Слепи сме, Самуиле...

Политически и злобни храчки срещу собствената ни история
Обновена: 9 юни 2015 14:03 | 9 юни 2015 10:10, Александър Попов
361
Слепи сме, Самуиле...
Снимка: Булфото

Голям рев, голямо нещо около откриването на паметника на цар Самуил. За всеки паметник може да се каже и хубаво, и лошо, мненията могат да бъдат седем милиона. Критериите в изкуството са толкова разтегливи, че едва ли ще се съберат двама с едно мнение.

Още по темата

Но защо е това плюене и грозно грачене? Хора, това е паметник на една от най-силните ни исторически личности.

Най-хубавото е, че всички се хванаха за пустите му светещи очи. Дано и ние прогледнем, че става въпрос за велик български владетел. Цар, който ако беше жив днес, пак нямаше да му издържи сърцето.

Защото сме слепци за българската история, защото сме слепци без да сме участвали в битката при Ключ. Защото сме дребни душици, готови да се продатат за един продупчен лев, долар или рубла.

Истерията не е заради светещите очи на един паметник. Прави ли ви впечатление, че се говори предимно за мигане, форми и височина? Истерията е заради незадоволеността на дребни душици, които не са успели да заделят някой лев в джоба. Който и да беше авторът на паметника щеше да бъде оплют - и по финансова, и по политическа линия.

В центъра на София се извиси паметник на велик българин. Може главата му да е наведена под неправилен градус, очите му да светят, височината му да не е правилната, но е там. За да ни напомня, че България е имала царе, пред които трябва единствено да се преклоним. И да помним.

Не бил горд български цар, защото гледал надолу? А дали не гледа към нас, внуците на слепците, които сме слепци с отворени очи? Докога ще се търпи разни хора да определят с кого да се гордеем, какво трябва да бъде националното ни мислене, да потъпкваме историята си?

Различни хора се опитват да ни убедят, че Самуил е някакъв незначителен, при това забележете - губещ цар. Лузър, както биха възкликнали тийнейджърите.

Не, господа, Самуил е цар, който се е борел за независимостта на България срещу многократно превъзхождащата ни Византия. Нещо, което явно дразни мнозина, които се борят тази независимост днес да я няма. И да не ни се напомня за владетели, които са посветили живота си на това.

Да, не е само Самуил. В София трябва да има величествени паметници и на Аспарух, и на Борис, и на Симеон, и на Калоян... Ще съм щастлив, когато дойде моментът българските паметници да разрушат хегемонията на руските в центъра на София, защото имаме собствена история. Пък нека ни наричат националисти.

Други се притесниха, че се състезаваме с Македония. Хайде някой да посочи през последните 25 години кога историята ни е била използвана идеологически? Напротив, непрекъснато трябва да доказваме пред Европа и кого ли не, че историята на България се преиначава. 

Всъщност цялата олелия може и да се окаже полезна, защото в социалните мрежи текат едни големи вълнения. И няма как всичко да не достигне и до децата. А едно дете да прочете за царуването на Самуил ще е победа. Защото тези, които плюят по паметника, сигурно не са прочели и ред за комит Никола и комитопулите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: паметникСамуил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
14
 
! Отговори
CC преди 8 години
Като ви чета тук някои коментари, плюещи и обругаващи всичко, просто съжалявам че съм ви съвременник. Съжалявам че съм се родил във време на простащина, на отричане на всичко и то от хора невежи, мързеливи и завистливи, които нищо в живота си не са направили, само плюят това, което другите правят. Защо господ ме наказа да се родя в това време, а не тогава, във времето на истинските ХОРА, които са имали достойнство да се борят за България. Жалки сте, дали можете да се видите отстрани- митурки
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е че има много неграмотен народ. За тези, които не могат да четат - никой не е казал и дума против цар Самуил. Просто хората не искат да приемат паметника му като атракция със светещи очи.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
винаги съм се чудил какъв човек е този който стои зад негативните коментари и цъка минуси.. като какъв се самоопределя, в какво вярва, как изглежда? Защо се мрази толкова, и какъв е смисъла на съществуването му
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей.Историческият материализъм е станал по силен от диалектиката , от диалектическият материализъм.Това демократите , антикомунистите , капиталистите каква мутация са на Маркс и Енгелс.Народа семки няма да чопли пред този паметник , те каква тупурдия вдигат.Историческият шаманизъм трябва да се забрани със закон.де що глупаво и тъпо има днес се е хванало за историята и разтяга локуми , за да прикрие кражбата на милиони.
147
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мда... явно годините комунизъм са си казали думата. българите са доста промити щом вече собствените си царе не признават..може сега да има и официално изявление че българската държава е основана 1944.. кой знае.Лек ден, дупедавци!
146
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто е срамота. Направо като чета коментарите и ми се повдига. Комплексирани, зомбирани, със селски манталите и с нула процента грамотност. Това е населението на тая територия. Абе комплексари, как може да храните паметник бе. Вие по далече от селата си излизали ли сте някога бе? Най-старата държава в Европа направи един паметник на владетел и да го плуете и да се гаврите. Заслужавате си да сте дупката на Европа. След някоя година ще вдигнете паметник на Цар Киро балъци. Тогава ще ви е добре!!
145
6
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Чудесно е да има паметници на българските царе, все пак е част от историята ни и то такава с която да се гордеем.За съжаление този паметник специално не изглежда никак величаво. И когато се каже че изпълнението на нещо куца защо веднага скачате все едно самата личност е обидена. Поне за мен самия паметник е обида към цар Самуил.
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умна държава сега ще построи паметник на БЪЛГАРСКИЯ цар Самуил и в Албания, и на Преспанското езеро в Гърция. А скопяните да си гледат гипсовите отливки на армията за освобождение на косово, аце великиот, тито и хитре петрески, барабар с настрадин енвер ходжа :)
143
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срамота е, тази злоба хора ще ви изяде отвътре.Македонците и крепостта му пазят и него го тачат като техен, а вие ще се изядете.Казвам вие, защото аз не съм от вас, нищо ,че се пишете българи.Свети или не, това е авторското виждане, приемете го или не, но паметникът пред НДК не ви пречи 30 години, живеете с този символ на безумието и си траете, а тук Самуил ви бърка в здравето.Не уважавате нито автор, нито изкуство,плюнкоеди такива.
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Ловеч има малка алея с имена на космонавти и .......Най-големият паметник на Левски!Задължително, примерно в НИМ да се направи алея със статуи на Българските владетели от кан Аспарух до Цар Борис III. Може би и на Тодор Живков, най малкото защото, днес не можем да боядисаме това, което е построено при неговата диктатура!
141
1
 
