Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!

Психолози характеризират служителите спрямо хаоса
Обновена: 11 авг 2011 07:05 | 11 авг 2011 07:05,
87
Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На бюрото на средностатистическия служител, освен компютъра може да се открият още много неща: тонове документи, разхвърляни в творчески безпорядък, сувенири, снимки на мъже, деца, приятели, цветя (обикновено кактус), пила за нокти и т.н., и  т.н. Според психолозите по начина, по който изглежда работното място, може да се съди за това дали даден човек е лидер или аутсайдер, пише lady.mail.ru.

Да започнем със състоянието на компютъра. Първото, което се набива в очи, са клавиатурата и мониторът. Мръсната клавиатура и покритият със слой прах монитор говорят не само за банална немарливост, но и за това, че на този служител не трябва да се възлагат отговорни задачи или такива, които изискват сериозно внимание и щателно изпълнение. Освен това този човек най-вероятно е склонен към депресия.

Хаосът на десктопа говори не само за творческа натура, но и за това, че този човек не е свикнал да се съобразява с времето. Той не е способен да систематизира работата и живота си.

Същото важи и за разхвърляните документи. Много често може да чуем оправдание като „това е моят ред и мога да намеря всичко, което ми трябва“. Редът обаче затова е ред, за да бъде виден за всички, а не само за един човек.

Според психолозите служителите слагат слушалките не само за да чуят любимата си песен, но и за да се съсредоточат в тишина. В препълнените офиси, където много често липсва пространство, желанието да се „отделиш“ е напълно обяснимо. Творческите, доброжелателните и откритите хора обичат да слушат музика, но те са и доста разсеяни. Съветът към тях е да се опитат да свалят слушалките  и да привикнат към шума в офиса.

Тези, които имат сувенири, снимки и картички на бюрото си, са сантиментални и склонни към самокритика. Те се отличават с отговорност и внимание към детайлите. На тях наистина може да се разчита. Слабата им страна е емоционалната им ранимост. Ако попаднат в трудна ситуация или направят грешка, това за дълго време ще ги извади от релси.

Ако някоя госпожица сложи на бюрото си цялата налична артилерия от гримове и лакове за нокти, това означава, че тя отчаяно се нуждае от внимание, и то не само мъжко. В същото време това са доста устремени натури, които се водят от принципа: "Целта оправдава средствата". Те са способни да пазят тайна, но не търпят натиск и не издържат на стрес.

Психолозите обобщават, че колкото по-малко предмети има на бюрото, толкова по-добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: бюропсихология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 12 години
Глупости на търкалета , а има ли вариант да си толкова зает че да не ти остава време да си подредиш десктопа ( или го правиш рядко, но генерално ).На едни от най-добрите админи които някога съм срещал бюрото му е като сметище , но пък в сървърите му всичко е под конец-муха да бръмне някъде и той я е логнал.Който си вади лаковете на бюрото определено си няма работа и трябва да му се обръне внимание, тея психолози са егати тъпирите както обикновенно
85
0
 
17
 
! Отговори
Gala преди 12 години
Ами работете и дишайте прахоляка тогава. Не мога да повярвам, че човек няма 15-20 секунди да забърши клавиатурата си и чака да не могат да се видят буквите по нея. Не вярвам и в творческия безпорядък. Напоследък се говори за работа в екип, а как да намеря документа от творческия безпорядък на бюрото на колегата. Не казвам всичко да е под конец, но текущата работа на бюрото, а останалото в купчинката "чакащи".
84
0
 
18
 
! Отговори
Младеж преди 12 години
Живея и работя в САЩ ,работя в огромен магазин,парите са около 500-600 долара на седмица....работиш яко,а мениджмънта е под всякаква критика,не знаят как да говорят с екипа и персонално,а освен това емоциите им са толкова теоритически,сякаш разговаряш с тотално промит от корпорацията МЕНИДЖЪР,неистински лица и емоции,МЕНИДЖЪР ,да този които трябва да е професионалист ,но не кон с капаци.
83
0
 
23
 
! Отговори
c преди 12 години
Пълни глупости. Третират хората като вещи, които трябва да бъдат изстискани и издоени до последно като овце.
82
0
 
