Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!

Ниските заплати, лошото управление, шуробаджанащината гонят младите
19 юни 2017 19:15, Елка Василева
267
Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!
Снимка: архив, Reuters

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Тате, разбери ме, не искам да живея в тази страна" - с тези думи Нина се сбогувала с баща си, преди да се качи на автобуса за Виена. 31-годишната висшистка е една от хилядите млади сърби, които обръщат гръб на родината си. "Децата ни не издържат тук - и затова вече ги виждаме само по Skype", казва с огорчение бащата.

Дали в Белград, София, Букурещ или Атина: историята на Нина и нейния баща се повтаря навсякъде на Балканите. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената шуробаджанащина подтикват все повече млади хора да напускат родните си места и да се отправят към държави като Австрия и Германия.

Решение с фатални последици за родните им страни, защото почти навсякъде на Балканите трудоспособното население и бездруго намалява, пише "Зюддойче Цайтунг" и отбелязва, че няма друг регион в Европа, откъдето да емигрират толкова много млади и добре квалифицирани хора, колкото от България, Румъния, Албания, Гърция и страните от бивша Югославия.

Балканите се обезкървяват

Според експерти от Световния икономически форум в Давос всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им. По този показател Сърбия дори заема последното място сред общо 138 изследвани държави. Днес страната има население от около 7 милиона души, а броят на сърбите, живеещи в чужбина, се изчислява на близо 3,5 милиона. С тенденция към покачване - през 2014 г. от страната са се изселили 58 000 сърби - двойно повече, отколкото през 2007 г.

Според автора на статията в "Зюддойче Цайтунг" това се дължи главно на високата безработица сред младите хора. Явление, което не засяга единствено Сърбия: всеки четвърти младеж в Хърватия е без работа, а в Гърция и Македония - дори всеки втори.

Местните пазари на труда често са доста негъвкави и дават шансове предимно на по-възрастните - най-вече в държавната администрация. "Зюддойче Цайтунг" цитира данни за Сърбия, от които излиза, че от двата милиона души, които официално имат работа, половин милион са заети в държавната администрация, а други 300 000 - в държавни фирми. Нови, но непривлекателни работни места, се предлагат единствено в търговията и в сферата на услугите, уточнява изданието и отбелязва, че докато в Белград моловете растат като гъби след дъжд, много други сръбски градове буквално западат.

В Смедеревска паланка например, на 80 километра от Белград, преди е имало поне седем големи фабрики. Днес е останала само една - фабриката за железопътни вагони „Гоша“, където работят едва 350 души - в пъти по-малко, отколкото преди години. Тази пролет фабриката попадна в центъра на медийното внимание, след като един от работниците посегна на живота си от отчаяние - тъй като не получавал редовно заплата, мъжът вече не можел да осигури прехраната на семейството си.

Милан Вуйчич, който работи във фабриката от три десетилетия, ни разказва, че от години не е получавал пълна заплата - нищо, че месечното му възнаграждение е едва 200 евро. Децата му също припечелват твърде малко - макар че имат висше образование, дъщеря му и синът му са принудени да работят като продавачи - тя в пекарна, а той в магазин за електроуреди. "Нищо чудно, че младите хора се махат", казва Вуйчич.

Причините

Пътят на Запад е най-лесен за медицински сестри, болногледачи или лекари от трите страни-членки на ЕС - България, Румъния и Гърция. В Германия те заемат многото вакантни места в болниците и в старческите домове, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и уточнява, че германското правителство междувременно е сключило съответни споразумения и със Сърбия и Босна.

Всяка година от Сърбия към Германия потеглят хиляди медици. Причините за това са повече от ясни: според медицинската сестра Ранка Йешич, цитирана в статията, в Сърбия хората с нейната професия получават средно по 284 евро на месец, докато в Германия изкарват близо 2000 евро, плюс добавките за нощен труд и за работа в неделя.

