Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?

Политическата класа носи вината за възхода на популизма
Обновена: 27 юли 2011 08:31 | 27 юли 2011 07:00,
84
Брейвик натисна спусъка. Кой му даде пушката?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юли 2011 година 32-годишният Андерш Беринг Брейвик причини смъртта на 76 души в Норвегия. Взривявайки бомба в правителствена сграда и разстрелвайки десетки млади  симпатизанти на управляващата Работническа партия, Брейвик искал да изрази несъгласието си с водената политика на толерантност и интеграция на мюсюлманските имигранти. Да обяви възкръсването на ордена на рицарите тамплиери и началото на християнски антиджихад.

Кървавата баня в държавата с най-висок стандарт на живот провокира ужас и недоумение. Първоначалните подозрения за ислямски тероризъм бяха донякъде оправдани, въпреки че няма убедителна причина именно Норвегия да стане цел на подобна атака. Но местен младеж, рус и синеок (истински ариец, между другото), да причини подобен ужас на сънародниците си?

Психолозите обясняват, че когато човек има проблем, но не говори за него и не го признава, проблемът създава постоянно нарастващо вътрешно напрежение, организира се в комплекс и човек е принуден да изразходва огромно количество енергия, за да го сдържа, като същевременно поддържа фасадата на спокойствие и здрав разум пред света. Докато не дойде ден проблемът да грабне пушката...

Нещо подобно се случи с европейските общества. Дълги години Европа проповядваше доктрината на мултикултурализма – мирно съвместно съществуване на различни култури, които не просто се понасят едни други, а общуват и взаимно се обогатяват. Под знака на мултикултурализма трябваше да се случи интеграцията на мюсюлманските общности в Западна Европа.

Миналата година трима европейски лидери – британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, обявиха провала на мултикултурализма и признаха, че интеграцията не се е състояла.

Много преди това обаче този факт беше осъзнат от популистите. Яхнали страха от ислямския фундаментализъм и под знамето на национализма и патриотизма, популистите (независимо дали са определяни като крайнодесни или крайнолеви) се намърдаха удобно в европейския политически живот.

Примерите са много – Франция, Холандия, Дания, Финландия и особено Норвегия. Популистката антиимигрантска Прогресивна партия става втората най-голяма политическа сила в Норвегия още през 1997-а, а на изборите през 2009-а печели 24% от гласовете. По данни от тази година 18 процента от 5-милионното население на страната е с имигрантски произход.

И докато традиционните партии се преструваха, че не виждат проблема, популистите открито спекулираха с него, наливайки маслото на омразата в огъня на страха.

Как изглежда на този фон България? Въпреки очевидните на пръв поглед аналогии, разликите са повече.

Тук възходът на популизма не е приоритет на определена партия, а обхваща целия политически живот. Реториката на политици от традиционните партии както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, спокойно може да си съперничи с езика на Тимо Сойни, например (лидерът на „Истинските финландци”). Партия „Атака”, която на пръв поглед е българският аналог на европейските популисти, просто „обогатява” популизма с краен национализъм, антиислямизъм, расизъм и ксенофобия. 

И все пак не е същото. Защото „Атака” не е просто резултат от обострянето на съществуващи в обществото страхове, тя е „самоизпълнилото се пророчество” на умишленото им поддържане и подстрекаване.

„Атака” се появява като противовес, като насрещното блюдо на везната, за да балансира „балансьора” ДПС. Със същата претенция да защитава интересите на българите, както ДПС претендира да е единствен изразител на волята и интересите на българските мюсюлмани.

За да се легитимират, и двете партии използват страха и омразата, създавайки измислени врагове и разделителни линии, които да защитават. Но аналогиите с противопоставянето в Западна Европа са твърде малко.

Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове и макар да имат различна религия, това никога не е било предпоставка за разделение. Напротив, разделението се създава изкуствено по времето на социализма по политически причини и продължава да се поддържа и днес по същите.

Защото страхът и омразата продават добре на избори, за разлика от обсъждането на реалните проблеми. А реалният проблем на интеграцията на хората от малцинствата в България не е дали са християни или мюсюлмани, както упорито се лансира от медиите и политиците, а как независимо от религиозната си принадлежност те да получат равен шанс за социална интеграция. А това означава да учат, да работят, да се реализират пълноценно и да водят достоен живот.

