Поражението на Запада в Украйна

Контролираният антагонизъм устройва Путин
5 юни 2015 21:12, Елка Василева
341
Поражението на Запада в Украйна
Джон Кери и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Не беше изненада, че руският президент Владимир Путин зае твърда позиция в подкрепа на ФИФА след "наглия опит" на САЩ "да разпространят юрисдикцията си над други страни".

Институционализираната корупция е патент на Путин. Управителното тяло на световния футбол се превърна в почти перфектна илюстрация как функционира такава система – почти толкова съвършена, както хамелеонската Украйна по времето на сваленото от власт протеже на Путин - бившия президент Виктор Янукович, пише Роджър Коен във в. "Ню Йорк таймс".

Путин е обсебен от параноята за американското влияние. Той вижда навсякъде дългата ръка на САЩ, която действа срещу Русия и страните от бившата й империя. Така че действията на американското министерство на правосъдието срещу ФИФА напълно пасват на руската геостратегическа теория. (Освен това, разбира се, Путин се тревожи за руското домакинство на световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., и то с основание. Да се каже, че това събитие ще носи отгласи от Берлинската олимпиада през 1936 г., би било преувеличено, но не съвсем.)

Не е изненада, че много руски генерали и висши длъжностни лица дрънкат с ядрени оръжия, заплашвайки дори да затрият военноморския флот на бедна малка Дания. Те и не скриват, че са готови да защищават анексията на Крим (където Русия също така нагло разпространи юрисдикцията си) с всички оръжия в техния арсенал. Езикът на силата е онзи, който Путин разбира най-добре. Той знае колко неудобно се чувства Европа с тази лексика.

Всъщност няма други изненади. Путин се обърна срещу Запада, виждайки в опозицията си срещу него същността на своето управление, вместо в интеграцията като път към напредъка на Русия. Той избра да се посвети на подкупването на хора, като ги компрометира или заплашва.

Може би нещата започнаха от уличните протести в Москва в края на 2011 г. А може би от западното коварство в Либия в началото на същата година. Може би е усетил някакъв момент на американска слабост. Може би наистина чашата преля от изгонването чрез масово въстание на яко корумпирания Янукович в Украйна. А може би наяве излезе вътрешната същност на офицера от КГБ, копнежът по загубената империя.

В края на краищата причините остават на втори план зад реалността. А тя е, че Путин избра да разпали руския национализъм, насаждайки мита, че Западът обкръжава най-голямата страна в света. След няколко дни лидерите на страните от Г-7 ще се съберат без него. Руският президент вече нехае за правилата на този клуб. Контролираният антагонизъм го устройва повече.

Изминаха 15 месеца от анексията на Крим. Някои неща станаха ясни. Като цяло, те са обезпокоителни. На първо място колко слаба наистина бе американската реакция към заграбването от Москва на част от украинската територия и към разпалването от Русия на малка война в Източна Украйна, в която загинаха вече над 6000 души. САЩ дори не са страна по Минските споразумения - дълбоко порочна договорка да се "развърже" конфликтът, която прилича повече на средство той да бъде замразен.

Да, имаше изблици на възмущение от страна на Вашингтон. Да, държавният секретар Джон Кери отиде в Сочи миналия месец за разговори с Путин. Но фактът е, че в крайна сметка руската агресия бе посрещната с такава степен на американско неучастие, каквато би била немислима дори преди десетилетие. Последвалите след Минск преговори създават прецедент да се събират на една маса украински и руски представители наред с двама от отцепническите райони в Източна Украйна. Един срещу трима не е обещаваща формула за напредък.

Мястото на Америка бе заето от германския канцлер Ангела Меркел. Тя редовно говори с Путин. Тя откровено осъжда неговите действия. Без Германия въведените санкции срещу Русия не можеха да бъдат ефикасно координирани.

Но остава фундаментален проблем: следвоенна Германия по същество е пацифистка държава. Всяко споменаване на сила звучи почти като анатема за огромното мнозинство от германците. Въоръжаването на Украйна, за да се възстанови балансът на терена (и да се даде импулс на шансовете на дипломацията), естествено се отхвърля от Меркел.

Путин се опира именно на силата, за да постигне онова, което иска: разчленена и нежизнеспособна Украйна, лишена от амбициите си да живее по западен образец. В това е същността на руската победа и същността на провала на Берлин и на Вашингтон.

Битката за Украйна ще бъде дълга. Няма бързи решения на този етап. Демонстрацията на натовска решимост и на присъствие в Балтика, където три страни членки на алианса основателно се чувстват уязвими, е важна и трябва да бъде подкрепена.

