Марихуана ООД: Бизнесът зад напушването

Историята на Борис, който е дилър повече от 8 години
Обновена: 31 мар 2015 14:42 | 30 мар 2015 15:30,
241
Марихуана ООД: Бизнесът зад напушването
Снимка: Reuters, архив

Борис* е на 25. Добре сложен, усмихнат, с отнесен поглед, сякаш не е тук напълно, сякаш не те слуша достатъчно. Работи в голяма компания и гради кариера. Справя се бързо и лесно изминава стъпките във фирмената йерархия. През деня общува с клиенти, води дълги разговори по телефона, пътува...

С падането на нощта Борис умело заменя бизнес разговора с: "Ало, къде си брат? Да се видим за 5-6 минути?" Защото Борис е дилър на марихуана.

Прави го от 17 годишен. Всичко тръгнало след като започнал да пуши трева и му харесало.

"Даваше ми усещането, че в този момент съществуваме само аз и моите приятели. Смеехме се на глупости, но беше забавно и отпускащо. Ефектът отминаваше и се прибирах в къщи без да ми личи. На другия ден обаче исках чувството да се върне", започва разказа си той.

Затова става редовен клиент. Започва да си купува все по-големи количества, за да му излиза по-изгодно. Тревата, която намира е качествена и все повече хора от компанията се обръщат към него, за да им набавя.

"Осъзнах, че ако започна да им я продавам на малко по-висока цена, тази, която аз пуша, ще ми излиза без пари".

Изкушен от мисълта, че далаверата си струва, започва да купува повече и да я продава само на приятели.

Такава е схемата му и до днес. Не смее да рискува, тъй като с годините се е научил, че има шепа хора, на които може да вярва.

Питам го как се прави поръчката. Отговаря ми, че хората му си знаят работата. За да си поръчат 2-3 грама по телефона му казват например, че искат да се видят за 2-3 минути. Различните клиенти му намекват за покупката с различни примери и заигравки.

В случая, минутите са грамажите, те могат да варират в зависимост от клиента. Често има и хора, на които дава стока, но плащат по-късно.

"Да знаеш, че съм ти оправил сметката в заведението от онази вечер. Платих 20 лева, ама ще ми ги дадеш като се видим", казва Борис, за да се разберат кой колко има да плаща.

Когато има нова стока, често звъни сам на най-редовните си клиенти. "Да знаеш до нас каква пицария отвориха! Страшна е, трябва да я пробваме!" казва той и индикира, че му е попаднало нещо добро, което "хваща".

Прекъсвам го с въпроса защо. Защо му е, след като има работа и печели добре.

"Правя го от твърде много време. Това за мен е начин на живот. А и аз самият пуша всеки ден. Това е затворена система. Удовлетворявам собствените си нужди. Дава ми чувство на свобода. През целия ден съм залят от информация, която трябва бързо да обработя. Това ме изморява, най-вече психически. Прибирам се и запалвам. Така мозъкът ми си почива. Едни хора пият, други гълтат хапчета, трети пушат цигари. Аз пуша марихуана. И всъщност, не намирам нищо лошо в това", настоява Борис.

Раказва ми, че грам в София върви около 25 лева. За по-голямо количество цената пада, а за редовни клиенти, които купуват повече, грамът може да падне и до 16 лева.

Борис си има територия. Работи само в квартала си и кара клиентите да ходят до там. Старае се да не привлича внимание около жилището си, но в същото време работи около него. Крие готови пакети навън. Така се предпазва, ако полицията нахлуе у тях.

Ядосан от хорската нагласа и представа за тревата споделя, че според него обществото я е демонизирало прекалено много.

"Марихуаната е обикновено растение, идващо от природата. Пуши се от хилядолетия. В историята не е записан нито един смъртен случай от употребата му. Което не можем да кажем за алкохола, например. Пияните хора стават агресивни, бият се, чупят, викат, самоубиват се. Напушеният човек е спокоен, то е в мир със себе си. Ние се събираме, смеем се и говорим. Толкова ли ужасяващо звучи?", категоричен е той.

Защо не е легална тогава?, питам аз.

"В този бизнес са замесени прекалено големи интереси. Ако беше легална, вие щяхте да си я купувате опакована, с етикетче за максимум 2-3 лева грама. Това е растение, което изисква малка инвестиция, по-скоро повече подготовка. Ако я имате, успешно може да си я отгледате у дома. Всъщност, сега вие плащате за риска, който аз поемам, който всички в този бизнес поемат. Замислете се, явно някой иска това да не ви излезе евтино..."

