Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
13
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Дай боже скоро и в България. Вече се изгражда новият светъл режим на обоготворяване. Такива като Бареков, Цветанка Ризова със сигурност биха поплакали. А нашият вожд, подобно на Северно Корейският също вече ни гледа доли от хладилниците. Всяко стръгче цвете в София е лично негово дело, всеки километър асвалтово френско сирене в столицата.Време е вече селяните у нас да имат вяра и упование в бъдещето - майната му на мандела, да живее Единственият.
56
7
 
20
 
! Отговори
Р.У. преди 12 години
Абе не вярвайте много на тия писаници !!! Аз имах познати австрийци , които през 1990 идваха за първи път в България и бяха исрено изумени , че имаме електричство , лични автомбили , ЦВЕТНИ телевизори и , че сме добре нахранени и облечени.Бяха убедени ,че комунистите са разстрелвали по 2-3000 души на ден и т.н. и мислеха че сме абсолютни аборигени ! Та все си мисла , че и в северна корея не точно така , както го пишат
55
7
 
25
 
! Отговори
Препатил преди 12 години
Повечето тук пишещи са лапета, но тези от нас, които сме живели преди 1989-та, знаем за какво става въпросда не дава Господ никому такава комунистическа диктатура
54
11
 
7
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Какво значи културна изолация ? Това че нямат чалгарки и Азисчета мисля че е не е голяма придобивка ? Я някои форомец от прованса обаче да каже колко пъти е ходил тази година на кино , театър или е посетил оперерен спектакъл ? За гарнитура бих отметнъл и това че след Тодор Живков България няма друг раководител който от чиста потребност без нужда от реклама да е ходил на опера или балет . За това вечесме МУТРО - ЦИГАНО ЧИФУТО ЛАНДИЯ . Егати колтурният шок дето си го имаме а и одбрана нямаме
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Za da si svoboden triabva da znaesh da rabotish, svobodno da iziaviavash sobstvenite znania i vazmojnosti, svobodno i nezavisimo da iziavish mnenie pred obshtestvoto bez strah ot totalitarni diktatorski dogmi.Vazmojnostite na vsichki hora ne sa ednakvi i ne e redno da poluchavat ednakvo.
52
2
 
8
 
! Отговори
a преди 12 години
Страшно нещо е колективната форма на крайно психическо отклонение. Чудя се на страни като Китай и Русия, как стимулират ядрената програма на този режим. Ким Чен Ир имал 6 групи психически заболявания, а те му дали атомно оръжие. Новото Кимче, което е родено на небето (така казаха), може всички да ни прати в родното си място. Не може на неуправляемо и хиперактивно дете от 1 клас да му дадеш автомат на централния площад.
51
2
 
4
 
! Отговори
читател преди 12 години
Всички изследвания по клониране на хуманоидни същества да бъдат спрени и да поискат технологията от СК. Там въпросът е решен.Даже в Китай отдавна ги няма "бойците на културната революция", а тук все още щъкат същества лишени от собствени мисли и желания. Когато разберат битието си, тогава ще падне стената по 38-я паралел.Това ще бъде по-значимо от падането на берлинската стена.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cial sviat gleda na tiahnoto povedenie kato na neshto stranno. te sa hora bez nikakav imotitet kam jivota v otvorenia sviat. ako gi pusnat na svoboda shte sa ne po-malko neshtastni ot nas. Te neznaiat da se boriat za da poluchat, da nalagat svoe mnenie v sredite na visokata svetovna tehnologia. Za da oceleiat, nai dobre za tiah e da si ostanat zatvoreni. Izvan diktatorskia "zoopark" te shte sa neshtastni.
49
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина на тях им промиват мозъците, но и помии като тази статия, се опитват да направят същото с нас. Много малко от писаното по- горе е истина, но цензурата у нас в медиите е убийствена. ХОРА, НЕ ВЯРВАЙТЕ 100% НА ПОДОБНИ ИЗМИШЛЬОТИНИ- МНОГО СА ДАЛЕЧ ОТ ЖИВОТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ!!!
48
0
 
6
 
! Отговори
свобода в БГ ????? преди 12 години
За да си свободен трябва да си икономически независим.Ако ти стиска ПРОЯВИ СВОБОДАТА НА ИЗРАЗЯВАНЕ НА МНЕНИЕ на работно си място.
47
13
 
4
 
! Отговори
mk" преди 12 години
az sam ot evropa i sasto se vashitavam na stalin,mao i kim ir sen i?
46
2
 
8
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Удивителна прилика с романа на Дж.Оруел " 1984 " . Дали Ким Ир Сен, създателя на този режим, е чел тази книга? Хронологично е възможно, романа е написан през 1948 г. , а КНДР е създадена през 1953 г.
45
1
 
6
 
! Отговори
neobiasnimo za nas преди 12 години
Живот в културна изолация. Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея------------------------------------------------------------Zatvoreni jivi hora kakto jivotni v zoologicheska gradina. Te ne poznavat jivota v gorata i zakonite na neinata istinska priroda. Te sa zatvoreni sterilno izolirani i nikoi ne znae s kakvo im promivat mozacite.
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето тези кадри ни дават ясна представа до каква степен на зомбиране може да се достигне с ежечастната и нонстоп комунистическата пропаганда! Това са истински комунистически зомбита, а като чета ежедневните пропагандни материали на Кутевската сбирщина от червени провокатори в този сайт ми става ясно, че и ние тук си имаме зомбита!
43
2
 
9
 
! Отговори
за 40 преди 12 години
А да, забравих - в бг си свободен да пееш чалга, ама към Пайнер! Ако обаче искаш да правиш авангарден театър например, свободата ти се ограничава до това да те гледа странно цяло стадо *** и да ти се хили.
42
2
 
12
 
! Отговори
за 40 преди 12 години
В Бг имаш свободата на ***.
41
4
 
17
 
! Отговори
за 40 преди 12 години
В Бг имаш свобода?! Хахахахахахахахахахахахаха и в какво се състои тая свобода? Свободен си да псуваш по форумите и да пиеш бира в парка например. Но ако тръгнеш да правиш бизнес веднага идват от някъде едни хора и почват да ти обясняват, че не се прави така и прочее и прочее.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е няма начин да не са доволни, докато вождовете и генералите държат границите с кльоновете затворени. и ние бяхме супер щастливи, после децата и внуците на другарите зарязаха апекатата и заводите и хукнаха презглава към мъгливия империалистически Лондон, някои чак до Ню Йорк доплаваха :)и действително кво толкова с тия Кореи :) най-много, ако се наложи, да пратим хиляда души за калабалъка и "Дръзки" да патрулира за охрана и безопасност между Пекин и Сеул :)
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
40 именно, но както навсякъде, и у нас народът е толкова елементарен, че не само свободата не му е никакъв приоритет, ами даже си и проси сам ограничения, и им се кефи, щото, виждаш ли, иначе имало било "мутри" (Нищо, че най-големите мутри са същите, които поробват и ограничават населението съвсем "законно" и официално)
38
1
 
10
 
! Отговори
Бай Митьо преди 12 години
Към 31. Не може да става дума за сравнение между Германия и Корея. Аз съм работил с източногерманци.Не бяха шашнати от цивилизацията. Корейците са във феодалния строй.