Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска

Началото на Великата Отечествена: Поглед от Русия 70 г. по-късно
Обновена: 22 юни 2011 14:47 | 22 юни 2011 13:22, Елка Василева
334
Ако Сталин бе успял да нападне пръв, Европа щеше да е съветска
Снимка: Reuters

В дните около 70-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз представите на хората в Русия за причините, довели до катастрофата от първите дни на войната, вече са далеч по-разнородни, отколкото по съветско време. Както установи кореспондент на Би Би Си, от минувачите в Москва може да се чуят най-различни мнения за събитията преди и след 22 юни 1941 г., се казва в материал на руската емисия на Би Би Си.
 
Съветската официална версия гласеше, че Германия нахлула неочаквано, нарушавайки вероломно Пакта за ненападение (за секретните протоколи съветските народни маси разбраха едва в края на 80-те г.), че в Латвия, Литва и Естония имало "народни революции", че Финландия организирала "провокация", след която Съветският съюз бил "принуден" да започне война, за да измести границата по-далеч от Ленинград. Алтернативна или допълнителна информация можеше да се чуе от малцина смели ветерани или от предаванията на "вражески" радиостанции.

Днес училищните учебници по история най-често изброяват фактите без съществени пропуски. Освен това авторите най-малкото напомнят, че тези факти се тълкуват различно. Нещо повече, руското просветно министерство е одобрило много учебници и учителите са доста свободни в избора си.

"Берлин спечели внушителна победа в напрегнатата дипломатическа борба от предвоенния период. Нацистката дипломация успя да не допусне създаването на единен антигермански блок, а после в удобен за нея момент да извади от играта една от жертвите – Съветския съюз. В навечерието на фашистката агресия СССР се озова сам, без съюзници, при това с лидери, които твърдо повярваха - не без намесата на същата нацистка дипломация - че Пактът за ненападение и Договорът за приятелство с Германия са сигурна гаранция срещу въвличането на Германия в обозримо бъдеще в огъня на световната война", пише например Юрий Шчетинов в учебника "История на Русия" за 11 клас.

В задачите към урока Шчетинов информира, че някои историци смятат "териториалното разширяване" на СССР през 1939-1940 г. за нескрита агресия, а други ги оправдават с нужда от укрепване на отбранителната способност, и предлага на учениците сами да формулират собствена гледна точка.

Авторите на друг учебник - колектив начело с Никита Загладин, директно наричат събитията от 1941–1942 г. "катастрофа". В анализ на причините за нея те напомнят и за международната изолация на СССР след сключването на пакта Молотов-Рибентроп, вдъхвала надежди на Хитлер, и за "чистката" сред командния състав на Червената армия, и за съветизацията и масовите репресии в заграбените през 1940 г. балтийски държави, Западна Украйна, Западна Беларус и Молдова, заради което "значителна част" от населението в тези региони е била "съвсем не приятелски" настроена спрямо съветската власт, и за стратегическите грешки на съветското ръководство.

По данни от анкета на центъра "Левада", проведена през май, 46 на сто от хората в Русия смятат, че нападението на Германия е изненадало ръководството на СССР, а 48 процента са на противното мнение.

Като основна причина за огромните загуби 29 процента от запитаните посочват внезапния характер на нападението, 26 на сто - военнотехническото превъзходство на Германия, 18 на сто – склонността на сталинското ръководство да пренебрегва човешките жертви, 13 на сто - неумелите действия на съветското военно командване, 10 процента – жестокостта на хитлеристите.

Кореспондент на Би Би Си запита минувачи из улиците на Москва какво е довело според тях до катастрофата от първите месеци на Великата отечествена война. Ето какво ни отговориха те:

Александър, 57-годишен: Вероятно един чисто политически пропуск: не са очаквали, каквото Хитлер е направил.

Ръководството естествено е мислело, че Хитлер може да го направи, но едно е да мислиш, друго нещо е да пресметнеш.

