Ще има ли марш на кубинките в разградена България?

Политическото врякане сее криворазбран национализъм
15 ное 2013 18:22, Александър Попов
89
Ще има ли марш на кубинките в разградена България?
Снимка: Reuters

Вече няколко месеца страната е раздирана от протести. Политици, недоволни, студенти, правителство си играят на котка и мишка, обвиняват се едни други във всички земни грехове, плетат се завери и конспирации.

В същото време у нас пристигат рекорден брой бежанци и обикновени престъпници от различни континенти и чак в последните дни се забелязва някакво реално затягане на границите. Поне по статистика. Напрежението между българи и чужденци ескалира, криминалните случаи също. Полицията обаче е заета повече да охранява протестите и контрапротестите, отколкото да следи за спазването на законите. Показа мускули и възможности в случая "Вики", но по-скоро заради обществената реакция.

Така се създава благоприятна почва страната да бъде прегазена от кубинки, бръснати глави и криворазбран национализъм. Позабравените скинари също изпълзяха и бият наред, без да те питат дали си сириец, циганин или просто си ходил на солариум. С удобното извинение, че няма кой да ни защити от прииждащите "подчовеци", наглия цигански живот на гърба на хазната и модерните гейове.

Всеобщата омраза, добре подклаждана от политическата класа, е като хумус за родните националисти. Не тези на Сидеров, те отдавна са бита карта в тези среди дори само заради негласната подкрепа на ДПС и БСП.

Роди се и нова формация - Националистическа партия на България, която в момента набира сили с познат популизъм. Нищо чудно обаче да намери достатъчен брой последователи в разградена България и да стане еквивалент на гръцката "Златна зора". Но за разлика от съседите, тук едва ли ще я обявим извън закона. Защото ако влезе в парламента, всеки глас е важен. Справка - Волен.
   
Друг познат герой от тези среди - Боян Расате, също се активизира и вече е чест гост в тв студията.

Днес председателят на националистическата формация "Национално единство" дори се похвали в ефира на TV7, че получил разрешение от СДВР да организира граждански патрули. Щели да наблюдават и да следят за нередности в столицата от следващата седмица. Симеон Костадинов от новосформираната НПБ пък добави, че те вече имат такива патрули. Нищо, че по закон такова чудо като "граждански патрули" не фигурира никъде.

Далеч съм от мисълта, че от полицията са издали подобно разрешение, защото за тях това ще е истинско самоубийство. Легитимни или не, националистите вече "ни пазят".

Пази, Боже, трябва да възкликнем и да вземем мерки, преди да е станало късно. Защото за нашата сигурност ще се грижат хора, за които е въпрос на чест да набият някоя "чернилка", циганин или обратен. Ще има и ответни реакции, което значи само едно - в полицейските хроники ще има все повече кръв.

В социалните мрежи снимка на набит протестиращ се споделя със светкавична бързина и хиляди пъти. За жертвите на ксенофобията почти нищо. Сякаш не съществуват. За тях са полицейските хроники, които подминаваме с безразличие. Проблемът е сериозен, но никой не му обръща внимание. А може би ни е страх?

Всички актуални политически партии също са си заровили главата в пясъка, което е нелогично. Защото националистическите партии тепърва ще им изяждат гласовете на бъдещи избори. Или и те са застинали от страх, или в момента им е угодно от време на време да лицемерничим и да се възмущаваме от някой криминален случай. С поведението си разпалват ксенофобията, дават шанс на разни елементи да деребействат и да се изживяват над закона. Никой не го интересува съдбата на битите и техните близки, независимо дали са българи, сирийци, африканци. Техните истории минават и заминават на фона на песни като "Пацо в Дупница" или римите на рапъра социалист Мишо Шамара. Дневният ни ред е да псуваме тези, които са се окупирали във властта, опозицията със същото ДНК, да задаваме въпроса "КОЙ?", при положение че много добре знаем отговора. А всъщност има ли значение, след като ни е страх да излезем вечер на разходка?