Друг фактор, който засилва отлива на млади хора от региона, е широко разпространената шуробаджанащина, се казва още в статията. Международният валутен фонд установи неотдавна в свое изследване наличието на "сериозна негативна връзка" между качеството на държавното управление и емиграцията: борбата срещу корупцията, устойчивостта на правовата държава и други белези за добро управление са в Югоизточна Европа много по-слабо развити, отколкото например в Централна Европа или в балтийските страни. Съответно много по-силна е емиграцията от този регион на Европа, се казва в цитираното изследване.
 


267
Още по темата: БалканиЕмиграция
Още от
Напиши коментар Коментари
218
0
 
8
 
! Отговори
до 231 преди 5 месеца
Някой от нас двамата е луд! Това е сигурно...кости ще намериш из цяла Европа - за съжаление има няколко моменти в нашата история - докарали ни "на този хал" ...от Иван Шишман насам си патим от водачите! (Болшевишката окупация 44 не я брой)...Велики сили..кости...дрън-дрън...България е една от многото...и далеч не е пъпа! Такаче спести ми моля героичния патос, и патриотичния миш-маш!
217
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ооооо, Балканите се обезкървявали... НЕКАААААА!!!
Който не ще мира, нека му секира!!! Не може високите заплати това племе шyгаво да ги дава на мaлоумниците и нискообразованите и нестарателните, а на другите да дава ниски заплати, които даже не достигат за всичко! Не може само връзкари да работят на хубавите работи!
216
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Баба ми имаше брат завършил духовната академия, но не беше станал поп. След 9-ти септември 1944 г. и казвал непрекъснато, че сега е времето да се закачиш "някъде", за "някого" и да си живееш живота, без да работиш! Тогава бях дете и не го разбирах, но сега вече го разбрах!
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека евросубсидийте да се вържат с глава на реално население и от нема къде ще предприемат някакви, дори минимални мерки :)
214
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"На великите сили не им пука какво ще става на балканите," - ти луд ли си? Толкова хора са си оставили костите по тези земи, точно защото на великите сили не им пука за това място......
213
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дааа , все някой друг ни е виновен за собствената ни неактивност и наивност. На великите сили не им пука какво ще става на балканите, и докато оправдавате собствения си мързел нещата няма да се променят. Колко от вас са работили в друга държава и са плащали данъци, сметки, транспорт и наем? С хубава професия и в България и в Европа се получават добри заплати.
212
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комунизма издъно опорочи целият ни народ!
Логичното последствие, е че 28 години вече - не се роди "български Конрад Аденауер" , поне един политик милеещ за добруването на народ, и страна...вместо за собствения си джоб! Вече повече от четвърт век свикнахме на нагли кражби (БТК..КТБ...БАНКОВИТЕ ФАЛИТИ ПРЕЗ 90ТЕ...КРИМИНАЛНИ ПРИВАТИЗАЦИИ ПАНАИРА ГЕРГОВ ТЕХНОИМПОРТ ТЕХНОИМПЕКС СЛАНИНОВА) не ме разбирайте криво - не ви зовя към борба...всичко отдавна приключи! Спасявайте се по единично - всичко останалосаглупости
211
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
комунизмът научи хората че с партиен билет и роднинство без знания и труд може да се живее на гърба на другите.обаче,тези другите, обаче сега имат възможност да пътуват и няма да се оставят на комунистите и наследниците им да живеят на техен гръб
210
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората бягат поради всеобщата некадърност на всички нива. От чистачката до изп. директор никой не си върши работата като хората. Кадърните затова бягат, защото ако почнеш да си вършиш съвестно задълженията, всичката работа я струпват на теб, а накрая получаваш колкото некадърника. Комунизмът ни научи така.
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите бъркат собствената си значимост! Ние сме едни от многото - харесва ли ни, или не - това е положението! Па и европейският "елит" има по-важни приоритети! Да спасява африкански, и азиатски макаци! В иднитя години - ще става още по-страшно! Само за 2 години - видяхте какво става! Да ви светна - не са само Сирия, и Ирак ... Йемен, и Централноафриканската република са "новия хит"! Явно приоритетите на Европа са други - оставени сте да се оправяте сами!
208
1
 