Ръководството е мислело, но не е пресметнало кога може да се случи това. Макар че е било абсолютно ясно - война ще има. И всъщност не се знае кой кого би нападнал: ние – германците, или пък германците – нас. Да, ние сме се готвели за война.

Индустриализация, мощно започнато превъоръжаване, приемани са били на въоръжение нови самолети, нови танкове. За малко обаче не сме сварили, така е. При това сме имали идеология на победители - войната поначало е било планирано да се води "на чужда територия, с малко кръв", така е предвиждала военната ни доктрина. Е, знаели сме вече що е то "малко кръв" от 1939–1940 г. във Финландия: над 130 хиляди убити. Според мен, там вече сме схванали, че "с малко кръв" нещата не стават, особено щом армията е неподготвена.

Виталий, 20-годишен: Според мен, нещата опират до това, че не сме били подготвени за изненадващото германско настъпление. И оня пакт Молотов-Рибентроп от 39-а, който един вид обнадеждил всички в Съветския съюз, и нежеланието на държавното ръководство да признае, че войната е неминуема или по-точно нежеланието да
разбере, че ще е толкова скоро – тъкмо това е изиграло основната роля, за да са толкова големи загубите на Съветския съюз през първите месеци от войната.

Галина, 47-годишна: Трудно ми е да отговоря. Е, сигурно Съветският съюз не е бил готов. Военната върхушка е била обезглавена и просто не е имало командващи, за да координират действията.

Владислав, 36-годишен: Непрофесионалната политика на държавното ръководство от предходните години. Това са известни неща: ликвидирана е била върхушката на командването, после – недоверието към собствените ни разузнавачи: Зорге например е предупреждавал, и то неведнъж, включително за датата, когато ще започне войната, и месеци преди това, и още по-рано. Знаем всички тези факти, също и за самолетите, бомбардирани и унищожени през първите дни, без изобщо да излетят - всичко това също е белег, че страната не е била добре ръководена, нито подготвена за война.

Да, имало е пакт между Молотов и Рибентроп, но нали се знае: щом всички приказват за мир, готви се за война - и това може да не го разбират обикновените хора, ненадейно връхлетени от войната на 22-ри, но ръководителите на страната са били длъжни да го разбират. Те обаче са воювали повече срещу собственото си население, отколкото срещу външните врагове.

През последните 20 години представата на хората в Русия за онова време стана по-адекватна. Особено сред младото поколение: то чете повече, знае повече за истината и е с по-критично отношение към нещата. Има и обективни моменти: мнозина от онези, които вярваха сляпо (на съветската версия за историята), вече не са между живите.

Алексей, 50-годишен: Днешната власт по всякакъв начин унижава нашата победа. Не смятам, че Сталин е виновен за всичко, както се казва официално. Браво на Сталин. Всичко е направил, както трябва, толкова заводи е прехвърлил оттатък Урал. А пораженията през първите месеци се дължат на изненадата. А Сталин още година преди това е пратил директиви до военните окръжия, та да бъдат нащрек, един вид.

Трудно е да развърнеш войските ей тъй, изведнъж. Германците са атакували в четири сутринта, никой не го е очаквал. И с техниката, с танковете са изминали много големи разстояния още през първите дни от войната. Ликвидирали са авиацията с бомби, както си е била по летищата. Това е то "вероломно нападение" – след като е бил подписан пакт за ненападение. Макар че Сталин не е имал пълно доверие в този пакт. Бил е убеден, че Хитлер рано или късно ще ни нападне, затова е подготвял вече страната, промишлеността и всичко останало. Тъп ли е бил Сталин да не схваща, че Хитлер ще ни нападне, когато в Полша вече са се трупали войски близо до границата? Страната е била готова за война. Имало е обаче вероломно нападение.

