Барак Обама е преизбран за президент на САЩ*

Мит Ромни призна поражението си
Обновена: 7 ное 2012 14:36 | 7 ное 2012 06:28, Елка Василева
429
Барак Обама е преизбран за президент на САЩ*
Барак Обама и Мит Ромни. Снимка: Reuters

Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат, а съперникът му републиканец Мит Ромни губи изборите, гласят прогнозните резултати на американските телевизии, цитирани от Ройтерс.

Обама печели 275 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 206, сочат прогнозните резултати, цитирани от Ройтерс.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Мит Ромни съобщи, че е поздравил Барак Обама за преизбирането му за президент на САЩ. Ромни пожела успех на Обама и на семейството му. „Изправени сме пред времена на огромни предизвикателства. Желая на президента успех”, каза Ромни.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Още по темата

Барак Обама печели изборите в щата Колорадо и Вирджиния, предадоха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати, обявени от телевизия Фокс нюз.

Резултатите от тези два щата бяха обявени малко след като практически всички телевизии в САЩ обявиха, че той е спечелил над 270 гласа в Избирателната колегия, което му гарантира победа, посочва ДПА.

По последни данни, обявени от мозъчния тръст "Риъл клийр полиси", Обама води със спечелени 290 гласа в избирателната колегия срещу 203, спечелени от Мит Ромни. Освен в Охайо, Айова и Колорадо сегашният президент печели в такива спорни щати като Пенсилвания, Мичигън, Уисконсин и Ню Хемпшир.

Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.

"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря. Още четири години”", писа Барак Обама в Twitter след обявяването на изборната му победа, обръщайки се към хората, които са гласували за него, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Очертава се победа за действащия президент Барак Обама, прогнозира малко по-рано за БНР Асен Асенов - заместник-директор на Центъра за преподаване, изследване и обучение към Американския университет във Вашингтон. Шансовете на Мит Ромни продължават да намаляват. Той би могъл да победи, само ако спечели едновременно Флорида и Охайо. Нещата обаче отиват в посока чувствителна преднина за Барак Обама, каза Асенов. Двегодишната политическа драма (преди вчерашните президентски и парламентарни избори) струваше над 6 милиарда долара.

Информацията е актуализирана в 8.05 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле мале, за руснаците се борели навсякъде по света в туризма,че оставяли бакшиши :)) Мале, живи да ожалиш как се борят за руски пияни туристи на Палма Де Майорка и други курорти :)) ПОнеже западните туристи са бедни, та на руснаци разчитат :))
267
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А че руснаците са долни пияници,разпродаващи ресурсите си има ли спор?
266
0
 
0
 
! Отговори
До 327 преди 11 години
Той се бори,ама при нас идват най-бедните руснаци за по бутилка водка.В Русия има бедни и олигарси.
265
4
 
9
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
изобщо не ме интересуват руснаците,изобщо.Интересува ме,че България е партнъор на САЩ,член на ЕС и НАТО. Тоест българите са приели правилния курс.А такива смешни селпни като теб нека се радват и на шише руска водка. По курортите най-изпадналите туристи са руснаците. Най-скъпите имоти се купуват от западняци.
264
7
 
3
 
! Отговори
До 325 преди 11 години
Ти си страшен ***. За руски туристи се бори половината туристически бранш по света, защото оставят луди пари.
263
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАй-изпадналите и бедни курортисти са руснаците. И как да имат пари като 80 години парите им ги обира КПСС.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОДЪРЖЕНИЕ ОТ 323- ИСКАХ ДА КАЖА 600000АПАРТАМЕНТИ ..
261
5
 
9
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
ХАХАХАХ, посещаваш ли психиатър? По-спокойно бе,човек.Руснаците са долнни пияници с пропаднала държава. ПО черноморието само англичаните имат над 600 апартамента. А българите са на моето мнение - България е в ЕС и със САЩ, А НЕ С ПИЯНИЦИТЕ ОТ ИЗОСТАНАЛА РУСИЯ! Така че каквото и да пишеш,фактите са в моя полза. Най-противната държава,извършваща геноцид е СССР и Северна Корея! И защо да не ти го кажа в очите,какво,заплашваш ли ме, типичен безсилен ***.Само на агресия ви избива.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
русофили, русофоби - един дол дренки сте и двата крайни фронта на студената война.при това единия крещи неистово през рупора, но за сметка на това шльокавият още не се е включил да измъчва аудиторията с маймуниците сивсе пак да бъдем коректни - последните години в новините пияндурниците по курортите са масово изтървани западняци, плюс неколцина поляци, които незнайно защо все се катерят по покривите като се напият или надрусат :(
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 1-ви път чувам,че робите имат право да не са роби и да живеят,където искат по света.Какви роби са те и какви надзиратели? Първо, роб не означава високо-платен гражданин с права за свободно предвижване и избор.
258
5
 
4
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Най-изпадналите пияни руснаци идват по курортите ни. Много англичани имат имоти в България,ан не руснаци.Ако народът ни обичаше руснаците,щеше да преизбира БСП, но народът отдавна избра пътят към демокрация и европейски ценности ЕС и САЩ. А не пияна Русия. Достатъчно 45 години ни върнаха назад тия руснациТе нямат конкурентни производства,само разпродават ресурсите си. България е в ЕС и с ЕС и САЩ.Това са реалностите,другото са разни нервни ***,които са малцинство-единици.
257
0
 
0
 
! Отговори
до 313 преди 11 години
напротив преди е имало надзирател на всеки 10 роба а сега надзирателите тичат заедно с робите и всеки гледа да грабне повече не е ли перфектно за мислено
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тик так тик так . наточили сме ножовете сатърите и брадвите след 5 години ще Бъде мазало
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Състезава се,който иска. Никой никого не задължава да се състезава.
254
0
 
0
 
! Отговори
до 299 преди 11 години
демократичен Иран ще му се отрази по-добре, или чакай!, те шиити.имаме ли на линия някоя демократична сунитска държава?
253
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я виж ти хората започнаха да стават искренни прощава ме ли се ?
252
3
 
0
 
! Отговори
До 305 преди 11 години
Виж сега,като не ти харесва тази демокрация, имаш няколко варианта - Полет за Москва,Северна Корея или Венецуела. Те са демокрации ,при това истински. Жалко ,че не допускат интернета там,та няма как да ни се похвалиш колко е хубаво.
251
0
 
0
 
! Отговори
до 302 преди 11 години
Състезават се за повечко парички това е всичко!
250
1
 
1
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Хаха, аз не съм българомразец! Бъркаш се с пропагандата си.Защо тая агресия бе, ти нормален ли си.Защо комунистите винаги ви избива на агресия и да убивате някого.Ето това сте комунистите,за това ви пропадна системата. Ако не ти харесва,че България е партнъор на най-великата държава в света и преди, и сега - САЩ и това,че България е в ЕС, имаш няколко варианта- Полет до Москва,Северна Корея или Венецуела, тъкмо да видиш на собствен гръб за какво се бориш :)))
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Капси, ти пак Атила ли си?