Кои са сирийските бунтовници?

Съпротивата е съставена от много фракции, обединени срещу режима
Обновена: 10 сеп 2013 13:00 | 7 сеп 2013 19:54,
161
Кои са сирийските бунтовници?
Бунтовници в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Един от големите въпроси при дебатите „за“ и „против“ външната военна намеса в Сирия е  на кого всъщност би помогнала евентуална интервенция. Трябва ли да се помага на бунтовниците и доколко те биха управлявали по-демократично от Башар Асад?

В тази връзка Си Ен Ен посочва няколко основни факта за въоръжената опозиция.

На първо място бунтовниците не са представители на едно движение – съпротивата е съставена от множество фракции, обединени срещу режима.

Първоначално гражданското недоволство се олицетворяваше от обикновени граждани, които протестираха срещу арестуването на младежи, рисуващи антиправителствени графити.

Мирните протести започнаха през февруари 2011-та година след задържането на 15 ученици в Дараа. По време на една от демонстрациите силите за сигурност откриха огън по множеството и убиха 4 души – първите жертви на гражданската война в Сирия.

С разпростирането на протестите из цялата страна призивите за реформи бързо се трансформираха в призиви за сваляне на Асад от власт.

През юли същата година 7 офицери от сирийската армия обявиха във видео послание в YouTube, че напускат войската, за да поведат въоръжена съпротива срещу режима. Паравоенното им формирование беше наречено Свободна сирийска армия.

Впоследствие се появиха редица подобни групировки. Във времето някои от тях, пише Си Ен Ен, влязоха в много близки отношения с Ал Кайда. Крилото на терористичната организация в Сирия, известно като Ислямска държава за Ирак и Сирия, укрепи позициите си след началото на конфликта.

Една от фракциите на тази групировка – Джабхат ал-Нусра, е сочена за най-ефективната сила в боевете с режима. През декември обаче Джабхат ал-Нусра беше добавена в американския списък с терористични организации.

По тази линия идват и основните опасения по отношение подпомагането на бунтовниците. Опозицията не спира да убеждава Запада, че няма начин евентуална оръжейна помощ да отиде в ръцете на екстремисти. Подобна гаранция обаче трудно може да бъде дадена, посочва Си Ен Ен.

Разбира се, въоръжената съпротива не е съставена само от екстремисти – в нейните редици освен дезертирали военни влизат и множество обикновени граждани, готови да защитават своите близки от атаките на правителствените сили.

Централизирането на властта в тази разнородна група се оказва много трудна, дори непосилна задача. Беше създаден Върховен военен съвет, който обединява голяма част от бунтовническите групи, но определено не всички.

Засега всички се бият за една кауза, но какво би станало, ако Асад бъде свален от власт? Кой би поел управлението на страната?

Друг факт за бунтовниците – повечето от тях са водени от религиозните си убеждения в битката срещу режима. Населението на Сирия е съставено предимно от сунити, докато години наред властта е в малцинствената група на алауитите (клон на шиитския ислям).

Именно религията е силната връзка между управляващите и най-мощния им съюзник – Иран. От друга страна сунитската Саудитска Арабия не се поколебава да подкрепи бунтовниците с оръжия и средства. А множество анализи показват, че религиозните войни са по-дълги и по-ожесточени, изтъква Си Ен Ен.

На този фон Съединените щати също обявиха официално, че ще подпомогнат съпротивата с военна техника.

Американската медия посочва и че не всички бойци срещу режима са сирийци. Групата на чужденците наброява между 2000 и 5 500 души, в това число стотици европейци и немалка част... американци.

В битката освен силите на режима и бунтовниците има и трета страна, която не е никак маловажна – екстремистката групировка Хизбула, пише Си Ен Ен. Дълго време Хизбула се ползва със закрилата на сирийската държава и сега е време за връщане на услугата.

Борбата е ожесточена и бунтовниците, които по неофициални данни са около 100 хиляди, успяват да овладеят не малко територии. Но авиацията на сирийската армия е достатъчно мощна, за да укротява устрема им.

От Си Ен Ен отбелязват, че бунтовнически сили също са обвинявани във военни престъпления, включително използване на химически оръжия, изтезания и т.н.

В интернет бяха разпространени някои доста смущаващи видео записи, представящи издевателства на представители на съпротивата. На един от тях командир на бунтовнически отряд извади и изяде част от сърцето на войник от сирийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Ъпъчик вече е ясно, че центърът на световния тероризъм е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,Жалкото е ,че в този съюз евъвлечена и България, която скъпо ,с главата си,за това щеплати и вече плаща Жална ни майка,
117
0
 
4
 
! Отговори
Башар от Булгария преди 10 години
Щом Франция, Белгия Германия и Швеция изпращат бойци в Сирия,българите сме по Хагския съд в пълно право в тези европейски страни, членки на Е С, да им екстрадираме имигрантите от сирия у нас- 11000 хиляди да им бъдат гости,защото те са плод на усилията на тези страни, а не на окрадения и огладнен българин от същите тия ИЗРОДПЕЙЦИ,
116
0
 