Станислав, 29-годишен: Причина за катастрофата е, че не сме сварили да нападнем първи. Всичките войски са били концентрирани по границите на Съветския съюз, от граничните зони е било изселено почти цялото местно население - готвели сме се за настъпление. Съвсем мъничко сме закъснели обаче. Грешка в сроковете. Сталин е смятал, и то с основание, че на Германия няма да й стигнат силите да воюва с Русия. И в крайна сметка е станало точно така: стигнали са естествено до Москва, просто им е провървяло, но общо взето не са имали нито сили, нито ресурси, за да воюват с Русия. Ако пък Йосиф Висарионович бе успял да нападне пръв, цяла Европа щеше да стане съветска.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
0
 
1
 
! Отговори
311 преди 10 години
До РоскоAmi krizata nqma6e da doide 2007 a nqkade 87 mnogo papla4 po ulicite ima.
328
0
 
1
 
! Отговори
Раковски преди 12 години
Всички, които пишат тук не се интересуват от задкулисито на 20-ти век и причините за двете войни, а подхождат по махленско клюкарския подход- "една жена каза".... Ако човек прочете "чревената симфония" и анализите свързаани с нея, ще разбере част от жстоката истината за световните дела. На Сталин е било внушено да сключи договор с Хитлер от ТЕЗИ, които дирижират световните процеси. Той добре е чул ТЕХНИЯ глас, направи каквото можа за СССР, за което не МУ простиха и го пратиха при Ленин.
327
0
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#274, трябва да си много ***, за да не знаеш, че избиването и ограбването на евреите е поръчано ТОЧНО ОТ ЕВРЕИ! И изобщо, не знам за какво са тия *** спорове, ако еди кой си бил нападнал пръв .... Все едно кой. Изиграна си е била една "партия шах". На никой от играчите не му е пукало кой е с черните фигури, кой е с белите, важното е било само да има фигурки. Както и края да е според техните планове. Печалбите и влиянието след това също! Е, естествено и намаляване на пешките.
326
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не нямаше да е съветска,просто на земята нямаше да има жив организъм!
325
1
 
5
 
! Отговори
Стареца преди 12 години
Много глупава статия. За историята не може да се пише с "ако". Пише се само какво се е случило. И въобще не е сигурно, че Сталин би воювал като Хитлер. Не е ясно какви ще са съюзниците му и дали ще ги има в въобще в този случай. И какво би получил при евентуална самостоятелна победа. С две думи написаното е напълно необосновано.
324
1
 
6
 
! Отговори
МИТКО преди 12 години
Е,НЯМА НИЩО - СЕГА ПОЛОВИНАТА ЕВРОПА Е СЪВЕТСКА.... И ОЩЕ МНО-О-ОГО ВРЕМЕ ЩЕ БЪДЕ,ЗА ЖАЛОСТ!...И АКО НА НЯКОГАШНИТЕ "ФАШИСТКИ" ДЪРЖАВИ ИМ БЯХА НЕОБХОДИМИ 15-20 ГОДИНИ СЛЕД ВОЙНАТА ЗА ДА ВЛЯЗАТ В КРАЧКА,ТО НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЯМА ДА ДА И СТИГНЕ И ВЕК.... ДОСТАТЪЧНО Е ДА ПОГЛЕДНЕТЕ ЛИЦАТА НА ХОРАТА ОТ ЕДНАТА И ОТ ДРУГАТА СТРАНА - ЛИЧАТ СИ ПО УСМИВКИТЕ (ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ ПО ЛИПСАТА НА ТАКИВА!)... А КОЙ Е ЗАБИЛ ЗНАМЕТО НАД РАЙХСТАГА - ОТДА-А-АВНА ВЕЧЕ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ! ИСТОРИЯТА СЕ ИЗСМЯ......
323
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прабългари и траки, говорещи славянски с турцизми.
322
0
 
7
 
! Отговори
генетика преди 12 години
прабългари, траки и по-малко славяни
321
3
 
1
 
! Отговори
Владимиров преди 12 години
Интересно! А какви сме тогава? ;)
320
2
 
14
 
! Отговори
Онанимен преди 12 години
Ако Сталин беше ударил първи, Хитлер щеше да е "спасителя" на света, не СССР. Великобритания, Франция, Америка и Япония щяха да са на една и съща страна и японската армия на източния фронт на СССР щеше да влезе, не както в историята просто си стои. Най-много не Хирошима и Нагасаки, а Москва и Ленинград да бяха ударени с атомна бомба.
319
0
 
