Безнаказаност

Или колко е дълъг пътят от Катуница до Шенген
26 сеп 2011 17:00,
360
Безнаказаност
Снимка: Булфото

Два дни след като България отново не стана член на Шенген, се случи Катуница. Историята е показателна, защото има и криминален, и етнически, и политически, и социален елемент, и представя една обобщена, експресивна и гротеска картина на българската реалност. 

Всичко започва с „криминалния” елемент – убийството на едно момче. Това обаче провокира социалния елемент – недоволството на хората от безнаказаността, от привилегированото положение на един местен олигарх (в случая – Цар Киро). Неизбежно се добавя етническият елемент – циганите в България също са привилегировани, за тях законът не важи, докато си продават гласа евтино, можете да прочетете в стотици коментари в социалните мрежи. Политическите връзки са неизбежни – само ден по-рано стартира предизборната кампания. 
 
И всичко това сякаш дойде като доказателство на аргументите, изтъкнати срещу българското членство в Шенген: Нямаме доверие, че в България има върховенство на закона. Затова вече пета година България е под наблюдение от Европейската комисия и пета година заключението на докладите е, че все още трябва да се работи за постигането на правова държава. 
 
В случая "Катуница" можете да видите всичко, което липсва, за да бъде България правова държава. А то може да се определи с една дума – безнаказаност. Някой може да извърши престъпление и да не получи наказание. Някой може да заобикаля закона с години, стига да си осигури необходимото политическо покровителство. Българските граждани не са равни пред закона, стига това да устройва политическата класа. Безнаказаността в България не е просто резултат от нереформираната съдебна система или от лоша работа на полицията, тя е умишлено и целенасочено контролирана и използвана. Струва скъпо – в пари и политическо влияние, затова не всеки може да си я позволи. Но пък явната й демонстрация я превърна в цел и мечта на мнозина, подобно на мезонет в Лозенец или бентли. Безнаказаността се превърна в символ на социален, финансов и политически статус. 
 
Няма технически критерии да се измери това явление, освен, както често припомня Европейската комисия в докладите си – с липсата на присъди по делата за корупция и организирана престъпност. Затова българските партньори в ЕС не приеха страната да стане член на Шенген просто изпълнявайки техническите критерии, а се позоваха на друг, неизмерим физически критерий – доверието. 
 
А доверие в България като правова държава нямат не просто останалите страни в ЕС, нямат и самите български граждани. Случаят в Катуница го доказа ясно. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още по темата: Катуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
1
 
! Отговори
ciganin преди 12 години
No ina4e hora kato teb Ralica mogat da si pi6at nadalgo i na6iroko evtini material4eta, vmesto da sa po obektivni!Zashto ne napisa ni6to za policiqta ili grajdanska za6tita , koito stoqha i ne praveha ni6to!Ubiistvoto se nakazva ot zakona i to strogo, palejite i 4upeneto na 4astna sobstvenost e prestaplenie i sa6to se nakazva! Za6to togava nikoi ne napisa ni6to za horata koito paleha io 4upeha! Bulgariq i Shengen-da ne dava Gospod!
324
0
 
1
 
! Отговори
ciganin преди 12 години
Radvaite se che za sega *** si prodavat glasovete , 4e kogato stanat dostata4no umni za da ne gi prodavat , a da glasuvat za horata koito se grijat za tqh i za pravata im , togava 6te upravlqvat naravno s vas "bulgarite ot vis6eto ob6testvo" i togava nqma da mojete da pravite kakvoto si poiskate i da palite ka6tite na horata beznakazano!Vsi4ki vinovni trqbva da vlqzat v zatvora!Zakona za vsi4ki e edin , vklju4itelno i za horata koito palqt beznakazano!
323
2
 
8
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА преди 12 години
1. Прекратяване на валутния борд; скъсване на договорите с МВФ и СБ.2. Излизане от ЕС и НАТО.3. Изгонване от страната на електроразпределителните и водоснабдителни фирми, останалите чуждестранни "инвеститори" и NGO.4. Извънредно законодателство и съд с експроприация и наказване на политическата върхушка (от 1990 насам) и нейните сателити: полиция, прокуратура, съд, здравноосигурителна каса, корумпирани лекари и държавни служители.5. Национализация на здравеопазването и образованието.
322
0
 
