След взрива: Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" в Русия

Руски печат: Това е е умишлен, демонстративен, предварително подготвен акт
4 апр 2017 11:00, Елка Василева
81
След взрива: Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" в Русия
Снимка: Reuters

Вчерашната експлозия в метрото на Санкт Петербург е централна тема в руския печат. До момента терористите подминаваха "северната столица" на Русия; толкова по-силен бе шокът за цялата страна, отбелязва "Лента".

Президентът на Международната антитерористична асоциация Йосиф Линдер, цитиран в изданието, предполага, че градът е избран за атаката, защото там е пристигнал вчера руският президент Владимир Путин.

"Газета" припомня "специалното положение" на Санкт Петербург - освен че градът е културна столица на Русия, там са родени мнозина известни руски политици - и самият Путин, и премиерът Дмитрий Медведев, и председателят на Висшия съвет на властовата партия "Единна Русия" Борис Гризлов, бивш председател на Държавната дума.

Гризлов заявил, че експлозията "с най-висок процент вероятност" е умишлен, демонстративен, предварително подготвен акт. Той призовал хората да не се поддават на масов страх, какъвто са желали да постигнат организаторите.

Още по темата

Мощността на взривното устройство е била към 500 грама тротилов еквивалент, а като поразяващ елемент са използвани сачми от сачмен лагер, посочва източник на "РБК" от органите на реда. По думите му тайните служби проучват "екстремистка следа".

"Росийская газета" цитира говорителя на руския Национален антитерористичен комитет Андрей Пржездомски, според когото са били взривени близо 300 грама тротил, а другото открито взривно устройство в метрото на Санкт Петербург, своевременно обезвредено, е имало мощност около 1 килограм тротил.

„Комерсант“ разсъждава за последиците от трагичния инцидент. Лидерът на парламентарната партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов заявил вчера, че петербургските терористи са целели да хвърлят предизвикателство към президента Путин.

Депутати от партията на властта "Единна Русия" уверили пред "Комерсант", че засега не предвиждат промени в законите за борба с тероризма. Опозицията и правозащитниците обаче са убедени, че руското ръководство по традиция ще реагира на атентата със затягане на гайките.

Вече пет години властите реагират на всякакви вътрешни събития с втвърдяване на закона, затова се очакват законодателни инициативи, коментира общественият деец Павел Чиков.

В политически план ситуацията е добре дошла за властта в Русия, смята Емилия Слабунова, лидер на опозиционната партия "Яблоко": "Тя ще осигури възможност пак да се нагнетява истерия, че враговете са до нас - вече не само по границите, но пътуват заедно с нас в транспорта".

Според нея "може да чакаме и затягане на гайките, и да не разрешават никакви масови прояви". Ако Владимир Путин се бори догодина за нов мандат, щабът му "активно ще раздухва тази история - че той е спасителят, силната ръка", прогнозира тя.

Политологът Михаил Виноградов обаче смята, че това не е най-сполучливата тема за старт на президентска кампания - "тя може да предизвика сплотяване с властта срещу тероризма, но може и да актуализира темата за неизпълнените обещания от 1999 г. (обещанието на Путин да "свети маслото" на терористите в нужника, бел. изд.).

Темата ще бъде забравена, ако не се популяризира изкуствено, смята Виноградов: "Нито властта, нито опозицията могат да гарантират, че тя ще се развива в русло, комфортно за тях".

Който и да стои зад атентата, вече е ясно, че политическият дневен ред в Русия ще се смени. В близко време в Русия едва ли ще се говори за "борба с корупцията", "ученически протести", дори за икономическите трудности, пише "Газета".

Във връзка с петербургската експлозия "Ведомости" твърди, че специфична за Русия е липсата на публична отговорност, която да носят тайните служби.

Специалните служби само получават нови пълномощия и ново финансиране, пише вестникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си. Последната кадрова чистка в тези агенции според него датира от 1995 г., когато чеченски терористи превзеха болница в град Будьоновск.

Освен това руските власти често реагират на атентати с политически решения - отменят изборите на губернатори или приемат закони срещу тероризма и екстремизма.

"Негласният договор", според който обществото доброволно скланя държавата да ограничи правата му в името на обществената сигурност, отдавна не работи в Русия, заявява политологът Николай Петров.

Хората са забравили защо са втвърдени законите и не настояват за отговор - възприемат положението като нещо естествено, изтъква той.

Големите терористични атентати често стават повод да се втвърдят законите и да се засили ролята на държавата в живота на гражданите, констатира и електронният в. "Републик", изреждайки мерки, вземани от властта в Русия след трагични инциденти в миналото.

Според аналитика Алексей Макаркин, говорил пред "Независимая газета", Кремъл "може би ще се опита да използва трагедията срещу протестите", които се организират напоследък в Русия под лозунга за борба с корупцията.

