Как се опорочава добра инициатива?

Издигат 12-метров български флаг на брега на Резовска река
Обновена: 21 май 2011 08:40 | 21 май 2011 08:00,
148
Как се опорочава добра инициатива?
2 януари 2007 г. в Резово издигат българското и европейското знаме. Снимка: Булфото

„На 23 май в 13,00 ч. ще бъде издигнат 12-метров български флаг на брега на село Резово. Знамето ще бъде поставено на пилон на пограничната зона при най-югоизточната точка на България“.

Дотук нищо лошо, даже напротив. Който е ходил на брега на Резово, знае каква е гледката.

От българска страна – порутена вишка, няколко рибарски лодки, които се нуждаят от ремонт, малък плаж, камъни, мръсно море, миризма... и два флага – българският и европейският, но какви? Пожълтели, скъсани... Спомням си, издигнаха ги на 2 януари 2007 г., защото ден преди това станахме официално член на Европейския съюз. И оттогава... оставени на времето.

Отсреща – турският бряг – чист, огромен. Пясъкът – златен и ситен, ивицата – дълга и безкрайна, зад нея – прекрасна зелена поляна. Имаш чувството, че тревата се поддържа и коси. Всичко – подредено. Флагът – издигнат нависоко, червеното е кървавочервено. Спор няма, гледката и размерите са внушителни.

Всеки път, като съм там, картината предизвиква у мен едни и същи въпроси: общината толкова ли няма пари, та не сменя знамената; не може ли да се почисти поне малкият плаж, как ли изглежда България от брега на Турция? И отговорите, които си давам, ме карат да се чувствам като човек втора ръка.

Не че темата е важна, но смятам, че в началото на всичко са детайлите. Малките неща, те осмислят деня ми, карат ме да работя, да се опитвам да променям нещата и да съм още в България. Защото искам да вярвам, че има надежда.

Най-сетне ще си имаме хубав 12-метров флаг – НОВ. Ще се вижда отдалече, ще е внушителен – надявам се. Ще те кара да се чувстваш малко по-горд от това, че си българин.

Обаче (винаги има по едно обаче) сега тръгна дебатът – КОЙ ще издига флага?

В едно съобщение се казва, че е инициатива на ПП на ГЕРБ. Това обаче предизвика полемика и последва обяснение от кмета на община Царево – Петко Арнаудов, че не било политическа инициатива, а гражданска.

„По инициатива на граждани с имоти в Резово при кмета на община Царево Петко Арнаудов преди време постъпи предложение за поставяне на голям национален флаг на брега на Резовска река, която определя границата ни с Турция. Кметът прие идеята и оказа съдействие за определяне на подходящо място, където то да бъде поставено. Общинската администрация е готова да поддържа и облагородява околното пространство. Становището на кмета в случая е, че инициативата е много добра, само че националното знаме е едно и е за всички. Националният трибагреник е светиня за всички българи и не трябва да се политизира. В случая инициативата за издигането на българския флаг не е на ПП "ГЕРБ" – Царево, а на граждани, които притежават имоти в Резово“, гласи съобщението.

Важно ли е кой го прави?

За мен – не. Искам това лято, като сляза до Резово, да видя новия флаг и да не си помисля: „Дали не съм се родила от грешната страна?“

По-важният въпрос е трябва ли всяка добра инициатива да се опорочава? И кой има интерес от това?

Със сигурност от подобни игрички не печелят гражданите на България. Поправете ме, ако греша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
до Ra40 преди 12 години
Майната му на твоя "глобален" свят! Всяка коза за своя крак, преди всичко! В този нов "глобален" свят само икономическия грабеж е глобализиран. Мишките вярват на мишки и кой знае защо не вярват на котката.
59
19
 
1
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 12 години
ВРЕМЕ Е ТУРЦИЯ ДА СЕ ПРИТЕЧЕ НА ПОМОЩ НА ПОДТИСНАТИТЕ НИ БРАТЯ ТУК В БЪЛГАРИЯ. ВИЕ НЕ СТЕ ТОЛЕРАНТНИ! И НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ УВАЖЕНИЕ!
58
2
 
6
 
! Отговори
Ушиеиш преди 12 години
Втора поредна статия, в която ни обясняват как България е гадна страна, как АТАКА са ***, и как Турция е най-красивата на света...За три сребърника сте готови и майките си да продадете! Вчера осъдих проявата на Сидеров, но днес започвам да се замислям, че май е прав да протестира срещу турцизацията и ислямизирането на Майка България!
57
4
 
3
 
! Отговори
Чорба-Джи преди 12 години
Жалка страна е България..със жалки хора в нея. Жалка гледка е родния пейзаж, в жалко сиво - едноцветно.
56
1
 
6
 
! Отговори
do 56 преди 12 години
За \"правата ти вяра\" няма да си помислим, ама сериозно си мислим да ти резнем тиквата като на яре ..
55
1
 
2
 
! Отговори
dsfg преди 12 години
turciq e edna evreiska dyrjava, ne slu4aino tolkova vekove sa tolkova silni, i te sa podlogi kato nas
54
0
 
16
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Сидеров си е напълно нормален, а "правата" вяра на исляма си я дръж за себе си, имаме си наша, чужда не взимаме!
53
6
 
