Не се прави така, господин президент

За "колорадския скандал", наказаната пиарка и указа за главен прокурор
11 яну 2013 19:06,
165
Не се прави така, господин президент
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
da ta ba преди 11 години
До a prezidenta e velik no ako si be proiznesal rechta ot nekoja plevnja shteshe da e po velik
95
1
 
1
 
! Отговори
a преди 11 години
и какво е направил президента бе *** смотани,речта му беше на ниво,каза добри неща,а че някой е направил един съвсем незначителен фал,със снимка от друго място,какво толкова
94
1
 
1
 
! Отговори
inc преди 11 години
Е какво искаш бе, анонимни писачо? Президента да си подаде оставката заради една снимка ли?! За да може журналистите да имате повече храна за драскане! Целия фокус на журналистическата *** отиде в тъпата снимка, вместо в самата реч. Вземете аналилзирайте речта, напишете нещо за нея - критикувайте градивно ако иската. А вие - снинката та снимката - кой крив кой прав... Да ви е*ба в ***
93
0
 
0
 
! Отговори
американецо преди 11 години
Какви са тия булшити с регистрации за гласуване, некой знае ли?
92
0
 
0
 
! Отговори
до часовника преди 11 години
Ами не се прави така?Нещата предварително се изпипват от хора,които са специалисти в тази област,явно пиарката пак е била някоя калинка,дето не може да различи две планини
91
1
 
1
 
! Отговори
732 преди 11 години
Защо обвинявате това невинно момче.Не разбирате ли,че той е от цирка наречен ГЕРБ.Просто номера е бил такъв да разсмее публиката в такъв ден,а вие не схванахте артистизма във целия спектакъл.ГЕРБ има цяла плеада от заслужили артисти,достойни само за Балшой театър.
90
0
 
0
 
! Отговори
Часовника преди 11 години
Абе,ей,акъллията,повече от ясно е,че искаш да помогнеш на президенто,ама оти не казваш КАК СЕ ПРАВИ,БЕ ?!
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и президенството вземат пример от министерския съвет да творят гаф след гаф.
88
0
 
0
 
! Отговори
Shipkov преди 11 години
na drugite darjavi prezidentite im sa po na 80 - 90 godini i pak im darjat krakata pravi da stoyat pri predstavitelni tzeremonii, publichni slova - syadat, stavat, hodyat bez problem...bg prezident da ne sa go bolyali krakata i da ne e mojel da hodi s sobstveni sili , da stoi prav 10 minutki za edna novogodishna rech?!
87
0
 
0
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Немат мат'риал другарите и другарки партийци и сега търсят под вола теле вече с "гафа" на "президента". Това е признак на безпомощност.
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари, какво ще правите като загубите изборите тази година?
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мутка ви пайна, другарко Папазова!...
84
0
 
0
 
! Отговори
V преди 11 години
не ми налагайте ,да се регистрирам ,искам да се изкажа свободно ,а не след изказването да ми пращате мутри за обяснение, защото анонимността трябва да се гарантира, трябва да мога да кажа какво мисля за този, ***, без да се страхувам . а вие ме карате да се регистрирам за да контролирате моите изказвания.
83
0
 
0
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
82
0
 
0
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
У НаС има ли Демокрация? Буквалното значение на думата Демокрация е Народовластие.У НаС е Представителна Демокрация!- гласоподавателят Избира свои Представители, които се събират в законодателни или изпълнителни органи.Там ТЕ могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони, Но по Собствено Усмотрение в Съгласие със Собствената им Съвест.Този тип Демокрация е БезсмисленНа Днес у НаС, но е най-добрият Начин за Манипулация, Използван от политициТЕ до Сега.Докато у НаС не бъде Приета Пряка Демокрация, която е Лесно Осъществима в 21 в. чрез електронните комуникации и идентификацията, всичко БезсмисленНо, което е до Сега, ще се Повтаря Отново и Отново. Единственият Начин да Има Демокрация у НаС, това е Пряката Демокрация! - защото вече политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! У НаС Демокрация Нямa!
81
1
 
0
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Хайде сега 1вторът на статията вместо да намесва Цацаров, би било по - добре да каже нещо за Филчев, който вече го свързват с две убийства и който беше скрит в Казахстан от Гоце, за да избегне наказателно преследване !Плевнелиев е модерен държавен глава, за разлика от Гоце и този факт никой не може да го промени !Благодаря !
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всичко е виновно предишното правителство
79
0
 
0
 
! Отговори
az преди 11 години
толкова много български студенти са завършили PR в Германия.Англия,Америка-назначете някой в екипа си,с този гаф ,седнал в едно огромно кресло ,в тъмен ъгъл на стаята,ГАФА с назначените в екипа му е голям ,засенчи се и речта му ,която бе стойностна
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я,ама ние май сме имали президентче?! Не е верно!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте прав г-н Президент, за такова нещо трябваше да се разкаете на колене разплакан по телевизията, да си разкъсате ризата и да си направите публично харакири. Гоце или Станишев на ваше място биха направили точно така, даа.. Малко ли е това, бе...да сбъркат една заснежена планина с друга заснежена планина вашите подчинени!