Не се прави така, господин президент

За "колорадския скандал", наказаната пиарка и указа за главен прокурор
11 яну 2013 19:06,
165
Не се прави така, господин президент
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 11 години
79, абсолютно прав си, но всичко това се случва, защото в Президентството няма нито един ЗАВИСИМ от бившата "ДС". Всички са чисти като сълзица.
75
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Всичко що е герберско е право - за справка премиера. Нема какво да се вайкате - избора бе Ваш!!!!
74
0
 
1
 
! Отговори
РЕАЛ преди 11 години
Като чета мненията на "безгрешния" български гласоподавател,започвам да разбирам,защо е на този хал.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не се прави така господин ***
72
0
 
0
 
! Отговори
познай преди 11 години
Защо сте толкова уверени че президентът не е прегледал клипа, може ли човек да знае всичко!
71
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 11 години
Абе гея си е гей!!!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83, може дa го рaзкъсaт с четири коня, тa дa е доволен aнонимния дрaскaч - форумец нa днес.бг...
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Претидентът си е супер. A тaкивa стaтийки ще имaт стойност (мaкaр и съмнителнa) когaто включвaт името и снимкa нa aвторa, кaкто е в нормaлните сaйтове.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ГЕРБ!
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно разбрах от тоя скандал - че президента отказва да носи отговорност за делата на своите подчинени ------------------------- Ами носи, нали е взел мерки и виновният подчинен е наказан. Какво, да подаде оставка ли за такова нещо? :))
66
0
 
2
 
! Отговори
Пълно е с "кали преди 11 години
Герб напълни държавата с "калинки" Сложиха за шеф на АЕЦ"Козлодуй", разносвач на закуски, а за шеф на Управителния му съвет някаква еколожка, за член на УС- друга гербаджийска кифла, без да имат нещо общо с АЕЦ. Просто ужас! Началник на Напоителни с-ми когато стана аварията с язовира в с. Бисер беше някакъв тип, с присъда за криминални деяния, без образование. Ами подготовката, поведението, езикът, заниманията, вкусовете на премиера! Най-мекото определение на френския в."Монд":"Недодялян бабаит"
65
0
 
0
 
! Отговори
една преди 11 години
Мария ли е, каква е, не ме интересува - факт е, че няма наказание, няма последствия. Това, което са обявили орално, за мен не е наказание.т.е. естествено, тя е човек на някого и последствия няма да има.
64
0
 
0
 
! Отговори
една преди 11 години
Случката със снимката от КОлорадо само на пръв поглед е шум за много нищо. Тя всъщност предизвиква тревожни мисли, защото е типичен пример за това какво става в България - отговорни постове се заемат от парашутисти - абсолютно некадърни, неспособни, с купени дипломи, с ниска култура, а често и морал. Качествена държава не се гради с такива хора. Това е тревожното.
63
0
 
0
 
! Отговори
Стой та гледай преди 11 години
Този си е *** - беше и остана. И ще бъде - това е личностна черта, която и Тиквоний не може да изтрие. Лошото е, че както усещам, се увеличава опасността от тотален контрол върху медиите. Дето се вика - да му мислим. А ония горе трупат и хрупат...
62
0
 
1
 
! Отговори
Компютри и далавери преди 11 години
Самият Плевнелиев е компютърджия, въпреки че беше набеден за строителен министър, от която рабата нищо не разбираше, освен да изгони строителните специалисти, да ги замени със свои хора и далаверите, разбира се. Той да каже за заменката на терени със Соф. община, от която, говорят, че спечелил 3 млн. и за незаконната си вила на Черно море. Как се става милионер, с имоти у нас и в чужбина - на Халкидики, десетки милиони авоари?
61
0
 
1
 
! Отговори
Чехльо преди 11 години
***, както сполучливо го кръсти преди време един форумец, чието име не зная, но когото искам да поздравя за сполучливото определение!
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ Е ПРИМЕР КАК ЕДИН МЪЖ МОЖЕ ОТ ЧОВЕК ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В КУКЛА НА КОНЦИ ! СРАМ И ПОЗОР - ВКОПЧИЛ СЕ Е ВЪВ ВЛАСТТА И ПРИЛИЧА НА НЕПОПРАВИМА ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА...
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си ко кажем направо - някой в президентската администрация знае, че има план България да стане част от Хамерика и използва тъпата калинка, че да ни го покаже и да ни накара да се позамислим. А президента беше длъжен да провери зад какво застава, още повече че жена му е компютърджийка- би трябвало да знае коклко лесно се правят грешки. НАЛИ?
58
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Аз едно разбрах от тоя скандал - че президента отказва да носи отговорност за делата на своите подчинени и.. изтръпнах. Вие представятели си какви могат да ги надробят с обяснението амо той не беше президента. Г-н Президент, Президентството не сте само вие, а и цялата институция, вие носите отговорност. Ами ако утре пуснат снимка с война докато говорите за национално събуждане и стане нещо лошо и тогава ли ще накажете поредната калинка? А последствията за народа? Или народа кучета го яли...
57
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Като се има предвид как и от кого тоя Плевнелиев беше назначен за президент, нормално е повече от 80% от българските граждани да му се присмиват и да нямат никакво уважение към него. Питайте тоя, дето го назначи, защо с подобен срамен акт съвсем разсипа доверието към президентската институция. Да не говорим, че драскачите на ГЕРБ предварително много бяха подкопали уважението към институцията с плювните, които сипеха по Първанов. Сега Плевнелиев отнася негативите и от тези техни действия.