Башар Асад - новият стар президент на Сирия

Бягството не е вариант за сирийския лидер
30 май 2014 19:39,
143
Башар Асад - новият стар президент на Сирия
Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад, който със сигурност ще спечели организираните от него на 3 юни президентски избори, е убеден, че е спасил режима си, изправен пред въстание и исканията както на западни, така и на арабски страни да напусне поста.

"Той е убеден, че е единственият ръководител на арабска страна, останал начело на страната си, противно на тенденцията в района. Като произвежда тези избори, както е по план, той иска да покаже, че е гарант на институциите, които неговите противници искат да разрушат", обяснява пред АФП един от сътрудниците му.

Този 48-годишен политик, офталмолог по професия, наследи през 2000 г. баща си Хафез Асад, починал, след като 30 години ръководеше страната с желязна ръка. Башар Асад много пъти е казвал, че няма да се откаже от контрола, независимо от цената.

Изправен пред събития, започнали като мирно въстание през март 2011 г. в зората на Арабската пролет, човекът, когото представяха като "модерен лидер", избра да реагира с кървави репресии. По време на това въстание, което прерасна във въоръжено и взе повече от 162 хиляди жертви, той стана още по-неотстъпчив.

Учтив и спокоен при общуване, зад усмивката му прозира непоклатима решителност и непреклонна воля да смаже въстанието, което приписва на "терористични групировки, манипулирани от чужбина".

Ръководител на Баас, партията на арабското възраждане, иска да представи революцията срещу своя режим като заговор, замислен от Запада и страните от Залива, за да прекъснат "веригата на съпротивата" срещу Израел, от която той твърди, че е брънка.

"Бягството не е вариант"

"Бягството не е вариант. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият ми сценарий от началото на кризата", сподели Асад през януари пред АФП. Въпреки войната той живее в Дамаск с жена си и трите си деца. Когато Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека го обвинява и казва, че носи "отговорност за престъпления срещу човечеството и военни престъпления", Асад се прави, че не е чул.

Той уверява, че страната му не е извършила "никакви кланета" по време на конфликта, но обвинява бунтовниците, че ги извършват "навсякъде".

Дори в края на август 2013 г., когато бе изправен пред заплахата от чуждестранна военна намеса в Сирия, той демонстрира спокойствие, приемайки чуждестранни журналисти. Един от съветниците му уверява, че Асад никога не се е съмнявал в победата си. "Той ми повдигна духа на няколко пъти и ме увери, че в края на пътя ни чака победа".

Плодовете на съюзите

За Волкер Пертес, директор на германския Институт за международни отношения и сигурност, "е ясно, че Асад е укрепил положението си и тези избори се произвеждат, за да покажат, че той държи регионите под свой контрол".

Тези избори, на теория първите от повече от половин век, бяха окачествени като "фарс" от опозицията и Запада, бяха критикувани от генералния секретар на ООН. Но сирийският президент вярва, че това допитване до народа се провежда в правилния момент, като обяснява, че има "обрат в кризата както на военно ниво, така и на политическо" със споразуменията за сигурността между бунтовниците и армията. Защото Башар Асад върви по стъпките на баща си. Той се опира на съюзите, сключени от Хафез - с Русия от 70-те години на 20-и век; с Иран през 80-те години, когато Сирия беше единствената арабска страна, подкрепила Техеран във войната му срещу Ирак; и с ливанското шиитско движение Хизбула.

