Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!

Психолози характеризират служителите спрямо хаоса
Обновена: 11 авг 2011 07:05 | 11 авг 2011 07:05,
87
Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На бюрото на средностатистическия служител, освен компютъра може да се открият още много неща: тонове документи, разхвърляни в творчески безпорядък, сувенири, снимки на мъже, деца, приятели, цветя (обикновено кактус), пила за нокти и т.н., и  т.н. Според психолозите по начина, по който изглежда работното място, може да се съди за това дали даден човек е лидер или аутсайдер, пише lady.mail.ru.

Да започнем със състоянието на компютъра. Първото, което се набива в очи, са клавиатурата и мониторът. Мръсната клавиатура и покритият със слой прах монитор говорят не само за банална немарливост, но и за това, че на този служител не трябва да се възлагат отговорни задачи или такива, които изискват сериозно внимание и щателно изпълнение. Освен това този човек най-вероятно е склонен към депресия.

Хаосът на десктопа говори не само за творческа натура, но и за това, че този човек не е свикнал да се съобразява с времето. Той не е способен да систематизира работата и живота си.

Същото важи и за разхвърляните документи. Много често може да чуем оправдание като „това е моят ред и мога да намеря всичко, което ми трябва“. Редът обаче затова е ред, за да бъде виден за всички, а не само за един човек.

Според психолозите служителите слагат слушалките не само за да чуят любимата си песен, но и за да се съсредоточат в тишина. В препълнените офиси, където много често липсва пространство, желанието да се „отделиш“ е напълно обяснимо. Творческите, доброжелателните и откритите хора обичат да слушат музика, но те са и доста разсеяни. Съветът към тях е да се опитат да свалят слушалките  и да привикнат към шума в офиса.

Тези, които имат сувенири, снимки и картички на бюрото си, са сантиментални и склонни към самокритика. Те се отличават с отговорност и внимание към детайлите. На тях наистина може да се разчита. Слабата им страна е емоционалната им ранимост. Ако попаднат в трудна ситуация или направят грешка, това за дълго време ще ги извади от релси.

Ако някоя госпожица сложи на бюрото си цялата налична артилерия от гримове и лакове за нокти, това означава, че тя отчаяно се нуждае от внимание, и то не само мъжко. В същото време това са доста устремени натури, които се водят от принципа: "Целта оправдава средствата". Те са способни да пазят тайна, но не търпят натиск и не издържат на стрес.

Психолозите обобщават, че колкото по-малко предмети има на бюрото, толкова по-добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: бюропсихология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мога да кажа само едно - психолозите грешат. На "лидера" бюрото не е разхвърляно, просто защото други вършат работата вместо него.От друга страна, примерно моето бюро е доста разхвърляно на моменти, но никога не съм преминавал крайния срок за свършване на нещо отговорно. Даже точно обратното - свършвам го качествено за по-малко време и после си питам питанката. И всички са доволни.WEB Developer съм.И нямам кактуси на бюрото. Имам листчета с драсканици, схеми на бази данни и всякакъв хардуер от сорта на флашки, преносими дискове и т.н.Плюс бездънна чаша с кафе :)
65
0
 
18
 
! Отговори
до Кратун преди 12 години
и аз познавам един такъв, мили.те да не би да се мултиплицират?
64
0
 
43
 
! Отговори
BIG BOSS преди 12 години
ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО: БЮРОТО НА ПЕРФЕКТНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ Е АБСОЛЮТНО ПРАЗНО, ЗАЩОТО УМЕЕ СВОЕВРЕМЕННО ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ЗАДАЧИТЕ !
63
2
 
32
 
! Отговори
Кристина преди 12 години
Драги 55 - аПсолютно верно!! Както казваше "бившата свекърва" - Кой каза, че стаята е разхвърляна? Подредена е в стил Пикасо!''
62
0
 
38
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Браво Юлия! Радвам се че има и жени, които не вярват в тази "подредена" статистика. Това е някаква поръчкова статия, която смея да кажа от моя скромен опит от 11 години в големи фирми, може да е вярна само в частни случаи. Т.е. няма връзка между подредеността на служителя, отговорностите, задачите и качеството му на работа. Моето е средна работа, но има много подредени хора, на които изобщо не може да се разчита, както и разхвърляни със същото положение :)
61
4
 