2
 
! Отговори
РАД преди 8 години
До ШопТова беше велико! :):):)))
140
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
паметник на английските военни, загинали от чума при нахълтването им в България; паметник на руските летци бомбардирали Добруджа през 1917 г.; паметник на американските пилоти, избили 2000 цивилни в София, паметник на съветския окупатор от 1944 г.; новопостроени паметници на Афродита, Нике, Чунга Лунга и не знам си още кой. Древни 5000 г. тракийски светилища, невероятни прабългарски и раннослявянски храмове и поселища оставени да мухлясват. И някой мрънка заради паметник на български цар?
139
3
 
12
 
! Отговори
RAD преди 8 години
Статията онагледява в действителност какъв ни е проблемът! Комплексите, алчността и дребните боричкания! Браво на автора. Жалко, че мнозина тука отдолу пак се хванаха в какъв стил му бил жезълът, короната и пр. абсолютно дребнаво и комплексарско перчене!Намери се пак някакъв да хвали Русия и Путин (?!) при положение, че говорим за велик български владетел! Оня се хванал да ми хвали потомците на монголската Златна орда и после ми разправя,че сме се кланяли на ЕС!Слепци с очи! Това е !
138
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая статуя трябва да е във Велико Търново, щом софиянци толкова не помнят кой е Самуил!
137
1
 
6
 
! Отговори
до някой преди 8 години
пич, част от коментара ти ми харесва, обаче по времето на Цар Самуил, София, Варна са част от България, а Пловдив и Бургас са във Византия. всъщност след като руснаците избиват 60.000 българи и унищожават Плиска, цяла Североизточна България е обезлюдена и става лека плячка за Византия. Чест му прави на Самуил, че успява да отвоюва някои земи покрай Дунав и да задържи държавата за толкова години. А в Пловдив по принцип трябва да има паметници на владетели, които са го присъединили към България.
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващият паметник с ....хан Крум и отрязани светещи .. полу ...за несветещите...
135
1
 
20
 
! Отговори
СД преди 8 години
Нещата не са се променили! На всеки 100 българи има по един с едно око, другите са слепи!
134
5
 
5
 
! Отговори
me преди 8 години
Вчера специалисти обясниха как жезълът на паметника е византийски, как короната е унгарска, как мечът трябва да е сабя, как очите са копие на тези на Сефт.Т.е. говорим не само за кич и лош избор на владетел, говорим и за умишлено грешно пресъздаване на образа му. Т.е. дори да изключим дискусията около личността му, и да се опитаме да се зарадаваме на първият паметник на БГ владетел от много време, пак има исторически неточности и кич, които аз лично намирам за обидни и потенциално вредни.
133
7
 
17
 
! Отговори
някой преди 8 години
дайте то тоя паметник Пловдив , за за му се радваме и гордеем , къде сте го поставили в тая *** София , а и каква връзка има Самуил с ***
132
0
 
12
 
! Отговори
Sergo преди 8 години
Това трябва да е само началото на паметниците които ни липсват. Ако такъв паметник беше сложен в друга държава щехме да ахнеме и да викаме " Гледайте кво правят в европата", а сега ... плюем...е няма да има нация тук никога. Поне не Българска.