Седмица, изпълнена с атентати: Това ли е новото нормално?

Тази година само за месеци бяха извършени стотици терористични актове
10 апр 2017 21:32,
83
Седмица, изпълнена с атентати: Това ли е новото нормално?
Снимка: Reuters

Миналата седмица започна с атентат, отнел живота на 13 души и ранил още десетки в метрото на Санкт Петербург и приключи в деня на Палмова неделя с два атентата срещу коптски християнски църкви в Египет, при който бяха убити над 40 души, много от тях - деца.

Това стана докато Швеция се опитваше да възприеме смъртта на трима възрастни и едно дете, убити при нападение с камион в център на Стокхолм в петък. Същият ден лондонската полиция съобщи, че след атентата в Уестминстър миналия месец е починал пети човек, пише в редакционна статия британският в. "Гардиън".

Такова струпване на събития тревожи, но не е показател непременно за повсеместно нараснал риск. Много неща около извършените нападения остават неясни въпреки арестите или идентифицирането на извършителите, пише БТА.

Още по темата

Каквото и да мисли президентът на САЩ, подобни заплахи не могат да бъдат спрени със забрана за достъп (нападателят от Уестминстър беше британец), нито с бомбардировки. Да оставим настрана за миг тревогите, че цивилните жертви при ударите на оглавената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", които се увеличиха при управлението на Тръмп, ще обърнат настроенията в Ирак и Сирия и ще допринесат за радикализацията.

Анализатори предупредиха, че изтласкването на ИД от Мосул, а по-късно от Ракка, вероятно ще доведе в краткосрочен план до нарастване на броя на атаките на други места, главно в ислямския свят. Продължителните конфликти в нестабилни страни с дълга история на ислямистки екстремизъм като Йемен, Либия и Афганистан, ще бъдат допълнително нагнетени.

Тази година по света бяха извършени стотици терористични атаки. Много от тях получиха далеч по-малко внимание от атентатите от тази седмица, дори когато при тях имаше много повече жертви (през февруари при атентат в Пакистан загинаха 88 души). Атентати обаче ще има и занапред, отбелязва вестникът.

Няма просто решение за избягване на тези заплахи, няма и гаранции, че те могат да се предотвратят. Част от предизвикателството е да не се поддаваме на лесни изводи за това кой отправя заплахата и какви са връзките му с други, склонни да направят същото. Необмислените, тромавите и бюрократични действия на службите за сигурност ще са от ключово значение. Лондонският нападател е бил идентифициран като потенциален екстремист, арестуваният в Стокхолм е бил известен на властите, предупреждава "Гардиън". Наред със стратегиите за разкриване и справяне с радикализма е важно още нещо: да се вдъхне увереност на общностите, че могат да устояват на атаки. Както каза кметът на Лондон Садик Хан, десетилетията на тероризъм не са направили лондончани безразлични, а устойчиви.

Сред толкова мрачни новини тази седмица едно събитие остана почти незабелязано - баската сепаратистка групировка ЕТА обяви, че се разоръжава напълно след половинвековно насилие. Дали ще изпълни дадената дума, ще видим, но има опасения, че група твърдолинейни членове може да създадат нова организация.

Основната поука, която можем да извлечем обаче е, че заплахите, пред които сме изправени, отминават така, както ни връхлитат. Обществата са по-устойчиви от онези, които се опитват да ги разделят и унищожат. Терористите се стремят не само да внушат страх, а да наложат усещане за парализираност и отчаяние. Ние обаче не трябва и няма да се поддадем, заключава вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До какви местни бе както в бъгария българина говори на детето си че ромите са лощи и крадливи това е същото каквото си написал
44
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експлоатацията,издевателствата и унищожаването на населението от международно организирани партийни бандити чрез лъжи,измами,криминални и финансови престъпления,тероризъм и войни- това не е новото,а класическото при частна собственост върху средствата за производство,земята,банките и т.н- т.е. при капитализма !По определение при конкуренцията има спечелили и загубили,докато при съревнованието печелят всички!Изходът е един- национализация и властта в ръцете на признати от народа специалисти!
43
0
 
31
 
! Отговори
какви местни бе преди 7 години
До курейшо, *** за зеле не става от теб. Нали на тези местни "атентатори" родителите им са били "бежанци", така че извода е ясен - дори сега да са "мирни" бежанци, то това не значи, че тяхното потомство няма да взривява нашето. Имало е инт. интервю с такъв оцелял атентатор и на него той е казал, че е станал такъв дето мрази всичко и всички в ЕС, защото неговите мили родители са му повтаряли цял живот неодобрително колко са лоши европейците и как нищо не ставало от не мюслите.
42
0
 
