"Шпигел": Американският президент е опасен за света!

Европа трябва да се защитава от него, пише германското издание
Обновена: 7 фев 2017 07:04 | 6 фев 2017 22:11, Елка Василева
206
"Шпигел": Американският президент е опасен за света!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Съединените щати се превръща в опасност за света. Време е Германия и Европа да подготвят своята политическа и икономическа защита.

В живота има времена, които наистина са от значение. Времена, когато се разкрива характерът на човека, когато важното се отделя от маловажното. Бързо се вземат решения, които ще определят бъдещия път, по който ще поеме човек. За някои това може да е трагично, а моментът идва твърде бързо в младостта им във време, когато те все още не са достатъчно зрели, за да предвидят всички възможни последици. Те с радост вземат решенията, които водят или до щастие или до нещастие. Но страните и правителствата рядко са така невинни, когато става дума за собствените им решения.

Такава е ситуацията, която наближава сега. Хората, които бързо ще трябва да решават, са вече пораснали. Сега те трябва да започнат да се подготвят, дори това да бъде болезнено, пише Клаус Бринкбоймер в редакционна статия в "Шпигел".

Германия трябва да се противопостави на 45-ия президент на Съединените щати и неговото правителство. Това вече е достатъчно трудно по две причини: преди всичко, защото именно от американците получихме либералната си демокрация; и защото не е ясно как ще реагира на дипломатически натиск грубият и сприхав мъж от другата страна.

Фактът, че противопоставянето срещу американското правителство може да успее само ако бъде предприето заедно с азиатските и африканските партньори - и несъмнено с нашите партньори в Европа, с ЕС - въобще не прави положението по-лесно.

Засега Германия разглежда лидерската си роля - поне както канцлера Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле разбират лидерството - непременно като противопоставена на интересите на други европейски страни. Независимо дали става дума за политиките на икономии на Шойбле или за миграционните политики на Меркел, всичко това се осъществяваше без особено съгласуване и със значителна сила.

Затова е някак иронично, че именно Германия - страната, която господства в Европа в политическо и икономическо отношение, сега ще трябва да запълни много от празнините, оставени от изтеглянето на Америка от стария световен ред, наречен "Пакс Американа" от бившия германски външен министър Йошка Фишер. В същото време Германия трябва да изгради съюз срещу Доналд Тръмп, защото в противен случай той няма да се създаде. Той обаче е напълно необходим.

Буквално изпитвам болка, когато пиша това изречение, но президентът на Съединените щати е патологичен лъжец.

Президентът на САЩ е расист (когато пиша това, също ме боли). Той се опитва да извърши преврат от върха; иска да установи нелиберална демокрация или по-лошо, иска да подкопае властовия баланс. Той уволни изпълняваща длъжността министърка на правосъдието, която имаше различно мнение от неговото, и я обвини в "предателство". Това е речникът, използван от император Нерон - разрушителя на Рим. Това е начинът, по който мислят тираните.

Сериозна заплаха

Доналд Тръмп и неговият подстрекател Стивън Банън дискриминират с указ определени хора, но не и граждани на страни, в които Тръмп прави бизнес.

Президентът на Съединените щати и неговият най-важен съветник изпитват толкова крещящо презрение към науката и образованието, че е почти трудно да се опише. Но презрението им към политиките за климата и околната среда трябва да бъде ясно показано, защото подобно отношение в продължение на четири или осем години може да стане сериозна заплаха.

Едни от нещата, които се смятаха за истински напредък през 20 век, бяха многостранността и свободната търговия. Светът става толкова сложен, че нито една страна не може сама да реши основните проблеми - това признавахме ние.

Организации като ООН, Световната търговска организация, Междуправителственият съвет за климатичните промени, НАТО и ЕС бяха създадени все поради тази причина. Нито една от тези организации не е съвършена, но те са това, което създадохме, и ние наистина имаме нужда от тях. Сега Банън иска да ги премахне, а Тръмп или изпълнява намеренията на Банън, или ги споделя.

Затова при управлението на Тръмп ще има смесване между неща, които са оправдани, и такива, които са достойните за презрение. Несправедливостта е основен въпрос на нашето време, както и страховете от цифровизацията и глобализацията - и с право, като се има предвид, че разделението на обществото и скоростта на съвременния живот са всъщност извънредно големи.

Тръмп смесва тези тревоги на своите избиратели с национализъм и ксенофобия. Ето как действат демагозите и как сполучват. Фактът, че Съединените щати - ядрена свръхсила, която от десетилетия господства в света в икономическо, военно и културно отношение, сега се представя като жертвата, напълно сериозно отправя призив "Америка на първо място" и се опитва да принуди останалия свят да прави унизителни отстъпки, е абсурден. Но тъкмо защото тази нелепост идва от най-могъщия човек на света, той се хваща в неговия капан.

Това не е заплаха, която някак ще бъде преодоляна от само себе си. Германският бизнес е противник на американската търговска политика, а германската демокрация е идеологически противник на Доналд Тръмп. Но дори тук, в самата Германия, десни екстремисти се опитват да му предложат помощта си. Крайно време е да защитим това, което е важно: демокрацията, свободата, Запада и неговите съюзи.

