Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!

Психолози характеризират служителите спрямо хаоса
Обновена: 11 авг 2011 07:05 | 11 авг 2011 07:05,
87
Дай да ти видя бюрото, да ти кажа к'ъв ти е проблемът!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На бюрото на средностатистическия служител, освен компютъра може да се открият още много неща: тонове документи, разхвърляни в творчески безпорядък, сувенири, снимки на мъже, деца, приятели, цветя (обикновено кактус), пила за нокти и т.н., и  т.н. Според психолозите по начина, по който изглежда работното място, може да се съди за това дали даден човек е лидер или аутсайдер, пише lady.mail.ru.

Да започнем със състоянието на компютъра. Първото, което се набива в очи, са клавиатурата и мониторът. Мръсната клавиатура и покритият със слой прах монитор говорят не само за банална немарливост, но и за това, че на този служител не трябва да се възлагат отговорни задачи или такива, които изискват сериозно внимание и щателно изпълнение. Освен това този човек най-вероятно е склонен към депресия.

Хаосът на десктопа говори не само за творческа натура, но и за това, че този човек не е свикнал да се съобразява с времето. Той не е способен да систематизира работата и живота си.

Същото важи и за разхвърляните документи. Много често може да чуем оправдание като „това е моят ред и мога да намеря всичко, което ми трябва“. Редът обаче затова е ред, за да бъде виден за всички, а не само за един човек.

Според психолозите служителите слагат слушалките не само за да чуят любимата си песен, но и за да се съсредоточат в тишина. В препълнените офиси, където много често липсва пространство, желанието да се „отделиш“ е напълно обяснимо. Творческите, доброжелателните и откритите хора обичат да слушат музика, но те са и доста разсеяни. Съветът към тях е да се опитат да свалят слушалките  и да привикнат към шума в офиса.

Тези, които имат сувенири, снимки и картички на бюрото си, са сантиментални и склонни към самокритика. Те се отличават с отговорност и внимание към детайлите. На тях наистина може да се разчита. Слабата им страна е емоционалната им ранимост. Ако попаднат в трудна ситуация или направят грешка, това за дълго време ще ги извади от релси.

Ако някоя госпожица сложи на бюрото си цялата налична артилерия от гримове и лакове за нокти, това означава, че тя отчаяно се нуждае от внимание, и то не само мъжко. В същото време това са доста устремени натури, които се водят от принципа: "Целта оправдава средствата". Те са способни да пазят тайна, но не търпят натиск и не издържат на стрес.

Психолозите обобщават, че колкото по-малко предмети има на бюрото, толкова по-добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: бюропсихология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
32
 
! Отговори
gtf преди 12 години
"...и да привикнат към шума в офиса." е по-голяма простотия не бях чувал. Компютри, принтери, всеки захапал телефон, все някой влиза, излиза, лопа, тропа ..става е*ти хаоса. 10 е напълно прав !
25
0
 
21
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
ей много съм зян малееее.
24
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до Кироти, ако се опитваш да убедиш някой, че в седмицата не можеш да отделиш 1 минута и 47 секунди, за да минеш клавиатурата и монитора с мокра кърпичка, щото много работиш, нема да ти се получи - това, че си *** и не ти прави впечатление е друг въпрос :)
23
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах филм.Един от най зловещите фашисти избил хиляди хора в концлагерите забягва в Аржентина.След време е открит . Работи като чиновник в някаква фирма.Собственикът казва,че няма по -дисциплиниран служител от него.Показва им бюрото му.Всичко опънато и подредено под конец.Тогава разследващият каза,че този тип подредени хора се отличават с безпощадна жестокост.Педантите са лоши хора.
22
10
 
38
 
! Отговори
Mr Proper преди 12 години
когато някой *** е ***, си е такъв за цял живот! тея простотии от типа "мойта клавиатура е *** и мазна, ама неам време да се занимавам да чистя, щото бачкам мноо" са абсолютни алабалистики - виждал съм селяци от двата пола да се хранят и после да мажат по компа, това си е чиста свинщина!
21
6
 
28
 
! Отговори
Gen преди 12 години
Пълни глупости - абсолютно подкрепям 19. Имам време да си почистя бюрото точно 2 пъти в годинат - а нямам време от работа.
20
0
 
27
 
! Отговори
Stela преди 12 години
Няма такова нещо, те сега ще кажат, че всичките ИТ-та, дето си говорят на 'харпун' и хапват чипс нерегламентирано са споходени от 'банална немарливост, но и за това, че на този служител не трябва да се възлагат отговорни задачи'. Както може да си сложи човек лични вещи на бърото, така може и да се оборудва с безпорядък от служебни :)
19
5
 
55
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Ако шефовете ми прочетата тая статия, повярват й и погледнат бюрото ми, то ще трябва да ме уволнят. Клавиатурата ми е *** (не знам дали и буболечки няма вътре), мониторът прашен, на бюрото имам какво ли не и особено, нещата с който съм работил в последно време (до някой и друг месец назад). Но работата си я върша перфектно, държат ме на работа и даже ми увеличават заплатата.Тая статия и само едни празни приказки. Съгласен съм, че само чудещите се какво да правят само пребрисват и лъскат.
18
4
 
17
 
! Отговори
4о4ко преди 12 години
Не ме интересува мнението на човек, който казва "К`ЪВ".
17
0
 
19
 
! Отговори
мери- попинс преди 12 години
Коментара ми бе до Психолога
16
6
 
26
 
! Отговори
Психоглог преди 12 години
Хехе, вече имам три минуса, което значи, че вече три женици са седнали зад служебните компютри и "работят"! Факт;)
15
0
 
33
 
! Отговори
от Мери-Попинс преди 12 години
Много съм, съгласна с теб.Ела да видиш,какво става в Сименс ЕООД!!! Пълна порнография.Пълно е с жени,които вместо да си вършат работата,се занимават със интриги.И не дай си боже,не се впишеш в групата им,ти перкратяват договора смотива,че не се справяш със задълженията си.
14
5
 
18
 
! Отговори
4о4ко преди 12 години
Неме интересува мнението на човек, който казва " К`КЪВ".
13
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моята клавиатура е цялата е прах , ама не съм виновен аз ,ами тъпата чистачка
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетох поредното епохално откритие! Тази "статия" е от типа "тинтири-минтири".
11
10
 
53
 
! Отговори
Психоглог преди 12 години
Гледам снимката и се сещам за едно основно правило: НИКОГА не се слагат няколко жени на едно работно място! Сами по себе си може да са кадърни служители, но в екип са кръгла нула- работното време минави в клюки, дребни и не толкова дребни интриги, маникюри и т.н. Факт!
10
7
 
86
 
! Отговори
Хм преди 12 години
"Мръсната клавиатура и покритият със слой прах монитор говорят не само за банална немарливост, но и за това, че на този служител не трябва да се възлагат отговорни задачи или такива, които изискват сериозно внимание и щателно изпълнение."пълна глупост - елате вижте клавиатурите на най-добрите програмисти - 2 слоя кир :) Чистата клавиатура е на секретарката, на HR-a, на маркетинга,... дето се чудят цел ден къде да се барат...
9
3
 
62
 
! Отговори
тт преди 12 години
Тази статия показва, колко си нямат работа психолозите. Изводите им са напълно за ***.
8
7
 
37
 
! Отговори
Е - Ник преди 12 години
Напълно неверни твърдения! От психолози? Дрън-дрън, да си затегнат гайките!
7
6
 
44
 
! Отговори
investor.bg преди 12 години
БУЛШИТ Е ТАЗИ СТАТИЯ - КАТО ЗА НИВОТО НА САЙТА