със изключение на болни от шап животни които по странен начин преминават свободно на наша територия
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИДЕРОВ СИ ПРАВИ ПОЛИТИЧЕСКА КАМПАНИЯ НА КОЯТО ДА СЕ ВЪРЖАТ ***,СЕЛЯНИ,НИСКО ОБРАЗОВАНИ СКИНАРЧЕТА,ПЕНСИОНЕРИ,СЪРТАЦИ
72
1
 
2
 
! Отговори
PHANTOM MENACE преди 12 години
до 72ПО-СКОРО ТИ ЩЕ ПРИЕМЕШ ,ЧЕ ТОВА ОСТАВА САМО В БОЛНАТА ТИ КРАТУНА,ПРАЗНА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ........
71
1
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Абе ти много смело пишеш тук, пък и с главни букви, що не пробваш да се поразвикаш на улицата така пък да видим каква вяра ще приемаш на бързо???
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Авторке по-голяма глупост не можа ли да съчиниш? Как възможно едно знаме да пожълтее за 4 години? Как е възможно от българската страна морето да е мърсно и ***, а от турска страна да е едва ли не райска градина? И ти се наричаш журналист!? Знаете само да плюете по родината си и си мислите, че с това създавате голяма сензация - повдига ми се вече от такива псевдожурналисти като теб!
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради такива като теб страдат обикновенните Турци!!!Война ли искаш!!???Ходи си в Турция-Турчино с Български паспорт!!!Да те *** ***!!!D D D
68
0
 
2
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
" Малките неща, те осмислят деня ми, карат ме да работя, да се опитвам да променям нещата и да съм още в България. Защото искам да вярвам, че има надежда."+1
67
16
 
0
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 12 години
СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ И СИДЕРОВ И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ ПРИЕМАТ ПРАВАТА ВЯРА!
66
0
 
0
 
! Отговори
v преди 12 години
64-ти ни се Турчин-ти си Талибан!!!Фанатик!!!
65
1
 
9
 
! Отговори
до турчин - 64 преди 12 години
В България сме даже прекалено толерантни . И ако не вярваш - прескочи до Гърция. И там ли ще "притечеш" на "помощ" на "подтиснатите" си братя? Я стига с тези предизборни глупости и със потягането на редиците. Винаги щом наближат избори се започва с раздухване на етническо напрежение и Доган изпълзява от дупката си. На тези избори ще гласувам само за доказали се с делата си хора, а не първосигнално!
64
3
 
4
 
! Отговори
До ТУРЧИН преди 12 години
Това което си писъл за Сидеров е вярно. Той определно е за лудницата или за затвора. Това обаче че ти който очевидно си български гражданин именоващ се Турчин се опитва да ме вкара в някаква си права вяра ме навежда на мисълта че трябва да споделиш с Волен същата килия. Там двамата ще имате достатъчно време да си изясните позициите за прават и кривата вяра. Луди хора тук не ни трябват. И без това си имаме достатъчно.
63
0
 
3
 
! Отговори
DO 56 преди 12 години
500г. сте ни клали като пилци, така че помисли си колко ще бъдем толерантни и каква "любов" испитваме. По-добре си живейте спокойно и провокирайте с подобни изявления, защото нищо не е забравено.
62
0
 
6
 
! Отговори
do 56 преди 12 години
стига бе пич.твоята гладна религия от нея само турците и балканците които приличат на нещо всичко останало са изостанали .глупави,черни, хора.така че коя е правата вяра-вярата на глупаците.ти прегърни християнството 500 години ти е била близка и дай шанс на поколенията да се чувстват човешки същества
61
1
 
2
 
! Отговори
do 64 преди 12 години
Ми хайде притечи се де ... вече 50 години все се притичате, пък все не идвате а ??? страхлива офца си ти ...