Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
714
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този път и братушките няма да ни помогнат, заради политиката на някои индивиди с турско-*** /И.К./ самосъзнание, които използват всяка възможност да се подмажат на САЩ. Истината е, че България е обречена.
713
0
 
10
 
! Отговори
inatut преди 11 години
Аз се срамувам, че ти се наричаш гражданин на България..Ти мизарстваш и гладуваш и затова си заминал за Зап. Европа.. Ти - средно статистическия ***, гласуващ за ДПС.. Не ти не си турчин.. турците са трудолюбиви и грамотни хора, които работят преди всичко.. ти си някаква ***. по-добре такива като теб да не се връщат тук.. ние нямаме нужда от вас..
712
10
 
3
 
! Отговори
bb преди 11 години
As ne se sramuvam 4e sim turcin sramuvam se 4e sim sim grajdanin na Bilgaria no jiveya v zapadna evropa tam ne se govori kideto jiveya za turzi kato negramotni a se govori kak upravnizite karat sbstvenia si narod koyto im dava glasa si da mizeruvat i da gladuvat no vie pak ste glasuvate za tyah stoto na vas kato se govori za turzi gi vsemate za negramotni pojelavam vi uspeh do koga ste ste taka vse posedni navsyakide po standarta na jivota-uspeh.
711
1
 
7
 
! Отговори
тошо преди 11 години
Недей те да се хабите Не може една държава която има втората по численост армия в НАТО след САЩ и покровитествена от тях Европа да и се опълчи.Не виждате ли че от ден на ден янките ни продават на Турция Вече и министерските съвети взеха да правят съвместни заседания.Ердоган вече ни има като вилает.
710
6
 
4
 
! Отговори
Сюлейман Безумний преди 11 години
До Бай *** Аркадаш Аферим, машалла ефенди! Радвам се на списъка който си залепил, ама да знаеш, че вече не е актуален. Според последните изследвания на Баш Университета "Ататюрк", чиито възпитаник е нашия външен министър Давутоглу (Аллах да разпростре благодатта си над него), всичко от северния полюса до Южна Африка е било под турско робство за 450-500 години. Доказателствата са открити на Капалъ Чарши, там където навремето е бил пазара за роби-ескимоски гердан и вувузел. Иншаллах!!!
709
7
 
9
 
! Отговори
до турчетата преди 11 години
В Турция има около 700 000 християни (по-малко от 1% от населението), поне половината от които са турци, преминали от исляма в християнството. Репресиите срещу тях са ежедневни, но почти никога не достигат до европейските медии.
708
4
 
14
 
! Отговори
до тео и др.турчета преди 11 години
Основното нежелание на западняците за влизането на Турция в Европа идва от невъзможността на се интегрират турските емигранти в техните общества.Турция единствената страна сред мюсюлманските страни, която е обединила велико турския национализъм ( етническото и национално турско самосъзнание) с исляма ,помпа ги от най ранна възраст им промива мозъците и това прави невъзможно интергарцията на турците в Европа. А тези страни казват ясно на своите чужденци, че трябва да се интегрират, за да получат работа и живеят нормално. Исляма е коренно различна религия от християнството и е в основата на друга култура и цивилизация- ислямската. Разликата между християнството е исляма е огромно пред всичко в противопоставянето на половете. Християнство проповядва РАВЕНСТВО между половете, исляма проповядва НЕРАВЕНСТВО Това прави автоматично исляма по ниска цивилизация и култура, точно това западняците отчитат защото са висока материална и духовна култура на основата на християнството. По-ниската култура никога не е разбирала по-високата и се е стремяла да я унищожи материално и като човешки ресурси. За това селджуците, когато идват на Балканите и намират България в една изключително висок стадий на развитието на културата си спрямо други части на Европа и нищо друго не правят освен материално да я унищожат и избият човешките ресурси. Мюсюлманите не могат да живеят мирно като мнозинство в една държава, те правят всичко да изтребят друговерниците-малцинството, за това сега Европа се пълни с прокудени християни от Египет ,Сирия, Ливан, Турция и прочее. Мюсюлманите могт да живеят мирно само като са малцинство. Влизането на Турция ще донесе огромна маса мюсюлмани в Европа, които не мога да се интегрират и ще създават огромни неприятности на европейците,плюс и тяхната агресивност на национална и религиозна почва.
707
6
 
