"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: чехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
15
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Само оделна *** държава ще реши този проблем *** не искат да се интегрират и не само във българия а навсякъде по света и колкото повече се множат толкова по серезни проблеми започват да правят. рано или късно когато те станат твърде много те обезателно ще поискат собственна държава както албанците го направиха но тогава държава ще се прави не там където ние ще я направим а там където те поискат!!!! такаче братя трябва да се вземат мерки докато нее станало късно!!!!
39
3
 
20
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
По неофициални данни *** са към 750 000 в БГ на 7.5 милиона население, докато 300 000 на 10 милиона е далеч по-малко като относителен брой! Много малко хора знаят един факт ,че до 1944 *** са били едно маргинално малцинство в БГ, но не българите след 09.44 " внасят" в страната през 50-те години много влашки ***, някои посочват към 150 000 до 200 000. Всеки нормален човек би сметнал до колко са се размножили за последните 70 години и ще разбере от къде ни дойде проблема!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно е, че в мирно време когато от вси страни те засипват с морални притчи за търпимост и толерантност на ***, *** и други маргинали няма как да се реши тоя проблем. Той има само едно решение и то е самоналагащо се. Всяко действие по намаляване на популацията им е равно на геноцид. Всичко е вече пробвано, бутнеш ли ги в гета продължаваш да им плащаш. Обикновено войната като мащабно престъпление прикрива друго такова и се разчистват сметки с паплачта. Определено не искам война обаче
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаете ли колко пари сме изгубили от ***?Хайде на бас че нито един от ГЕРБ не може да брои до толкова. А знаете ли колко пари сме спечелили от ***? Хахах Май не много да не кажа нищо.Нищо де след време Европа ще се усети че мазохистичното упоение от типа на "ние сме виновни че на тях не им се работи,краде им се и считат че за тях закони няма оо колко сме виновни хайде тези милиарди пак за тях" ще свърши.Тогава мисля че нещата ще се оправят за ммм месец-два:) С подходящите политици.
36
2
 
38
 
! Отговори
Саркози преди 12 години
Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат ***, както се изрази наскоро друг техен забележете професор и министър в настоящето правителство. И те вместо да го изгонят с камъни си обръщат задниците за още. Затова да си вземат ромите обратно и да си ги търпят, като са си ги търпели досега, ние сме цивилизован народ и не можем да търпиме всякаква ***. Вярно, че Франция е родила девиза Свобода, равенство, братство.но явно някой го бъркат със Слободия,права, помощи.
35
0
 
14
 
! Отговори
ккк преди 12 години
пп-2 точно това е причината за положението в България, че престъпниците се чувстват недосегаеми и има защо мисля....Когато започнат да ги поставят на място, ама не само да ги арестуват показно и след два дни да ги пускат, а да ги вкарват в затвора за по 20 години, защото повечето от тях са направили престъпления, не за 20 год. затвор а за по 200 год. нещата много бързо, ще се оправят...А цар ( не знам защо изобщо използват медиите, тази титла ) Киро, отдавна трябваше да е в затвора.
34
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Френският президент Саркози направи следното изказване разярен от отправените му критики относно предприетото екстрадиране на *** към родните им страни: Само Хитлер може да интегрира ромите -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот. Как да интегрираш хора, които доброволно се отдават на просия, проституция и кражби,
33
1
 
41
 
! Отговори
re преди 12 години
"Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите"МОЛЯ??!?!?? *** били тормозени от предрасъдъци и престъпност?! ММММММММММММООООООООООООЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ??????????????????
32
2
 
41
 
! Отговори
888 преди 12 години
*** са като северноафриканските скакалци...погром и след тях,пустош.Тези търтеи от Брюксел да си размърдат охранените *** и да решат проблема за *** от цяла Европа. Иначе,защо е нужен този Европейски съюз,Европейски парламент? Да лапат само заплати и прах в очите на хората.
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
там били 300 000, но на колко милиона население?а тук са колко милиона, кажете? и на колко население общо?т.е какъв процент от населението са *** там и тук?
30
3
 
50
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Решението на въпроса е просто - въвеждане на образователен ценз при гласуването - тогава и мангализацията, и *** няма да са потенциален гласоподавател и никой политик нама да ги ухажва и търпи! И да им се разминават всички изстъпления! След това - ликвидиране на детските надбавки - помощи от сорта за самотни майки, трайна безработица и кво ли още не...- за всички, че да няма дискриминация Тогава сами ще се интегрират!
29
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хммм, от една страна - да има проблем между булгари и роми, но при условие, че в момента в България напрежението почти е стигнало своя пик тази статия нагнетява положението още повече. Това ме кара да се замисля кой реално има полза от това напрежение? Със сигурност са тези, които не успяха да къпят гласовете ромите (ако например са закъснели)Чесно казано не откривам логика, но е факт, че вместо да се охлаждат страстите - те се нагнетяват.Разбира се възможно е тази статия да е с цел сензация
28
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сблъсъкът преди месец стана зариди това,че малолетем *** е поискал да му сервират алкохол.От заведението са му поискали документ за самоличност.*** излиза и след малко се връща с тумба ***,въоръжени с мачете и почва боя.Но за разлика от нашите полицаи,чешките задържат нападателите,***.Не като нашите продажници,на които са им скъпи само ***.
27
1
 
15
 
! Отговори
24 преди 12 години
Ама то езика не е само да го говориш, а и да пишеш циганино, ти ни на *** ни на български можеш.
26
0
 
22
 
! Отговори
ккк преди 12 години
пп- Тоя Кирил Рашков да го разследват, след като установят от къде са му парите за тези къщи и коли, да му ги конфискуват, да го вкарат в затвора и така. Защото със сигурност, няма как да установят, от къде са парите му, а той няма да каже, че са от трафик на дрога, жени, джепчийство и тн. та, ще се наложи да му ги отнемат...Просто трябва всеки престъпник като него, да влиза в затвора и всичко, ще е наред.Никой не трябва да се чувства, недосегаем от закона.
25
0
 
13
 
! Отговори
косморог преди 12 години
Уау, сякаш имам дежавю!
24
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте разликата, добре екипиран полицай е с лице към невъоражени *** , а не срещу чехи! Сега разбрахте ли защо БГ не е и няма скоро да е като Чехия?
23
1
 
13
 
! Отговори
samo, 4e преди 12 години
samo, 4e v 4ehiq vseki den se diskutira po romskiq vupros v parlamenta, a v bg dage ne se spomenava i duma. tam horata rabotqt i dejstvat za da integrirat romite.
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сокерез бе джентьлмени ? извиняваите правя пьрви опит да се интегрирам ,кьм *** общност готвя се за след 15 години ,тогава ще се говори на такьв език !
21
4
 
61
 
! Отговори
буба преди 12 години
Държавата трябва да спре да им дава много пари!!!И тогава те ще живеят бедно - толкова, колкото заслужават!Държавата требе ги бие и съди когато крадат.Тогава хората няма да се надигат