С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче

Асланов пред Dnes.bg: И ромска махала ще се обяви, че е от Чикаго
Обновена: 30 яну 2014 22:12 | 30 яну 2014 19:49, Камелия Цветанова
250
С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче
Росен Плевнелиев прави услуга на ГЕРБ, укори го социологът Юрий Асланов

Президентът Росен Плевнелиев се опитва по някакъв начин да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс, за да услужи на своите „политически приятели от ГЕРБ“, смята социологът Юрий Асланов.

„Точно пряко неговите предложения за референдум ги чух предната вечер от устата на Цецка Цачева, а на  следващия ден той ги облече официално“, коментира  Асланов пред Dnes. bg инициативата на държавния за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Още по темата
Плевнелиев призова да се проведе допитване, на което да се чуе гласът на хората за това дали да има мажоритарен избор на част от народните представители, задължително гласуване и електронен вот.

Според Асланов експертният дебат и по трите въпроса вече е бил направен и се е получило обществено съгласие за избирателна система.

Той коментира, че по принцип мажоритарните избори ограничават политическото представителство.

„Трябва предварително и ясно да кажем на „зелените“, на реформаторите, на „България без цензура“, че ако сменим системата, те няма да имат депутат. В Англия  няма „зелени“ в парламента, защото има мажоритарна система, а тя по принцип толерира големите партии. В България при мажоритарна система ще има три партии в парламента, нещо срещу което много дълго гражданският сектор се бореше и искаше да наложи по-достъпни правила, за да могат повече формации да са представени в НС“, разясни социологът.

В същото време той обясни, че при мажоритарна система заради по-малката представителност на партии в парламента, ще се създадат стабилни мнозинства и няма да има коалиции.

Той припомни, че вече имаме опит през 2009 г. с един такъв експеримент, който не доведе до нищо и вече никой дори не помни имената на мажоритарно избраните депутати.

Освен това въвеждането на мажоритарно гласуване изисква дълъг, експертен дебат за това как да стане разпределението с порпорционално избраните депутати, за да е справедливо.

„Ако обаче приемем, че този дебат е отворен, ако ще ходим на референдум, трябва да има напълно изчистена формулировка за всичко това, а сега парламентът не е удачно да дебатира въпроса, вместо да си гледа Изборния кодекс, защото през май е евровотът“, заяви Асланов.

Той се обяви и против идеята за задължителното гласуване, както и против електронното.

"Електронното гласуване не означава вот по интернет, то е дистанционно. По определението на Конституционния съд електронното гласуване е забранено сега, защото държавата няма контрол върху идентификацията на избирателите. Една ромска махала може да си гласува тук и да се представи, че от Чикаго“, добави Асланов. 

„Така че може свинското кебапче да се превърне в електронно кебапче, защото не знаем кой стои зад компютъра и си гласува“, коментира още той.

По думите му много държави са се отказали от електронното гласуван, в това число почти всички европейски страни, заради възможността за силно манипулиране на избора и много внимателно трябва да се подходи към въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
20
 
! Отговори
Социолози преди 10 години
Само комунисти и турци скочиха срещу задължителното гласуване. Защо ли? Гърция, която е най-старата демокрация, защо има задължително гласуване? Айде, умиращ български народе, продължавай да умираш и да изчезваш.
145
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоа политолог, защо имам чувството, че се вживява на жрец от средновековието и си мисли, че е най-умния на племето!!!! Алоооо, племето живее в 21 век аланколуууууу.....
144
12
 
4
 
! Отговори
Аристотел преди 10 години
Ще цитирам Аристотел и посочената от него клетва на олигарха в Политика.,,Обещавам да бъда враг на народа и да направя всичко възможно да му дам лош съветТака че нищо ново , като се има предвид връзката на Президента с Прокопиев , олигарсите и фотоволтаичните милионери ограбващи народа.
143
4
 
10
 
! Отговори
Тоя Оня преди 10 години
Той припомни, че вече имаме опит през 2009 г. с един такъв експеримент, който не доведе до нищо и вече никой дори не помни имената на мажоритарно избраните депутати. Това точно вчера го каза и Мая Манолова в БТВ - предаването с Митко Цонев Пак ми намирисва на опорни точки, които се повтарят до откат.
142
2
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Стига глупости! Неграмотните не можели да гласуват по интернет. Те могат и да не могат, но гласа си знаят как да продадат. А тогава как ще докажеш, дали е продаден и как точно е продаден? Преброяването е друго - там кой има интерес да лъже?Колкото до електронния подпис и сигурността му - тези дни имаше цяла фирма открадната с откраднат електронен подпис. Да не говорим за електронното банкиране - годишно се крадат милиарди.
141
3
 
