Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
5
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Коментарите са много интересни. Половината са на трезво мислещи хора, които подлагат под съмнение това, което се казва за Северна Корея. Другата половина са на някакви *** хлапета, които си мислят, че всичко е Iphone и една атомна бомба ще ги убие :D Много добре си каза човека като даде пример с австрийските си приятели. Само дето тук мисленето започва да става все по ограничено, важното е, че новините се въртят около чалгарки, мутри и крокодили, а после корейците били зле!
76
2
 
5
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
А кой каза, че са в културна изолация? Това че нямат интернет ли ни води към тази мисъл?И ние като имаме какво?Точат ни банковите сметки по интернет, децата ни са подложени на разни психо, и педофилски атаки,цялото интернет пространство непрекъснато се следи, подслушват телефоните на хиляди хора. Хората там си имат култура и тя си е тяхна, не искат да се опорочават с разни изфантазирани западни лидери(които далеч не са по-добри от техните).САЩ ще нахрани гладните там ли,колкото ги нахрани в Ирак
75
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Предлагам всияки защитници на Северна Корея да поживеят като редови хора за 1 година там. Ако все пак се върнат живи, какви ли коментари ще пишат?
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е ти накрая монархист-империалист ще излезеш, щом си против мнозинството на масите :)
73
0
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Без образование, без елементарни познания относно идеите на последните 3 в. за развитие на обществото - граждански права, правова държава, граждански задължения, демокрация, република, разделение на властите, всеки режим е еднакъв. Без образование НЯМА демокрация. И единствената разлика между случващото се в Северна корея и това у нас е, че ние сме в Европа и някой неща няма как да се случат тук, въпреки, че ако зависеше само от нашето общество сигурно биха се случили.Безалтернативният е пример за това.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 71Поздравявам те за трезвата логика. За мен лично информацията за живота в страни като Северна Корея и Венецуела е много противоречива. Хората там са възпитани в безрезервна вяра към своите лидери, а нас ни учат да се кланяме на запада. Дали там хората са наистина без права или това са едни оазиси на истинската демокрация, отстоявана от американските узурпатори. Ние може и да им се присмиваме на режимите, но демокрацията със сигурност отсъства и при нас.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
74 то хубаво, всичко е така, ама това прави ли комунизма нещо по-различно в положителен план? И там простите злобните и комплексираните диктуват, а нормалните се свиват и се правят, че разбират лудостта на останалите.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрацията е терор на глупавото мнозинство над интелигентното малцинство !Както с чалгата. Като отидеш на кафе, може и да не слушаш чалга, ама защото 80% слушат, ще пускат чалга! Ето това е демокрацията...Как ще повериш на някакви хора, които си нямат грам идея от икономика, финанси, енергетика и др., да избират някакви хора, които познават само на емоционално ниво? Не ми казвайте, че Бойко е спечелил щото е бил умен. Спечелил е щото е леко простичък, но симпатичен и др. несъществени факто
69
0
 
0
 
! Отговори
Алеко преди 12 години
бре *** ли си Ганка ли, дето вчера кълна тъй зверски горкия британец Дейв, Оля и още двама руснака пишещи на английски и руски в техните си форуми, да не работиш в корейското посолство :)
68
1
 
8
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
И ми се струва нагло да се парви намек за глада в Корея, при положение че тази страна е подложена на може би най-ужасяващите икономически санкции, които светът познава и то в безпрецедентно дълъг период от време. Колко държави по света биха могли да оцелеят в такива условия. Технологиите винаги са били продукт на обмен, на дифузия между културите и обществата. Що за маниер е да изолираш някого и след това да го подиграваш, че бил беден.
67
2
 
12
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
И тук трябва да се постави въпросът дали информационното затъмнение в Корея е само отвън навътре или филтър на информацията и отвътре навън - т.е. доколко нашите медии дават реална представа за живота в тази страна и доколко знанията ни за нея се базират на предразсъдъци, насаждани ни методично от тях.
66
5
 
12
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Пропита със стереотипи статия за лошия комунистически враг, базираща се на информация на кореспонденти на ББС, които хем твърдят, че чужденци не били допускани почти никъде в Корея, хем дават "пълна" картина на социалното битие на корейците, че и заключения правят.А най-стереотипно е началото -знаем английски,защото вождът ни разреши да гледаме американски филми.Език се учи с методика,труд,дисциплина...затова го знаят.Но нали от ББС трябва да внушат колко зависими са корейците от своя вожд
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не се окаже само след време /може би скоро/, че единственият начин да се оцелее е изолацията. Във всяко едно отношение. "Белият сват" вече не е същият - нито културата му - култура, храната - ***, пълни с химия и ГМО с изтекъл срок и всичкото шкарто е тук, нови скъпи лекарства, неминали изпитателен срок се тестват върху нас..роби на банките и останалите чужди фирми... може да се пише с часове
64
3
 
10
 
! Отговори
istina преди 12 години
Pri komunizma ima bogata darjava beden narod. Pri kapitalizma ima bedna darjava bogat narod. Pri nas ima mafia koiato si ima darjava s prost narod.
63
6
 
11
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Комунизмът е режимът на комплексарите, на слабите, на робите. Имаме късмет че вече не сме под комунистическо робство. На времето на тия на които не им харесваше комунизма бягаха, със риск за живота си, на Запад. Сега, на тия на които не им харесва Демокрацията, съвсем спокойно, без да ги е страх, могат да емигрират в Северна Корея, Куба, Венецуела, защо не и в Иран или Русия.Със сигурност за недоволните от Демокрацията е много по-лесно да идат там където биха се почувствали по-добре.
62
3
 
6
 
! Отговори
Xelian преди 12 години
Единствената полза от този ти режим е че *** коментатори които се подвизават в тоя сайт биха били разстреляни доста бързо. Слава бога че пича пукна, но за съжаление просто ще го смени следващият Ким.
61
2
 
4
 
! Отговори
na 60 преди 12 години
Poznavam komunizma do bolka. Znaia kakvo oznachava da znaesh, da mojesh i da ne ti pozvoliavat da napravish krachka napred. Otkritie ili nauchen trud shte ti go priemat samo ako si chlen na partiata i se saobraziavash s tehnite iziskvania. Tova shte reche che ako vijdash neshto bialo triabva da kajesh che e sivo ili cherno kakto ti opredeliat "drugarite" ot partiata koito pieha i iadiaha bezplatno na opredelenite mesta samo za tiah. Zatova prez 1987 izbiagah. Rodih se otnovo i blagodaria na Bog
60
0
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
че нали Масларова те прати почивка на зимно море, що се оплакваш?и дай да се върнем на щастливите вече севернокорейци и празненствата след няколко дни за новия им Ким, че бая се отклонихме географски
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При положение ,че имат най-големия стадион и един 330 метров небостъргач едва ли са такива аборигени.А и като Куба са малко, изолираха я 50 години после защо не и вървяла икономиката ,ами как да стане.
58
13
 
9
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Комунизма трябва да се върне и в България. Тогава си беше най-добре. Имахме си всичко. Ходихме на почивки. Сега 10% имат всичките пари, другите гладуваме.