И добавя: "На кутията с цигари пише, че те ви убиват, но все пак се продават навсякъде. Не ви ли се струва лицемерно? Просто тютюнът носи огромни суми пари, защото хората го консумират в доста по-големи количества. Пушачите купуват средно по една кутия на ден. При марихуаната ви стига една цигара, на някои хора дори една дръпка на ден. Доста по-неизгодно е от бизнеса с тютюна. Затова някои хора предпочитат да ви я продаваме на черно", завършва дилърът и не иска да коментира повече темата.

Борис ме оставя с дилемата кой всъщност е прав. Има ли справедливост, когато пушач умира от рак на белия дроб? Има ли наказание за тютюневата компания, която му продава цигарите? Спират ли продажбата на алкохол когато пиян блъсне дете и го убие на място?

Кой всъщност е чудовището срещу което се борим? Борис, който споделя цигарата марихуана с приятели или легалните за държавата ни производители, които затварят очи, печелят пари и газят трупове. Оставям избора на вас. Но все пак не забравяйте, че кошмарите на чудовищата са пълни с хора...

*Името Борис е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
4
 
! Отговори
bezimen преди 9 години
Само ми е интересно ако криминализират алкохола, колко хора от тук ще почнат да го защитават, колко е полезен, как успокоява, как помага срещу грип, все глупости, но те ще си ги вярват, после ще почнат да протестират как някой ще им забранява да пият, това си е тяхно право и те вредят или помагат само на себе си. После яростно ще отричат, за смъртните случаи на пътя от алкохол, за побоищата от алкохол, за церозите от алкохол и ще наричат другите заблудени провокароти, наркомани...
165
8
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Добре хора,нормално ли е да се напуши някой,да прегази някой с колата си и да се смее над прегазеният?И тая ли гадост намерихте да рекламирате?Дрогата е полезна само за дилърите защото само те печелят от нея.Отглеждат,смилат тревната маса с фуражомелка и продават.Печалби баснословни.Но откога и журналистите станахте съучастници в тая далавера?
164
9
 
7
 
! Отговори
Викинг преди 9 години
тук пишещите и четящите в тази дискусия, естествено повечето пафкатори - демек простичко казано зависими от тревичката са повече и е безмислено да ви чета простотиите ! Ходете се друсайте наволя и си пафкайте отровата, после като мине време ще се видите на какво ще заприличате..., дано само деца не четат вашите еуфорични писания. Айде бегайте да си записвате места в коомуните.....
163
9
 
8
 
! Отговори
да ама не! преди 9 години
Първо пушиш и се смееш,после се смееш и без да пушиш и в един момент те водят на психиатър и той казва,че си имал шизофрения.И така оставаш без работа,семейство,пиеш хапчета от които спиш 16 часа на ден.Ако не ги пиеш-подивяваш.И така някой изкарва 2 заплати от марихуаната и е доволен,А този който пуши-прецакан и то завинаги!Дрогата е супер само за дилърите-смъркачите са прецакани.Това е системата.И че е така е ясно от 25 години и пак я рекламират тая трева.Поуката-не се прецаквай сам-не пуши!
162
2
 
6
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Има около 2 поколения хора, които са се поддали на правителствената и корпоративната пропаганда за канабиса започнала преди 100 години с цел поредния егоистичен *** живял на тази планета да бъде облагодетелстван по различни начини, те определено ще продължават да оказват съпротивление на онези, които вече знаят истината за растението, както и за системата като цяло, но постепенно нещата ще си дойдат на мястото и човека ще се освободи от глупавите предразсъдъци и погрешните вярвания :D
161
5
 
4
 
! Отговори
Бай Брадър преди 9 години
Статията е малко наивна и не представя нещата обективно. Твърденията във форума обаче са доста по-наивни. Да наречеш марихуаната стъпка към хероина е като да наречеш бирата стъпка към алкохолизма - т.е. причинно-следствената връзка е еднопосочна. Да, може всички зависими от хероин да започват на трева (което вероятно не е вярно, но да допуснем че е), но това не означава че всеки дето пуши трева ще мине на хероин.
160
6
 
2
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Стига сте вярвали, че марихуаната е портал към по-тежките наркотици, по тази логика се тръгва от алкохола, човек който посяга към тежките наркотици е човек със слаба психика и изпълнен с проблеми живот, който има нужда да се стегне, уверените и умеещите да се контролират си пушат чат-пат и толкоз, някои даже не пипат друго. Не знаете какви възможности отваря в съзнанието ти, стига да я ползваш по този начин, може да изградите каквито си искате невронни мрежи в мозъка си по-лесно, самолечение чак
159
9
 
6
 
! Отговори
цензуриран преди 9 години
Първо - не цензурирайте писанията ! Твърдо против марихуаната ! От там се почва от марихуаната към хероина. Не подбирайте само определени писания в полза на марихуаната !
158
7
 
