Политическият и морален провал на Запада в Сирия

Дойче веле: Асад ще остане на власт, докато Русия или Иран не го свалят
30 ное 2016 18:45, Елка Василева
190
Политическият и морален провал на Запада в Сирия
Снимка: Reuters

Алепо е на път да падне изцяло в ръцете на Асад. Това е свидетелство за моралния провал на Запада и неговата сирийска политика. Защото САЩ и западният свят също имат вина за ужаса в Сирия. Дойче веле публикува коментар на Райнер Золих.

Няма военно решение за Сирия - това твърдят западните политици от години. Руският президент Владимир Путин, неговото сирийско протеже Асад и неговите ирански и ливански съюзници обаче явно гледат на нещата другояче.

След като продължиха да бомбардират източната част на Алепо и оставиха хората там да гладуват, силите на режима и съюзническите шиитски подразделения се готвят да завладеят и последните контролирани от бунтовниците квартали на някогашната икономическа метрополия. Те не се замислят за съдбата на хората там. За тях най-важна е военната победа и унижението на противника.

Грешката на Обама

А какво правят САЩ и ЕС? На практика нищо. Западът отправя предупреждения, свиква конференции и внася резолюции. В действителност обаче само наблюдава отстрани. Затова и очертаващото се падане на Алепо е свидетелство за провала на Запада и неговата сирийска политика. Морален и политически провал!

При това е направо смешно да се твърди, че Путин и Асад съзнателно използвали създалия се вакуум след президентските избори в САЩ. Та те дори нямат нужда от това. Защото не победата на Доналд Тръмп завърза ръцете на Барак Обама. Той винаги е бил с вързани ръце.

В Сирия Обама не искаше да повтаря фаталната грешка, която предшественикът му Джордж Буш допусна в Ирак. Само че точно с този свой уж пацифистки подход Обама и целият Запад всъщност се превърнаха в съотговорници за сирийската трагедия.

Защото по този начин Западът окуражи преди всичко Русия и Иран, но и все по-непредвидимите американски съюзници като Саудитска Арабия и Турция да превърнат Сирия в религиозно и заредено с етнически напрежения бойно поле.

Въпреки последните развития изход от сирийската спирала на насилие просто не се очертава, нито пък политическо или военно решение. Ако сега Алепо отново падне изцяло в ръцете на Асад, това ще бъде силна демонстрация на мощ от страна на режима: това би означавало, че под руска закрила Асад не може да бъде свален и ще остане на власт.

Въпреки това в селските райони умерените и радикалните бунтовници ще продължат да воюват. И отново ще намерят сунитски съюзници, които енергично да ги подпомагат. Не бива да изпускаме из очи и терористите от т.нар. "Ислямска държава". Не на последно място и поради това, че Москва и Дамаск досега не се бориха сериозно срещу тях въпреки многобройните уверения в противното.

Ужасът продължава

Трагедията на Алепо е символ на едно прозрение, което е известно отдавна. А именно, че вероятно най-големият военнопрестъпник на нашето време Башар Асад ще остане още толкова дълго на власт, докато Русия или Иран не го свалят и докато САЩ продължават да гледат безучастно. Само че Асад не може да умиротвори Сирия - дори и ако Доналд Тръмп действително предприеме съвместни действия с Путин, както се опасява сирийската опозиция. Така че: избиването продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за всички злини по света са виновни сащ и сателитите им от ес оланд няма да секандидатира за втори мандат обаче нахалницата меркел е готова за 4 мандатако се изтеглят от бл изток асад ще се справи с ид но му пречат снабдяват с орьжиевсеки които плаща
104
0
 
6
 
! Отговори
западнали западняци преди 7 години
Промитите западнали мозъци още не са схванали, че Асад е законноизбран президент в собствената си държава и се опитват да се разпореждат там сякаш са у дома си. Ето, затова се и провалиха.
103
0
 
25
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Какво вопиющо лицемерие и наглост, не е истина! Значи, не е политически и морален провал поведението на т.н. Запад участието и инспирирането на кръвопролитието в Сирия, както и откровената подкрепа на същия за фанатици и терористи, а е провал, това, че тази лудост не бе доведена докрай, а именно пълномащабна война срещу законната власт на Сирия, което значи и война с Русия и Иран... Имам малко съзнателни спомени от комунистическата ера и май сега пропагандата е по ЯКА!
102
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и Европа отдавна се провалиха след като създадоха Ал Кайда и ИД.Що се отнася за морал и САЩ - моля ви това са две диаметрално противоположни неща Виж лицемерие и средство да живееш на гърба на цял свят.Това да, напълно е вярно. САЩ създадоха и живеят за сметка на цял свят.Но ние им позволихме.Така че да се сърдим на себе си.А г-жа Меркел - тя е жалка.
101
0
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ако Западът има за ценност демокрацията и свободата, защо инвестира в Китай и Виетнам, защо приема Саудитските инвестиции и купува петрола им, защо си замълча за Военната диктатура в Египет? - За ПАРИ И ВЛАСТ! При положение, че това не са основните ценности на населението нито на запад, нито на изток следва, че и на Запад управлява олигархия, прикрита зад медийни манипулации и политически марионетки. Те КГБ този модел не са го измислили- взаимствали са го, но все още са недодялани в медийната манипулация.
100
0
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
А трябва ли западът да подкрепя ислямизма, бил той и "умерен" ?Цялата свинщина в Близкия Изток я направиха Израел, Турция и Саудитска Арабия, а САЩ евреите ги въведоха за носа в Ирак.Режимите в Сирия и Ирак бъркаха основно интересите на изброените държави.Западът първо трябва да си изясни принципите и ценностите, тогава да се придържа към тях и да ги отстоява в международен мащаб, като подкрепя други със същите ценности и принципи !
99
1
 