31
 
! Отговори
морето преди 7 години
Пак почнаха рекламите на Гръцки и Турски курорти.То без агресивна реклама, там само рускините ще ходят.
41
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нали бяха много толерантни спрямо мюсюлманите, та ето ви сега новото нормално, защото в техните страни това е нормално и те така си отрасват.
40
0
 
43
 
! Отговори
Новото "нормалн преди 7 години
Има 2 варианта: Или да свикваме с новото "нормално", или да изринем тези иззроди от лицето на Европа. Надявам се да е второто!
39
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е нормалното ненормално.
38
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз например ходя на море в Турция сега там е много по безопасно отколкото в ЕС
37
4
 
50
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Чичо ти Тръмп да внимава Путин да не му прати ядрена заря по случай 4-ти Юли, че тогава ще стане интересно .... :)
36
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чичо Тръм прати на сирийците заря по случай празника Цветница.
35
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали знаете що в балгария няма атентати? Как не се сещате?Българите бяха разумни. Избраха Бойко!Никои терорист ниама да застане срещу Бойко!!!
34
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Както каза кметът на Лондон Садик Хан, десетилетията на тероризъм не са направили лондончани безразлични, а устойчиви."===Точно същия тоя Садик Хан преди няколко месеца каза, че терористичните атаки се случват непрекъснато и се увеличават, така че трябвало да свикваме с това като нещо нормално. Е, какво да коментираме казаното от мюсюлманин, при това мюсюлманин на кметски пост?!?!?!?!
33
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръководителите на ЕС ще затворят границите само когато терористите ударят един от тях. Дотогава ще харчат животите на нас простосмъртните с лека ръка. Къде по-лесно е да демагогстваш и да обясняваш на хората как трябвало да свикват с това, докато разполагаш с охраната на спец службите и цялата полиция, целият ти маршрут се проучва, подсигурява и прочиства предварително... Живота ти се струва един такъв спокоен, по-розов, разни хора *** заради политическите ти цели, но ти си твърд и непоколебим.
32
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 59Германците.
31
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aз cъм ĸaтo ĸoмпютъp в глaвaтa, aĸo бяx cтaнaл шaxмaтиcт, Toпaлoв щeшe дa мe мoли зa чacтни ypoци. Aз cъм yвepeн в ceбe cи и пapтиятa cи, имaм caмoчyвcтвиe зa ĸoeтo нямa изнaмepeнo пoĸpитиe. И знaм, чe eдин дeн щe зacтaнa нaчeлo нa тaзи дъpжaвa, нo тoгaвa тя нямa дa ce ĸaзвa Бългapия.
30
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koe дpyгo плeмe e изocтaвилo poдитeлитe cи нa пpoизвoлa нa цигa.нcĸитe бaнди, дoĸaтo тъpcи нaчини дa пeчeли пapи в чyжбинa. Koe дpyгo плeмe пoзвoлявa дa бъдe мaчĸaнo пoeдиничнo oт yпpaвници, бизнecмeни и oтĸpoвeни пpecтъпници? Koe дpyгo плeмe ce изяждa взaимнo, вoдeнo oт зaвиcт, aлчнocт и чиcтa глyпocт? Aз нe знaм дpyгo тaĸoвa плeмe.
29
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа, изпълнява се глобалния план и всичко е наред.
28
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е новото нормално?Новото нормално е където видят руснаци да ги праcкат с томахавки.
27
0
 
64
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
"Седмица, изпълнена с атентати: Това ли е новото нормално?"Ми да, вие си го избрахте. Сега какво се цупите? Ето ви толерантност, ето ви интеграция, ето ви диверсификация на народи. Има мулти-религиозно общество. Има културно обогатяване. Какво искате повече? Кеф ви дюнери, кеф ви бурки, кеф ви масови изнасилвания, араби в камиони, милиони души на социални помощи, тъмнокожи брадати майки и деца с бради колещи хора... Не виждам какво не ви харесва, звучи ми като утопия на мен! #ГордЕвропеец!!!!!
26
1
 
61
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
САЩ май си направиха тренировка заради фалшива химическа атака. Тия п.е.да.ли мътят водата в целия свят. От това по-явна поддръжка за ИД не могат показа. Или може би да се наредят до тях ще е последното което ще видим. Успяха в Египет и Либия, ама тук Путин им бърка играта. Сега се чудят каква п.рос.тот.ия да изсмучат от пръстите. И оня бозавия защито му била "застрашена" националната сигурност изпрати ракети в помощ на отка.че.ните от ИДИЛ. Пълни и.д.иоти