10
 
! Отговори
до турчетата преди 11 години
Срамно е да си турчин! Да те мразят всичките ти съседи, да нямаш интелигенция, да нямаш личности с които да се похвалиш освен шепа главорези, да не си измислил за 1000 години съществуване абсолютно нищо, да не си построил нищо друго освен коптори, да нямаш собствена наука или техника, да имаш земята с най-изгодно географско положение на планетата и въпреки това да имаш населени места, където не знаят що е ток и течаща вода, да се природно глупав, тесногръд и мързелив, да имаш Ердоган за премиер.
706
4
 
10
 
! Отговори
WAFFEN SS преди 11 години
Турците не само не признават геноцида над българи, гърци и арменци , ами продължават и сега да изтребват кюрдите...Няма ли международна общност и право, Хелзинкски комитет и други хуманитарни мисии да се заемат с тези престъпления, осъществявани в ХХ век? Срам и позор!
705
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ямата с убитите в Сарайкапъ се намира на терен, на който JITEM водеше разпити на кюрди, заподозрени в подривна дейност. Тук се извършваха масови разстрели, хора издъхваха при изтезания, тук има много убийства, които се водят неразкрити, казва Раджи Билиджи, секретар на диарбекирския клон на Асоциацията за човешки права (IHD). Той твърди, че може да осигури много свидетели, които са виждали как задържани хора са сваляни от камиони и вкарвани в някогашната сграда на жандармерията за разпити.
704
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Общо на територията на цяла Турция досега са разкрити 253 масови гроба, в които лежат 3248 убити, заяви на 18 януари т.г. председателят на Асоциацията за човешки права Озтюрк Тюркдоган пред канала Press TV. Сигнализирахте за неуместен коментар
703
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Ето ти и друга поговорка: ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!ето и друга: *** народ бедна държава....
702
3
 
8
 
! Отговори
turk преди 11 години
На срещата в Евксиноград Делян Добрев попитал турския си колега на какво се дължи икономическият растеж на страната му. Той му отвърнал, че при тях работят по 16 часа на ден. Това е разковничето на успеха, коментира Добрев. Той допълни, че инвестициите също са важен фактор. "Около 10% за миналата година е растежът на Турция и тази година продължават с много бързи темпове. Техният растеж е по-добър от растежа на България в най-добрите й години", каза още Добревxaxaxa...
701
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С приятел и съюзник като Турция, врагове не ти трябват, защото Турция успешно ще ги замести и ще ти създаде достатъчно главоболия. Приятно или не, за някой, има голяма истина в поговорката - "На куче и турчин вяра да нямаш"
700
6
 
7
 
! Отговори
x преди 11 години
Всяка държава си има свой интерес и политика на външната си политика .но не чак толкова и широка като това заглавия.от няколко месеца следя форума като става въпрос за турция много коментари и това влияе положително на саита ,колкото повече коментари толкова повече се четат новините .и извода : че нарочно и повторно слагат такива заглавия за повече печалба и реклама .най вече идва интереса на нацистите .с всеки ден се увеличават като четете патриотичните им мисли,...поздрави от Истанбул Сигнализирахте за неуместен коментар
699
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ***:СНИМКАТА ,КОЯТО СТЕ ИЗБРАЛИ ЗА ТАЗИ СТАТИЯ Е МНОГО ДЕМОНСТРАТИВНА!!!!!!!!!ВИЕ БЪЛГАРИ ЛИ СТЕ И МИЛЕЕТЕ ЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ? ОЧЕВИДНО МНОГО ТЕНДЕНЦИОЗНО Е ИЗБРАНА ТОЧНО ТАЗИ СНИМКА!!!!!!!!!!!!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!
698
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С приятел и съюзник като Турция, врагове не ти трябват
697
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** трябва да бъде премахнат поради нарушенията на принципите на Инвестор АД.Аз лично смятам да се оплача на ръководството заради своеволията на *** в този сайт.
696
3
 
4
 
! Отговори
до 873 преди 11 години
По-скоро е слава на Барад-дур от Страната на Сянката. Кръвта вода не става, вие в Европа няма да влезете с преговори, а с жестокостите и содомизма си. Отново. "Аман" от такива гости.
695
2
 
6
 
! Отговори
брей преди 11 години
Мен ми е интересно какво направихте с дворците в Преслав и българските крепости, цивилизованите османци?