Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!

Психолози характеризират служителите спрямо хаоса
Обновена: 11 авг 2011 07:05 | 11 авг 2011 07:05,
87
Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На бюрото на средностатистическия служител, освен компютъра може да се открият още много неща: тонове документи, разхвърляни в творчески безпорядък, сувенири, снимки на мъже, деца, приятели, цветя (обикновено кактус), пила за нокти и т.н., и  т.н. Според психолозите по начина, по който изглежда работното място, може да се съди за това дали даден човек е лидер или аутсайдер, пише lady.mail.ru.

Да започнем със състоянието на компютъра. Първото, което се набива в очи, са клавиатурата и мониторът. Мръсната клавиатура и покритият със слой прах монитор говорят не само за банална немарливост, но и за това, че на този служител не трябва да се възлагат отговорни задачи или такива, които изискват сериозно внимание и щателно изпълнение. Освен това този човек най-вероятно е склонен към депресия.

Хаосът на десктопа говори не само за творческа натура, но и за това, че този човек не е свикнал да се съобразява с времето. Той не е способен да систематизира работата и живота си.

Същото важи и за разхвърляните документи. Много често може да чуем оправдание като „това е моят ред и мога да намеря всичко, което ми трябва“. Редът обаче затова е ред, за да бъде виден за всички, а не само за един човек.

Според психолозите служителите слагат слушалките не само за да чуят любимата си песен, но и за да се съсредоточат в тишина. В препълнените офиси, където много често липсва пространство, желанието да се „отделиш“ е напълно обяснимо. Творческите, доброжелателните и откритите хора обичат да слушат музика, но те са и доста разсеяни. Съветът към тях е да се опитат да свалят слушалките  и да привикнат към шума в офиса.

Тези, които имат сувенири, снимки и картички на бюрото си, са сантиментални и склонни към самокритика. Те се отличават с отговорност и внимание към детайлите. На тях наистина може да се разчита. Слабата им страна е емоционалната им ранимост. Ако попаднат в трудна ситуация или направят грешка, това за дълго време ще ги извади от релси.

Ако някоя госпожица сложи на бюрото си цялата налична артилерия от гримове и лакове за нокти, това означава, че тя отчаяно се нуждае от внимание, и то не само мъжко. В същото време това са доста устремени натури, които се водят от принципа: "Целта оправдава средствата". Те са способни да пазят тайна, но не търпят натиск и не издържат на стрес.

Психолозите обобщават, че колкото по-малко предмети има на бюрото, толкова по-добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: бюропсихология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
13
 
41
 
! Отговори
ева преди 12 години
Чистото и подредено бюро говори за организираност. Дразнят ме бюра буквално потънали в папки, листчета, боклучета, сувенирчета, остатъци от храна...но съм забелязала, че каквито хората, такива и работните им места, такива и къщите им
45
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дай да видя заглавието на статията и да ти кажа к'ви неграмотници са ти авторите и редакторите
44
17
 
32
 
! Отговори
Пак 41 преди 12 години
От коментарите се вижда колко мърлячи работят в България. Ама откъде-накъде, ама защо... Факт е, че подредените хора имат сериозно отношение към работата, правят по-малко грешки и са по-продуктивни. Това, че сте мърлячи и въпреки това вършите някаква работа, не означава, че сте най-добрия работник.
43
8
 
52
 
! Отговори
:) преди 12 години
"Слабите обичат реда, силните владеят хаоса" :)
42
9
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля,че много подреденото и чисто бюро говори за много свободно време!
41
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно вярно. Подредените хора вършат повече работа.
40
3
 
29
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Ега ти "любителят на реда". Говори като махленска тетка - "...и в домовете ви е същата свинщина". Явно разбира от ***. От него си спомних за един състудент преди години - ходил на гости при приятелка в общежитието, и когато тя излязла да му направи кафе, вдигнал кувертюрата на леглото и за да види дали и са чисти чаршафите. И се хвалеше с това! Баси селендура! Та и 55, дъха на такъв, въпреки че май си е тетка по пол (или вещо сходно).
39
4
 
50
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
"Психолозите обобщават, че колкото по-малко предмети има на бюрото, толкова по-добре. "...Така е...опразнете бюрата си да няма нищо на тях, ометете се и вие на някой слънчев плаж за 4-5 мес...и ако все още получавате възнагражденията си по картата и дори заплатата ви се повишава...честито - вие сте щастливец, който работи в държавната аднимистрация на република България.
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тва ми прилича малко на "строй се, преброй се"
37
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ако са взели и пари за това тези психолози ,евала . Пълни глупости !
36
28
 
28
 
! Отговори
55 преди 12 години
Сложете още 1000 минуса, мърлячи такива. Сигурно и в домовете ви е същата свинщина.
35
1
 
22
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
Обичаме да работим :)
34
7
 
36
 
! Отговори
ссс преди 12 години
dnes не знам от къде сте намерили статията но всичко е писано по мн.глупав начин...Чрез психологически тези автора се опитва да изманиполира нещата по начин по ,които мисли че са правилни..........На еди кой си човек бюрото ми било разхвърлено,ми така го кефи човека така ше бъде....Компа бил неподреден...щом така му е по удобно да работи така да си го държи.....*** глупостите са писани
33
16
 
42
 
! Отговори
55 преди 12 години
Толкова ли ви е трудно да си изчистите клавиатурата? Или обичате да работите в ***....
32
5
 
39
 
! Отговори
и още безумие преди 12 години
бе аз нека на "някоята госпожица" да й видя " цялата налична артилерия от гримове и лакове за нокти" на бюрото, пък да видим дали няма до 2 минути да я накарам сама да си напише предизвестието - нека да е "устремена натура" - ай, сиктир
31
0
 
31
 
! Отговори
djl преди 12 години
BULL SHIT :)
30
8
 
36
 
! Отговори
ssss преди 12 години
Същото важи и за разхвърляните документи. Много често може да чуем оправдание като това е моят ред и мога да намеря всичко, което ми трябва. Редът обаче затова е ред, за да бъде виден за всички, а не само за един човек....ТОва е мн.жалък опит за маниполация...Редът трябвало да бъде виден за всички...ти кой си бе че решаваш на моя компютър какъв трябвало да бъде реда???И още повече за кой трябвало да бъде виден??
29
6
 
47
 
! Отговори
Men преди 12 години
Само да споделя последно време прочетено пручване на Харвард, че най-добрите шефове имат разхвъляни бюра и могат да намерят всичко в хауса:)И защо подяволите да има ред на бюрото ти, когато то е ТВОЕТО бюро, а не на колегата ти..? и каква работа има който и да било да търси или намира нещо на ТВОЕТО бюро?:)
28
3
 
33
 
! Отговори
честно преди 12 години
от година влизам в тоя ми ти сайт и по-безумна статия досега не съм чела. тва просто би всички рекорди по безумие.
27
3
 
33
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
Тея глупости които ги е измислил не е бил в нормален офис където наистина се работи, а не се чистят клавиатури и монитори по цял ден.Накратко писаниците по-горе нямат нищо общо с реалността.