48
 
! Отговори
относително преди 12 години
АКо става дума за рутинна всекидневна и монотонна работа - то тогава да, подредените хора са най добри в това. Но ако става дума за по креативна работа, или такава изисикваща бърза и точна мисъл, решаване на проблеми, или създаване и разработване на продукт, тогава ще ме извинявате ама няма по добри от хората с разхвърляни бюра!
60
17
 
29
 
! Отговори
????? преди 12 години
Според вас на г-н Тръмп дали му е разхвърляно бюрото????Ето един *** пример, за да престанете да си търсите оправдания за разхвърляните ви и мръсни бюра! Моята шефка е с изрядно подредено бюро и кабинет и е перфектна в работата си! Вие се изкарахте психолози, като тези които са написали статията с компетентните ви коментари! Личното ми мнение, е че на служител с немарливо бюро, разхвърляно и мръсно, аз не бих се доверила лесно.
59
0
 
29
 
! Отговори
111 преди 12 години
Аз пък да ви кажа често си чистя бюрото и компютъра ама РС-то ми е от времето на Джон Атанасов и с квото и да го бърша си остава мръсно. Като папат шефовете парите за техника така ще е. При малко бюро и ооооогромен монитор остава място само за 2 химикалки и малко листчета. Изводите си ги правете вие!
58
9
 
23
 
! Отговори
Пишман майстор преди 12 години
Моята клавиатура е много *** защото такава са ми дали. Когато ми остане време ще си я почистя.
57
3
 
54
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Имах такъв шеф, който за 3 години успя да съсипе един работещ екип. Фирмата ни загуби осезаемо пазарни позиции и понесе много тежко кризата, в сравнение с конкурентите ни, но пък бюрата на всички ни бяха изрядни, и отчетите, които попълвахме бяха в много красиви таблички - направо муцки.... Нищо, че 20% от персонала си замина по една или друга причина.
56
19
 
43
 
! Отговори
Julia преди 12 години
Това са абсолютни глупости. Слабите хора се стремят към реда, а силните управляват хаоса....
55
15
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са големи глупости. Подредените бюра били на изрядни служители. Не, подредените бюра са на хора, които отговарят на следните критерии: 1. не са шефове 2. да, ще ти свършат перфекна работа, ако трябва да се спази точката, но никакво творческо мислене.2. имат много свободно време, защото не им се възлагат никакви важни задачи3. стават за въвеждане само на база данниВъобще - това за подередените бюра е голяма глупост. А за клавиатурите и мониторите - няма ли назначени чистачки?
54
6
 
30
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
Тази статия е една от най-глупавите на които попадам.Скоро няма да има сериозни неща на които да ставаме свидетели заради затъмнението налагано ни постоянно.Мисля,че има доста неща за които да се пише.
53
7
 
33
 
! Отговори
ееее не... преди 12 години
Тези психолoзи счупиха *** просто!!!
52
6
 
32
 
! Отговори
Некъф друг учен преди 12 години
Статистика създадена от комплексари за комплексари.
51
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки да работи както му е удобно. Следването на тия съвети, дето психолозите са дали, ако не ти пасват на стила просто ще те спъват. Бюрото ми е пълен хаос, десктопа - също, но количеството и качеството на работата ми надминава тия на колегите ми в пъти.
50
19
 
25
 
! Отговори
iv преди 12 години
Според мен изобщо не си прав/а! Ако един човек не може да подреди бюрото си, значи че никога няма да върши една работа, както трябва. Щом можеш да подредиш бюрото си, спокойно, ще можеш да си вършиш и другата си работа!Това, което си написал/а е все едно да напишеш есе и да е пълно с грешки, ама да кажеш че, ако обърнеш внимание на грешките, няма да можеш да напишеш есето!
49
7
 
33
 
! Отговори
7 преди 12 години
От ***, по-*** заключения. Докато бачках в офис, отговарях на всичките им критерии тук - десктопа и компа в хаос, бюрото заринато от документи и разни лични вещи, и вместо слушалки направо си бях взел тонколони. Ама като имаше важни и бързи задачи, шефовете все мене търсеха, защото тия с подредените бюра и компютри включваха и бачкаха в пъти по-бавно от мен. Това не са никакви критерии, даже от подредените повече трябва да се пази човек, според мен
48
0
 
23
 
! Отговори
Иван Асен преди 12 години
Тия ме сринаха направо :DD
47
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дето вика един часовникар като си носих часовника:Часовникар дето масата му е подредена не става за нищо...Значи няма работа.