1
 
! Отговори
Ra40 преди 12 години
С 52 сме писали заедно и явно сме на едно мнение."Идете и вижте"!!! Следващия залив след военната зона е залива на селцето Иниада-същата картина,пейзаж,чистота ,идилия...Нещо не ми прилича на плажовете в БГ.За жалост това е истината и тук няма смисъл от исторически дебати,доводи безсмислени на псевдо-патриоти.светът се глобализира,дами и господа и да живееш с историята според мен вече е напълно непродуктивно,освен ако не си историк по професия.Светът се е променил,ама само ние не искаме!!!
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната статия в която ни се обяснява уж "доброжелателно" колко сме мръсни и жалки и колко красива и уредена е Турция, колко красив кървавочервен флаг има...Червен е от кръвта на избитите "каури" и кръвта на прадедите ни! При тях - прекрасен плаж, а от другата страна сигурно българския пясък е друг, а?!
51
23
 
2
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 12 години
БЪЛГАРИ, ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ ТОЛЕРАНТНИ. ВКАРАЙТЕ СИДЕРОВ В ЛУДНИЦАТА И СИ ПОМИСЛЕТЕ ХУБАВО ЗА ПРАВАТА ВЯРА. ДЪЛГИ ГОДИНИ ВИ Е БИЛА БЛИЗКА. ЦЕЛИ 500.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червената диария не прощава...
49
0
 
8
 
! Отговори
AN преди 12 години
Колко ще е голям флага няма никакво значение. Важното е ония *** дето ги избираме, да заработят за България. Всяка година поглеждам назад в годините и съжалявам,че не съм напуснала Родината си, че съм обрекла и децата си на българската простотия. Не можем да се оправим.
48
6
 
3
 
! Отговори
Ra40 преди 12 години
Статията е добра и напълно истинна!! Няма какво да скачате на авторката,просто това е действителността.Убеден съм че 70% от коментиралите не са стъпвали на резовския бряг и в Турция последните три години! за тях специално ще кажа,въпреки разочарованието от факта,-това е истината!!! Чист, поддържан плац на турския пилон,войник почиства района всеки час.При нас- кошмар,ръждясали табели ,скъсани парцали вместо знамена... Плажа им прекрасен,но не е само този. Всички!
47
1
 
9
 
! Отговори
Идете и вижте преди 12 години
Тук във форума пишат хора които очевидно никога не са били на пограничната зона до с.Резово. Вместо да пишите тъпотии от сорта "отиди да живееш от другата страна" или "тази статия възхвалява турция" и такива подобни. Просно Отидете и Вижте. Тогава влезте пак в сайта и напишете какво сте видели и почувствали. Чувството което всеки изпитва е СРАМ. Няма смисъл да се бием гърдите и да викама кви сме страшни и готини. Вижте и тагава говорете. Много сме ЗЛЕ АМА МНОГО А БЪДЕЩЕТО .. ТО ЩЕ Е КАТО знамето
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има тука една шайка келешчета дето осират форумите, те са на сидеров от контингента, тях трябва да питате.сидеров СЕ ПИШЕ С МАЛКА БУКВА!
45
4
 
2
 
! Отговори
an преди 12 години
PRI KOM6IITE V TURCIQ POLQNKATA I PLAJA SA PO HUBAVI, ZA6TOTO NQMAT MUTRO-KOMUNISTI. AKO I TAM IMA6E OT TAZI PORODA, 6TE6E I TAM DA E SA6TATA MIZERIQ KAKVATO E OT KAM NA6TA STRANA. TAKA 4E V MUTRESTANIQ NIKOGA NQMA DA E 4ISTO I PODREDENO. ZA6TOTO DRUGARITE MUTRO-KOMUNISTI SAMO ZNAQT DEISTVIE SABIRANE, A DEISTVIE IZVAJDANE NE SA GO U4ILI. V TAZI SVINSKA KO4INA PRASETATA SI OSTAVAT PRASETA, TA AKO 6TE NE V EVROPA DA GI VZEMAT, AMI I V RAQ DA GI PRIEMAT, SVINQTA SI OSTAVA SVINQ.
44
2
 
7
 
! Отговори
В.Бозаджи преди 12 години
До турчина , дур бе агалар вашите знамена велики лежат по нашите и Руски музеи ядат ги мулците , а това са ви истинските знамена , сегашните ви каквое и вие не знаете
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДНЕС.БГ Е ТУРСКИ САЙТ !!!Всичко що се турчее се поощрява, всичко що е български националист се банва.нека се знае това !!!
42
2
 
5
 
! Отговори
До авторката преди 12 години
Ако беше мъж щях да си помисля ,че имаш комлекс за малоценност относно мъжкото си "достойнство" с тия размисли за "внушителен" ,"12 метров" "флаг"."Флагът издигнат нависоко, червеното е кървавочервено. Спор няма, гледката и размерите са внушителни."- някой май го гонят мераците май ?
41
3
 
5
 
! Отговори
Марти преди 12 години
'Как се опорочава добра инициатива?"Търсите идеи ли?Ами обърнете се към Волен Сидеров,той с удоволствие съсипва всеки Български празник.