Това, обаче, е задача, далеч надхвърляща рамките на един мандат, затова не е политически апетитна. Далеч по-лесно е да се плаща тока на ромите предизборно, например, или да се хвърлят камъни срещу джамиите, защото изглежда добре по телевизията.

И още нещо. Макар в Норвегия популистите да се представят добре на избори, традиционните партии ги държат в изолация и не влизат в коалиция с тях. Същото се случи и във Финландия тази пролет.

В България, обаче, партия „Атака”, макар и не официален коалиционен партньор, е пръв крепител на управляващото мнозинство. Да разчиташ на подкрепата на партия с толкова противоречив политически фасон е все едно да си палиш цигарата от фитила на буре с барут и това вече почва да личи.

Макар далеч от бруталността на случилото се в Норвегия, у нас вече имаше няколко скандални случая на насилие на религиозна основа. Достатъчен повод да се замислим като граждани и избиратели това ли е начинът, по който искаме да живеем. Това ли са ценностите, в които искаме да възпитаме децата си. Достатъчен повод да потърсим отговорност от политиците за лекотата и безотговорността, с която правят пред(след)изборни сметки със спорна хигиена.

В цяла Европа традиционните партии са длъжници на своите избиратели, защото мълчаха твърде дълго, докато популистите крещяха и насъскваха. Сега са нужни нови аргументи в защита на ценностите, които си мислехме, че изповядваме. В България още повече, защото е спорно доколко тези ценности изобщо са били възприети в годините на „демократичен преход”.

Политиците са тези, които „дръпнаха спусъка” на пушката в ръцете на Брейвик. Те са тези, които трябва да „разоръжат” популистите и да предложат на гражданите открит и честен диалог. Иначе, както пише Чехов, „ако в първо действие на стената е окачена пушка, то в последното действие тя непременно ще гръмне.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
да, нека да го изтрием и да забравим за него.после историята сама ще се повтори както знаем, че става.много по-сложно е от това.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако имаш на масата 5-6 вида вкусни ястия и доиде келнера и ти ги изсипе в една копаня--какво се получава?помия.те това е мултикултуризма.аз *** му да е.. на коя кривонос келнер.
78
0
 
1
 
! Отговори
Сивушко преди 12 години
Но по важният аспект на проблематиката-мултикултурализъм е, че главните му подбудители са по същество мултикултурни нации. Те не са компактни народи. И точно тук е проблемът. Мултикултурализмът ерозира компактният народ, който и да е той. А изглежда точно това е целта. Чрез ерозията да се промени политическата структура и подчини нацията към изграждащото се ново световно управление.Всяко действие поражда противодействие. Чрез сила обаче това противодейстие се забавя, но пък натрупва. И ето..
77
1
 
1
 
! Отговори
Сивушко преди 12 години
Въпреки, че ще прозвучи досадно, но вината е в ония строители на новия световен ред, които се разпореждат безцеремонно. Ето пример: Франция, Германия и Италия говорят, че мултикултурализмът е пропаднал. Значи, че той се е провеждал умишлено. Значи, че всички войни през последните години са били с предсказуем мултикултурен край. На оная огромна бежанска вълна към Европа, която обаче примесена със световна икономическа криза удвоява раздразнението на на родите домакини.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българските мюсюлмани не са имигранти, заселили се тук в последните 30 години. Те съжителстват мирно със сънародниците си от векове и макар да имат различна религия, това никога не е било предпоставка за разделение. Напротив, разделението се създава изкуствено по времето на социализма по политически причини и продължава да се поддържа и днес по същите.
75
0
 
2
 
! Отговори
клеопатра преди 12 години
От провалената политика на интеграция на "навлеците" от Африка и Азия някои са се възползвали успешно, за да качат рейтинга на лявото правителство на Норвегия. Кои ли са тези хорица ???
74
2
 
6
 
! Отговори
Галя преди 12 години
"Истински ариец" бил. И сега всички ще кажат - Ауу - това са арийците - само пропагандират омраза и избиват хора. Арийците не са непременно с руса коса и сини очи - това са белези на нордическата раса. "Ариец" означава благороден човек, а не някой, който хваща автомата и избива невинни хора. Просто нацистите създадоха лошо име на великата арийска раса.
73
1
 