1
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
До ShopСигурно защото смята че инвестициите със западни капитали не носят добро за обществото!
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, че на вас нещо не ви е известно, не означава, че например на Дик Чейни не е известно. А той знае много, не случайно Хилари го наричаше черен лорд, Вейдър ;-).https://youtube/watch?v=hjrWP7ysxAg Та така и бунтовниците, те са пешка в играта, но Башар е поне офицер, ако не друго :-).П.П. Шопе-ее, шопе прочети мнанието на Буров за вас ;-). Друго нещо си е тракиеца, той изучава тънкия занаят :-)!
114
0
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До АнонименОстава да обясниш и защо Асад е толкова против този газопровод.
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сащо Томов е интелигентен човек, начетен. Странно как пропуска да спомене ОГРОМНИТЕ икономически интереси намесени в тази война. Става дума за планиярания газопровод от Дубай, през Сауд Арабия, Йордания и Сирия. Затова и основен спонсор на терористите са имено Дубай и С.А. Всъщност не става дума за религия, Сашо, а за пари... много пари и ти го знаеш това. Не се прави на глупав, защото знаем, че не си. Не ти прави чест.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 117Напълно се съгласявам. Свидетели сме на нов тип войни - информационни, технологични войни. Те не са между държави, а между корпорации и фамилии. Бойното поле не са фронтовете, а вестниците, телевизиите, медиите като цяло. За всички заинтересувани препоръчвам книгата Новите войни на Херфрид Мюнклер.
111
0
 
18
 
! Отговори
морски преди 10 години
Мачкай терористите до дупка,Асад!
110
2
 
37
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
Кои са сирийските бунтовници? Радикални ислямисти от цял свят + платени професионални войници от Европа САЩ и Излаел+Сирийски шматки използувани за пушечно месо!
109
2
 
35
 
! Отговори
kobuladze4 преди 10 години
Бог да пази Асад и Сирия! Смърт за агресорите и техните слуги!
108
32
 
8
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
Колко уродлив трябва да си да защитаваш диктатор и династия с етикет "социалист". Що са *** трябва да си за да защитиш диктатор , който в името на властта си да спретне гражданска война на народа си ? Ясно е, дежурните защитници на диктатурите в Либия, Корея, Ирак, Куба и т.н. Дежурните убийци на собствените си народи , не правещи изключение и тука. В Сирия след гражданската война бежанците са 2 млн, в България без официална гражданска война са 3 млн , повече от четири път сравнено със Сирия
107
0
 
26
 
! Отговори
Загрижен преди 10 години
Няма толкова голяма лудница да ги приберат и лекуват тези религиозни ***
106
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 10 години
много изненадани. Защото беззаконието и тероризма са взели повече човешки животи отклокото кръволока Саддам.
105
4
 
30
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Още ли има хора които вярват, че бунтовниците в Сирия са борци за свобода и демокрация? Това са платени наемници - джихадисти, дружки на Ал-кайда и други терористични организации. Аз не съм сигурен, че д-р Асад е използвал химическо оръжие срещу народа си. не е ли възможно това да е провокация ? Така и не намериха химическите оръжия на Саддам Хюсейн в Ирак, а те бяха повода да започне агресията през 2003г. Ако направите една справка колко човека цивилни са загинали в Ирак след 2003г. ще останете
104
2
 
37
 
! Отговори
леля ви преди 10 години
Чиста проба ислямски терористи - това са бунтовниците ! Какъв парадокс, сега американските *** са им съюзници хахаха тъжнооооо тъжноо .....
103
3
 
22
 
! Отговори
до 125 преди 10 години
Ти на маймуняка ора ли викаш! За мен си е добре платена циркова ***! Какво може да очакваш от него: майка ***, баща неизвестен, жена му "секретарка" на някаква "клечка" го вкарала в политиката! Освен да скача по свирката на господарите, друго не може! На тоя вяра нямам никаква! Освен тва не вярвам Асад да е толкова *** да заповяда газова атака, когато има превъзходство и почти ликвидира терористите, за да даде повод на маймуняка да го удари с флота!
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Spomnete si mejduzvezdni vojni.Filma ne e napraven sluchajno.Vaprosa e ne dali Obama shte udari a koga.Nikoga veche njama da ima Siria.
101
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ората,подробно описват как са се развили събитията,та наште акълии продължават да пишат,че има външна намеса,има убити мирно протестиращи от страна на властващите- толкоз!
100
1
 
9
 
! Отговори
анонимен 101` преди 10 години
nqma nrkakva polza ot postingite na SHOP4O i ODISEI4O. habqt se qko ama ne minava ni6to,samo imzakat minys4eta.qzak za parite,koito im pla6tat, za6toto sa glas v pystinq! pensionirani ozlobenidqdki.
99
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои са бунтовниците?!- Външно подпомагани терористи дестабилизиращи Сирия!