8
 
! Отговори
hristo преди 9 години
Аз съм за марихуаната но не и за дилърите . нека я легализират !
157
5
 
10
 
! Отговори
Nikcho преди 9 години
До хахаНе ме интересува Холандия, интересуваме България! И тук е забранено да се продава алкохол и цигари на непълнолетни, но на всякъде се продава. На ясно съм, че много трева се пуши. За мен проблемът е, че крачката от тревата към твърдите наркотици е много малка! А статията, е вдъхновение, за тези които все още не са започнали с употребата и продажбата на трева, да започнат! Защото. Човекът който денем работи, а вечер пласира, е изкаран като някакъв герой и свръх преуспял!?
156
0
 
7
 
! Отговори
Благодаря преди 9 години
С удоволствие прочетох, как едно момче завършило с отличен успех професионална гимназия, намерило си веднага работа като стругар и се чувства оценено. Заплатата му стига. Такива примери бол. Или, о-о-о, май се обърках, тарикатче станало, няма проблеми, работи в яка компания и прави по некой лев от общополезни дейности. Новото време. Пък и кой го знае какво е учило.
155
2
 
3
 
! Отговори
kiko machete преди 9 години
Hora...hora! Bylgari i mladi bylgarcheta! Zashto vinagi opravdavate loshoto sys neshto po-losho! Zashto opravdavate pusheneto na treva s pusheneto na cigari...ili pieneto ili vse vredni raboti. Boris ako e tolkova napregnat miliq...mi da ide da poti4a v parka da posportuva (shte te otpusne i razsee) Az syshto pusha i 70% ot poznatite mi si pushat kogato im skimne bez osobenno pritesnenie ot policaite,koito i te si pushvat kat svalqt uniformata btw Alkohola i cigarite sa legalizirana otrova!!!!
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стоят трима пред врата на апартамент - вътре се вихри люто парти. звънят, звънят, никой не отваря. първият на кокаин казва - дайте да изкъртим вратата и да влезем като диви вътре. вторият - на хероин, казва - а не може ли да се процедим като змии под вратата и незабелязано да влезем отстрани. а третият пушил марихуана - за какво ни е да влизаме? и тука си ни е добре.
153
3
 
4
 
! Отговори
Kriko преди 9 години
Трябва да узаконят пушенето на марихуана и легалните бърдаци със съответния закон и всеки да си плаща данъците , не. Всичко да е в сивия сектор. Така който иска да се напушва и който иска да боца млади каки . Всеки си има глава на раменете и да мисли , това е !!!
152
2
 
8
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Забравих да напиша, че даже цигари не пуша, но вкараха в затвора мой познат, който отглеждаше - не продаваше. Майка му беше болна от алцхаймер и това помагаше много. 6 годиники му лепнаха. Все едно е убил човек.
151
3
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Сложен казус - ако отвориш кутията на Пандора - ще се побългари всичко моментално. Ако говорим за легализация трябва да има стриктен контрол. В Австрия, например имаш право 3 растения да отглеждаш за лична употреба. Обаче - хванат ли те да продаваш - 5 години не ти мърдат.
150
2
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Помага и за много болести, чиито лекарства са доста скъпи. И вместо да се псуваме, че сме клоаката на еуропата - само се чудим с какво да се заядем. Една Холадния - плоска като тепсия - сравнете колко пари вкарва един жалък бурен в хазната. Канабисът е забранен от комунистите през 1946. Дотогава са го наричали "гръсти" и са го слагали и като подправка в храната. Даже Славейков има рецепти с канабис в готварската си книга.
149
3
 
5
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Най-смешното е, че има държавна субсидия за производство на промишлен коноп. От 45'та никой не се е занимавал. Защото, за да имаш разрешително трябва да се изследва мостра. А както се сещате - за да отгледаш готова мостра - трябва да имаш разрешително. Параграф 22. Иначе страшно здрави платове. България преди вв2 е била на 2ро място по производство на коноп. Униформите на немската армия са шити от наш коноп. Щяхме да се замеряме с пачки, а ние псуваме един скапан бурен. Помага и за много болести
148
8
 
9
 
! Отговори
бъдещ инженер преди 9 години
Забавлявам се да чета коментарите. Искам да ви светна в две истини, в качеството си на редовен пафкатор (вече 10 години). Първата е, че ние (*** безволеви наркомани) мечтаем за декриминализация, а не легализация. Нищо не ви говори първата думичка?Образовайте се, не е срамно. Втората истина се отнася към братята българи, които цъкате минусчета. Дори да отричате, вие я знаете - вашите деца, внуци, шефовете ви, приятелите, колегите... Хората, които виждате всеки ден. Всички вече пушат :-)
147
1
 
0
 
! Отговори
plm преди 9 години
Marijuana ♡