"В най-близко време обаче не се предвиждат никакви сериозни протестни прояви. Ако пък говорим за средносрочна перспектива, нали все едно ще има масови акции - за 1 май, за 9 май. Затова мисля, че няма да бъдат отменяни никакви прояви в интерес на сигурността. Нещо повече, това би било признание за слабост. А терористите разчитат тъкмо на слабост. Просто ще бъдат засилени мерките за сигурност - на всички прояви. Ако обаче кажат на опозицията да отмени своите акции в дългосрочна перспектива, това ще е много слаб аргумент, той няма да работи", разсъждава политологът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
дас преди 7 години
До до 21МРАЗИМ ПУТИН ВСЕ ПОВЕЧЕ
58
2
 
1
 
! Отговори
сад преди 7 години
До Анонименрусия е смърдяща агресивна корумпирана ***
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато съществува талмудитската империя на злото вашингтон светът винаги ще бъде залят с кръв.за краварските талмуди останалият свят е гои/животни/.затова колкото повече *** ,толкова по добре.единственно крахът на кравария може да донесе мир на света
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rusnacite triabva da otgovoriat tvardo. Drugoto koeto e neobhodimo arabelskite gradove da namaleiat e edin. Prosto za uprajnenie. Rusnacite triabva da raxberat zashto sa mrazeni. Nikoi ne mrazi Dasha i Masha. Beli hora hristiani. Omrazata e kak bezumnite im nachalnici i imperska politika. Prosto
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за да се опази една държава трябва да бъде изолирано злото и упадъкът на нравите които носят контактите със деградиралия западен начин на живот.иначе деградацията помита всичко нормално.платените от западните тайни служби атентати ще продължат защото това е начинът на запада да тормози противниците които са по силни от него.русия доказа че новият световен ред е неудачен и че няма да има еднолично лидерство.това не е по вкуса на западните наглеци
54
9
 
6
 
! Отговори
Е това искаше Путю преди 7 години
"Който и да стои зад атентата, вече е ясно, че политическият дневен ред в Русия ще се смени. В близко време в Русия едва ли ще се говори за "борба с корупцията", "ученически протести", дори за икономическите трудности, пише "Газета".
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В близко време в Русия едва ли ще се говори за "борба с корупцията"...============Е, не позна. Днес е задържан шефа на Удмуртия Александър Соловьов. Срещу нено е възбудено наказателно дело.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що трийш ***, ***? щот казвам истината ли ? за 30 сребърника ли триеш ?
51
3
 
7
 
! Отговори
цар Путин и Тръмп преди 7 години
Крайно време е Константинопол/истамбул/ да се възстанови като християнски център и всички ислямисти да се завърнат на изток от Ерусалим
50
3
 
5
 
! Отговори
1914 преди 7 години
Ей сега колегите от Русия ще покажат на цял Свят как се правят нещата :)
49
3
 
7
 
! Отговори
Говорить КейДжиБи преди 7 години
Не беспокойтесь. Товарищ Путин будет ебать мать терористического гадь на большой кровать! Вот, так!!!
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как ли ще се отрази новата цена на газта върху стоките и услугите
47
4
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
"...в политически план ситуацията е добре дошла за властите в Русия..."Опаааа-дойдохме си на думата....Къде било заровено кучето....
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Made in КГБ. Запазена марка.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да е ход на Путин, може и да не е. Това не променя факта, че мюслитата трябва да бъдат поставени на мястото им, а подобни актове показват на широката общественост истинското лица на религията на мира.
44
17
 
11
 
! Отговори
зд преди 7 години
Каквото и да пишат, правят, убеждават....извода е един-русофило/путинофиляците сте абсолютно луди. За вас спасение няма, мозък няма как да ви се налее в празните чутури, болни сте и няма лек за вас!!
43
8
 
8
 
! Отговори
sdg преди 7 години
"Втвърдяване на законите","затягане на гайките"......идеята е *** да забрани протести срещу корупцията осъществявана от неговите приближени и управляващите!То няма накъде да затягат законите, вчера *** освободи от данъци руските милиардерчета срещу които ЕС и САЩ наложиха санкции, а той в ответ наложи икономически на целия свят. Луд за връзване, не знам как още има *** да му вярват на тоя швес.Тер?!? Да им е яко Д-то на руснаците, скоро ще има на нови места подобни терактове,власта убива
42
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярвам как могат да се пишат толкова повърхностни статии. Нашите журналисти,ако изобщо могат да се нарекат такива не разбраха, че за да пишеш за Русия трябва да се опиташ да опознаеш държавата. Русия е сложна многопластова държава, с изключително сложен политически механизъм. Тези които обясняват политиката на Русия само с руския президент означава, че нищо не знаят,че не искат да знаят , а само мразят.Случилото се е огромна трагедия.Съболезнования към руския народ.
41
3
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Броят на убитите в Ирак след окупирането му от т.н. коалиция на желаещите отдавна е надхвърлил един милион души. Още преди Обама да влезе в Белия дом, в медиите се промъкна новината, че след свалянето на Саддам Хюсеин от власт в Ирак са загинали над 600 хиляди души. Тогавашният президент Буш в отговор се измъкна с репликата "Не вярвам!". Той обаче не си позволи да каже, че твърдението в новината не отговаря на истината.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛАВА НА ПУТИН СЛАВА НА РУСИЯ УРА ТАВАРИШИ ПУТИН МАЧКАЙ РАЗНИ ЛИБЕРАЛИ И ЦЕННОСТИТЕ ИМ НИЕ СМЕ С ТЕБ