Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?

Страната има нужда от по-самоуверен подход, пише "Файненшъл таймс"
Обновена: 11 мар 2017 08:40 | 10 мар 2017 22:39,
119
Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?
Снимка: архив, Reuters

Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й.

Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа". Само че Европейският съюз вече не е достатъчен.

Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Брекзитът и националистическият обрат в Турция. ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства.

В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет. Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света.

Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика. Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия не е това което беше. С тези 5 милиона турци и 1 милион натрапници едвали ще просперира в близко бъдеще. Само след 10 години тези натрапници ще се нароят като скакалци и ще оглозгат до кокал всичко което може да си Оглозга. Бабето Меркел да не би да си мисли че от тези ще стане работници? Да ама на социалната маса ще работят. Всички ще работят да тях за да могат на спокойствие да се множат.
70
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква роля ,какво водене бре ? Та Германия още е окупирана държава . Там все още има американски окупационни бази . Не говоря за НАТОвски ,а американски . Рамщайн Германия -водеща сила -окупационни войски . Само ниско -ЕнтЕлегентен и красиФ може да напише такава глупост ..
69
0
 
13
 
! Отговори
гном преди 7 години
поредни американски напъни да траснат европа на германия а германия да се превърне в нов раих та да поеме ядреният удар на русия и по този начин да поеме част от ядренитеудари предназначени за сащ американците жертват вече и наи близките си
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как се върти света и все на начална точка се връща,хитлер,меркел..все едни такива простотий правят..
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахха статия за наивници. Германия и водеща роля в едно изречение, та Германия не управлява и собствената си държава. Всеки с елементарни познания за света знае кои са истинските кукловоди.
66
4
 
16
 
! Отговори
дано преди 7 години
Ислямският халифат Дойчландистан да върви на майната си!!!
65
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРМАНИЯ УПРАВЛЯВА ЕС!АКО БАБИЧКАТА НЕ СЕ МАХНЕ ТАЯ ГОДИНА ЩЕ Е ЛОШО ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
64
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката на Русия САЩ и Британия ще помогне много за осъществяване мечтата на хитлер.
63
3
 
20
 
! Отговори
месара преди 7 години
германия ли , има ли още такава държава освен на картата !? та там повечето вече говорят други езици , германки се женят масово за турци и араби , забравиха си ценностите отдавна , а сега и другарката меркел - бивш агент на щази , открито спомага за затриването на тази държава - която преди години беше еталон за добър живот . лошото обаче е че по край обезличаването на германия страдат и други държави с неиното добре дошли !!! така че до като тая е на власт , нищо хубаво не ни очаква !
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 68Вижда се, че си неграмотно ***! ИМЕННО ТАМ, В ЕВРАЗИЯ СЕГА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ БУМ НА ИКОНОМИКИТЕ! Те се развиват с по 6-8% годишно, а еуропката я добута до 1%, я не! Ама ти нямаш парички да отидеш да видиш! Странно, уж има интернет, информация открита и достъпна, а вие продължавате с тъпотиите си! И което е по-важно - С НЕВЕРНОТО ОТРАЗЯВАНЕ, С ЛЪЖИТЕ, С ИЗКРИВЯВАНЕТО НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА! Еуууууу, събудете се......СВЕТЪТ Е ПОВЕЧЕ ОТ 200 ДЪРЖАВИ, като за повече от 160 Германия е нищо!!!!
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера, тия хора, които смятат 3-те десетки страни в еуропката и един краварски обор за "целия свят" ДАЛИ НЯКОГА СА ХОДИЛИ НА УЧИЛИЩЕ??? И дали са виждали глобуса? И дали са учили география и история??? Света се е развивал ХИЛЯДОЛЕТИЯ преди това еуропейско блато! И сега още еуропейските лекари се учат от китайската медицина! А Авицена случайно да е еуропеец???? А и китайската стена не са я строили мързеливи еуропейци! Напротив, еуропа само ограбва всички! Но ще стане обратното!
60
18
 
3
 
! Отговори
трол преди 7 години
Време е Русия,Турция,Иран,Казакстан и Узбекистан да поемат лидерството в света.Да поведат хората към големите джамии,магическите лусиони,забрадки,килимчета,чаршафи,каруци,москвичи.и всички други чудеса които извират от тези фонтани ня еволюцията.
59
8
 
26
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Не се заблуждавайте от швабите не може да се очаква нищо добро....
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнес вестник от Великобритания какво общо има с Германия
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новини за Германия и то от Файненшъл таймс , така e като не знаем немски
56
3
 
29
 
! Отговори
бай Курти преди 7 години
Дойде ли време Германия да си вземе всички мигранти, защото тя си ги покани, а не да се чуди как да ги натриса на останалите държави, които не са ги искали. Аз не каня гости в дома си та после да ги нося у комшиите те да ги обгрижват. Тая да не се прави на ударена ами да си ги прибира в Германия. След 20 години немците ще са малцинство и ще блеят по 5 пъти на ден в джамията на килимчито и дадупени. Сами си го направиха. Не ги съжалявам. Скоро ще започнат да ги взривяват и атентати до скъсване.
55
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това вече се случи и в момента е точно така. В момента чрез Тръмб , Жермания управлява целия Свят
54
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 58 В Русия може и да са 20 млн.мюселманите,обаче те са там от векове и болшинството от тях нямат нищо против Русия,и се гордеят ,да са част от руската нация,работят и не живеят на соц.помощи.В ЕС емигрират всякакви мюселмански аватюристи,повечето търсещи ,само лекия ,безгрижен,безотговорен живот и не искат никаква интеграция.Има квартали в които полицията влиза ,само на групи.В Русия няма такива квартали ,дори в Чечения.
53
6
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В Брюксел са се събрали лидери на европейските държави, които не са харесвани в собствените им страни, но те там, на върха се преизбират, без да се съобразяват с мнението на обикновените хора! Туск, не го искат в Полша, но пак го избраха за председател на ЕС! Подкрепата за Меркел в Германия се срина, но там, на върха, пак ще и уредят нещо! Лицемерие и жажда за власт е обхванало Брюксел, а хиляди хора в Европа живеят в мизерия и умират! Игрите на глада продължават! Чакаме следващият епизод!
52
7
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А, защо си мислите, че Германия няма водеща роля?! Меркел си позволи сама, без да се консултира с останалите европейски държави, да покани половината араби в света, в Германия! В резултат на това, не само половината араби, но и половината африканци се юрнаха натам, като голяма част се издавиха, а тези които се добраха до обетованата земя, направиха и продължават да правят поразии! Дайте и още власт на Меркел, да довърши Европа!