"Днес той бере плодовете на тези съюзи", уверява Сухаил Белхадж, автор на "Сирия на Башар Асад, анатомия на един авторитарен режим" и изследовател от Женевския институт за международни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТУКА САМИ *** АЛГАФАРИ ЛИ ПИШЕ
102
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 116А Бардака Обамов изби досега поне 100 000 души в Близкия изток откакто е президент. За него колко години присъда казваш трябва???????????
101
37
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Норвешки гражданин уби 90 осъден 21 на години асад изБи хиляди ще лежи няколко повече
100
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 114Аз съм гледал интервюта с Асад. Много начетен.
99
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асад е велик държавник! Успех!Такива лидери трябват на света!
98
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако, Аллах е с Башар Асад тежко им, на противниците му
97
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"организираните от него избори"???? и е убеден,че е спасил режима си????......мръсни лъзчи сте всички медии
96
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 9 години
От както се появи така наречената демократична журналистика и по нашите земи,основно само с лошите новини който са основни(явно е с цел),има и такива които трябва да ни убеждават в едно или друго,като тояе тиранин оня терорист третия е комунист и т.н. и т.н. а реално всичко това идва от пресата аз лично като отворя малко истински книжки и икономически справки виждам друго,все пак хората си имат глави на рамената да се оправят сами защо винаги САЩ трябва да се меси и после да ни убеждава в друго
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 109Поради липса на аргументи стигна и до този логичен свой жалък коментар!Кеф ми е да го набивам с АРГУМЕНТИ на такива скапаняци като теб!
94
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
108 Толкова си зажмудзан горкия , че няма как да ти се обясни , продължавай да си гласуваш 15/15 и не се оплаквай
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 106Що се отдръпнал американеца от брега на Сирия че нещо не разбрах???? Заради превеса на ислямистите? За какъв превес на ислямистите говориш, бе *** ***? За тия терористи платени от Вашингтон да избиват мирно сирийско население и да го пишат на сметката на армията на Асад? За този превес ли ми говориш, бе смешен умрял нещастен ***? *** жалкия тип!
92
11
 
7
 
! Отговори
ПСПК преди 9 години
63 - Историята доказва, че за предпочитане е било в покрайнините на Турция, отколкото в покрайнините на Русия.72 - Няма такова нещо. Плюс това е имало десятък (10%) а не като сега ДДС (20%).... И за 500 години са оставили всеки да си вярва в каквото си иска. 83 - Когато пишете за Турското робство забравяте , че 500 г на практика българина не е воювал , единствено чрез кръвния данък ... Този пич избива форума!!! Така се громи противна Русия! Слагайте му ++++ :))))
91
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
104 С какви факти бе смотльо , ще уплаши някого това старо корито , скапан пубер , това не са ти компютърните игри , това че Запада се одръпна от Сирия има съвсем други причини и най вече заради превеса на ислямистите , ако мислиш че някой се уплашил от руското старо желязо.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ви завра скапаната реклама на мегле в на майка ви у пу.ката! Вие *** ли сте бе? Разбирам да има реклами, ама да ми пускате и глас на реклама без да искам- насрахте се!
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Путин спас не только Сирию, но и весь Ближний Восток, когда Россия использовала право вето в Совбезе ООН в четвртый раз против очередной антисирийской резолюции. Об этом заявил президент Сирии Башар Асад во время встречи с российским вице-премьером Дмитрием Рогозиным, передат ИТАР-ТАСС. Ему удалось повысить роль России на международной арене даже до более значимого уровня, чем занимал СССР
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 97Кой трепе народа си бе, ***? Платените терористи спонсорирани от бюджета на Пентагона май, а?
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сирия, Иран, Судан, Северна Корея, Венецуела, Куба - Оста на Съпротивата тепърва ще расте.
86
0
 
10
 
! Отговори
73634 преди 9 години
youtube/watch?v=-Ut1qSStj88Как Турция ни изпраща джихадистите Published on Oct 31, 2013Във видеото един глас казва ясно, че именно турската полиция ни изпраща джихадистите -- т.е. самата държава Турция. Нашите граничари залавят групи талибани на турска територия, обаждат се на турските власти, но те не идват да приберат джихадистите. Нали идеята е при следващия им опит нашите да не успеят да ги хванат. С цялата си наглост турците не приемат да им върнем стъпилите на наша терит
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти да не си тетката на Волен от телевизия Алфа-------------------А ти да не си някоя НПО ***, която обслужва орално ***, които прекосяват границата?
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Епидемия от опасни болести,заради бежанците у нас!Опасни и смъртоносни болести като детския паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш може да се върнат у нас, след като са били изкоренени. За това предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от в. Преса. Опасността от полиомиелит идва от бежанци. Последният случай на детски паралич в страната е бил регистриран през 2002 г