10
 
! Отговори
В. Резун преди 12 години
Ще се сетите най-накрая къде е истината! Силно се надявам Д. Медведев да спечели втори президентски мандат и да разсекрети съветски документи отнасящи се до началото на ВСВ, както и съдържанието на пликовете с буква "М", държани в сейфовете.А това изречение от анкетираните ми допадна много - " Те обаче са воювали повече срещу собственото си население, отколкото срещу външните врагове."
318
1
 
11
 
! Отговори
ПЪТЕПОКАЗАТЕЛ преди 12 години
До 321:Препоръчвам ти да отидеш във Франция! След посещението си там съм сигурен, че ще си промениш на 180 градуса мнението- коя е най- изкукалата нация в Света! А българинът не е славянин- НЕ Е!!!
317
7
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Да,дисциплинирани са,но и са като ***,това е нациата която си хварля бебетата од прозорците,че ги дразни реването,това е даржавата в днешно време,с наи много самоубиици,официално ем,На наз славяните гледат с присмех,правете си сами изводите
316
3
 
16
 
! Отговори
АРИЕЦ преди 12 години
До 319:З А П О М Н И!!! Б Ъ Л Г А Р И Н ЪТ НЕ Е С Л А В Я Н И Н- НЕ Е!!!
315
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 318:Плитки разсъждения. Би трябвяло да се задълбочиш малко в нацистката идеология, за да схванеш мястото, отредено на славяните в нея.А, чакай, аз забравям май, че такива като теб често не се смятат за славяни...Ядец само, че фрицовете не биха те питали какво ТИ мислиш за себе си ;)Дерзай, Хитлерюгенд!
314
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съжалявам, че Германия е загубила войната. Не съм нацист, не мразя евреи и други нации. Просто германиците са дисциплинирани, работливи и организирани. Това й трябва на Европа. А не българи, дето само се скатават от работа, гърци, които чакат на евро помощи и взимат 450 Евро ако са безработни, ***, на които с моите данъци им тъпчат гърлата, а те само лежат и правят деца, докато аз работя. Не мразя никого, просто искам вс да работят. Затова се кефя на оригиналната си униформа от Веермахта:)
313
11
 
7
 
! Отговори
до 314 преди 12 години
Имали сме и Закон за защита на нацията,имали сме въшки и газени лампи като лукс,имали сме бомбардировки и хиляди загинали от тях,имали сме небългари да ни управляват/както преди две години/,имали сме 11000 изпрлатени в концетрационен лагер за тор,имали сме контрабанда и спекула,имали сме Зак.за защита на държавата за да се убиват деца... и имали сме и ще имаме винаги ***,готови повтарят папагалски прочетени в тоалетните "мисли"!
312
1
 
10
 
! Отговори
Веселина преди 12 години
"Имали сме *** повече от населението..." - а с днешното оскотяване населението е ***...
311
1
 
26
 
! Отговори
БЛАГОДАРНОСТ преди 12 години
Да благодарим на Адолф Хитлер за това, което направи за напредъка на Човечеството. Учените на Третия Райх дадоха на Света такива технологии, от които след 2- та Световна война, т. нар. "победители" в нея се възползуваха по най- безобразен и нагъл начин, като ги откраднаха. Хитлеровите технологии са ненадминати до ден днешен. Такъв напредък може да сътвори само общество ръководено от национал- социалисти!!!
310
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди съветските окупатори да ни обявят война и да нахълтат, в България е било като рай. Европа е била съсипана, а Българи, която реално не е воювала, присъединили сме Добруджа, Македония и западните покрайнини, е била икономически стабилна и просперираща. През 1938-1944 год. сме имали *** повече от населението, произвеждали сме вино повече от Франция и Испания, когато съветските"освободители" нахълтали в България са били изумени и започнали да крадат, изнасилват, убиват..както са научени