18
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Провала не е морален и политически, а военен. Маса офицери от НАТО, СА, Израел и Катар загиват и ще загинат в Алепо. Цялата така наречена опозиция се ръководи от НАТО. Сага идва края, няма пощада. Мачкай Башаре, избииги до крак.....
98
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се подигравайте с българският и европейски читател! От кога зканното правителство и президент станаха военно престъпници, докато се борят с терористите? По тази сбъркана сосросоидна логика американското и турското правителства са най-големите военно престипници!
97
0
 
10
 
! Отговори
kuirsufra преди 7 години
amerikancite i saiusnicite im ot Nato si vkaraha goliam taralej v ga6tite s voinite v Irak ,Siria,Livan,Libia,Iugoslavia.
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия е едно клише на статия в Дебка озаглавена"Четири партии причиниха геноцидното бедствие в Сирия.Време ли е Израел да се намеси?"Тези партии били САЩ,Русия,ООН,ЕС и изобщо целия свят с изключение на т.нар.Израел.идил се пръкна след последния ГЕНОЦИД над Газа и света набързо бе префокусиран и сметка за военопрестъпленията не се потърси,то няма и кой,всички визши инстанции са подвластни на антихриста.
95
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сирия разбира се е само една спирка преди планираното терористично унищожение на Иран,Русия,Европа и останалите,всички религии,сега е на ред неционизираното мюсулманство,трябва да паднат вкл.християнството за да се въведе световна сатанистка религия отричаща Исус ,че е Господ.
94
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,ха "Алепо в ръцете на Асад"законния Президент на суверенна Сирия срещу наемници терористи от 100 държави и сатанистите са в паника.Какъв"морал"ги гони?Истината е само ЕДНА:Сирия е 2/3в рамките на Велик"Израел"заради което се леят реки от кръв,като идил е троянския кон ,чрез който се влезе в Сирия от слугите на антихриста.Първо обаче се напълни планирано Европа с хиляди без документи пуснати от кол и въже,за престъпленията им бесят и колят в самите им държави ,за да се създадат силни антимюсулмански настроения и подкрепи проекта за царството на антихриста.
93
0
 
0
 
! Отговори
до мерудийчо преди 7 години
До юбералесНе е лошо на гърне с мед да не слагаш . И на нощно гърне също няма нужда .
92
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До USвоеннопрестъпнициНе е лошо всяко гърне да е с меродия.
91
2
 
28
 
! Отговори
USвоеннопрестъпници преди 7 години
До юбералесРазбира се, а американските войски в Сирия са там вероятно по покана на Сирийския президент и с мандат на ООН ? Също Френските, Британските, Холандските и Австралийските ?А юбералес е вероятно друг начин да се наречеш " на всяко гърне меродия" ?
90
21
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
САЩ и ЕС нямат отношение към Сирия. Войната там е проект на С. Арабия и Турция от една страна и Русия и Иран от друга. А целта - изнасянето на деривати от персийския залив до пазара на Средиземно море.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накратко в статия обобщено пише че проблема с емигрантите е решен.Само не разбрах това вярно ли е или не?
88
0
 
36
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ТАЗИ СТАТИЯ Е ЗАПАДНА ЛЪЖА,А НЕ ИСТИНАТА ЗА СИРИЯ,ДАНО ТИ СА СЛАДКИ ПАРИТЕ,КОИТО ВЗИМАШ ЗА НАПИСВАНЕТО Й.
87
0
 
38
 
! Отговори
G преди 7 години
Ел.ка Васил.ва само копира някакви германски статии, а вече и за децата стана ясно, че германските медии са масово манипулирани и не отразяват истината. Дадената статия някак си спестява участието на сащ и европа в сирийския конфликт, разбутването на арабския свят с т.н. "арабска пролет", убийството на Кадафи и създаването и фонансирането на ид. Факт е само, че е политически и морален провал. И най-вече морален!
86
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да Живее Русия