Укрепването и реформирането на НАТО пред лицето на путиновите заплахи е от критично значение. Не може да има отслабване на санкциите срещу Русия, докато Украйна не възстанови контрола върху границите си. Чрез леви и десни партии - Сириза в Гърция, Националния фронт във Франция - Путин се опитва да отслаби Европейския съюз и Запада, доколкото се окаже възможно. Колебливостта не е отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Киевската хунта ще извърши малко "blow job", ще преглътне и скоро всички ще забравят за нея.
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРешение - #IgnoreRussia
99
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВсяка подобна "новина" за Русия е про-руска. В западната преса почти не се пише за Русия - в БГ всеки ден. Първата стъпка на хибридната война е да се ангажира социума и да му се внуши, какъв грандиозен конфликт има, който някак си пряко го засега и е време да вземем страна.
98
7
 
4
 
! Отговори
пуня преди 8 години
просто войната срещу тероризма се оказа недостатъчно доходоносна. русия изгуби източна европа. сащ и русия осъзнаха, че студената война е най-доброто нещо, някога случвало се на тези две кретенски империи. затова - ЕС, европайски въоръжени сили, независима Европа. трудна работа обаче..
97
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** както обикновено са завряни там, откъдето са излезли. Демек в кучешкия г***з.
96
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, толкова тъпо сорософилно изказване, дори платено отдавна не съм чувал!!!Ти била ли си в БЕДНА ДАНИЯ бе??? Ходи да видиш колко са бедни! Всички виждаме как американците въпреки, че направиха всичко по силите си да съсипят Русия, тя е на плюс и продължава да се развива! Колкото и коментари да изтриеш, при това съвсем в духа на демокрацията, няма да промениш нищо, а именно Крим е Русия и Русия спечели този рунд при това нокдаун!
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
226, нещастен гей си, нали? Ок, само не се изпущай, че смърди гадно.
94
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво днес.бг - ударихте дъното! Първа награда за руски *** сайт за 2015 за БГ! Сега, нека да се върнем на земята - Русия. Е. В. Пълна. Изолация. И. Така. Трябва. Да. Бъде.
93
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братска Русия е победител в Украйна! Ура!
92
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е писано, не с главата ,а с някои други части разположени отзад ,ниско. И *** и Пульо разбра че краварите отворили и устата си и *** си, да лапнат целият свят . С тази примитивна пропаганда,,***,, от преди 40 -50 години,във времето на комуникациите и Интернет,освен да се изложи като некадърна и получаваща парите напусто ,друго не може да се получи . Примитивно ,драга ,драги ,примитивно . Тези ,които плащат ,не виждат ли че парите им отиват на вятъра ?
91
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владимир Ленин обяви, че една страна може от феодализма да прескочи капитализма и да попадне направо в комунизма, докато неговия наследник Владимир Путин пък доказа, че Русия от капитализма може да се върне отново във феодализма.
90
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз нямам познат който да е дребен, бозав и с дръпнати очи...
89
0
 
7
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До До 200В българите има много славянско! Като цяло се подигравам на тез които в БГ са си сложили табелки "демократ"! Аз не мога въпреки толерантвостта си да се нареча такъв! Иначе проявявам разбиране към това всеки да се самоопределя -българин, славянин, македонец, тракиец, дори турчин! Защо ли? - Балканите са били и са кръстопът!
88
3
 
6
 
! Отговори
Do 197 преди 8 години
НИЕ ДА СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ ХХХХХХХХХХХХАХААААХАААААА НИЕ 24 ЧАСА ОЩЕ ПРЕДИ РУСНАЦИТЕ ДА РЕШАТ ДА НИ АТАКУВАТ СМЕ С ПРЕВРАТ В ПАРЛАМЕНТА И С НОВО ПРОРУСКО ПРАВИТЕЛСТВО КВИ ВОЙНИ КВИ ГЛУПОСТИ И ТО С ЛЮБЕЗНОТО СЪДЕЙСВИЕ ОТ ДАНС :-P
87
3
 
1
 
! Отговори
до 196 преди 8 години
Не си отивай, ще ни бъде тъжно без миризлив и прекалено разсширен ***
86
2
 
7
 
! Отговори
до 196 преди 8 години
На каква дрога сте днес,другарю ***?.
85
4
 
16
 
! Отговори
До 200 преди 8 години
Ненормалнико, драскай си в НПО-тата на Сорос и сборищата на USA ***.Щом натрапваш тази пропагандна глупост, която развиват напоследък враговете на България, а именно - че славяните не са българи, ти си луд за връзване!
84
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е обсебен от параноята за американското влияние. Той вижда навсякъде дългата ръка на САЩ, която действа срещу Русия----А защо не погледнете картата на света с отбелязани местоположенията на над 1700 американски военни бази плюс базите на НАТО?Тогава всичките тези пропагандни плямпаници, които ни пишете тука ще увехнат.Много ясно се вижда къде са базите.Още повече, като се сравни с базите на Русия, които са общо 3 на брой.Ясно се вижда, че не е параноя на Путин, а ясен поглед за света
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 173 от славянинГрадация - ром, българин, проатлантик, третополов, п.дал!пропуснал си атакиз накрая
82
4
 
10
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До 201 АнонименТц... ! Подмазването е при Боко Тиквата, в Русия е малко по друго! Тънка разлика, но съществена!