Русия на кръстопът между Южен и Турски поток

Руски печат: София може би се уплаши от газовото затопляне Москва-Анкара
Обновена: 9 авг 2016 13:30 | 9 авг 2016 12:30, Елка Василева
155
Русия на кръстопът между Южен и Турски поток
Снимка: архив, Reuters

Москва и София са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката. Възможно е възстановяването на договорите да включи и проекта "Южен поток", който бе замразен през 2014 г., пише руският в. "Независимая газета".

Точно по този начин много информационни агенции тълкуват изявленията на българското и руското правителство, направени в навечерието на днешната среща на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Може би в София са се изплашили от газовото "затопляне" между Русия и Турция, отбелязва "Независамия газета".

Руското министерство на енергетиката все пак посочва, че не е получавало официално предложение за "Южен поток".

Българският премиер Бойко Борисов обяви по-рано създаването на работни групи, които София и Москва са решили да организират за обсъждане на перспективите по съвместни проекти в енергетиката, включително газопровода "Южен поток" и строителството на АЕЦ "Белене".

След телефонния разговор между Борисов и Путин миналата седмица пресслужбата на Кремъл разпространи кратко изявление, според което страните са обсъдили "актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката".

България в момента не е единствената страна, която по един или друг начин засяга темата за възраждането на "Южен поток", отбелязва "Независимая газета". В края на юли в интервю за руски медии посланикът на Словения в Русия Примож Шеликов подчерта, че въпреки неясните перспективи Словения се надява проектът все пак да бъде размразен и реализиран.

Забележително е, че поредното връщане към темата "Южен поток" става в навечерието на срещата между Путин и Ердоган, пише вестникът. Двамата ще се срещнат днес в Санкт Петербург и е напълно възможно сред темите да бъде възобновяването на проекта за строителство на газопровода "Турски поток".

Експертите свързват активизирането на България преди руско-турските преговори в промяната в отношенията между Путин и Ердоган, както и с промяната в отношенията между Турция и Европа.

Вероятността за строителство на "Турски поток" се увеличи, което означава, че в Европа ще постъпят допълнителни количества газ, заобикаляйки източноевропейските страни. По този начин Балканите ще се лишат от възможността за допълнителни приходи от транзит.

За Русия по принцип и двата проекта са изгодни, основното е поне една газопроводна линия да достигне ЕС, посочва анализаторът Валерий Несторов, цитиран от изданието. По думите му на първо място може да се очаква изграждане на едно разклонение до Турция, която е заинтересована да има една газопроводна линия за себе си. Втора линия е нужна само за препродажба, отбелязва той.

Инициативата на България да реанимира "Южен поток" ще се окаже изгодна за Москва в преговорите с Анкара за перспективите пред "Турски поток", посочва експертът от руския петролно-газов сектор Елдар Касаев.

Стигайки до полезни изводи, Русия стратегически правилно ще води преговори и с двете страни, през които в перспектива могат да минават газопроводи. В резултат според Касаев и България, и Турция ще станат много по-гъвкави в преговорите с Русия.

И Анкара, и София демонстрират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация, за да се постигне напредък в изпълнението на проект за строителство на газопроводи от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални направления за излизане на сушата са добре разработени и могат да бъдат построени в много кратки срокове, казва Алексей Гривач, заместник-директор на Фонда за национална енергийна безопасност. Компромисен вариант според него би било прокарването на едно разклонение до Турция и едно до България.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
RU преди 7 години
Про Южный поток речи не идт , будет Турецкий поток .
94
0
 
3
 
! Отговори
*/* преди 7 години
До ГОСПОД е БългаринПич ако излезе газ от Черно море,всичко ще е за Тотал,ОМВ и Репсол.Евентуално ако все пак излезе нещо ,ще си го купуваме с до 30 процента от цената която определи концесионера.Цитирам Теменужка Ангелова.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алтернативата може да бъде допълнениеТова беше след това суетене и българи, които разбрах, че руски газ все пак ще отида до Балканите, покрай тях. И десетки милиарди долари, много от които биха могли да твърдят, София, ще се заселят в джобовете на турски.
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 133Останахме си с пръст в устата. Сега за русофобите дето драскат, че втория северен газопровод затапва Турсия. Напротив, Руснаците искат повече газопроводи, защото това е гаранция за сигурна доставка. България загуби заради прекаленото подмазване на Щатите и Евросъюза. Загуби, Турция спечели гозопровод и атомна централа.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия на кръстопът между Южен и Турски поток"ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАААААААА.....................
90
7
 
2
 
! Отговори
ГОСПОД е Българин преди 7 години
пичове ако излезе газ от нашето находище в Ч Море тогава и таварищ Путин и братушката му Ердоган може да си ги хванем за калдаринки и да поставяме условия за тръбяците им
89
0
 
