Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
734
3
 
11
 
! Отговори
bg преди 11 години
Много ислямисти тука бе. Що не отидат да пишат в Турция, ама не им дреме и да ни оставят нас българите християни да си живеем спокойно.
733
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През второто тримесечие на годината растежът на страната е бил от 8,8 на сто, а през първото беше ревизиран на 12 на сто, посочва телевизионният канал.През първите девет месеца на 2011 г. икономическият растеж на Турция е бил 9,6 процента, а икономиката е била на стойност 957,3 милиарда турски лири (389,1 милиарда евро).В същото време дефицитът по текущите сметки се е увеличил, като през първите 10 месеца на годината е скочил с 31,5 милиарда долара, до 60 милиарда долара, което е ръст от 94% спрямо същия период на 2010 година.Най-голям в периода юлисептември е бил икономическият растеж на Китай 9,1 процента. Той е следван от Турция (8,2 процента), Естония (7,9 процента), Индия (6,9 процента), Литва (6,6 процента), Индонезия (6,5 процента) и Сингапур (6,1 процента).--------------------------------------------------------------------------------
732
3
 
3
 
! Отговори
AZ преди 11 години
бг - Може би искаше да кажеш че няма връзка, но ние ти така те разбрахме.
731
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мексико бяха отправени похвали за турската икономика. На заседанията организирани в Мексико Сити от Международния Финансов Институт, преди провеждането на срещата на министрите на финансите на страните от групата Г-20, бяха отправени похвали за турската икономика. На заседанията, на които Турция бе представена от държавния министър Али Бабаджан, ораторите посочиха Турция сред страните със силна икономика. Проведената в края на седмицата среща стана арена на интересен случай. Генералният секретар на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие Хозе Анхел Гурия, прекъсна словото си в момента, когато в залата влизаше държавният министър Али Бабаджан и след като му каза Добре Дошли, заяви-уважаеми Бабаджан, ще ви помоля да прикриете усмивката си, тъй като икономическото положение на някои от страните представени тук не е толкова добро, като това на Турция. В словото си Гурия обсипа с похвали турската икономика.
730
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турската икономика е постигнала впечатляващо възстановяване от световната криза, отбелязвайки растеж от 8,9% през 2010 г. Правителството очаква растеж от 8,0% за 2011г.
729
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 11 години
Е и !! Ръста в икономиката не означава тотален ислямизъм и агресия спрямо християнските народи. Към които между впрочем сме и ние.
728
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И чешката икономика изпадна в рецесия в последното тримесечие на 2011г., като отбеляза 0,3% свиване за този период, предава АФП, позовавайки се на официални данни.В третото тримесечие на 2011 г., икономиката се сви с 0,1% и, съпоставено със статистиките от тримесечието до декември, и стигна до техническото определение за рецесия. За цялата 2011 г. бившата комунистическа икономика беше силно зависима от производството на автомобили и износа, който нарасна с 1,7%.Очаква се белгийската икономика да се свие с 0,1% през тази година, съобщи Централната банка днес, цитирана от АФП. Това изявление идва едва два месеца, след като банката даде прогноза за растеж от 0,5% в страната.
727
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Италия е изпаднала в рецесия в края на 2011 г., когато икономиката на страната е отбелязала свиване от 0,7% в четвъртото тримесечие, предава АФП, позовавайки се на официални данни.Икономиката се е свила с 0,2% в третото тримесечие, а рецесия обикновено се констатира, когато в две последователни тримесечия е било отчетено икономическо свиване.Холандия също официално е изпаднала в рецесия през последното тримесечие на миналата година, съобщава радио Холандия.
726
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оповестени бяха цифрите за икономически ръст за първата четвърт на 2010та година. Спред данните на Турския Статистически институт, презпървата четвърт на годината турската икономика е постигнала ръст от 11,7 процента. Институтът също така оповести, че през месец май износът на Турция е нараснал с 34,5 процента и е достигнал стойността от 9 милиарда и 885 милиона долара. През месец май, нaй-голям износ е бил осъществен за Германия.
725
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция потъва, *** отдавна потънал и сега умира от глад. Страхливи *** ,живеещи в 46 кв.м. панелки строени именно от тези турци мислят,че войната е компютърна игра.Запада се гърчи край предсмъртния си одър, Западният свят е в икономическа и морална криза.Точно както е било през 14 век, преди Османците да стъпят на европейска земя.Историята се повтаря защото Създателят дава заслуженото на този който заслужава.Велика е ТУРЦИЯ, велик е ТУРЧИНА.Българинът-крадец,лентяй,лъжец,злобен..
724
3
 
11
 
! Отговори
тато преди 11 години
Гледам тука е пълно с турски мекерета,които само се самонадъхват.Помнете ми думата -до 50 години турция няма да съществува,ще се саморазпадне заради собствените си имперски амбиции
723
4
 
5
 
! Отговори
Г преди 11 години
Нека само предявят някакви претенции към малкото останали ни територии, нека само се опитат да влязат с експанзионистични намерения в България... Даже се моля да дойде тоя ден, че заспалия българин да се събуди
722
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОЛЕМИЯ КЮРДИСТАН ИДВАтурция си отива
721
1
 
8
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 11 години
Като толкова ги ненавиждате варварите гюури защо все ви тегли натам? Все в Германия, Холандия ходите. Доброволно роби да им ставате. Защо не ви е страх, че ще да ви затрият, както затриха населението на Южна и Северна Америка? Много интересно как са избили ацтеките, след като днес Мексико е с 113 млн. население? Явно бъркаш испанците конкистадор с башибозука.
720
2
 
10
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 11 години
До Точко 906Ти наистина си типичен турчин. Смешен и жалък. Да не мислиш, че цял свят ще ти направи аферим за това, че си бил голям бабаит? Като плюеш толкова срещу Англия, Франция, Испания недей да забравяш, че те донесоха просвещение на народите. Построиха им лечебници, университети, железници. Внесоха ред и морал. Симеон даде четмо и писмо на половин Европа, построи манастири и библиотеки. Какво направихте вие бе? С какво се прочухте и за какво ви мразят даже и правоверните?
719
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще видим какво ще е след като си отиде Реджеп, че завалията душа бере. Хич не е добре
718
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бре Тошо, и на по-многочислена армия сме се опълчвали. А и да те питам аз, ти що си мислиш,че една армия като е много бройна, това я прави и силна?Турчина разбира само от пердах - цвърча техния *** Реджеп, Израел му сритаха *** и то млъкна. Репчи се на Франция, заплашва ги - те му казаха да ходи да се щрака отзад и пак миряса. Турците са силни само на думи, стигне ли се до действия хич ги няма - страхливи са
717
4
 
10
 
! Отговори
до тео преди 11 години
НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!
716
4
 
11
 
! Отговори
до турчетата преди 11 години
По принцип "турчин" е синоним на *** дума, защото всички по света знаят, че турците са една дивашка нация, подкрепяна от една армия, но никога от мозъка си. Справка - напъните и за ЕС, които продължават и сега, проблемите и с всички свои съседи, международни класации на държави според качеството на живот и много други. Срамно е да си турчин, синоним на ДИВАЩИНА. Още много поколения ще носите проклятието на народите като към ДИВАШКА *** !!!
715
3
 
2
 
! Отговори
hui ti v oko преди 11 години
balgariya ne e za hora po dobre v zatvora otkolkoto tam pozdravi ot polsa