12
 
! Отговори
Евгени преди 12 години
Още Крум е стигнал до заключението, че в България престъпниците трябва да се линчуват... Само дето сега политик = престъпник... и няма кой да въведе ред...
321
1
 
8
 
! Отговори
ZUZU преди 12 години
Не пишете тук и там, всички сайтове са ментета, милиционер-социалистическите методи отново са в действие.Трябва силна воля за това, а тук сме като опитни зайчета.Помислете сериозно.
320
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ралица статията ти не е актуална!След изказванията на Бенатова от БТВ ти просто бледнееш.Не се напъвай,че хемороидите само това чакат!
319
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-долу видях препратка към изказването на Саркози. Човека, който по думите на Кадафи (в които съм напълно убеден) е взел властта във Франция с либийски пари, а после ги нападна. Този, който говори за гео-политически причини за приема на БГ и РО в ЕС. Малкия наполеонов комплексар възпроизвежда абсолютно същия модел, който доведе *** до апогей. Щом е имал изгода от приема ни (каквато наши политици от гласовете на ***), да си плаща и да си научи мястото, защото живее от моя труд!
318
5
 
15
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Пак ли Ралица Ковачева!?!?!Защо?!?!?"Дълбоките и съждения" не струват и 5 ст.!!!!Катуница показа, че в България има гражданско общество!!Катуница не е провокирала никакъв етнически проблем, защото никой ро в Катуница не е пипнат с пръст, нито пък някъде другаде в България има дори един шамар ударен на някой ***!!Но това са "дреболии", които набедената журналистка естествено не забелязва!Въобще сайта трябва да проявява малко поголямо самоуважение!
317
0
 
4
 
! Отговори
Деница преди 12 години
За да има наказание, трябва да има и процес. Вече има издадени присъди, наказания, глоби и порицания. Следва да бъдат разгледани най-тежките обвинения. Става дума за човек, който се е държал изключително зле с другите. Това не е политически или етнически проблем, това е личностен проблем!
316
3
 
6
 
! Отговори
Никол преди 12 години
Случващото се в Катуница не трябва да се политизира в никакъв случай!
315
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Едническия проблем е конфликта в Катуница ,защо веднага го политизирате ?
314
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полицията няма право да заема страна в конфликта. Ролята и е да защитава обществения ред и за мен се справи добре в рамките на възможното.
313
3
 
8
 
! Отговори
Максуда преди 12 години
До това дередже ни докараха личности като костов, ф.димитров, царя, гоце и станишев.Те са истинските убийци на България.Заради тях, разни разбойници като рашков се възползваха и се издигнаха в системата!
312
0
 
3
 
! Отговори
iv преди 12 години
Не бива да се вкарва политиката в този етнически проблем!
311
5
 
4
 
! Отговори
iv преди 12 години
Това е политически сценарии!
310
2
 
5
 
! Отговори
kros преди 12 години
Този случай не бива да се използва за политически ПР!!!
309
1
 
56
 
! Отговори
ff преди 12 години
Една 11-15 годишна ***, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи :- 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на ***... ... ... ( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ)... - 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на ***- 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия "Евророма"- още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД(ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане)- 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност- 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете- 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ- 325 лв. е максимума на т.н. "КРАТНА ПОМОЩ", за посрещане на инцидентни обстоятелства- 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО !!!Освен това, *** потребява няколко-стотин лева на месец Ток и Вода, дето ги плащаме НИЕ !!!Много *** семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток!!!Освен това не плаща Данък-Сгради и Такса-Смет!!!Освен това държавата плаща ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ, ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ на всички ***!!! ... Не знам на каква стойност !!!Т.е., истинския резултативен доход на тази ***, преди да почне да краде е далеч над 500 лв.А на работещата за минималната заплатка "бяла робиня" на 240 лв. БРУТО, доходът е 188 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци!!!НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА *** (само с 1 дете !), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА БЯЛА за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА!!!
308
1
 
20
 
! Отговори
батенце преди 12 години
Най-жалки си остават милицията! Може ли да нападнеш 15годишни момичета с палки! Всички милиционери са импотентни *** с малки ***! Свалете си шлемовете и излезте 1:1!!!!Страхливци!
307
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шестака отдавна трябваше да е подал оставка !
306
3
 
12
 
! Отговори
Ураааааааааа преди 12 години
Истината излезе на яве - Бат Бойко защитава Бай *** не за слава, почест, гласове и пари, а заради любимия си литературен герой - Винету!