Барак Обама е преизбран за президент на САЩ*

Мит Ромни призна поражението си
Обновена: 7 ное 2012 14:36 | 7 ное 2012 06:28, Елка Василева
429
Барак Обама е преизбран за президент на САЩ*
Барак Обама и Мит Ромни. Снимка: Reuters

Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат, а съперникът му републиканец Мит Ромни губи изборите, гласят прогнозните резултати на американските телевизии, цитирани от Ройтерс.

Обама печели 275 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 206, сочат прогнозните резултати, цитирани от Ройтерс.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Мит Ромни съобщи, че е поздравил Барак Обама за преизбирането му за президент на САЩ. Ромни пожела успех на Обама и на семейството му. „Изправени сме пред времена на огромни предизвикателства. Желая на президента успех”, каза Ромни.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Още по темата

Барак Обама печели изборите в щата Колорадо и Вирджиния, предадоха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати, обявени от телевизия Фокс нюз.

Резултатите от тези два щата бяха обявени малко след като практически всички телевизии в САЩ обявиха, че той е спечелил над 270 гласа в Избирателната колегия, което му гарантира победа, посочва ДПА.

По последни данни, обявени от мозъчния тръст "Риъл клийр полиси", Обама води със спечелени 290 гласа в избирателната колегия срещу 203, спечелени от Мит Ромни. Освен в Охайо, Айова и Колорадо сегашният президент печели в такива спорни щати като Пенсилвания, Мичигън, Уисконсин и Ню Хемпшир.

Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.

"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря. Още четири години”", писа Барак Обама в Twitter след обявяването на изборната му победа, обръщайки се към хората, които са гласували за него, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Очертава се победа за действащия президент Барак Обама, прогнозира малко по-рано за БНР Асен Асенов - заместник-директор на Центъра за преподаване, изследване и обучение към Американския университет във Вашингтон. Шансовете на Мит Ромни продължават да намаляват. Той би могъл да победи, само ако спечели едновременно Флорида и Охайо. Нещата обаче отиват в посока чувствителна преднина за Барак Обама, каза Асенов. Двегодишната политическа драма (преди вчерашните президентски и парламентарни избори) струваше над 6 милиарда долара.

Информацията е актуализирана в 8.05 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
5
 
2
 
! Отговори
а преди 11 години
Врачка ли си? Нещо ти се иска,ама не става. САЩ винаги са били най-силната държава и са такава. А ти си плямпай каквото искаш. Русия не ни трябва. Русия като си разпродаде петрола и газат остават на сухо,защото нямат конкурентна промишленост. Докато САЩ имат всичко и могат всичко! Дори браузърът ти е американски. Ако не са американците ще се бръснеш с бръснарски руски ножчета, а не със самобръсначки, ***.Ама ти на село си свикнал. Време беше да кажеш за Ванга.Редуваш го през 2 мнения.
287
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей,нагъл ***, защо не погледнеш бразура ти,чрез който пишеш, руски ли е, или американски?
286
4
 
4
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Те твоите другари от СССР говореха същото,че САЩ щял да се разпадне в продължение на 80 години, пък СССР се разпадна :)) Цял свят е в добри отношения със САЩ- цивилизованите държави са партнъори със САЩ,само диктаторските държави си имат проблеми със САЩ. Геноцид извършваха твоите другари руснаците от СССР и останалите комунисти! Геноцид и днес извършват комунистите в Северна Корея!САЩ не разпалва конфликти и войни - какви войни и конфликти разпалиха тази или миналата година?
285
4
 
1
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Не се ли усещаш колко си пародиен? Империята на злото е СССР и той се разпадна, въпреки че ,като теб, предвещаваше разпадането на САЩ в продължение на 80 години :))
284
3
 
1
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Много омраза,събрана в един жалък комунист, разчитащ да я предаде чрез омразен американски браузър :)) Колко жалка и смешна ситуация.
283
5
 
0
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Психиатри,психиатриии! Успокой се,нагъл *** и погледни браузера ти дали е руски или американски,че ако не са американците няма да можеш да пишеш простотиите си! Нито българите мразят най-великата държава САЩ,нито света. САЩ има над 100 държави съюзници, това не значи омраза,а партнъорство. Всички цивилизовани държави са партнъори със САЩ,а не с Русия . Германия,Франция,Англия,Канада,Австралия и т.н. са партнъори със САЩ,а не с Русия! Сащ са най-развитата държава в света заедно с Япония!
282
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се,че е имало съветски военни бази в България.Дори е имало предложение България да стане 16-та Република на СССР.
281
2
 
