Няма съчувствие за Гърция. Няма парти – няма пари!

Обръгналите на кризи балтийци взимат в пъти по малки заплати
10 юли 2015 21:53,
203
Няма съчувствие за Гърция. Няма парти – няма пари!
Снимка: flickr

Съпротивата срещу каквито и да било допълнителни отстъпки за Гърция е особено силна в балтийските страни. След като преминаха през свои собствени кризисни ситуации, Естония, Латвия и Литва възприеха твърда линия.

Освен това техните народи трябва да се справят само с малка част от заплатите и пенсиите на гърците, коментира в свой анализ ДПА.

Гърция няма да може да разчита на никакво съчувствие от балтийските държави в спора за решаване на дълговата си криза. Литовската президентка Далия Грибаускайте каза нещата в прав текст: "Времето за парти за сметка на другите вече свърши за Гърция".

Още по темата

Естонският премиер Таави Рийвас също втвърди тона. "Реформите в Гърция остават неизбежни".

Не гръцкото "не" на референдума, предлагащ икономически реформи, вбеси Естония, Латвия и Литва - страни, които трябваше да взимат някои трудни политически решения и да понесат големи жертви, за да преодолеят икономическите си трудности. Останало им е съвсем малко състрадание към Гърция.

Точно като Гърция, балтийските страни трябваше да предприемат болезнени реформи, за да сложат ред в бюджетите си при финансовите кризи.

"Взехме редица предизвикателни и строги мерки и бързо приведохме финансите си отново в ред", разказва латвийският финансов министър Янис Рейрс. В края на 2008 година страната му бе на ръба на фалит. Оттогава държавният сектор бе орязан с 30%.

Само че бе платена висока цена - и бе понесена най-вече от хората, които пострадаха от драстични загуби на доходи, масови уволнения в държавния сектор, вдигане на данъците и съкращения на социалните придобивки.
В резултат на тежките мерки на икономии през 2009 и 2010 година трите балтийски държави със своите 7 милиона души население трябваше да се борят с най-дълбоката рецесия и най-високата безработица от всички страни членки на Европейския съюз.

За разлика от ситуацията в Гърция обаче сред народа едва се долавяха някакви шумни протести. Вместо това мнозина гласуваха с краката си и обърнаха гръб на домовете си.

До ден днешен балтийските страни страдат от последиците от емиграцията. И въпреки възобновеното нарастване на икономиката равнището на благоденствие остава под отчитаното в другите страни от еврозоната. Реалният брутен вътрешен продукт на глава от населението е едва 50% от средното за валутния съюз.

"За страна като Естония гръцката криза е по-проблемна, отколкото за Германия", каза неотдавна естонският президент Тоомас Хендрик Илвес в интервю за германския в. "Цайт".

Два пъти вече парламентът в Талин подкрепи помощни пакети за Гърция, макар средният доход в Естония да е с 10% под гръцката минимална заплата.

Статистиката на ЕС сочи, че балтийските народи на практика трябва да се справят само с частица от това, което гърците получават като заплати и пенсии. Дори и със съкращенията, предприети от Атина, в това отношение не се е променило много.

За да изкарват прехраната си, на много хора в балтийския регион им се наложи да се хванат на втора работа, а пенсионерите сега зависят повече от подкрепата на роднините си. Опасността за пенсионерите да изпадат в бедност през 2013 година бе осезаемо по-висока, отколкото в Гърция, според статистиката на Евростат.

Обръгнали на кризи, балтийските държави са против по-нататъшни отстъпки за Гърция.

"Досега гръцкото правителство не е направило нищо друго, освен да вземе душата на икономиката", отбелязва латвийският финансов министър Рейрс. Без някакви "конкретни нови предложения от Гърция" Латвия няма да търси нови решения. Нов план за опрощаване на дълг, както Атина настоява, не стои като въпрос.

Сред обикновеното население солидарността с Гърция също е ограничена. Разговорите по улиците, писмата до вестниците и дебатите в интернет показват голяма доза разочарование и гняв към гърците. "

Латвийците не разбират гърците", казва Рейрс, коментирайки обществените нагласи в страната си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя главата вече им е влезнала, ако гърците смятат, че тая работа има рАмене- не, няма рАмене. Свършени са!
72
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Точно като Гърция, балтийските страни трябваше да предприемат болезнени реформи, за да сложат ред в бюджетите си при финансовите кризи."И след като сложиха ред, продължиха мизерстващото си съществуване, също като фискалния отличник България... Те гърците точно този момент се опитват да избегнат.
71
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция не е люлка на нищо, освен на едно диво стадо от ***, смятащи, че са родени да се веселят, а другите да им плащат масрафа, пфу!Спомнете си само за нашите шивачки в гръцките фирми, как бачкат по 12- 14 часа с памперс за МРЗ и ще разберете каква стока са гърците, пфу!
70
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, по-скоро гърците трябва да съчувстват на балтийските мизерници с африканските доходи, за които финансова стабилност означава да изтръскат джобовете на населенията си и да ги оставят да вегетират в полуумряло състояние. И като говорим за съчувствие, балтийците трябва да си зададат въпроса защо те са оставени на произвола на съдбата, докато Гърция получи финансова помощ, по-голяма от тази, която и трите държави някога са получавали или ще получат.
69
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГЪРЦИЯ Е МЪРТВА ЗА СВЕТА !...Гърция е люлката на цивилизацията и винаги ще дава пример на света. *** ще изчезне до няколко десетилетия, след 20 години *** няма да има.
68
5
 