18
 
! Отговори
74 преди 12 години
Офис в който телефоните не звънят, няма движение на хора, които да говорят, коментират и обсъждат идеи, няма много документи, няма стая за отдих и хората се държат така все едно не са оттук и са за малко - каква работа да върша с тях!? В моя офис се ползват по 3 кашона копирна хартия за 5 дни, факс хртия да не говорим, сървъра ни е една стая и имаме 6 външни линии с тел. централа и не сме толкова големи (въпреки множеството различни награди), но не ми остава време да чистя в офиса сори.
81
1
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
77 и мен веднага след теб! Баси глупостите! Все едно нямам друга работа, ще лъскам клавиатурата и мишката цял ден! Довечера ще гледам да свърша в 8 без 5 барем успея и да изчистя!
80
1
 
22
 
! Отговори
AZ преди 12 години
NA KOITO BUROTO NE E RAZHVARLIANO ZNACHI NE RABOTI. PODREDENO E ZASHTOTO NIAMA KAKVO DA PRAVI. TOVA NE ZNACHI OBACHE CHE TRIABVA DA SE OSTAVIA "TVORCHESKIAT BEZPORIADAK" I SLED KRAIA NA RABOTNIA DEN I KOGATO SAOTVETNIAT RABOTESHT E IZVAN OFISA. DA GO PODREDISH V TAKIVA MOMENTI ZNACHI UVAJENIE KAM DRUGITE. SORRY PISHA NA LATINICA TAI KATO NIAMAM KIRILICA. GOLEMI BUKVI ZA DA SE CHETE PO-LESNO. (:
79
2
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
По-големи глупости скоро не бях чел!!! Вероятно психолозите са американски и видно гонят съвсем успешно американските учени по простотия. :-D :-)
78
2
 
23
 
! Отговори
хех:) преди 12 години
а като гледам коментарите...вярно някой работи много безстресова работа щом има време ВСЕКИ ДЕН да подрежда и да си мие бюрото...защото аз започвам в 9 работа и обикновенно преди осен не свършвам напрактика без голяма почивка. та кога точно да я отделя тая 1:47 секунди? дори и да ги имах щях просто да пуша цигара или да се пошляя
77
0
 
23
 
! Отговори
хех:) преди 12 години
ако това горе е вярно шефа ми по-добре да ме уволни
76
1
 
32
 
! Отговори
apple pie преди 12 години
Бюрото, по което има малко вещи, обозначава Не съм оттук и съм за малко :D
75
0
 
20
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Началото на фразата не бе ли "Слабите владеят реда, а силните ..... "! Кой велик ... го бе казал?
74
2
 
18
 
! Отговори
глупости преди 12 години
"...Когато отида в чужд офис и видя, че няма движение или всичко е твърде подредено не работим с тях..."----Като започнете с тези алабалистики... Значи не правете директно проучване за потенциалните партньори, а се водите от това кой снове по коридорите и колко са им разхвърляни бюрата? Ще се опитам да позная - ти си психолог, нали?
73
1
 
33
 
! Отговори
71 преди 12 години
Нашата адвокатка си разля кафето върху лаптопа, но спечели дело за над 700 хил. лв. така, че не й се сърдим за лаптопа.
72
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моето бюро е винаги буквално зарито с документи имам и 10 оборотни класьора, които почти винаги са строени под бюрото, всичките ми контейнери и чекмеджета с в документи, имам рафтове с над 50 класьора, огромно табло със снимки на всички колеги и шефове от разни мероприятия и съм единствения човек в фирмата с генерални пълномощни от шефовете, аз разпределям задачите и аз решавам какво ще се прави.Когато отида в чужд офис и видя, че няма движение или всичко е твърде подредено не работим с тях.
71
3
 
22
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Посягам към клавиатурата само след измиване на ръцете. Ако се наложи някой да пише на компютъра ми, преди това трябва да си измие ръцете. Смешно ли е? Аз не мога да преценя, но не мога и да правя изкючения.
70
1
 
22
 
! Отговори
plovdiv преди 12 години
Глупости! Силните владеят хаоса!
69
0
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
До 65:Трябва да намерим къде се въдят такива и да напръскаме!!!!
68
1
 
18
 
! Отговори
до iv преди 12 години
сравнението ти с есето е нелепо
67
0
 
18
 
! Отговори
до Julia преди 12 години
Абсолютно!