12
 
! Отговори
да бе да преди 10 години
След като има он лайн банкиране и сключване на сделки ,поръчване и доставка на стоки през интернет твърденията,че не било надеждно гласуването са нелепи.Асланов да го каже това на естонците,та да го обявят за смешника на годината!
140
4
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 години
Електронното гласуване ще доведе до това,че неграмотните няма да могат да гласуват.И правилно !Те знаят ли за кого гласуват или гласуват само за кебапчето и бирата?В страните дето се гласува електронно никой не раздава нито кебапчета,нито бира.А проблемът на политиците май е,че няма как да раздават кебапчета по електронен път.Само те се притесняват.След като се преброихме по интернет,гласуването би било много по лесно и удобно за хора дето не търсят кебапчета и бира!
139
6
 
15
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП_ДПС преди 10 години
Милиони хора по света извършват банкови сделки,преводи с електронен подпис,които струва около 20лв.на година,чрез електронната си поща,и милиони гласуват в много европейски държави електронно,ако не беше най сигурното дали банките и клиентите по цял свят биха се съгласили да извършват преводи и сделки онлайн,бе болшевико-анадолски пидали ааа или ревете орталъка,че ще ви отидат кибапчетата и бирата на вятъра...
138
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споменавайте по често Тиквата и Подсъдимия щото ще ги забравим
137
5
 
10
 
! Отговори
друг гласоподавател преди 10 години
"Електронното гласуване не означава вот по интернет, то е дистанционно. По определението на Конституционния съд електронното гласуване е забранено сега, защото държавата няма контрол върху идентификацията на избирателите. Една ромска махала може да си гласува тук и да се представи, че от Чикаго, добави Асланов....Смешнико Асланов! Ти така, нещо за IP адрес да си чувал, а?Ще браниш с нокти и зъби комунистическото си "виме"! ;)Преброяването - достоверно он-лайн, гласуването - не! Така ли?
136
3
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 10 години
Значи проблема с безопасността и сигурността при гласуването,е при вас другари депутати няма никъде 100% сигурна с-*** за гласуване,защото вие другари депутати обикаляте махалите и си купувате *** г-ве.Но нас работещите над 1.5мил.българи не може да ни купите с"кебапче и бира",също и над 2.5милн.българи работещи в чужбина.Но с електронното гласуване давате още една възможност на работещите и инвалидите да гласуват от там където се намират.Но на вас това не ви изнася искате си кебачето и бира
135
2
 
2
 
! Отговори
до Винету преди 10 години
страшно блонди си бе, Винету...
134
3
 
22
 
! Отговори
Юрий Асланов преди 10 години
Анализаторът Юрий Асланов, който е и член на ръководството на БСП, се оказа единственият социолог с принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решение на комисията по досиетата.
133
0
 
19
 
! Отговори
социологът Юрий Асла преди 10 години
.......бащата на Сергей Станишев - Димитър Станишев, е осиновил Юрий Асланов през 1976 година, след смъртта на биологичния му баща - Леон Асланов, виден евреин и активен партиен функционер. По-късно, през 1985 година Асланов попада в полезрението на РУМНО. Една година по-късно той е вербуван като сътрудник, с псевдонима Виктор. За съжаление се оказва неблагонадежден за работата, с която бил натоварен и това е причината той да бъде свален от отчет в службите през 1988 година.
132
11
 
5
 
! Отговори
винету преди 10 години
Аз имам много приятели във фейсбук, не ги познавам,ама им знам телефонитеТо по интернет е най-сигурноНяма нужда да се ходи до ромската махла,може и самиска- гласуваме от тяхно имеСъщо и в домовете за умствено изостанали ще има компютър пред всеки пациент, също и болните в кома ще отворят очи, ще гласуват -другаря племнелиев щом го иска-това всобщо и задължително гласуване.стига демокрация,стига глезотии
131
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
_seriouslyforreal/funny/a-very-accurate-horoscope-for-the-year-2014-very-spooky/
130
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** *** е този!!!
129
3
 
18
 
! Отговори
прав си преди 10 години
Не само БСП и ДПС скокнаха, скокна и Атака, които уж бяха за задължителни избори, в сутрешният блок гледах и дон Цеци/Ц.Кънчв/, *** тартор, и той се пенеше срещу референдума. *** полудяват като си помислят, че може да им се изплъзне властта. Съскат като настъпана котка.
128
6
 
30
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Честна дума, досега не осъзнавах важността на предложението на Плевнелиев, ама щом червените рипат толкоз, барабар с ДПС-то, явно предложението е нещо много хубаво! Чак им се кефя - като Морозов на амбразурата скочиха да бранят интересите си и да плюят по предложението за референдум! Страх ги тресе отвсякъде. Сега новата опорна точка е, че видите ли ние не искаме като по Живково време да ходим под строй на избори -да, но не искаме и с купени *** и изселнически гласове да подменят вота ни!!!
127
1
 
17
 
! Отговори
Ей оли преди 10 години
Юрий Асланов преди да си изказва субективното мнение защо не ни се представи КОЙ Е, а именно - ОСИНОВЕН БРАТ НА СТАНИШЕВ!!! докога подобни заинтерисувани от властта другари ще ни МАНИПУЛИРАТ!!! Писна ми от олигофренските ви опорни точки, знам че за *** ни смятате щом ви търпим, ама ще му падне на някой пердето накрая и ще хвърчат депутатски фоерверки накрая