14
 
! Отговори
_I_ ДЖОН ГОТИ преди 8 години
Преди 3 години баща ми се върна от Италия, беше автомонтьор в един сервиз за коли в град със 50 000 човека до Рим--Град Тиволи.Та баща ми ми каза следното---за италиянците както и за гърци и испанци----тези от истока са като мексиканците за САЩ.ДА, ТУКА Е ОБЪРНАТО--ЮЖНЯЦИТЕ ГЛЕДАТ НА ИЗТОКА САМО КАТО РОБИ И СЛУГИ БЕЗ НИКАКВО ПРАВО НА ПАРИ И ДОБЪР ЖИВОТ..ЗАВИНАГИ.И СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ ГЪРЦИТЕ ГЛЕДАТ НА НАС БУГАРИТЕ...КАКТО АМЕРИКАНЦИТЕ ГЛЕДАТ НА МЕКСИКАНСКИТЕ КАКТУСИ = КАТО НА СЛУГИ И ***
67
12
 
22
 
! Отговори
Естония, Литва и ... преди 8 години
... Латвия са 3 неолиберални, малки, самовегетиращи , нещастни държави, чиито неолиберални политици зорлен ги набутаха от некадърност в икономическа депресия и им унищожиха доходите. Днес все още не са достигнали нивото на икономиките си от 2008 година.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Така е но всички знаем че колелото се върти ...
65
3
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До СТРАНДЖАТАНещо смислено по темата може ли да кажеш? Мъчиш се се правиш на оригинален, но си пълен ***...
64
8
 
26
 
! Отговори
пълно безхаберие преди 8 години
Пълно безхаберие на Меркел, Ес, Мвф, Световната банка и останалите американски протежета. Никаква идея, никакъв план, никаква концепция, никаква визия. И по отношение на Гърция, и по отношение на Украйна, и по отношение на бежанците, и по отношение на джихадистите и т.н. Взимат огромни заплати, говорят само пълни глупости и не вършат никаква работа.
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам, ама 300млрд. за узо и сиртаки май са нещо повече от съчувствие!
62
4
 
11
 
! Отговори
Будалайтис Безпарича преди 8 години
Будалайтис БезпаричавитусНие, балтийците ще изградим американски и натовски военни бази, ще приемем на своя територия хиляди американски танкове и бомбардировачи плюс ядрени ракети насочени към Русия. От това ще спечелим милиарди долари. Ще станем Швейцария на Изтока и гърците ще се пукат от яд и завист.
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО ЩЕ НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС ЩЕ СЕ ХОДИ НА ПОЧИВКА НО НЕ И В ГРЪЧМУЛАНДИЯ ДА ГИ ХРАНТУТЯ РЕДОМ С ЕС, МВФ И ЕЦБ А ТЕ ДА МИ СЕ ПОДИГРАВАТ КАКЪВ СЪМ БАЛАМА ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ!!
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩОМ СЕ МАХНАТ ОТ ЕВРОТО ГОЛЕМИЯ КУПОН ЗАПОЧВА!!!!ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ЧАС ПО-СКОРО!!!!!!!!!!
59
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 100КУРОРТИТЕ НА ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА СА НА СВЕТОВНО НИВО НО НАСЕЛЕНИЕТО ИМ Е ВСЕ ЕДНО СИ В ИНДИЯ И ВИЗУАЛНО И ХАРАКТЕРНО :DГЪРЦИЯ Е МЪРТВА ЗА СВЕТА !
58
9
 
19
 
! Отговори
бънди преди 8 години
Ами да защото са балъци. Гърция си играе сиртаки и не й пука, а тия *** се чудят как да накарат народите си да мизерзват. Ама докато си премиер е лесно да режещ от заплатите на другите за едно Congratulations. Сигурно заплатата на латвийски депутата е 500 евро нали. Гърция не ви е виновна. Нали знаете за баницата. Много ше ми сложат минус от злоба.
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция като види какви мизерници са балтийските държави, съвсем ще се откаже да прилага реформи.
56
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фалит на ГърцияАко гърците бяха безмозъчно стадо щяха да живеят като нас безмозъчно зле. Ние разрушихме държавата си, а не те. Кой е безмозъчния в случая? Освободили са се и 50-60 години преди нас. Кой е безмозъчния?
55
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОЙ СЕБЕУВАЖАВАЩ СЕ ГЕРМАНЕЦ, ФРАНЦУЗИН И ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ НАРОДИ НЯМА ДА СТЪПИ ПОВЕЧЕ НА ПОЧИВКА В ГРЪЧМУЛАНДИЯ СТРАНАТА НА ХИТРУНГЕЛИТЕ И ИЗМАМНИЦИТЕ ПО-НАГЛИ И БЕЗОЧЛИВИ И ОТ БУДА БОРИСОВ А ТОВА ВЕЧЕ Е СВРЪХ НАГЛОСТ!
54
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изучава ли се днес "старогръцки" език отпреди 2000 години или не? Има ли гръцка азбука, която са използвали и нашите ханове и царе преди да бъдат въведени глаголицата и кирилицата? Толкова по въпроса имало ли е древна Гърция или не. На какъв език са написани древните произведения?А друг въпрос! Има ли американски език? Има ли бразилски, аржентински и кубински езици? Има ли белгийски и австрийски език?