Кубинките идват... Надеждата остава в полицията, като представител на държавността да спре в зародиш техния марш. Има далеч по-големи проблеми от това да се изведат някакви хора от парламента, които по стечение на обстоятелствата са станали депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: националистибежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
48
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Само национализма може да оправи България в момента. Разберете, че срещу крайната мизерия, в която родината ни се намира, трябват крайни мерки.
29
5
 
19
 
! Отговори
boza преди 10 години
mozhe na njakoi da im izglezhdam neaktualen , ama po-dobre Bulgarska NSDAP , otkolkoto tezi politicheski bokluci , deto me luzhat veche 24 godini.
28
4
 
17
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Моята чест се нарича вярност
27
8
 
24
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Писателчето нещо против националсоциализма ли имаш?Аз нямам аз го подкрепям.Sieg Heil.
26
2
 
5
 
! Отговори
boza преди 10 години
Sustoto , ama absolyutno sustoto e bilo v Deutschland prez 1933 god.
25
7
 
32
 
! Отговори
SAUER преди 10 години
На всяко ***-турско и друго *** дупе трябва да има отпечатък от кубинка. :)
24
13
 
16
 
! Отговори
Сърмата Хари преди 10 години
Атакистче, колко ти плащат да пишеш шизофрении тука ?
23
31
 
16
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Много хубава статия, поздравявам dnes.bg за нея! Те написаха истината и напълно съм съгласен с това. Точно на това мнение съм, няма какво повече да коментирам.
22
9
 
9
 
! Отговори
Куку преди 10 години
Юруш!Доброволни Отряди на Трудещите се на социалистическа атака за права и свободи!Машалла!
21
5
 
15
 
! Отговори
въх преди 10 години
Евала, само така! Давайте смело za kleta majka Balgarija!
20
8
 
3
 
! Отговори
CS преди 10 години
Атакист Mi zatova 6te otidete pri Putin va6iq stojer na kompartiqta :) tam 6te vi priemat ili pri Dogan v Saraite .
19
10
 
25
 
! Отговори
Ot Hamburg преди 10 години
Podkrepa za novata partia
18
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Samo Nacionalisti Mogat da spasiat BG,
17
3
 
7
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
do 18Бе ние отидохме в Брюксел, ама някои хора нямаха ТОПКИ за да ни приемат. Не знам за какви и за кои топки пред и в Брюксел по-нагледно да ти го кажа!
16
5
 
12
 
! Отговори
CS преди 10 години
Атакист Men Ataka e edin tumor na prehoda suzdaden ot DC i DPS .Neslu4anio i programata im e pulen *** nqmat eksperten potencial nikakv .Samo rpazni prikazaki za glupacite , a deistviqta im govorqt dostatu4no .Nacionalist e da ima6 topki ,kakto pred Evropa taka i pred Rusiq , a ne da krakq6 sre6tu ednite da se klani6 na drugite .Uprqvlavate zaedno s nai gnusni parti na prehoda BSP i <DPS .
15
4
 
33
 
! Отговори
4321 преди 10 години
България отново е на ръба на гражданска война, както през 1990-та при Луканов, 92-94-та при Беров и 96-97 при Виденов. Не си правете илюзии обаче, че това се случва спонтанно и неорганизирано - генералските кръгове от ДС са го предвидили и това. За нас родените след 90-те БСП организират повторение на това което се случи година-две преди да се родим. Този път обаче се надявам плановете им да не се осъществят и да си отидат с камъни, както подобава!
14
9
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Позабравените скинари също изпълзяха и бият наред, без да те питат дали си сириец, *** или просто си ходил на солариум. С удобното извинение, че няма кой да ни защити от прииждащите "***", наглия *** живот на гърба на хазната и модерните гейове. ---------------------------------------------------------Прави са скинарите. На 100% .
13
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Криворазбран национализъм" - хах, що за глупост - национализмът винаги е бил основан върхи расизъм и ксенофобия, то е като гангрена - или я изрязваш или умираш. Ама националистите са драги на властващите - те (нацитата) хем легитимират идеята за необходимост от държава, хем отклоняват вниманието на доста хора от истинските социални проблеми .
12
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Популисти като този аФтор пишат за популизъм. Това е част от дългогодишната пропаганда, щом се заговори за защита на границите и суверенитета веднага трябва да светне червената лампа: "Вижте как някакви лоши хора заплашват хубавата ни демокрация. Те трябва да са не много в час, за да говорят подобни неща." Познавам хора от НПБ, там има хора с научни титли (но заслужени, не взети поради други заслуги), т.е. невписващи се в клишетата за националистите, които групи антибългари се опитват да наложат
11
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАДЕСА ЛЬОХМАНИТЕ ОТ НААКА ИЛИ СЕ ПРИГОТВЯТ ДА ПОСРЕЩАТ СКЪПИ ГОСТИ УТРЕ СЛЕД МИТИНГА ЩЕ ИМ ГОСТУВАТ ОТ КЪРДЖАЛИ,ХАСКОВО ТА ЧАК И ОТ АНАДОЛА.ЩЕ ИМА И МАЛКО РОМИ НО ВОЛЕН СЕ Е ПРИГОТВИЛ.