14
 
! Отговори
Танев преди 7 години
Снощи Путин ясно го заяви, че само с голи обещания не става. Искат гаранции. Ама кой ще даде гаранции. Никой, защото гаранцята води да изплащане на компенсация при отказване. Останахме си с пръст в устата. Сега за русофобите дето драскат, че втория северен газопровод затапва Турсия. Напротив, Руснаците искат повече газопроводи, защото това е гаранция за сигурна доставка. България загуби заради прекаленото подмазване на Щатите и Евросъюза. Загуби, Турция спечели гозопровод и атомна централа.
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на газа е вързана към цената на петрола с 8 -15 месеца латенси. За целия свят цената на газа падна, не само за укропитекия. Дори и за Бойковия падна. Всички разбраха, само русофобчетата укропитешки не разбраха. Погледнете Украйна и в=иужте как се разсипаха сами. Същото направихме и ние. Преди тях. Само дето нямахме гражданска война. Кой е по - ***? Ние или укропитеците? Отговорете ми, драги евроатлантици - ***!
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момчета,не се абете!Нито Южен,нито Турски поток ще има!Шрьодер продължава да е в Москва,Северния поток -2 ще се дострои и цяла Западна Европа ще купува газ от Германия.След "правилно" приключване на пиеската "Майдан" чрез газопровода през Украйна Русия ще продължи да захранва Турция и Гърция и с необходимите им допълнителни количества,които сега заминават за Западна Европа!А Тиквите,Пъпешите и останалите селски ид-ио-ти ,управляващи ни след 1989г,да се стягат за Гуантанамо, Сибир и Белене!
86
0
 
25
 
! Отговори
12 преди 7 години
Ние си бяхме заинтересовани да заобиколим украйна, молдова и румъния и да получим директно газ от първа ръка, а и да станем основен транзит. Но големия бял брат /който напоследък не е много бял/ отцепи по приятелски малкия Винету. Сега амриканците играят същия номер, ще накарат нашите да подмамят русия че ще правим южен поток за да направят сечено на Анкара, и после пак ще накарат нашите продажници да кажат "ние размислихме, нема да го праим" и така да прецакат Турция, България и Европа накуп.
85
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 7 години
Nyama takovo,Putin otseche:iska "zhelezobetoni garancii"ot Bg.Nomera s tuka ima,a tuka nyama,tozi pat ne minava.
84
1
 
4
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
до 38. 51. Из вест и яМожете пояснить о чем Вы?))Извинете за моят руски език на българския форум)
83
9
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 124Аз съм ТВЪРДО ПРОТИВ АЕЦ. Не заради парите/Заемите а като технология - независимо че новите 3 поколение Руски реактори са наистина много добри и това което стана във Фукушима при тях е изключено да стане, НО ВИНАГИ ИМА ШАНС ЗА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА. Фукушима РЕАЛНО Е ОТРОВИЛА ЦЕЛИЯ ТИХООКЕАНСКИ РЕГИОН С РАДИАЦИЯ - ПОГЛЕДНЕТЕ КАРТАТА КОЛКО ГОЛЯМА ПЛОЩ Е ТОВА - ПОВЕЧЕ ОТ 5 ГОДИНИ ЕЖЕДНЕВНО ИЗПУСКАНЕ НА РАДИАЦИЯ.
82
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Шоп 122Зависи къде ще излезе тръбата от морето. По-лесно се строи тръба на по-плитко, Около Крим Черно море има дълбочина над 2000м а около Турция е доста по-плитко. Така че Технически е важно къде ще излезе тръбата.
81
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До азУмнико И двата проекта трябва да минат през Турция - А в момента там има ГРАЖДАНСКА ВОЙНА(Преврата е върха на айсберга). Гърция е навита на Южен поток за да не е зависима от Турция - отношенията между тях ги знаете(усложнени от МИГРАНТИТЕ КОИТО ТУРЦИЯ ПУСНА СЪЗНАТЕЛНО). Така че само да Бойко да подпише и проекта тръгва. В неделя бях в Бургас видях на пристанището складирани тръбите за Газопровода.
80
12
 
7
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До до 105ами хилядите перки, които разсипаха житницата ни? реката до челопеч и канадците със златото ни?На реката до Челопеч й няма нищо.Ела да те водя, лично ще пия вода от нея руска ***.
79
1
 
8
 
! Отговори
Bit преди 7 години
Ако нашия уидер загърби поне за малко връзката ни с новите ни братя отатък океана, и тея два проекта се възобновят пръв отивам на урните да гласувам за него, честно! До сега/а и в момента/ съм му твърд анти фен, да видим .....
78
9
 
5
 
! Отговори
без избор преди 7 години
Русия ще обслужи нуждите и на Турция и на България иначе остава на сухо
77
4
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 7 години
А ето какво мислят за ЕС и нас:"У нас есть много причин для антипатии в отношении Ангелы Меркель. Ещ больше причин для недоверия Эродгану. Премьер Борисов, который пытается выйти из роли американской марионетки, вызывает скорее жалость и брезгливость, а не уважение."
76
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименНищо подобно! TANAP и TAP са точно за аерси и ирански газ! И със сигурност ще са готови преди руските потоци.