2
 
! Отговори
до 222 преди 5 месеца
колкото си асен георгиев и живееш в стара загора,толкова аз живея на марс. къде в града видя разбит тротоар
207
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Толкова сте смешни...че щяхте да сте смешни...ако не бяхте жалки! "ЗАПАДА" се страхува от мощната, огромна, многомилиардна,конкуретноспособна, развита, икономическа сила България???!!!
Или по-скоро няма време, желание , и средства да се занимава с развратени от комунизъм...дупки със затихваща функция???!!!
В Бангладеш на територия колкото нашата - живеят , и работят над 180 000 000 души! 9 МИЛИАРДА на едно кълбо с 43 000 км. обиколка на екватора , и изчерпващи се ресурси...все някой ще заеме и българскатаниша
206
1
 
19
 
! Отговори
????? преди 5 месеца
Докато ни управляват безхаберници, които мислят само за магистрали, мачлета, и как да да заприличат на угоени прасета, говорят и обещават едно, а после не го изпълняват, все ще е така...
205
7
 
20
 
! Отговори
Асен Георгиев преди 5 месеца
Живея в Стара Загора, най-добрия град за живеене в България .
Ще умра от смях.
Града запада благодарение на Живко ГЕРБавия.
Мръсотия, разбити улици, тротоари, разхвърляни кофи за смет, стърчащи клони от липа, течащи от въшки дървета.
Много приятели заминаха в чужбина, никой не се върна.
Държавата ни е леш, управлява се от крадлива банда, нагла и безчувствена.
Но Господ ще ги накаже !
204
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе все се чудя, защо не се отправят към Русия или Северна Корея, при толкова много хвалби по нашите форуми за там.
203
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
всеки народ си заслужава управлението и правосъдната система.балканските народи са най мизерните и простите в европа
202
2
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 5 месеца
Намерил кой да ни окайва. Всичко това западът го устройва идеално - Балканите на колене, квалифицирана "бяла" работна ръка, допълнителни пазари, така че почти всичко в което инвестираха тук бяха голимите им търговски вериги, банките, е и малко пари за да обслужваме търистите им. Е, дават по някой лев да пазим границите и да не се избием. Индустрията се отглежда като крехко цвете, ама Иван Костов навремето откъде да ги знае тези работи....
201
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 203
Само да те светна, че музиката е всичко изброено от теб, изразено със звуци и музикантите сме друга, по-висша раса! Не подценявай артистите, които можем да импровизираме не само на сцена и да вършим вашата работа (но не искаме), а вие не можете нашата, ако ще още 5 живота да живеете.
200
2
 
4
 
! Отговори
Долу ревливите преди 5 месеца
Учете екология братя! Учете икономика - ама от нашата, от наши експерти. Изсмуквана от пръстите на някой, който не може даже да брои, но пък е професор! Колкото може повече и по-сложни думи да ви е специалността! Учете изкуство - ама модерно! Такова дето нормалния човек го отвращава! Учете за актьори и певци! Учете антропология, учете история на близкия изток, учете и успявайте! А ние лекарите, инженерите, счетоводителите, програмистите и подобни ще си живеем тихо и богато - в България при това!
199
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 204
Като човек добре запознат точно с това, което говориш, ще ти кажа, че първо тази длъжност във Финландия (ТОЧНО за Финландия съм много добре запознат) въобще не е близо до 7000 евро. Между 1200 и 2400 евро се вземат, рядко може би повече, но малко. В България за тази длъжност заплатите почват от 1000 лева (чисти) дори и в най-пропадналите градове на Северна България. От личен опит ти казвам, че в София тази професия под 2000 не слиза, дори за старо леко примитивно ЦПУ.