0
 
! Отговори
А преди 11 години
Наглият *** с големите букви само се "секне" в темата за САЩ, но защо не даде обяснение защо пише на Американски браузър? И защо ползва свободата на словото,която беше забранена в Русия 80 години, за да плюе по САЩ, които му дават това право?
280
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 346 да но никога не е имало съветски бази в България но американски има
279
1
 
0
 
! Отговори
До 346 преди 11 години
Благодарни сме на Русия. Но не сме благодарни от Съветското им робство!
278
8
 
0
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Евреите са чудесни хора, каъв е този расизъм,каква е тази агресия,какво е това деллене. За другото- ти тая статистика на улицата в твоето село ли я направи? Каква е извадката ? Ти насериозно ли се приемаш с твоите смешни селски статистки с няколко селянина? Аз ти казвам факти и истина - България е член на ЕС и НАТО, партнъор на САЩ. Това са фактите,а не селската ти улица.Народът ни НЕ Е русофилски,а про-зжападно настроен. ти живееш в миналото. Ако беше русофилски, щеше само БСП да управлява
277
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ало с големите БУКВИ ало къде бяха тоя запад когато турцие клаха българи в априлскито въстание къде подкрепъха турците българите винаги ще са признателни на руския народ и винаги ще обичат руския народ
276
4
 
0
 
! Отговори
До 342 преди 11 години
Абе ти от коя провинция си ? И от кое село по-точно? Комунзимът вирее най-добре сред ниските слоеве на обществото и предимно селяните. Като чета на какъв диалект еслки пишеш, си перфектната жертва на комунистическата пропаганда.
275
2
 
0
 
! Отговори
До комуняга 342 преди 11 години
В коя война участваха тая или миналата година САЩ? В кой екоконфликт участваха САЩ? Що говориш неверни работи,а ***? Вися тук,защото тук НЕ СА ***, а България е партнър НЕ НА Северна Корея,не на Русия ,а на САЩ и ЕС, защото сме член на ЕС и НАТО и така ми харесва.
274
1
 
3
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
аве,чалгарчето с абстиненция,хората пишат по едно мнение и отиват за си гледат работата,а ти висиш тука като *** и крещиш сам на себе си-я се фани у работа нещо,а колко са демократични щатите,дето всяка година по една война си предизвикват и/или участвуват в нея,както и са в дъното на кризите,етноконфликтите и прочие,го знаят всички!И май от целия свят само ти обичаш американците.МИ ХОДИ ТАМ ВЕ,що висиш тук при ***,ето,аз си обичам РОДИНАТА НАЙ-МНОГО и си седя тук-АМА *** ТАМ НЕ ЩАТ!
273
4
 
0
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Остави ме мен. Фактите са ,че българите са със САЩ и ЕС. България е член на ЕС и НАТО. А ти *** си в малцинството. Никой не се интересува от Русия. България е със запада и това са факти.Ще ти го повтарям колкото си сикам,защото е факт ,а твоето са измислици. Българите били с Русия,ама е точно обратното и фактите потвърждават моите думи.
272
4
 
1
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Българите обичат демократичен САЩ и за това избират дясно правителство, затова България е в ЕС и НАТО, затова сме партнъор на САЩ,а не на Русия.Останалото са твои измислици, а не фактите! Ние демократите не мразим никой!Русия има своето място в света, но то не е в България. България е със запада. Това са фактите.Малцинството сте вие *** и с това поведение ще си останете малцинство,нищожно,както сте от 89-та насам. Хаха По целия свят сте малцинство :))Много хубаво,че България НЕ Е С РУСИЯ
271
0
 
0
 
! Отговори
до 331 преди 11 години
Пич/ка като пишеш с включен Caps Lock показваш само твоето безсилие. Но то явно от спаруженият ти пиянски мозък друго не може да се очаква
270
0
 
2
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Аз не плюя по българското! Нито по руското- това,че са пияници,разпродаващи ресурсите си е световно -известно и не е плюене,а факт. Както чета ти плюеш по САЩ в тема за САЩ.Дали ти плащат от съветското посолство? Тоест руското? хаха :))
269
2
 
2
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Как това е истината,като българите гласуват за дясна партия, България е партнъор на САЩ,а не на Русия. Стига си си измислял. Разбирам да се партнъори с Русия,ама ние сме на другия западен полюс. Така че повечето хора мислят като мен демократично и про-западно. А не като теб- агресивно и измислящ си, фактите те оброрват,***, колкот и да ме обиждаш в безсилието си.