14
 
! Отговори
бурки преди 12 години
Били ли сте някога в Осло? Та там бял човек не се вижда и е пълно със бурки и пакистанци - *** с по 5 деца и подобни от цял свят! Не го оправдам за убииствата, но наистина им е писнало и като Брейвик мислят голяма част от скандинавците! Като искат да си пазят културита и религиите и да ходят като призраци по улиците, да си стоят там където са или да се интегрират!
72
1
 
0
 
! Отговори
Daniel преди 12 години
Edinstveniqt pe4eliv6 ot religioznite voini tova e 666.Tova i misilmanite go znaqt i hristiqnite go znaqt i vsi4ki go znaqt.Koi ste vie da kazvate koi kade da jivee i kakva religiq da ispovqdva.Toq atentator e smel 4ovek.Vse pak se iska golqma smelost,no da ubiva6 za ne4ii 4ujdi izmislici teq bili misilmani.Neka da kaje nqkoi Misulmanite kakvo lo6o sa napravili na nqkoi ili hristiqnite.ISKAM DA KAJA NA MOITE BRATQ DA NE SE STRAHUVAT.
71
0
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Че кой им пречи на мюсюлманите да се присъединят към някоя партия? В партия не "вземат". Отива се там защото имаш определени възгледи и искаш да подкрепиш някаква политика. Само че мюсюлманите да са показали че подкрепят нещо освен това да са "различни"? Да са "отделни"? Кой насажда разделението, а? Или на някои им е вградено? Когато се говори за "интеграция" и "мултикултурно общество" изказва ли се някой от онези интегрираните или мултикултурните?
70
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
до69,дай тогава в Испания да убият 76българи понеже Испания е за испанците,колко си нещастен,такива като тебе правят тези масови убийства.
69
3
 
13
 
! Отговори
Бай Тошо преди 12 години
Трябва висичка партии да вземат в редиците си повече български мюсюлмани.Не взимането на действия и простото чакане ни даде две абсолютно измислени партии - Атака и ДПС, които не зещитават ничии интереси освен своите.
68
4
 
29
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Човекът си е прав за себе си. Норвегия е за норвежците, арабите и африканците си имат държави да си стоят там. Ако всяка жаба си знае гьола такива убийства няма да има. Исляма няма място в Европа.
67
4
 
19
 
! Отговори
явр преди 12 години
Първо защо въобще трябва да има имиграция на чужденци и после да се реве, че нямали "интеграция".Днешните европейци са нищо повече от изпедерастени загубеняци.
66
11
 
7
 
! Отговори
евет преди 12 години
Страх и паника за българските либерасти и толерасти!А АТАКА ще я има и ще расте докато има "демокрация" и еврофилия!
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много хубаво есе. Всичко е вярно, само че извода какъв е - вън от България всеки който има акъл и не му се занимава с подкупване и нахъсване на ***.
64
1
 
2
 
! Отговори
pravda преди 12 години
Do 51.....6to za gluposti ,koi e oti6al taka na gotovo v podredenite darjavi,az pone ne poznavam takiva ,a sam ve4e 15 god. izvan BG,po pri4ini znae6ti se ot vsi4ki.Ili vav va6e selo taka se govori i ti ot tam nikade ne si izlizal i ni6to ne si vidial.Samo rabota i to zdrava rabota v 4ujbina,a ti si sigurno niakoi marzel.Nikoi ne e tragnal da si izostavia rodinata,ada OCELEE<TOI I BLIZKITE MU,ako me razbra.
63
2
 
6
 
! Отговори
Обвинител преди 12 години
Бих добавил, че държавата въоръжи Брейвик с най-модерно оръжие, политиците съвместно с медийте го насъскаха, а на него му остана само да натисне спусъка..., срещу невинните хора !
62
10
 
20
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Психолозите са прави ! Дори мога да добавя ,че когато човек дълго време злобее и замисля отмъщения за хора с които дори няма нищо общо и дразги, откача и накрая прави пакости на близките си ! Е този човек злобеел срещу мюсулманите ,сякаш са му бръкнали в г.... ?! Имах съсед ,който много мразеше сегашните турци заради робството ,голям кръчмарски патриот беше ,все колеше и бесеше турците на думи , а боя го отнасяше баща му , биеше често баща си ! Злобарите са болни хора !
61
9
 
23
 
! Отговори
Варна преди 12 години
:) Поредната платена статия :)Никой не можете да заблудите освен себе си :) и някой друг неграмотен *** или " заблуден турчин" :)Като толкова ги харесвате поканете ги да живеят у вас :)