Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?

Светът изглежда си затваря очите, когато става въпрос за свободата на словото в Турция
6 фев 2016 18:02,
202
Ердоган затваря журналисти, но на кого му пука?
Снимка: Reuters, архив

Когато иранските власти арестуваха кореспондентът на “Вашингтон Пост” Джейсън Резаян по фалшиви обвинения, изданието даде ход на активна кампания за защита на своя сътрудник.

Усилията доведоха до намеса на самия президент Барак Обама и в крайна сметка се стигна до спиране на съдебното преследване срещу заподозрени за участие в иранската ядрена програма, както и до плащане на компенсация в размер на 1,7 милиарда долара.

На теория тази средства бяха за неосъществени заради американското ембарго оръжейни сделки, но според сп. “Икономист” в сумата е бил включен и откуп за журналиста.

Кампанията за освобождаването на Резаян беше наистина мащабна и със сериозен акцент върху защитата на свободата на словото. В същото време обаче някак встрани от вниманието на демократичните медии остават гоненията срещу журналисти в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган е безкомпромисен срещу всеки представител на медиите, който застане срещу него с материал или изявление. С обвинението “обида към държавния глава” в затвора попадат редица журналисти.

Защитници на тези действия на Ердоган има във всички среди на обществения живот, включително и в самата преса. Интересно е как журналисти оправдават преследването на свои колеги с обяснението, че става въпрос за организирани групи, целящи преврат или извършващи терористична дейност.

Но арестите и присъдите са за обиди към президента, т.е. твърденията за преврати и тероризъм олекват сериозно.

Властите настояват за тежка присъда за журналиста-ветеран Седат Ергюн за “префразиране” на съобщение на Ердоган в социалната мрежа Туитър. При все това префразирането е съвсем акуратно, настоява сп. “Икономист”.

Под ударите на правосъдието попада и Тунджа Огретен, който прави разследване за държавната конфискация преди половин година на списанието “Нокта”, разобличаващо порочни схеми по високите етажи на властта.

Прегрешението на Огретен? Журналистът цитира писателя Перихан Магден, който оприличава поведението на президента с това на “див тигър, диво животно, притиснато в ъгъла”. За това Ердоган и приближените му искат 4 години затвор, макар и Огретен да не е автор на самото сравнение.

Детайли за гоненията рядко излизат на бял свят, но има и по-смели журналисти, които рискуват собствената си свобода в името на фактите и истината. Сред тях е Юсуф Канлъ, член на проекта “Преса за свобода” и част от изпълнителния комитет на Асоциацията на журналистите в Анкара. Той публикува доклад, в който разкрива подробности за ситуацията в Турция и в същото време изразява разочарованието си от фокусирането на изключително влиятелната американска журналистическа гилдия изцяло върху случая “Резаян”.

В крайна сметка Турция е член на НАТО и кандидат в напреднали преговори за присъединяване към Европейския съюз. На предверието на Европа се случват подобни гонения на журналисти, но не предизвикват особено внимание. Подобно отношение от страна на международната общност е не просто трагично, пише “Икономист”. Това отношение дава все по-голяма увереност на Ергодан, че е недосегаем.

Защитниците на Резаян се обединиха срещу задържането на един журналист, но са тихи за атаката срещу цяла гилдия от професионални репортери и редактори. Докога ще продължи това мълчание?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка новина за Турция с голямо желание се коментира тук, ние като че ли сме много по-добре??? И кво се очертава сега Турция ще ни пази небето. Хмм те са много по-назад от нас и как ще ни пазят и с кво??? Но нека си признаем по-напред са от нас и това е!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган само ги затваря,а в Русия направо ги трепят
69
0
 
0
 
! Отговори
чочо преди 8 години
това ще е така до тогава, докато Ердоган не се улее и не прекрачи всички възможни граници и нищо чудно в много скоро бъдеще да бъде обявен за новия Садам или Кадафи и да намаже въжето.
68
1
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименВреме е генералите да вземат главата на ердоган а Европа да наложи санкции....ердоган е по лош от кадафи. .садам. ..Само американски те президенти са по корумпирани и по големи диктатори и фашисти. .
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 131Стига сте преповтаряли куманазките измислици. Никога не е имало насилствено ислямизиране в България. Но е имало много кърваво християнизиране! Много кърваво!!
66
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ердоган е най големият диктатор днешно време. Вън от НАТО и по далеч от ЕС.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турцизирането на помаците не помага бог знае колко. Те самите са се виждали в огледалото и знаят, че генетично нямат нищо общо с анадолските тури - като се почне от цвета на кожата и се продължи с факта, че повечето помаци и техните роднини говорят български. Разбира се много от тях отиват до Турция за да учат турски език.Но вътрешно в себе си те ясно знаят, че нямат нищо общо с Турция, освен вярата, която е наложена с много кръв през 16 век. Да са живи и здрави просветените и истинските..
64
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Османската империя спаси българския народ.Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време първо, че сме славяни, сега че сме иранци. Това влияе лошо на обществото ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е
63
9
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ердоган е в съюз с иракските кюрди. Останалите, които играят по свирката на Кремъл, ще бъдат превъзпитани. А контингента руски самолети в Сирия скоро ще бъде конфискуван и разпродаден на частни колекционери. Това въоръжение повече няма да се върне обратно, отпишете го.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
135 ДО 129
61
2
 
15
 
! Отговори
пешо преди 8 години
наистина е срамно, че европа преговаря с такъв човек, а и пари му дава.
60
8
 
6
 
! Отговори
ajsns press преди 8 години
v turtsia svobodata na slovoto e na visoko nivo. v bulgaristan samo moje da me4tae za medii kato turskite
59
0
 
4
 
! Отговори
haho преди 8 години
Кучетата лаят- кервана си върви. Ще поживеем и ще видим какво ще стане.
58
23
 
8
 
! Отговори
Яcтpе6 преди 8 години
До НФБМного си се загрижил за кюрдската държава. Защо не се загрижиш малко и за нас, горките турци от Източните Родопи. Щом кюрдите имат право на държава, ние не сме ли хора да си имаме и ние една гиздава Източно-Родопска Турска Република. Дори може и конфедерация на Балканските Турски Републики, която да обхваща Източно-Родопската турска република, Сакаро-Странджанската и Делиорманската турска република! А, какво ще ми кишнеш сега по този въпрос??
57
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сега само Ердоган стои на пътя на Русия към Европа.No pasaran!
56
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган е велик!Целия ЕС , разчита на него и му плаща!!!
55
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие не разбрахте ли, че Ердоган е едно фанатично прасе?
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по-добре да ги трепе като бат ***
53
1
 
11
 
! Отговори
диагноза преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯКак за двайсет и кусур години се навъдиха толкова деби.ли , това си е постижение.
52
1
 
0
 
! Отговори
Мюмюн преди 8 години
on.fb.me/20gBkiX Истината за Ердоган и "журналистите", написана в няколко реда.