Това не означава изостряне на напрежението или че трябва да се откажем от договорите си с Америка и всички работещи групи между нашите правителства. А че Европа трябва да стане по-силна и да започне да планира своята политическа и икономическа защита. Срещу опасния президент на Америка.
 

/БТА/
 


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 1 година
Е доживяхме да ги страх от един човек, при това и "техен" Всъщност за кого и за чий свят е опасен този человек. За моя свят той не е опасен. А за вашият. Тези нахвърляни кафяви изявления против управителя на "най силната държава" излъчват само кяфяв мирис който на Балканите буди само смях, а по други ширини и дължини дори презрение.
129
1
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
"Spiegel" - Arbeit macht frei!
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май на много либералистчета и толерастчета им пари на дупетата. Европа е обезкървена, разединена с все по-бедно население. Както всички (нормални) знаем до това доведе политиката на Меркел. Но за този геноцид никой не говори открито, само клишета за единство, равенство, толеранстност и т.н. лицемерни до небесата фрази. Няма как милиони пришълци да живеят на гърба на европеската икомномика и да ни обеждават как това е правилно и переспективно - това е извращание над нас работещите, родените тук!!
127
3
 
14
 
! Отговори
А дано преди 1 година
Мен лично ме вълнува кога ще закрият Дойчландистан и ще обесят дивата бабичка на Брандербургската врата!!!Парцалът " Шпигел" мюслитата направо ще се скъсат да го четат преди да си изтрият задниците на влизане в джамиите в Мюнхен и навсякъде там!!!
126
4
 
4
 
! Отговори
До анонимен 164 преди 1 година
,,И Дончо и Вовка са един дол дренки.''
Вярно е и за това чесните хора им се радват
125
1
 
15
 
! Отговори
м..да преди 1 година
Германския Шпигел ни е ясен..
124
0
 
15
 
! Отговори
Reuters :) преди 1 година
"Шпигел" - "Шпиндел" Въртящ се механичен възел в машина или устройство. На него се поставя и закрепва материал за обработка
- инструмент - чий ???
ШО.РОШКИ
123
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 1 година
"... Германия трябва да се противопостави на 45-ия президент на Съединените щати..."

Прочетете и осмислете нефелността на това изречение и няма нужда да четете останалото.
122
0
 
0
 
! Отговори
Грамотен преди 1 година
До ... 162

... изклани и утрепани ...
121
3
 
15
 
! Отговори
ф 35 преди 1 година
Германия е правила подобни анализи за заплахите за националната си сигурност и преди 150 г и видяхме докъде стигна света .Да си налягат парцалите щото са по -смепни в света вече и от Франция.
120
10
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа за съжаления, това което пише тоз човек за тръмп си е баш така! Сега аз отдавна си мисля, че е крайно време за трета световна! Просто ние хората станахме прекалено много по тая земя! Е тръм може да е тоз дето да ни докара до там! Е естествено ше има много изколени и отрепани, ама гледам бая народ го подкрепят така, че явно така си требе! Сега колко е резнонно това, ами и това не е ясно ма явно подкрепата за тоя го доказва!
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмиргел
118
2
 
13
 
! Отговори
Кой е автора преди 1 година
Това Р. Плевнелиев ли го писал? Пак с женски псевдоним! Ах ти чехльоооо
117
0
 
19
 
! Отговори
Федерал Нерезов преди 1 година
Сатаната одавна владее света на хората.БАНКИТЕ СА НОВИТЕ ХРАМОВЕ...
116
0
 
29
 
! Отговори
Цункай Хуан преди 1 година
Света се преразпределя с много бързи темпове и тромавата и мудна европейска душица на Меркел мига като мишле в брашно.А и вече няма свободни медии почти да разбираме какво се случва...
115
7
 
3
 
! Отговори
Нарцис Оринджов преди 1 година
Кво му пука на този 70 годишен фен на плейбойките,просто това е неговото последно шоу.А и добряците ,никой не ги помни,а дори и ги разпъват на кръст.Такаче що не си поиграе малкко няма да гушва сам чимшира я....
114
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп едва ли взема решения на своя глава без да има подкрепата на силните на деня. Явно някъде някои са правили анализ на света и това в момента се прилага. Явно че ще има нов световен ред. Явно че Европа в този вид няма да има. Великобритания не случайно напусна ЕС. От там никой не плюе Тръмп.Те са и най верните на САЩ. Така че нещата си следват естествения път
113
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел е по - опасна за света от Тръмп.
112
22
 
9
 
! Отговори
anonimka преди 1 година
Опасното за света е, че и президентът на САЩ Тръмп и президентът на Русия Путин са психари...другите са без значение...
111
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Меркел на своя глава покани ордите мюсюлмани! Тя не се договори с европейските лидери и не ги попита, искат ли през техните страни да минат мигрантите?! Това е престъпление и Меркел трябва да бъде съдена от Европейския съд, камо ли да бъде избрана отново за канцлер! Тръмп защитава родината си!